ventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wie kan mij helpen?
Van wanneer is het verplicht te ventileren want ik ben bang dat ik dan heel veel kou ga lijden.
Wie helpt deze koukleum?

Reacties

zeker voor systeem D dan kiezen, nooit koude lucht in huis

Stefan

Nicole,

Even duidelijk stellen: het is verplicht om een bepaald ventilatie debiet te installeren. Dit wil zeggen er moet de mogelijkheid bestaan om te ventileren. ( Enkel nieuwbouw)
Moet je ventileren, je bent baas in eigen huis, je kan dus ventileren wanneer je wenst. Het is natuurlijk gezonder om continue een klein beetje te ventileren.

Moet je zeker voor systeem D kiezen? Neen!
De meest aangewezen systemen zijn systeem C en D.
C= Natuurlijke ventilatie roosters en centrale mechanische afvoer.
D= Mechanische toevoer en mechanische afvoer.
Het belangrijkste bij beide systemen is dat de woning ventilatie technisch goed in elkaar moet zitten. Dan heb je bij beide systemen weinig of geen koude gevoel.
Het is dus absolute zever dat enkel D niet voor koude gaat zorgen.
Voordeel van C is dat je zelf kan bepalen wanneer er verse lucht binnen komt en wanneer niet. D neemt je woning gewoon over en je hebt er niks meer aan te zeggen.

Ik zou mij geen zorgen maken dat je kou gaat lijden, een ventilatie systeem is geen raam dat openstaat!!!

fred:

ventilatie niet enkel bij nieuwbouw, ook bij uitbreiding, verbouwing, enz...

systeem C: geen wramtewisseling, dus swinters koude lucht binnen in je woning. Merk op dat volgens EPB je ventilatren continu moeten draaien,..gezellig,...je kan dus niet bepalen wanneer je ventileert, want je mag je ventilatoren niet uitzeten!

Ventilatie plaatsen en ze dan niet gebruiken, zoals jij voorstelt, is dat niet een beetje vreemd? ga je dan nooit ventileren in de winter??
Systeem D neemt idd je woning over, prachtig toch, je hoeft nergens naar te kijken (behalve je filters), je hebt altijd zuivere lucht in huis, altijd voorverwarmde lucht,..schitterend systeem gewoon.

Uitbreiding valt onder nieuwbouw

Tuurlijk is D een mooi systeem, bevordert bacterie groei, geeft lawaai hinder, overventileert,...
BTW de meeste filters dienen niet om de lucht te zuiveren, maar om de warmtewisselaar niet te bevuilen.
Met D doe je niet wat je wil, overal wordt dezelfde temperatuur geinjecteerd. Dus slaapkamers, woonkamer, werkkamer...
Slaapkamers kunnen best op lagere temperaturen staan voor je gezondheid ( tussen de 17 en 19 °C) Probeer dat maar eens met je D systeem.
Moet je ventileren? Neen, maar je doet het best wel ( weer om gezondheidsredenen)
Je schitterende systeem zorgt wel voor dubbel zoveel ontevreden gebruikers tov natuurlijke ventilatie.
En je moet wel degelijk ingrijpen, of draait die driestanden knop zich automatisch hoger als er meer mensen in de woning zijn?

Aha dus ik stap beter over op natuurlijke ventilatie volgens jou? Zelf moet ik er nog aan beginnen, maar de idee van in de winter ijskoude lucht binnen te krijgen zint me niet echt. Ook al klachten gehoord ivm lawaai bij de roosters en van systeem D eigenlijk nog niets. En qua schouwen is zoeen natuurlijk systeem ook niet dat denk ik.
En hoe zie je dan extra te ventileren bij meer mensen indien je natuurlijk ventileert?

@ fred: in passiefhuizen is de ventilatielucht gemiddeld zo een 16°- 17°, dus ideaal om overal in te blazen.

D bevordert geen bacteriegroei als je je filters onderhoudt, D geeft geen lawaaihinder als je de inblaassnelhied ("worp") en luchtstroom in je buizen laag genoeg houdt. overventileren bestaat niet bij systeem D, want je ventilatielucht is continu gecontroleerd en juist gedoseerd voor alle verschillende ruimtes.
(BTW: de ventilator van systeem C geeft evenveel lawaai dan die van systeem D)

Moet je ventileren: ja, volgens EPB!!

1 keer aan een knopje draaien noem ik nu niet een wereldschokkend, ingrijpend gebeuren. In ieder geval betr dan oeveral de koortjes van je roosters bij te stellen,...

Noem jij 16 °C een warme temperatuur?
Wat is overventileren? Overventileren is alle ventilatie die niet strikt noodzakelijk is voor de bewoner.
Vb: S nachts in de slaapkamer moet je ventilatie hebben, maar met een centraal systeem ( zoals D) haal je lucht weg van 20 °C om deze te vervangen door 16°C in een ruimte waar je niet bent. Als je dan bedenkt dat de gemiddelde buiten temperatuur 10 à 11 °C is.
Bijstelling bij natuurlijke moet ook gebeuren dat is juist. Er zijn wel reeds systemen op de markt waarbij dit niet meer hoeft. (vb CO2)
BTW lees je EPB nog eens, er staat niks in over de verplichting van te ventileren, er staat in dat je het moet installeren.

@patjer1
Die ijskoude lucht is sterk overdreven, het is inderdaad koude lucht. Maar met een goed ontwerp voel je daar niks van. Het tocht gevoel is niet groter of kleiner dan met het systeem D. Bedenk eens bij een raamrooster komt er maximaal 21 l/s per meter rooster naar binnen. Bij eens systeem d 21 l/s @ 16 °C. BTW in zweden en noorwegen worden er ook natuurlijke ventilatie systemen gebruikt.
Studies hebben meermaals bewezen dat er meer gezondheidklachten zijn bij een systeem D, dat het onderhoudsintensief is, kans op geluidshinder veel groter is, duurder is, en dat je er dubbel zoveel misnoegde gebruikers zijn.
Wat het buiten lawaai betreft, daar kan je met natuurlijke ventilatie ook wat aan doen: susrooster, deze dempen ook het geluid.

Fred,

kan je me wat links bezorgen naar deze studies? Vanal gegoogled omtrent d-systemen, maar nergens lees ik iets omtrent tevredenheid.
Bij een D heb je wel een ventilatie ongeacht de buitentoestand, bij natuurlijke ventilatie kan dit wel eens anders zijn lijkt me, wat bv bij hevige winden en windstil....

Over tevredenheid:
Links zijn veelal te vinden in NL. TU Delft heeft :
Op de website van TU delft kan je onder ventilatie veel info vinden
http://www.vrom.nl/get.asp?file=docs/publicaties/w041.pdf&dn=w041&b=vrom
Ook nog senternovem.nl
TNO heeft er een aantal.
Waarom lees je weinig over tevredenheid, de WTW lobbie is zeer machtig, alle negatieve publiciteit wordt de kop in gedrukt. RTL4 heeft er ooit een reportage over gemaakt, en de discussie was opgang gekomen. Maar plots zijn er 2 programma's hierover afgevoerd. ( de uitzendingen staan zelfs niet meer online)

D is inderdaad ongeacht de buiten toestand. C is berekend voor een druk van 2 Pa. Dit wil zeggen een zuchtje wind van 6 km/u. Deze strenge eis zorgt ervoor dat je in 95% van de situatie in belgie 100 % capaciteit kan binnen krijgen. Wetende dat je hiervan meestal maar een deel nodig hebt.

@ fred: lees dan ook eens de ventilatienorm: ventileren is verplicht!

16-17 graden tov van 0 graden buiten noem ik idd warm.
De lucht bij D hoef je nog maar een weinig op te warmen. De lucht bij C moet je geheel opwarmen (maximaal energieverlies) of geheel afkoelen zomers (ook niet nodig bij systeem D)

wat jij overventileren noemt snap ik echt niet, dat heb je ook bij systeem C, of anders moet je de centrale ventilator uitschakelen, maar dan heb je nergens nog ventilatie of afvoer, dat is helmaal te gek!

die ezondheidsstudies ken ik, het probleem is altijd dat men het nalaat de filetr te vervangen of het systeem te onderhouden. Logish dat je dan klachten krijgt. Probleem zit bij de gebruiker, niet het systeem.

suskastrooster: lelijk, peperduur!, dan kom overall beter uit met een balansventilatie!!

Jimmy,

ventilatielucht van 16° in een PH ????

dirk

@jimmy
Als ventileren verplicht is, geef eens de uitvoeringsbesluiten.

Een suskast is nogaltijd goedkoper dan een D systeem.

Met een systeem C mag je in onbalans draaien. Debieten liggen veel lager dan bij een D systeem. Een D systeem ververst de lucht in alle ruimtes, niet enkel in de ruimtes waar je aanwezig bent.
Bij een C systeem is het voldoende om een onderdruk te creëren, zodat vocht en andere stoffen afgevoerd worden.
Bij een D systeem is je afvoer afhankelijk van je toevoer. En de toevoer is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat.

De gezondheidstudies klachten zijn deels aan het onderhoud te wijten. Maar niet allemaal. Groot deel van de studies gaan over de luchtkwaliteit in slaapkamers, en zijn onafhankelijk van de filters.
Daarenboven ga je je investering niet terugverdienen.

@Dirk
Inderdaad, is zelfden het geval. De temperaturen liggen soms rond deze temperatuur,( zeker als je met AWW gaat werken). Dit zorgt wel voor problemen met het binnenklimaat in slaapkamers.

Beste Fred,

De ingeblazen lucht bij ons ligt steeds boven de 20°C. Nochthans zijn onze slaapkamers 18 à 19°C, heerlijke slaap Tp!

Het normale debiet bij ons ligt op 150m3/uur, ik vind dit zeker niet overdreven voor 5 pers.

Let wel! Dit is minder dan wat de EPB voorschrijft in België.

Bij afwezigheid zetten wij de ventilatie naar 90m3.

Zeer tevreden!

En jà, die website over die negatieve gevolgen, die kennen we, wordt altijd opnieuw naar verwezen.

Mvg

Jeroen Beeckx

Fred schrijft:
Slaapkamers kunnen best op lagere temperaturen staan voor je gezondheid ( tussen de 17 en 19 °C) Probeer dat maar eens met je D systeem.

Dus alle mensen die meer in het zuiden wonen slapen in een ongezonde kamer omdat het daar vaak meer als 20°C zal zijn tijdens de nacht in hun kamer.
Wat een onzin!!
De kwaliteit van de lucht in de slaapkamer bepaalt of je al dan niet gezond kan slapen.
De stellingen van Fred (ook in andere vraagstaarten) worden mi stilaan een beetje vermoeiend...

Hans,
Ben je zeker van je stelling?
Lees eens de rapporten van AIVC. Jou zou verstelt staan van hoe ver je van de waarheid zit.
Maar ja het is makkelijk om met de massa mee te lopen en niet te weten wat je zegt, en te schieten op de enkeling...

Als je zou weten hoe het in elkaar zit zou je niet reageren op die 20°C.

Ik ben gene kenner hoor maar hier met ons systeem D hebben wij totaal geen problemen om onze slaapkamers koel te houden. Nen temperatuur in een huis en in de verschillende kamers ervan zijn wel van wat meer afhankelijk dan louter een ventilatiesysteem...
En nee, wij hebben genen airco op ons slaapkamers. Wel:
1. er geen verwarming voorzien.
2. ze liggen ni pal onder dak, er zit nog ne zolder boven die goe geïsoleerd is en tussen slaapkamers en zolder steekt ook nog redelijk wa isolatie.
3. brede dakoversteken waardoor er amper direkt zonlicht op de slaapkamerramen schijnt.

Fred,

ben je nu weer daar te verwijzen naar rapporten. Geef nu eens serieuze linken naar rapporten. Ik heb ze nog nooit gezien.

Ik zie ook geen enkele reden waarom ik in de zomer ongezond zou slapen en waarom men in het zuiden 12 maanden per jaar ongezond slaapt.

Walter

@ dirk Andelhofs

die 16° is toch wat Carsten Grobe beweerd, een autoriteit op het gebied van passiefhuizen.

Fred,

Ik heb de indruk dat jij beschikt over bijzonder veel informatie enkel heb ik die hier nog nooit gezien. Is die dan zo geheim?
Ik ben niet van het type 'ik heb altijd gelijk' en wil gerust mijn mening over bepaalde zaken herzien maar dan wel gebaseerd op feiten.
Dus geef maar een link op waar ik dat bewuste rapport kan downloaden of bekijken en ik zal het met veel plezier en interesse lezen.

@Walter,
http://repository.tudelft.nl/file/613854/MTS_11849583081080578660
http://repository.tudelft.nl/file/613819/MTS_11849583031036641065
http://repository.tudelft.nl/file/613837/MTS_1184958306192891037
http://www.azalma.be/download/Preventie%20van%20wiegendood-informatie%20en%20aanbevelingen.pdf
http://repository.tudelft.nl/consumption/idcplg?IdcService=GET_FILE&RevisionSelectionMethod=latestReleased&dDocName=MTS_11849583081080578660
http://www.acmt.net/content/resources/monographs/IndoorAirPolution.pdf
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6V23-4C40R5R-3&_user=10&_coverDate=09%2F30%2F2004&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=f2ef8247e3704f0f6aedc285f3c4da44
http://repository.tudelft.nl/consumption/idcplg?IdcService=GET_FILE&RevisionSelectionMethod=latestReleased&dDocName=MTS_1184958308678766415
http://duurzaambouwen.senternovem.nl/publicaties/health_performance_of_housing-2723/
http://repository.tudelft.nl/consumption/idcplg?IdcService=GET_FILE&RevisionSelectionMethod=latestReleased&dDocName=MTS_1184958306850714355
http://www.greenhomeguide.com/index.php/knowhow/entry/632/C218/
http://goliath.ecnext.com/coms2/gi_0199-3658198/The-healthy-bedroom-breathe-easy.html
http://repository.tudelft.nl/consumption/idcplg?IdcService=GET_FILE&RevisionSelectionMethod=latestReleased&dDocName=MTS_11849583031036641065
http://enhr2006-ljubljana.uirs.si/publish/W05_van%20Ginkel.pdf
http://www.vilnius.lt/housing2004/Abstract_Book_Vilnius_symp.pdf
http://www.inive.org/members_area/medias/pdf/Inive%5Cclima2007%5CA06%5CA06E1142.pdf
http://www.euro.who.int/Document/E87878_pt3.pdf
http://medicine.plosjournals.org/perlserv/?request=get-document&doi=10.1371%2Fjournal.pmed.0040068&ct=1
http://150.162.76.35/encac-cotedi/arquivos/ENCAC03_0005_25.pdf
http://www.refripro.eu/include/pdf_contenu.php?lg=en&id_nav=0018&contenu=classique&id_par=0060
http://www.fire.nist.gov/bfrlpubs/build01/PDF/b01073.pdf
http://www.ashrae.org/doclib/20070327_younger.pdf
Dit zijn er een paar, probeer ook een login te krijgen van AIVC: http://www.aivc.org/ Staan ook een reeks interessante artikels op.

Neem al deze artikels maar eens door. Veel leesgenot!

Luchttemperatuur is inderdaad afhankelijk van meerdere zaken, maar als je vertrekt met een temperatuur rond de 20°C, is het redelijk moeilijk om deze te laten zakken.

Ik had de beruchte test een vlug bekeken en de conclusies eens bekeken, als ik daar zie dat je de filters 4-maal jaarlijks moet vervangen en de kanalen jaarlijks reinigen amaai.
Als je je filters maandelijks of zelfs vaker stofzuigt en je inblaasroosters wekelijks of tesamen met het poetsen ff reinigt dan zal het toch wel voldoende zijn zeker?
Als je dit leest kun je beter buiten gaan slapen met al die vuiligheid in huis

Patjer1,

Je vat één nadelen van systeem D perfect samen, onderhoud!!
Dat buiten gaan slapen is misschien een beetje te ver. ( 0nder de 12 °C is het ook niet gezond meer om buiten te slapen).
Maar dat is uiteindelijk het principe van natuurlijke ventilatie.

Fred, wat ik wel raar vind is dat kweenie hoeveel mensen op dit forum positief ertegenover zijn en volgens mij mensen met kennis. Zijn die dan allemaal mis ...
Als je de filters goed onderhoudt, wekelijks of zo ff stofzuigen, dan kan er toch niet echt een probleem zijn?

@ Fred heb je nu al die links al helemaal gelezen? Ik heb de eerste is kruislings gelezen en daar gaat het voornamelijk over huisstofmijt en dat hun ideale voorplantingscondities 25° en 85% vochtigheid zijn. Dan moet je toch al ferm warmstoken eer je je slaapkamer met een D systeem tot 25° krijgt laat staan dat je het zo vochtig krijgt. In het artikels zeggen ze trouwens zelf dat je moet goed moet ventileren... 2de artikel is hetzelfde als het eerste maar ietjes uitgebreider. 4de gaat over wiegedood en zie niet direct de link tussen het verschil C en D. 5de link is EXACT hetzelfde als de eerste. 6de is een mooie PDF van 200blz maar heb na 10min nog steeds niets gezien waarom C beter zou zijn als D, wordt een hele hoop uitgelegd over schadelijke stoffen maar thats it, geen vergelijking van systemen of wathever gaat over pesticides, argon,.... in uw huis?????. Zelfs op p124 zeggen ze dat filters net goed zijn... 7de gaat over airco vs ventilatie euhm niet echt relevant hier? Wat 8 te doen heeft snap ik helemaal al niet, lijkt mij eerder een theoretische basis waarop testen moeten gebeuren om een goed rapport te maken over de gezondheid binnen een huis? 9 is een mooie samenvatting van een boek en 10 gaat over schimmelgroei in badkamers met een klein stukje over ventilatie waar in staat dat ze in een studie van Van Ginkel en Hasselaar uit 2002!!! ,bijna 6j terug dus, hebben overgenomen dat een mechanische afzuiging 10% per jaar veliest.

Voor de rest te lezen heb ik echt geen tijd een goesting maar ik heb hier nu een uurtje gedaan om 10 van uw links te bekijken waarin er in 4 links hetzelfde wordt gezegd over de huisstofmijt (zelfs copy paste van alinea’s) en voor de rest heb ik geen enkele relevantie gezien met testen van verschillende manieren ventileren. Ik ben er zeker van dat er tegenwoordig meer en meer problemen zijn met binnenklimaten van woningen. (ben zelf interessante dingen tegengekomen in die studies). En ik ben er zeker van dat ventileren een noodzaak is om een gezonde atmosfeer te creëren. Maar ik zie nog altijd geen reden waarom A/C gezonder zou zijn als D? Natuurlijk is onderhoud van een D systeem een van de nadelen maar kuis jij anders 5j lang je toilet eens niet, je zult ook wel vanalle ongedierte krijgen. Is een kwestie van gewoonte en jezelf verplichten om alles netjes te onderhouden net zoals je je huis kuist, je auto wast, je tafel afruimt,...

Enfin wij hebben uiteindelijk ook voor D gekozen met een BWW aan gekoppeld => wij wilden geen vervelende roosters en de warmteterugwinning is altijd welkom voor de stookkosten. Aangezien ik het zelf ook graag fris heb om te slapen ga ik hem zo proberen aan te sturen dat die snacht koude frisse lucht inblaast en niet zozeer de warmte gaat recuperenen. Ik zal hier met plezier mijn bevinden posten van zodra we er inzitten

@ Fred:

betreffende decreet tot verplichting van ventilatie van 11 maart 2005 (BS van 17 juni 2005).

BS staat dus voor Belgisch staatsblad.
Bovendien verplicht de EPB dat jemoet voldoen aan de norm die stelt dat je een bepaalde hoeveelheid ventilatielucht moet binnenbrengen in bepaalde ruimtes.
In weze is je EPB je uitvoeringsbesluit.

@ Jimmy,
Je staatsblad? Beter lezen:
7. Nieuw op te richten woongebouwen beschikken over ventilatievoorzieningen zoals bepaald in bijlage V bij dit besluit.
De wet zegt: HET MOET GEÏNSTALLEERD ZIJN!
Ik begon te vrezen dat ik een publicatie gemist had.

@Wim OV,
Ja, ik heb ze allemaal gelezen. En nog een pak meer. Dit is maar een kleine shortlist. Het jammere is dat voor de echte concrete rapporten je moet betalen. En die kan ik ook niet publiceren.
Het is niet zozeer 1 rapport, het zijn de details die de links maken. Ik vrees dat jullie ventilatie als iets heel eenvoudig zien. Dit is bijzonder complexe materie.
En mensen zijn genijgd om snel conclusies te trekken uit " gehoort van" of "stukje gelezen over". Mooiste bewijs is het ventilatie decreet. Jimmy staat echt niet alleen in zijn stelling.

@patjer1
Veel mensen zijn positief over de beloftes, warme temperaturen, energie besparen, geld terugverdienen...
En ja er zijn installatie die goed werken en waar mensen zeer tevreden over zijn.
Dat zijn meestal mensen die ZEER actief bezig zijn met hun energie quest ( en hier is absoluut niks mis mee).
Zij zijn bereid om dit onderhoud te doen, en meestal nemen zij nog maatregelen die er bijna nooit bij worden vermeld (zoals DigitalOverdose illustreerd).
Je mag een systeem D nooit zien zonder andere maatregelen, het is een systeem waar de kans op succes veel kleiner is en veel meer afhankelijk is van het totaal plaatje.
Je moet je gewoon afvragen of je bereid bent om deze investering te doen ( zonder dat je hoopt op eenterugbetaling), dat je bereid bent het onderhoud te doen en te laten doen, en ervoor zorgt dat derest van je woning ook afgestemd is op hoe je ventilatie systeem werkt.
Ik ben van mening dat dit voor iemand met een passief huis het geval is, en bijgevolg dat je daar veel tevreden gebruikers vindt.
Mijn mening is: Vraaggestuurde ventilatie en systeem D zijn voor techneuten en energie boys.
Systeem C is voor iedereen van toepassing.
(Systeem A is totaal uitgesloten als je alle rapporten hebt gelezen).

de wet zegt je moet voldoen aan minimale ventilatiebehoeften- volgens EPB, dus ja je moet ventileren,..zucht,..

of probeer anders het decreet van december 2006, hierin vind je bv de boeteclausule voor niet-ventileren:

4° 4 euro per afwijking van 1 m3/h op het vlak van de ventilatievoorzieningen, zoals bepaald in 1.4 van de bijlage, gevoegd bij dit decreet.

dus voor de laatste keer Fred: niet alleen de installatie is verplicht, ook het ventileren zelf.

Jimmy,

Het gaat hier over VENTILATIEVOORZIENINGEN!!
Dit IS de installatie, bekijk het anders eens met een advocaat.

Zelfde vergelijking: Elke auto moet uitgerust zijn met een reserve wiel. Moet je dat dan ook altijd gebruik?

Fred: de EPB verplicht je tot ventileren - conform de norm die zegt dat je een bepaalde hoeveelheid verse lucht in bepaalde ruimes moet toe- of afvoeren.

Dat IS ventileren, en slaat niet enkel op de installatie.

even kort: je moet je houden aan de norm via de EPB, de norm legt minimale ventilatiehoeveelheden op, dus ventileren.

is dat nu echt zo moeilijk?

Jimmy,

Nieuwbouw is ook verplicht om een waterput te steken als dit enigsinds mogelijk is.
Ben je dan ook verplicht deze te gebruiken?
Ik raad je toch eens aan om eens bij een advocaat langs te gaan. De wet is zelfs in deze zin opgesteld.
Als het verplicht is om te ventileren, moet je dat ook kunnen controleren en beboeten. Ten eerste kan je dit niet controleren ( anders heb je een huiszoekingsbevel, of toestemming nodig). En wat zijn de geijkte meettechnieken?

Dit staat volledig los van het feit dat je best wel ventileert. ( voor je eigen gezondheid)

Dames en heren

Al vind ik dat Fred veel onzin uitkraamt, hij heeft absoluut gelijk wat de wet betreft, mechanisch ventileren is NIET verplicht, althans daar geef ik hem volmondig gelijk. In de norm staan de 4 mogelijkheden en de vereisten om daar aan te voldoen. Deze staan wel ter diskussie, maar het is volledig wettelijk mogelijk met een systeem A te werken. Of het verstandig is, is een andere zaak.

Hans

Fred

Na een snelle tocht door jou links kom ik tot dezelfde slotsom als Wim, deze rapporten wijzen helemaal niet met een beschuldigende vinger naar systeem D zoals jij doet, voor wat ik er van gelezen heb. Maar ik moet toegeven dat ik ze niet allemaal heb gelezen, en dan nog maar in vogelvlucht.
Ik vind wel een aantal rapporten over natuurlijke ventilatie, soms ondersteunt door mechanische ventilatie voor wanneer de ramen dicht zijn (o.a. in Washington, een zeer mild klimaat! Dan nog een paar over hospitalen, waarvan een paar die gaan over infectieziekten, zeer specifieke toepassingen, niet te vergelijken met residentieel gebruik.
In een ander rapport lees ik << mechanically driven supply and exhaust with heat recovery offers good energy savings potential >>, is dat nu net niet wat jij in een andere vraagstaart al heel de tijd betwist? Verder ook dat men in 30% van de nederlandse huishoudens de ramen sluit om lawaai buiten te houden, dat is weer een argunemt voor systeem D, en verder dat 17% te weinig ventileert vanwege het lawaai van het systeem, dat pleit nog eens voor een systeem D, maar een goed en stil systeem. Uiteindelijk ventileert 30% te weinig vanwege het lawaai buiten en "slechts" 17% vanwege het lawaai van het toestel. Maar elders lees ik ook << this can be achieved if the system is well designed and maintained, and the dwellers use the system as it was originally designed to >> En dat onderhoud laat inderdaad nogal dikwijls te wensen over, en daar zijn de fabrikanten dikwijls zelf voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor.

Hans

Patjer

Ik beveel ten zeerste aan minstens maandelijks de toestelfilters schoon te maken en om de 3 a 4 maanden te vervangen, zoveel werk is dat nu niet. Van die kanelen, daar heb ik mijn vraagtekens bij, zeker bij de inblaaskanalen, met een degelijke filter ervoor blijven die proper.
Beter buitenslapen? Al dat vuil in je filter komt tenslotte van buiten....

Hans

@ Fred:
deze vergelijking slaat werkelijk nergens op. Niettegenstaande je vaak wordt verplicht om je regenwaterput te gebruiken.
Als alleen de ventiltievoorziening verplicht zou zijn, waarom heeft men dan de moeite genomen om te bepalen hoeveel er verlucht moet worden, dan had men dat best gewoon kunnen weglaten, en enkel gezegd: plaats een ventilatiesysteem type A, B, C of D, en trek voor de rest uw plan.

@ hans:
niemand zegt dat mechanisch ventileren verplicht is, ventileren is verplicht, volgens de norm dmv EPB. Controle hierop gebeurt 6 maanden na bouw, zonder huiszoeking, en wordt weldegelijk beboet!..zucht.

@Jimmy,
Je moet een systeem installleren voor te ventileren, en dat moet een bepaalde capaciteit kunnen leveren. Zoals Hans zegt, A,B,C of D.
Maar er is geen enkele wet die zegt dat je verplicht bent om dit te gebruiken. Ik weet niet hoe jij die wet bekijkt, maar zeg eens hoe ze dit zullen controleren en welke maatstaven ze gebruiken?

@Hans
Er staat inderdaad veel goeds in over systeem D. Ik ben niet ANTI-systeem D. Zoals je al aangaf heeft D "good energy savings potential". Die potential is ZEEER belangrijk. Ik denk dat je met me eens kunt zijn dat een D systeem meer randvoorwaarden nodig heeft om energie te besparen. Het is veel kritischer ( zoals in veel rapporten staat), een goed ontwerp en onderhoud is absoluut noodzakelijk om voldoende comfort te bieden.
Bij een C systeem is dit veel minder het geval.
Persoonlijk vind ik dat men bij systeem D enkel het toestel bekijkt om "energie" te besparen. En dit is onzin, je moet dit binnen het volledige plaatje bekijken om energie te besparen, en systeem D is daar maar een kleine schakel in.
Der is daar een mooi rapport over bij AIVC, maar je hebt er een login voor nodig. ( ik denk dat het "energy saving for the building envelope")

Ik heb hier het Eandismagazine van oktober 2007 liggen en daar lees ik op pagina 13:

--
Volgens de Belgische ventilatienorm NBN D50-001 moet een woning 3,6 m³ lucht per uur en per m² kunnen aan- en afvoeren.

Hoe doe je dat?
-) Ofwel kies je voor natuurlijke basisventilatie waarbij verse lucht de woonruimtes binnenkomt via regelbare verluchtingsroosters en vervuilde lucht via de vochtige ruimtes (keuken, badkamer, toilet) wordt afgevoerd.
-) Ofwel opteer je voor een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie of voor een volledig mechanisch systeem. Een ventilatiesysteem met warmterecuperatie is uiteraard het meest energiezuinige en zal het E-peil van je woning gunstig beïnvloeden.
--

Dus vanuit deze bron zou ik toch besluiten dat ventileren verplicht is...

Er is sind 01-01-2007 de verplichting om een ventilatiesysteem te installeren volgens ventilatienorm
NBN D50-001.

Deze houdt in dat u een systeem dient te plaatsen (A,B,C of D) welke in staat is aan de eisen van de norm te voldoen.

En Fred heeft gelijk het is aan de gebruiker om het systeem wel of niet te gebruiken !

Op 01-01-2006 is eigenlijk het EPB besluit ingegaan maar dit is achteraf gecorrigeerd naar 01-01-2007 ivm een zogenaamde overgangssituatie. Marktpartijen kregen zo meer tijd op hun achterban in te lichten en evt op te leiden. Eigenlijk een beetje hetzelfde als met het nieuwe stookbesluit. Sinds 01-06-2007 is deze van kracht, maar bijna niemand in de branche is hiervan op de hoogte of werkt hierna. Dus ook hier zullen we een overgangssituatie gaan krijgen.

tav mTTs,

voor het overige dient het Eandis-magazine wel met het meeste wantrouwen gelezen te worden: Op p. 12 wordt een energiezuinige woning bepaald als ééntje met minimale isolatiediktes van 4 (vloer), 6 (muur) en 10 cm (dak). Ik zou die energiezuinige bouwer zijn energiefaktuur niet gaag betalen.

@rene: Als je dat leest van Eandis heeft Fred inderdaad gelijk en staat er enkel _kunnen_ aan- en afvoeren.

@Jan De Gols: dat was idd een passage waar ik toch ook mijn wenkbrauwen fronste , alhoewel hier een eigenlijk meer op zijn plaats is.

Wie heeft ervaring met de firma Gelko ( ramen en deuren ) uit Hasselt?