Architect houtskeletbouw?! - Zelf HSB plaatsen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We zijn allerlei mogelijkheden aan 't overwegen om een energiezuinige woning te plaatsen. Hierbij is de prijs een grote factor welk systeem we zullen kiezen.

Nu ben ik de piste van houtskeletbouw aan het aftasten. Bij hsb denk ik eraan om de structuur te laten aanleveren en de rest zelf te doen. Tips, aandachtspunten, tijdduur, de do's en don't s bij het zelfbouwen hadden we graag geweten. Hebben er mensen ervaring met het plaatsen van HSB, wij komen graag in contact met deze mensen.

Een 2de vraag, we hebben eigenlijk al een architect gekozen op basis van de ontwerpen (esthetisch). Ze heeft geeft geen ervaring met HSB, is dit van belang in de ontwerpfase? Waarop moeten we letten bij het ontwerp?

Ook hier vragen we mensen met ervaring. Alle tips zijn welkom.

Frank

Reacties

Dus je kent zelf niets van HSB, je architect heeft nog geen HSB gedaan en je wilt het zelf plaatsen... No offence maar waar ga je naartoe met problemen??? Wij hebben onze woning samen met onze HSB man gezet en er zijn 100den dingen waar wij niet aan dachten of niet direct het nut van inzagen en later toch zeker hun nut bewezen. Weet je hoe je je doeken moet steken om de zaak luchtdicht te maken, dat je alle naden moet afplakken, hoe de HSB op de betonplaat correct vast maakt,dat je bv panlatten moet gebruiken om een pavatex plaat tegen de gevel vast te houden en niet enkel vijzen/nagelen,...

Hoe ga je trouwens alles naar boven krijgen? Moet je zelf alle kranen huren, stelling, nagelpistool,verstekzagen,... Volgens mij ga je duurder uitkomen hoor. Wat ga je doen als je fouten hebt gemaakt? Miscchien beter naar een firma stappen en vragen wat ze er afdoen als je fulltime komt helpen. Wij hebben trouwens met 5 (2 van de firma, ik mijn vader en schoonbroer die een schrijnwerker is) mensen volcontinu 15 dagen gewerkt aan onze woning van 8-19u dikwijls. Je kan dus ook niet alles alleen doen.

In principe moet je bij een HSB niet speciaal letten tijdens het ontwerp van je plan tenzij mss echt speciale dingen. Maar als ik van u was zou ik toch eens heel diep nadenken

Wat je natuurlijk wel zelf kan doen zijn de binnenplaten en isolatie plaatsen en heel het skelet + buitenplaten laten doen (tenzij je dit ook initiëel bedoelde) maar dan heb je nog steeds veel matriaal, tijd en kennis nodig. Zal je een mailtje sturen met onze site dan kan je het een en ander bekijken

Wim,

Mag ik ook een kijkje nemen op uw site? Ik zit in een gelijkaardige situatie als Frank.

wim,
zelfde vraag als bert.

dank bij voorbaat

Wij hebben het ook zelf gedaan. 't Is te zeggen, ik heb een bedrijf in de houtsector dus ik ken de weg: hout inkopen bij de goedkoopste leverancier, kortingen op sommige professionele prijzen, een serieus machinepark in mijn bedrijf en dan de woning gezet met 2 timmermannen en enkele keren een manitou en hoogtewerker gehuurd. Het huis staat nu bijna winddicht en ik durf niet beweren dat het perfect is.

Maar we hebben wel een flinke duit uitgespaard en ondanks het harde labeur heb ik veel geleerd, en ik zou het zeker opnieuw doen. Je weet immers waarvoor je het doet en het geeft en enorme voldoening.

Maar als leek zou ik er niet zo maar aan beginnen. In elk geval moet je architect je voldoende ondersteunen. Dat konden wij jammer genoeg niet ervaren van de onze... is nochtans genoeg onderlegd in de materie.

je architect dacht misschien hetzelfde ivm dat ondersteunen... extra opvolgingstaken, veel geduld, herhaaldelijk moeten uitleggen, grotere beroepsrisico"s e.d. ivm zelfbouw door bouwheer,.. worden meestal vanwege de bouwheer verwacht dat de architect deze onbezoldigd dient op te vangen....

Nee, Joost, ik heb het over een totaal van 2 werfbezoeken over een periode van 7 maanden... en dat voor een LEW, dat is toch niet zomaar even een hsb zetten, dacht ik zo.

dat is inderdaad niet normaal, in feite (en voor de beroepsverzekering van de architect, of toch weer niet... (is een actueel lopende discussie in de branche) geldt 1 werfbezoek per week als normaal.

Als mijn architect (we gaan ook tot een lew verbouwen), maar 2 keer op de werf zou komen.
Dan zou ik hem wel tot op de werf sleuren.
Schandalig dat hem maar 2 keer is komen kijken!!
Dat zou bij mij niet pakken.

Ik heb twee jaren intensief alles uitgezocht wat er aan mogelijkheden was en dat op papier geschetst.
Ook wat ik er persé bij wou. AWW, luchtdichtheid, soort isolatie, minimum isolatienorm die ik wou halen (min. K19 en het is uiteindelijk K14 geworden), korte leidinging tussen hulpboiler, douche en keukenkraan, geluidsarme balansventilatie enz. enz.

Met die plannen ben ik naar een "gewone" architect (iemand uit Lokeren) gegaan en alles héél goed besproken.

Voor die architect was het de eerste LEW, en ik moet zeggen "hoedje af". Dank zij hem heb ik méér perinsul onder de muren gestoken en nog andere dingen om de isolatie overal evenredig EN aansluitend te laten lopen.

Mijn ervaring: Als je een eerste gesprek hebt met de architect en je voelt dat hij op gebied van LEW woningen ook maar enigszins zijn twijfels heeft, dan stoppen met die man en kies een andere.
Mail desnoods naar 'gekende' mensen hier op het forum voor een architect in jouw buurt.

Idem met vakmannen. Ik vroeg prijs voor superisolerend glas aan een gerenommeerd glasbedrijf maar ik kreeg als antwoord: "Ha ga jij ook verwarmen met kaarsjes op de tafel?" Ik heb onmiddellijk besloten om bij die firma GEEN stukje glas aan te schaffen.

En... je zit hier op een forum waar héél veel mensen met jarenlange ervaring zitten op gebied van LEW. Vragen kost niks!

Succes,
Rudy Martens

Rudy,

Vergeef mij dat ik even off-topic ga, maar wat
bedoel je precies met "méér Perinsul"?
Heb je dan meer dan 5cm steken (normale hoogte van die blok)?
En zoja, heb je dan custom-made hoge blokken gebruikt of meerdere lagen van 5cm blokken?
En als laatste:
Wat was het argument van de architect om méér Perinsul te gebruiken?

PS: Proficiat met het behalen van K14 !! Kheb gisteren eens mijn oude woning in de "waaienberg - warmteverliesberekening" ingeduwd en ik kom uit op het 10-voud daarvan. Dringend tijd om de handen uit de mouwen te steken dus!

Beste

Wij zijn een koppel dat enorm geinteresseerd is in hsb. Maar het vinden van een architect met voldoen ervaring in onze regio bleekt niet zo simpel als we dachten. Misschien kunnen jullie ons hier mee helpen. Wij zijn afkomstig uit de regio Putte bij Mechelen en onze bouwgrond ligt in Herselt bij Aarschot.

Alvast bedankt.

Joke

hierover is een discussie gaande in de thread : "passiefhuis bouwen in Halle " , je zou daar eens moeten kijken .

verder vind je lijsten van namen op :

www.vibe.be
www.passiefhuisplatform.be

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Tom:
Sorry voor het late antwoord, ik was vergeten aanvinken om reacties op dit item te ontvangen.

Zelf had ik (onachtzaam!) maar 50mm Perinsul voorzien.
Met die 50mm zou ik een mini-koudebrugje hebben onderaan de muur. In bepaalde omstandigheden (lage T en toevallig hoger vochtgehalte in bepaalde woonruimten) zou ik zelf condens geriskeerd hebben.

Nu zit er 100mm onder (bestaat op 140mm breedte van de Porotonmuur).
Die 100mm sluit bovendien overal tot op de mm aan op de 100mm resol de betonnen vloerplaat.

Langs de buitenzijde van de Poroton muur komt de 160mm dikke resollaag ook perfect aansluiten tot de onderkant van de Perinsul. (en natuurlijk ook idem voor/met de dakisolatie).

Op die manier is de woning als het ware langs alle zijden ingepakt in een doos van isolatie en heb je 100% het rendement van de aangebrachte isolatie.

Dag Joke,

 

Ik las net uw bericht en ik stel mij eigenlijk juist dezelfde vraag.

Ik ben zeer sterk geïnteresseerd om te starten met een zelfbouw HSB maar ik ken ook nog geen architect met ervaring op dat gebied.

Het betreft hier ook een bouwgrond te Herselt, Ramsel.

Alle info is welkom; met welke firma hebben jullie gewerkt, wat kunnen jullie aanraden,...

 

Alvast bedankt.

 

Kristof

Je hebt een website i.v.m. houtskeletbouw? Die mag je mij altijd bezorgen Wim.