Nieuw: externe katalysator voor houtkachel...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dit maakt het stoken van hout heelwat milieuvriendelijker:

http://www.morecat.nl/start%20NL/teksten/moreCat-Stoken.pdf

Reacties

Eric,

Alvast bedankt voor de link.

Ik ben zelf al vele jaren op zoek naar een goede katalysator om de rookgassen van een houtkachel mee te zuiveren.

zie ook hier : http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1007841459&first=&last=

Een jaar of 10 (15?) geleden stond er een firma met katalysatoren voor kachels op batibouw. De doorsnee belg is helaas meer geïnteresseerd in goedkope verwarming dan in schone lucht, en daardoor is deze firma waarschijnlijk gestopt met de invoer (usa)

De eerste testresultaten van de moraCat katalysator zien er veelbelovend uit.

Ik zou er dan ook graag eentje aankopen om mee te experimenteren, maar blijkbaar is dat jammer genoeg nog niet mogelijk.

dirk

Een dergelijke katalysator kan toch niet anders dan beschouwd worden als een vorm van dweilen met de kraan open of als het zogenaamde doekje tegen het bloeden?

Is het niet veel beter om te kiezen voor een goede houtverbrander?

In tegenstelling tot wat de nederlandstalige documentatie van dit katalysatormerk wil doen geloven, bestaan er wel degelijk houtverbranders die hout (of andere biomassa) volledig kunnen verbranden, zonder katalysator wel te verstaan. Een dergelijke katalysator kan het gunstig effect van een verbrandingskamer op hoge temperatuur nooit evenaren.

En ik heb nog meer bemerkingen.

Dirk Bauwens

Ha,ha, ik moet de eerste kachel nog zien die helemaal geen (fijn) stof uitstoot! Indien je zo eentje kent ben ik erg geinteresseerd in de meetrapporten...

Een katalysator kan niets doen tegen fijne stofdeeltjes.
De eventueel voorkomende fijne stofdeeltjes in rookgassen moeten op andere manieren afgevangen worden, maar niet met een katalysator.

Dirk Bauwens

In de nederlandstalige brochure over de katalysator staan meerdere, zeer twijfelachtige stellingnames.

Zo bijvoorbeeld wordt, helemaal op het einde geconcludeerd: “Omdat het verbrandingsproces beter verloopt en de verbranding vollediger is wordt bovendien flink op de brandstof bespaard. Er hoeft minder brandstof in de kachel en dat scheelt tijd en geld en spaart onze energievoorraad en het milieu.”

Hoe werkt dat dan, vraag ik me af? De bewuste katalysator wordt immers in het schoorsteenkanaal gemonteerd. Zodoende zal de eventuele “energiewinst” door het naverbranden van een gedeelte van de rookgassen voornamelijk resulteren in hetere rookgassen. De kachel zelf wordt daardoor niet beïnvloed. Bovendien moet de temperatuur in het rookgaskanaal relatief erg hoog gehouden worden, volgens de brochure minimaal 260-340 graden Celcius, anders functioneert de katalysator niet. Verder wordt ook vermeld dat er voldoende zuurstof in de katalysator moet komen, anders werkt de katalysator ook niet.

De katalysator in het schoorsteenkanaal vormt bovendien een extra hindernis die weerstand biedt tegen de vrije gasstroom. Daarom kan de katalysator als een soort schoorsteenklep open gedraaid worden, zodat bij de opstart minder weerstand wordt geboden. De katalysator is dan uiteraard niet werkzaam, wanneer hij het meest nodig is.

Dirk Bauwens

De katalysator zit in de kachel, net boven de vlammen. Daar wordt de benodigde temperatuur makkelijk bereikt. De hogere rookgastemperatuur is oorzaak van een hogere trek, waardoor je de kachel stiller kan laten branden en dat geeft een brandstofbesparing van ongeveer 10 %.

vr gr
Pluto

Dag Pluto,

De katalysator waarover het hier gaat, zit wel degelijk buiten de kachel, in het begin van het schoorsteenkanaal.

Een hogere schoorsteentemperatuur door hetere rookgassen resulteert in de praktijk bijna altijd in een lager kachelrendement, gewoon omdat dan meer warmte door de schoorsteen verdwijnt. Een hogere trek maakt dat bij een zelfde trekweerstand een hoger debiet aan (in dit geval ook nog eens hetere) gassen wordt getransporteerd naar buiten.

Dirk Bauwens

Dirk,

Ge moet dat ook geval per geval bekijken. Ik neem gerust aan dat het inbouwen van een katalysator in een gemetste schouw weinig zin heeft, die extra warmte ben je inderdaad kwijt. Maar in het geval van een houtkachel met een metalen stoofbuis tot aan het plafond (of schuin omhoog langs de muur), daar heb je wel profijt van de hetere rookgassen. Ik ken iemand met een Amerikaanse kachel met een (ingebouwde) katalysator en ik sta daar altijd van te kijken hoe zacht dat die kachel brandt en dat die zoveel warmte uitstraalt (in vergelijking met mijn ouderwetse houtkachel).

vr gr
Pluto

Hierin staat ergens een dwarsdoorsnede van een houtkachel met katalysator

http://www.vermontcastings.com/catalog/elements/files/2007/GH024_1000_9957_VC_WoodStoves_C_NC-5604.pdf

vr gr
Pluto