Tegelkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Tien jaar geleden een laag-energiewoning gebouwd.
Inox schouwpijp geplaatst met de bedoeling om later een tegelkachel te installeren.
Groot voordeel van de tegelkachel is de hoge verbrandingstemperaturen en een minimum aan 'slechte' rookgassen.
Alleen, een tegelkachel past niet in een laag-energiewoning.
De warmte is niet te doseren, met gevolg dat ramen en deuren open moeten om het teveel aan warmte kwijt te geraken.
Wat dan wel ?
Kan iemand een alternatief aanreiken om een gezellige warmte te verkrijgen van een houtgestookte kachel, mèt de voordelen van een hoge verbrandingst°.

Reacties

Tja, zelf heb ik ook nog geen ervaring, maar zelf heb ik ook alvast een inox schouwpijp geplaatst om er zo'n kachel (ik ben al eens naar een Tigchelkachel gaan kijken) te plaatsen.
Je schrijft: "warmte is niet te doseren". Een tegelkachel geeft zijn warmte af op lage temperatuur, via straling. De warmte-overdracht via straling hangt sterk af van de oppervlaktetemperatuur van de oppervlakken rondom (muren, vloer,... - volgens formule evenredig met 4de macht van temperatuurverschil). Dus als de vloer, muren, ... al warm zijn, geeft de kachel minder warmte af. In feite zou het dus een zelfregelend effect moeten zijn.
Trouwens, door de hoeveelheid hout in één stookbeurt aan te passen, zou je ook wat kunnen regelen.
Het klepje dichtzetten (smoren) zou je kunnen doen bij een stalen kachel, maar daarmee zullen de buren en het milieu in het algemeen, alsook je houten blokken (kunnen minder warmte afgeven) niet zo blij mee zijn.
In mijn woning heb ik vloerverwarming voorzien. Als die kachel mijn vloer opwarmt, moet m'n buffervat dus niet aangesproken worden om warmte te leveren.

Blijkbaar is er niet echt een oplossing voor dit probleem, gezien de lage respons. Oproep aan bewoners van een laag-energiewoning mèt tegelkachel om te laten weten of zij dit ook als een 'probleem' ervaren.
Alvast bedankt voor jullie reacties !

Toon,

Een volwassen finoven op maat kan een antwoord zijn op jouw wensen en zelfs meer dan dat.

Dirk Bauwens

Toon,

Ik daccht dat het eerlijk gezegd wél te doseren was door minder hout in te brengen?

Wij hebben zelf een tegelkachel uit ons ruwbouw gegooid... omdat ik dacht dat het problemen zou opleveren. acheteraf had ik er soms spijt van.

Wat is juist het probleem?

Mvg

JB

Dag Toon, Wij regelen de temperatuur via de hoeveelheid hout per stookbeurt en de tussenperiode van stoken. Op zich heeft de kachel een te groot vermogen voor de lage energiewoning bouw maar ons lukt het om zo te gaan regelen.

Hoi, sorry voor de late reactie.
Dirk, waarom zijn er minder problemen met een finoven ?
Jeroen, je moet vast ook een reden gehad hebben om de kachel niet te bouwen ?
Ron, hoe is het in de tussenseizoenen ?
Is het niet te warm ?

Een finoven is veel groter en zwaarder dan een tegelkachel. Daardoor is de warmte-afgifte stabieler en regelbaarder dan bij een tegelkachel. Zo zou het bijvoorbeeld mogelijk kunnen zijn om met één stookbeurt met ongeveer 10 kg hout, 48 uur lang te verwarmen met een gemiddelde warmte-afgifte van ongeveer 1 kW. Een op maat ontworpen finoven kan dus een ideale verwarmingsbron zijn voor lage energiewoningen en passiefhuizen.

Een goed ontworpen finoven verbrandt bovendien véél beter hout dan een tegelkachel.

Dirk Bauwens

dag toon, in de tussenseizoenen, bvb laatste week september, stookten we 1 a 2x per week. sinds 1/10 is de kachel niet meer aangeweest. Volgens mij moet je gewoon leren stoken met zulke kachel of het nu een tegelkachel, finnoven, tichel of speksteenk is. Elk heeft pro en contras en zn eigenaardigheden. De ene is al wat meer geevolueerd in zn rendement als de andere maar dat eigelijk ter zijde gezien je vraagstelling.
Onze kachel is een zelfbouwkachel volgens dezelfde basisprincipes.

Ron4u,

mogen we ook weten om welke zelfbouwkachel het gaat?
Leem? Gemetst of met losse elementen?

Bedankt,

Jo