Condensatieketel of gewone lagetemperatuurketel ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze Franco Belge cominbatie gaswandketel Idra Exclusive 28SVI van 10 jaar oud is aan vervanging toe. Wij wonen in een rijwoning en hebben een aardgasverbruik (chauffage + doorstromer warm water + gaskookplaat)van ongeveer 13.330 kWH (of 1.139 m³).

In het artikel van Beter Bouwen & verbouwen van februari 2006 over condensatieketels lazen wij dat indien de condenstatie niet gedurende meer dan de helft van het stookseizoen kan gerealiseerd worden, een goedkopere lagetemperatuurketel een betere keuze is. Bovendien wordt in het artikel gesteld dat een aparte afvoer voor het condenswater moet voorzien worden en dat het lozen in geen geval mag gebeuren in de septische put.

Met veel moeite kregen wij intussen 2 installateurs over de vloer die ons doodleuk vertelden dat zij tegenwoordig niets anders meer plaatsen dan condensatieketels en dat zij voorstellen om de het condenswater langs de ontluchtingspijp van de septische put te laten aflopen.

Op onze verwijzing naar het bewust artikel van Beter Bouwen & Verbouwen halen zij de schouders op en zeggen dat er geen ander alternatief mogelijk is.

Is dat zo ? En zijn gewone lagetemperatuurketels heden ten dage inderdaad niet langer verkrijgbaar ?

Reacties

Beste Brigitte,

Het condensaat van mazouth bevat SO2 en dient apart opgevangen te worden bij aardgas is hier geen sprake van.

Een lage temperatuur ketel heeft geen recht meer op de 40% fiscale regeling.

Als de retourtemperatuur boven de 50 graden begint te komen verlies je inderdaad de extra 11% rendement van de condensatieketel. Maar op nu te stellen dat dit maar gedurende 50% van uw stookseizoen dit mogelijk is is toch wel straf. Uiteraard is dit afhankelijk van uw afgiftesysteemsoort(radiator, vloerverwarming of convector) en dimensionering qua afgifte vermogen.

Zelfs bij radiatoren welke klein zijn gedimensioneerd op 80/60 bij -10 graden zul je toch minstens 80% van het stookseizoen condenseren. En de rest van de tijd is het rendement nog steeds beter dan een HR+ ketel !

Uw lage gasverbuik geeft aan dat uw huidige ketel te groot is. Maar dat komt waarschijnlijk door uw ingebouwde doorstromer ?

Het condenserende rendement van huisbrand olie en gas is ook verschillend.
De latente winst voor olie is minder dan 11% zoals dit wel voor gas geld.
Hang mij niet op aan procenten maar voor olie is het condenserend rendment in de orde van 6%.
Voor een olieketel gelden dan ook nog lagere cv temperaturen om de ketel te laten condenseren.

Voor gasketels zijn de prijsverschillen tussen vr of condenserend nihil. (in Nederland) En we hebben het toch over een gasketel.

Brigitte

Samenvattend zit het zo:
- gewone lagetemperatuur ketels bestaan wel nog en worden nog geïnstalleerd;
- condensatieketels zijn aan een steile opmars bezig;
- reden voor de opmars is het hogere rendement én het feit dat de vervanging van een stookketel door een condensatieketel in aanmerking komt voor een belastingkorting (tot vorig jaar kwam ook een lagetemperatuurketel in aanmerking, maar dat is dus veranderd);
- zeker als je rekening houdt met de belastingkorting (40 % van de uitgave btw inbegrepen + nog een paar procent gemeentelijke korting) is een condensatieketel beterkoop.

Als de afvoer van het condenswater een probleem is, kun je het desnoods in een grote emmer laten druppelen en elke dag uitgieten in de gootsteen. Primitief maar doeltreffend ...

groeten
rik