welke houtkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumbezoeker,

Wij hebben een 70 m² om te verwarmen, nu doen we dat met een kleine houtkachel.
Mits we de cv niet meer willen gebruiken zoeken we naar een kachel met een hoger rendement.
Ook hebben we het probleem dat wanneer we langer weg zijn of 's morgens opstaan het killig is.
Ook is de ruimte 12 meter diep en komt de warmte niet goed door tot in de keuken.
Wij zijn reeds gaan kijken naar die grotere speksteenkachels, maar deze zijn zeer zwaar in opbouw en niet ons budjet is daar niet op voorzien.
Het model van de kachel maakt niet zoveel uit, wel dat ze voldoende lang kan blijven branden en dat ze zoveel mogeljk warmte afgeeft aan de ruimte( ook tot in de verste ruimte, de keuken),al dan niet met een ventilator.
bedankt, hopende op een goede oplossing
marc

Reacties

Marc,

Een echte, grote finoven is (naar mijn inzichten) de meest ideale houtkachel die er bestaat. Eén stookbeurt per dag is heel normaal. Met een finoven in huis is het 's ochtends even warm als 's avonds. Een finoven haalt ongeveer 2 keer meer warmte uit het hout dan een gemiddelde houtkachel. Dat ligt aan de zeer volledige verbranding, de zeer lage rookgastemperatuur en aan het feit dat de schoorsteenklep na de stookbeurt volledig wordt afgesloten.
Een finoven kan eventueel zelf gebouwd worden.

Dirk Bauwens

Dirk,
Stel dat ik zou kiezen voor een finoven hoe ga ik dan best te werk.
Ik zou het een hele eer vinden om mijn eigen fin-oven te bouwen, maar heb er ook al heel wat vragen bij.
bv
Kan ik zo'n oven maken zodoende dat de vlam nog te zien is en gaat deze in ons interieur passen.
Daar gaan nog heel wat vragen mee gemoeid zijn, maar ik heb er al zin in.
alvast bedankt
marc

Marc,

Bij de Nederlandse Stichting “de 12 Ambachten” is een werkmapje te koop met minimum informatie om zo’n grote finoven te metselen.

De stookruimte kan voorzien zijn van een deur met glas, zodat men het vuur kan zien.

Een finoven neemt behoorlijk wat ruimte in beslag: een grondoppervlak van ongeveer 1,2 bij 1,2 meter en een hoogte van ongeveer 2 meter. Dit relatief grote volume heeft onder andere te maken met de nodige massa voor warmteopslag en een voldoende groot stralingsoppervlak.

Een dergelijke finoven zal bijvoorbeeld rond de 4 kW continu afgeven met één stookbeurt van 25 kg hout per dag, met wanden op een temperatuur van zo’n 45 graden. Naar gelang meer of minder keer, of met meer of minder hout per stookbeurt gestookt wordt, stijgt of daalt het vermogen van de finoven. Ik weet niet wat je nu verbruikt aan hout, maar je mag zeker rekenen op ongeveer twee keer meer nuttige warmte met een finoven dan met een houtkachel. Door de constante warmteafgifte van een finoven wordt de grote omgeving errond bijna wonderbaarlijk getransformeerd. Je moet er rekening mee houden dat een finoven op temperatuur als een voortdurend zacht stralende zon functioneert. Een finoven krijgt bij voorkeur een centrale plek in een ruimte of in een huis. Naar gelang zijn plaatsing zal hij soms anders presteren. Wanneer hij bijvoorbeeld in een hoek van de kamer wordt geplaatst, verliest hij 2 stralingsvlakken, waardoor de warmteafgifte kleiner wordt en de finoven langer warmte vasthoudt.

In jouw geval is het misschien mogelijk om de finoven te bouwen als een soort scheiding tussen de keuken en de rest van de kamer. Ik zeg maar wat. Er is zoveel mogelijk.

Dirk Bauwens

Ik kan je het boek aanraden van Willem Aalders: Gemetselde kachels, fornuizen en open haarden.
Bij ons (Stekene) ligt het gewoon in de bibliotheek.
Vol interessante info, bouwplannen, een aanrader.

Erwin Minnebo

Inderdaad, een goed boek!!
Helaas niet meer normaal te verkrijgen, tenzij tweedehands. Ik heb mijn exemplaar gevonden en gekocht in de USA!

Een nog vroeger (1984) boek van Willem Aalders: "Zuinig en Veilig Stoken" bevat eveneens uitleg over de zelfbouw van een finoven.

Dirk Bauwens