argex zonder beton noch chape

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

misschien een rare suggestie,

iemand een mening over de volgende vloeropbouw voor mijn verbouwing?

- 50cm argex, waarbij de bovenste 4cm gemengd met cementpapje zodat alles blijft liggen
- plastiek
- houten vloer op balkjes

waarbij ik dan eerder denk aan brede latten ipv balken om de belasting beter te verdelen

Iemand een idee of dit
1 haalbaar is om recht te leggen zo rechtstreeks op die werkvloer
2 stabiel genoeg is om niet te verzakken

Het alternatief is uiteraard eerst een gewapende chape te leggen, maar ik vroeg me af of dat in dit geval echt nodig is...

merci,

jef

Reacties

volgens mij zal die bovenste 5cm cementpap niet al te veel stevigheid bieden. Zeker wanneer er kasten e.d. op komen. Argex is volgens niet meteen een stevige ondergrond.

Maar wel vreemd: als je zoveel ruimte beschikbaar hebt, waar kies je dan niet voor echte isolatie?

bvb, 25cm argexbeton, 20cmEPS en dan 7cm chape + tegels?

Hey,
heb net argex gestort omdat mijn vloerplaat te laag was gelegd. Ik heb ongeveer 30 cm dik en dan idd cementmel erover. Ik heb er gisteren op gelopen en heb het gevoel dat dit enkel geschikt is om chappers toe te laten om te werken zonder dat ze in de argex zakken.
Ook wat betreft het gelijk leggen: Je kan die argex korrels waarschijnlijk wel netjes gelijk leggen, maar je moet er dan nog over lopen om je melk te gieten. Als je een plaat legt zakken ze, zelfs aangetrild, nog altijd wat in en krijg je hogere randen... je zal wel erg brede latten moete gebruiken om de belasting gelijk te verdelen. Zo hoor ik het nu goed als ik over een 'zwakkere' plek stap...
Tot slot heb ik ook eens van Argex gehoord dat 50 cm nogal dik is om in één keer aan te trillen.
ik ben benieuwd wat de ervaren vakmannen op jouw vraag gaan antwoorden.
Succes
Kurt

alvast merci voor het antwoord,

om te beginnen steek ik liever niet te veel eps in mijn huis. voor de isolatie van een vloer (zeker een houten vloer) zou die hoeveelheid argex toch moeten volstaan, niet? Het blijft tenslotte een verbouwing en 20 cm eps is toch wel meer dan wat er in mijn muren zit dan.

kurt, dat van die zwakke plekken vind ik wel straf, lijkt me toch niet echt de bedoeling. Maar ik heb dat natuurlijk nog niet zelf gelegd dus heb niet echt recht van spreken he

Wat dat aandammen betreft, dat moet inderdaad om de 30cm gebeuren. Heb ook de raad gekregen om in plaats van met het cementmelkje te werken de bovenste 5 cm bollekes reeds met het cementmelkje te mengen in de molen en dan in zijn geheel er op te gooien en terug aan te dammen.

Los daarvan begint het er wel naar uit te zien dat een chape misschien toch geen overbodige luxe is.

Meer info is uiteraard nog steeds welkom...

zou toch ook opteren om er een betonvloertje tussen te leggen.
heb onder mijn vloerplaat ook 50 cm argex gelegd en inderdaad dat legt gemakkelijk en is met cementmelk wel te stabiliseren dat je kan verder werken zonder er tot je enkels in te zakken , maar dat zomaar gaan belasten zou ik toch ook niet doen.
trouwens , zo heel vlak kan je de argex toch niet krijgen , je zal je vloerbalken dan toch wel serieus moeten uitpassen wil je je vloer mooi vlak krijgen.

Hallo,

bij de renovatie van onze woning hebben we iets gelijkaardigs gedaan, voor een kamer waar een kelder op te vullen was. De kelder zelf is gevuld met aangedamd puin afkomstig van afbraak elders bij de verbouwing, hierop 25 cm argex, dan PE-folie, 12 cm argexbeton (om een vaste werkvloer te hebben, de beton is niet gewapend), leidingen en dan een gewone chape van 6 cm (om een egaal afgewerkte dekvloer te hebben).
Tot nu toe geen verzakkingen of scheuren gehad in de vloer.
2 zaken die ik nu anders zou doen: ook een folie voorzien onder de argex en de argex voor alle zekerheid toch stabiliseren met cementmelk zoals hier al voorgesteld werd. Een vloer rechtstreeks op de argex laten rusten zou ik toch niet doen.
groeten,

Bart

en waarom niet zo'n opbouw zeker als je met houten vloer gaat werken,
Jo

http://www.thermofloc.com/default.asp?LAid=1&SIid=109

Ben er ondertussen aan begonnen

Zijn de bollekes deftig aan het aandammen met een trilplaat. Geeft toch een redelijk stabiel resultaat vermits het kleine ruimtes zijn. Hebben ondertussen beslist om toch een iets veiligere weg te nemen en waarschijnlijk nog 4cm eps te leggen en daarop een gewapende chape van 6cm (met zo van die vezelkes in).

Aan de andere kant heeft jo daar ook wel een punt, eps laten voor de plaatsen waar hout komt, iets hogere balkjes op de chape leggen en isofloc tussen de balken proppen. Is waarschijnlijk nog iets goedkoper, niet?

Nogmaals nen dikke merci aan iedereen, wel interessant om ideeen uit te wisselen.

Trouwens nu ik toch argexers aan de lijn heb. Heb nog wat te kort. Wie van jullie heeft nog een hoopje (lees: enkele kuub) liggen? Liefst in het antwerpse.