fin-oven

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, ik heb een fin-oven laten plaatsen maar heb problemen. Door verkeerde informatie van de plaatser heb ik verschillende maanden de oven gestookt met een gesloten schoorsteenklep. Zichtbare gevolgen waren roetafzetting boven de deur langs de buitenkant, grote horizontale barsten aan de zijkanten en grote en kleine barsten aan de voorzijde en binnenin aan de deur en grote afzetting van roet en teer. Volgens hem kan dit geen kwaad. Kan iemand mij vertellen wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn ? En weet iemand hoe ik het plaasterwerk moet herstellen?

Michel

Reacties

Het is werkelijk onmogelijk om een kachel te stoken met een gesloten schoorsteenklep! Wanneer de rookgassen de kachel niet kunnen verlaten, dan wordt daardoor ook geen verbrandingslucht aangezogen en dooft ieder vuur.

Wat is er dus gebeurd? Kun je dat wat beter beschrijven?

Mag ik ook weten wie de plaatser is van de finoven en over welk soort "finoven" het gaat?
Met welk materiaal is de finoven gestuct?

Dirk Bauwens

Het gaat om een fin-oven van Tigchelaar. De werken zijn gestart in april en zijn nog steeds niet afgerond. Ik ben een totale leek en heb de oven laten bouwen in volle vertrouwen in het produkt en de plaatser. Tijdens de werken heb ik mij met verschillende vragen tot het kantoor van de heer Tigchelaar gewend omdat ik twijfelde aan hetgeen de plaatser me vertelde, de antwoorden die ik kreeg waren meestal tegenstrijdig aan hetgeen ik van de plaatser hoorde en zo begin je twijfelen. Voor de heer Tigchelaar ligt de zaak ook moeilijk. Zij leveren een produkt dat perfekt in orde is en eigenlijk houdt het daar voor hen ook op. Maar zij kunnen mijn problemen niet oplossen en met advies zijn zij ook voorzichtig.
Volgens de plaatser sluit de schoorsteenklep de schoorsteen niet volledig af en hoef ik me geen zorgen te maken over eventuele schade. Maar is dit wel zo?
De oven is gestuct met wittez Knauf. Ik mocht de oven de dag voor het stuccen nog stoken en ook dezelfde avond daarna. Al gauw vertoonden zich barsten en boven de deur was duidelijk afzetting van roet te zien. Toen ik de plaatser daarop attent maakte zei hij dat ik me niet ongerust moest maken , volgens hem was dit leemmortel die door de plaaster kwam tengevolge van de warmte. Ik vond dat wel raar aangezien ik het kon afvegen, althans in het begin. Het werd alsmaar erger. Ook de barsten werden groter en er waren er veel. Maar ik ben een echte leek en legde er mij neer. Ik wist eigenlijk niet meer bij wie ik terecht kon. 'kheb dan opnieuw de heer Tigchelaar gecontacteerd. Zij vroegen mij om foto's en tekst van wat ik dacht dat er mis was. Ik heb dat gedaan. Zij hebben de plaatser gecontacteerd. Die heeft mij opgebeld om te zeggen dat hij de werken komt afmaken en hij was verontwaardigd omdat ik Tigchelaar had gecontacteerd. Maar wat moest ik anders.
Nu ben ik op zoek naar iemand die mij eerlijk wil zeggen welke mogelijk de gevolgen kunnen zijn van het verkeerd stoken van de oven.

Michel,

Fetze Tigchelaar ken ik als goede vriend en als een extreem goed vakman. Bij hem of bij zijn producten zal het probleem echt niet liggen.

Normaal wordt het vuurvaste binnenwerk van zijn finovens ommanteld met leemstenen die daarna met leem- of met gipsmortels gestuct worden. Stoken met een nieuw geplaatste kachel mag wel, maar alleen erg voorzichtig, met kleine hoeveelheden hout, omdat er nog erg veel vocht in de constructie zit. De finoven moet ruimschoots (minimaal zeker een 3-tal weken) de tijd krijgen om te drogen. Alleen wanneer echt alle vocht uit de finoven verdwenen is, zal de kachel goed presteren!

Ik weet niet of de finoven eerst gestuct werd met leem en daarna met Knauf. Ik weet ook niet of er wapeningslagen met glasweefsel werden gebruikt. Met glasweefsel erin kan ik me niet voorstellen dat er belangrijk grote scheuren kunnen ontstaan. Haarscheurtjes zijn wel normaal. In leemstuc zijn kleine scheurtjes ook normaal. Bij leem zijn die desgewenst makkelijk dicht te strijken met een natte spons.

De finovens van Fetze Tigchelaar hebben een schoorsteenklep en een by-passklep. Hoe heb jij deze kleppen gebruikt tijdens het stoken? Wat bedoel je eigenlijk met dat je de oven verkeerd gestookt hebt?

Dirk Bauwens

Ik twijfel niet aan het produkt. Ik zou het dadelijk weer kopen.De kachel werd eerst met leemmortel en daarna met Knauf gestuct. Aan de buitenkant van de betonnen stookkamer werd een soort doek geplaatst

Bij het stoken zet ik aanvankelijk beide kleppen open. Dat dacht ik althans. Er werd mij door de plaatser meermaals gezegd dat de schoorsteenklep dicht stond wijzend naar de drie van de klok. Ik kon het goed onthouden. De D van dicht en de D van drie. Vergeef me mijn eenvoudig taalgebruik dienaangaande maar nogmaals ik ben een leek. Ik kreeg allerlei klachten. Het vuur brandde lang, de deur werd helemaal zwart, de temperatuur ging amper tot 180 waardoor ik de bypass zelden kon dichtschuiven. Aangezien ik zijmuren heb van een dubbele rij stenen (omdat de plaatser de deur 7 cm uit het midden had geplaatst) mocht ik na de eerste stookbeurt een tweede keer een paar blokken opleggen. Zo'n ganse stookbeurt duurde makkelijk vier uur. Na een uur stoken begon er rook uit de veegluiken te komen en soms langs de bovenkant van de deur, aangezien die niet sloot omdat de hendel niet werkte vond ik dat niet abnormaal.
Als ik de plaatser daarvan op de hoogte stelde zei hij dat zijn kachel ook slecht trok, geen probleem dus.Een viertal weken geleden had ik de kachel aangemaakt en na een uur merk ik dat ik vergeten ben de schoorsteenklep open te zetten. Ik zet ze open, kom even later terug voorbij en heb rook in de kamer. Ik realiseerde me dat het moest te maken hebben met de klep. Ik belde de plaatser , stelde hem op de hoogte en hij zei me toen dat hij het dan verkeerd gezegd had, ik moest de klep dan maar openzetten op de drie van de klok ipv dicht. Sindsdien zijn heel wat problemen verdwenen. Mijn deur slaat niet meer aan. Er is geen roetafzetting meer aan de buitenkant, geen rook en er komen ook geen barsten meer bij
dus dat bedoel ik eigenlijk met verkeerd gestookt
fijn dat je de moeite neemt om dit te lezen
groeten
michel

Een finoven heeft zijn eigenlijke verbinding met de schoorsteen per definitie helemaal onderaan de kachel.
Veel finovens, niet allemaal echter, hebben op die plaats de afsluitbare schoorsteenklep. Bij de meeste finovens van Fetze Tigchelaar bevindt die bewuste klep zich echter bovenaan de kachel. Dat komt omdat hij een gedeelte van de finoven als opgaand schoorsteenkanaal gebruikt. Tijdens het stoken moet die klep volledig open staan, na de stookbeurt moet die klep volledig dicht

Sommige finovenontwerpers, waaronder ook Fetze Tigchelaar, voorzien de finoven van een tweede klep. Die bevindt zich bovenaan in een kanaal dat daar kortsluiting maakt tussen de bovenste verbrandingskamer en de schoorsteen. De tegenstroomkanalen worden, wanneer die klep open staat, niet doorlopen door de hete verbrandingsgassen. Op die manier kan men bijvoorbeeld een te koude schoorsteen snel opwarmen. Onder normale omstandigheden moet die klep echter dicht blijven. Met die klep open functioneert de kachel niet als een finoven maar als een soort veredelde open haard.

Het is dus van belang om goed te beseffen welke klep voor wat dient en waarom; en natuurlijk ook om van beide kleppen te weten welke stand open en toe is. De kachel kan alleen als finoven functioneren wanneer de rookgassen via de tegenstroomkanalen de schoorsteen ingaan. De bypassklep moet dan volledig gesloten blijven. Na iedere stookbeurt moet de klep in het eigenlijke schoorsteenkanaal ook dicht. De bypassklep blijft dus, normaal gezien, altijd dicht. Alleen wanneer de schoorsteen te koud is, kan die door de bypassklep wat te openen, voorverwarmd worden. De rookgassen trekken dan, onafgekoeld door de kachelmassa, de schoorsteen in via het bypass-kanaal.

Over zichtbare rook en roetaanslag: dat wijst in jouw geval op te weinig verbrandingslucht. Dat kan veroorzaakt worden doordat de luchtinlaat niet genoeg open staat; of doordat de schoorsteenklep niet genoeg open staat of doordat te veel hout tegelijkertijd wordt verbrand, of een combinatie van deze factoren. Voor een normale stookbeurt in een nog niet hete stookkamer zeker de omgekeerde stookwijze gebruiken, zodat het hout van boven naar beneden brandt. Wens je daarna nog wat hout te verbranden, dan kan dat maar met niet te veel hout in één keer. De stookkamer is dan namelijk zo heet dat alle hout dat er wordt bijgelegd spontaan zal vergassen, ook zonder vuur! Zonder voldoende lucht of met een onvoldoende geopende schoorsteenklep zal zelfs een brandend vuur kunnen stikken in zijn eigen rookontwikkeling.

Hout dat in een finoven zoals de jouwe, met voldoende lucht kan verbranden, geeft buiten geen zichtbare rookontwikkeling. Met af en toe even buiten te kijken naar wat uit de schoorsteen komt, kun je nagaan of je goed stookt. Op een gegeven moment gebeurt goed stoken bijna automatisch.

Dirk Bauwens

De luchtinlaat staat aanvankelijk altijd volledig open. De luchttoevoer komt vanuit de woonkamer. Er was wel een speciale klep besteld om de lucht vanuit de kruipkelder te laten aanvoeren maar omdat de plaatser ze vergeten te bestellen was is daar van af gezien. Hij wou dan maar gewoon een gat maken naar de kelderruimte zonder klep. Hij zei dat het zonder klep ook kon. Dat vond ik raar en toen heb ik in een eerste briefje aan kantoor Tighelaar gevraagd of dat kon. Volgens hen was die klep onontbeerlijk en daarom heb ik afgezien van de kelderluchttoevoer.
De oorzaak van alle rook en roetellende zit em ongetwijfeld in het niet openstaan van de schoorsteenklep. Volgens de plaatser was dat niet zo erg omdat die klep volgens hem de schoorsteen niet helemaal afsluit. Maar hoort dat ook zo te zijn? Als die klep de schoorsteen niet helemaal afsluit houdt ze toch ook de warme lucht niet binnen? Is het mogelijk om zo'n klep verkeerd te installeren?
Het stoken gaat nu veel beter. Maar volgens Sido van der Werf van Tigchelaar moet de temperatuur op de bypassmeter toch tussen 10 en 150 graden blijven om goede trek in de schoorsteen te hebben en dat lukt moeilijk met een volledig gesloten klep.

Michel

Ikzelf, in tegenstelling tot bijna iedereen, verkies in ieder opzicht de luchtaanvoer vanuit de kamer boven een rechtstreeksere aanvoer van buitenaf. Het zorgt voor een vorm van ventilatie en het rendement van de kachel gaat zelfs iets omhoog. Nogmaals, de meeste mensen geloven dat niet.

Ik vermoed dat de metalen plaat van de schoorsteenklep van Fetze Tigchelaar een opening heeft, waardoor ook in volledig gesloten toestand nog steeds (bijvoorbeeld 10 percent) verbinding blijft met de schoorsteen. Ik heb dat ook in Amerika al toegepast gezien. Meer dan waarschijnlijk is dat alleen uit veiligheidsredenen. Ik zie geen andere reden. Er zijn immers altijd mensen die uit nonchalance of uit overdreven zuinigheid de kachel liever te vroeg afsluiten dan iets te laat. Bij nog gloeiende houtskool is er dan een kleine kans op koolmonoxidevergiftiging. In Duitsland is om die reden zelfs de hele schoorsteenklep verboden. Zeer ten onrechte, mijns inziens, want een kachel die niet brandt moet niet verbonden zijn met een schoorsteen.

Wat de temperatuur van de schoorsteen aangaat, zal Sido ook daar een veilige marge aanhouden om eventuele schadeclaims door condenswater in de schoorsteen te vermijden. De temperatuur van rookgassen die de finoven verlaten is relatief erg laag, waardoor de kans op condensatie zeer groot is. Wanneer dit gebeurt in conventionele schoorsteensystemen wordt dit door de meeste mensen niet op prijs gesteld.

Dirk Bauwens

Schoorsteenkleppen die in (sommige) inoxbuizen zijn ingebouwd sluiten ook niet volledig af. De klep heeft een diameter die een centimeter of twee drie kleiner is dan de binnendiameter van de buis zodat je ze nooit hermetisch af kan sluiten. Mogelijks om de veiligheidsredenen die Dirk reeds aanhaalde.

Groetjes,
Frank

maar nog steeds zit ik met de grote vraag of het stoken met de schoorsteenklep in "gesloten" toestand schade kan berokkend hebben aan de oven en of de stenen rondom en hoe kan ik de barsten herstellen
groetjes
michel

Of er belangrijke structurele schade is, valt moeilijk te zeggen vanop afstand. Ik kan dus alleen maar gissen.

Wat er volgens mij onder andere gebeurd is, is dat je ook lang met een open by-passklep hebt gestookt.
Dan wordt vooral de bovenkant van de finoven heet, terwijl de zijwanden koel blijven (omdat de rookgassen daar niet passeren). Dat zou, door te ongelijke uitzetting van de materialen, de horizontale barsten kunnen veroorzaakt hebben, toen de kachel nog niet helemaal droog was.

Barsten zijn op zich niet zo erg en de schade kan zeker hersteld worden. Ik kan echter niet oordelen wie daarvoor moet opdraaien omdat ik niet kan weten wat er door beide partijen allemaal gezegd en gedaan werd.

Dirk Bauwens

Daar zit wat in. Ik heb inderdaad lang met de bypass klep gedeeltelijk open gestookt omdat het vuur zo traag brandde en omdat ik volgens Sido tussen 100 en 150 gr best bleef wat zeer moeilijk haalbaar was. De horizontale barsten zijn maar gekomen na twee maanden en de grote barsten boven de stookkamer tot aan het plafond ook.
Bij Tigchelaar kan men niemand iets verwijten. De kwaliteit van hun produkt staat buiten kijf. Zij kunnen ook niet verantwoordelijk zijn voor het verkeerde gebruik .De plaatser geeft ook toe dat de stookinfo verkeerd was. Wat ik echter spijtig vind is dat een officiele verdeler van Tigchelaar als een amateur te werk gaat en dat een klant van zulk een hoogstaand produkt daar het leergeld van betaalt en met de gebakken peren zit. De waslijst van opgedoken problemen is veel groter dan waarover hier sprake en zou door velen niet genomen worden. Ik raad dan ook iedereen die een tigchelaar finoven wil laten plaatsen aan om eerst fgewerkte ovens te gaan bekijken van de dealer/plaatser zelf en niet, zoals ik blindelings te vertrouwen in het produkt en er van uitgaande dat de plaatsing dezelfde hoge standaard heeft.
Vriendelijke groeten
Michel

Michel,

Ook achteraf mag men verwijzen naar de finoven(s) van de dealer/plaatser en die als maatstaf gebruiken.

Wanneer duidelijke fouten gemaakt zijn, dan moet diegene die ze gemaakt heeft, daarvoor opdraaien. Dat zal Fetze Tigchelaar ook zeggen.

Dirk Bauwens

Dat is het grote probleem. Wie kan zo'n vaststelling doen. De plaatser in kwestie geeft toe dat hij verkeerde informatie gegeven heeft maar wie stelt eventueel verborgen gebreken vast.
Er zijn meerdere fouten gebeurd maar die heb ik toch te nemen. Er werd een steunmuur gebouwd om de oude schoorsteen te stutten. Daarna is hij er in geslaagd om de oven 7 cm uit het midden te bouwen. Tijdens die opbouwwerken was ik drie dagen weg , toen ik terug kwam stelde ik dat vast . Hij had het niet gezien zegt ie , maar wat doe je dan. Alles laten afbreken is een optie maar hij werkt per uur , het kon wel een week duren, ik heb hier drie jaar voor gespaard, waar sta je dan, dan slik je wel es
de kachel werd gestuct maar onder de veegluiken kan ik mijn vingers nog naar binnen steken, het was duidelijk dat hij een beginneling was maar wel vol goede wil maar daarmee plaats je op een proffesionele manier geen finoven , het is nog wel iets anders als een kachel opbouwen. Ik had gevraagd om de hoeken af te ronden . Hij is begonnen met plaatsen wan metalen hoekjes om daarrond te bezetten. Dat lukte niet en hij heeft ze er terug af gehaald. Ik heb nu helemaal geen afgeronde hoeken. Ze zijn grillig en onregelmatig van vorm .
Voor het stucwerk vroeg hij zijn laatste geld. Dat heb ik em gegeven. Het opschuren van de plaaster heeft hij na een paar uur gestaakt. Het duurde veel langer dan hij verwacht had. Ik heb daarna nog een hele dag verder geschuurd. De lijst is nog veel langer maar als leek overkomt het je. Hij zegt me dat ik maar een lijstje moet maken van hetgeen nog moet gebeuren maar hoe weet ik dat als leek. Zo kan hij er misschien makkelijk van af komen. Daarom zou ik heel graag habben dat een deskundige dit es ziet en zegt wat er eventueel nog moet gebeuren maar waar vind ik die? De werken zijn bezig van in april en zijn nog niet afgerond.
Bij Fetze weten ze ervan maar zij kunnen er ook niets aan doen.
Ik ben radeloos maar moet je alvast bedanken voor alle info die je me gegeven hebt in het bijzonder de verklaring voor de horizontale barsten.
Vriendelijke groeten

Michel

Michel,

Waar woon je ergens? Ikzelf woon te Sint-Niklaas, België.

Misschien is het wel doenbaar dat ik eens kom kijken (en dat hoeft geen geld te kosten) zodat ik de ernst van de situatie beter kan inschatten.

Misschien kan mijn advies zoveel gewicht in de schaal leggen, dat jij uiteindelijk niet de dupe bent. Je moet krijgen waar je voor betaald hebt.

Graag zou ik ook weten wie de plaatser van je kachel was. Ik vind het niet meer dan normaal dat eventueel ook slechte vakmensen bij naam genoemd worden.

Dirk Bauwens

Als bezitter van een speksteenkachel heb ik enkele bemerkingen. Eerlijk gezegd ken ik niet goed het principe van een finoven, maar ik denk dat deze vergelijkbaar zijn.
- De naam Fetze Tigchelaar is al meermaals gevallen, maar ik vraag me bij het lezen van het forum de hele tijd af wie de plaatser is. Zijn naam mag idd ook genoemd worden. Bij uw beschrijving Michel blijkt dat die man toch alles behalve professioneel gewerkt heeft. De klep naar verluchting vergeten, onverschoonbaar, en zeker de kachel 7 cm uit het midden metsen, geen woorden voor. Er is in heel het forum ook nog niet gezegd of die plaatser werkte in opdracht van Tigchelaar of niet (vermoedelijk niet omdat hij per uur werkt). Dit voor de aansprakelijkheid.
- Barsten in de voegen is normaal, en die kan je terug invoegen (toch zo bij speksteenkachel), maar meer dan barstjes zouden er niet mogen zijn.
- Schoorsteenklep sluit idd niet volledig, dit voor de veiligheid.
- U hebt geruime tijd gestookt met de schoorsteenklep dicht. Dat verbaast me. Maar ik ken niet precies het principe van een finoven. Ik vergat in het begin 1 X de schoorsteenklep open te zetten alvorens het stoken aan te vangen. Dit heb ik nadien zeker niet meer vergeten. Na 1 u stond plots onze living vol rook.

Het lijkt me een goed voorstel van Dirk om ter plaatse te kijken hoe de precieze toestand is. Is moeilijk te oordelen vanop het forum. Het lijkt me ook dat de plaatser geknoeid heeft wat afwerking betreft (geknoei met afgeronde hoeken en onvlak pleisterwerk) en u best deze eens aan de tand voelt. Het is niet omdat hij van goede wil (zoals u schrijft) is dat hij mag/kan knoeien.

Rufus

Ik woon in Hulshout, naast Heist op den Berg. Ik zou het apprecieren als u zou kunnen langskomen. Maar ik sta erop u daarvoor te vergoeden.
Vandaag is de plaatser, Jos Vrancken, die een officiele dealer van Fetze Tigchelaar is, langs gekomen om een nieuwe deur te plaatsen na problemen met de eerste. Maar hij heeft ze niet geplaatst gekregen. Hij gaat morgen naar Fetze bellen zegt ie om te vragen hoe het moet. En hoe dat dan weer afloopt moet ik weer afwachten. U kunt mij misschien uw email gegevens doorgeven dan kunnen we hoop ik afspreken.
Ik wil jullie nogmaals bedanken voor jullie ruggesteun en betrokkenheid.
Vriendelijke groeten
Michel

Michel,

Normaal gezien zou je me rechtstreeks moeten kunnen e-mailen wanneer je op mijn naam bovenaan één van mijn posts klikt.

Als je me je telefoonnummer doormailt, kan ik je opbellen.
Dat is, denk ik, de makkelijkste manier om iets af te spreken.

Groeten,

Dirk Bauwens

Hallo

ik heb met interesse beide forums eens bekele,

zowel ddg-haarden als finovens

daar wij zelf over veel hout beschikken, en daar ik ook graag de vlamekes zie, had ik graag een DDG-systeem aangesloten op onze cv-verwaring (nieuwe condensatieketel geplaatst van viesman - zonder warmwaterketel)
daar de echtenoot hier niet echt voor de vinden is - hij haalt ook de problemen aan van gesmoord stoken en 'ontploffingsgevaar' bij overdereven hitte
ik heb echter niet uit het laatste forum 'finoven' kunnen uitmaken of je dit ook kan aansluiten op de cv-verwarming
(zou dit graag doen omdat ook onze zolder bewoond wordt en het stoken via mazout nogal duur uitlooptà
Kunnen jullie mij eventueel meer info geven?
Dirk - sorry als ik dit vraag maar ben jij cv-plaatser of andere specialist in 'verwarming'?
dank je wel
marleen

Marleen

Gebruik eens de zoekfunctie van het forum en zoek op DDG, en zet het dan maar zo gauw mogelijk uit uw hoofd.

Grtjs

Dag allemaal. Sommige dingen die ik hier lees, vind ik echt niet kunnen. Wij zijn sinds 6 jaar tevreden DDGgebruikers. Zelf heb ik het systeem leren kenne van bij mij ouders, die er nu bijna 20 jaar mee stoken. Er is nog een derde kachel in de familie, maar dan op een buffervat met zonnepanelen aangesloten. Alledrie zijn wij tevreden. Als ik voor mezelf moet spreken: wij besparen met de huidige energieprijzen rond de 1000 euro per jaar. Tel maar na! Ik overweeg wel volgend jaar nog extra te isoleren (dak), om nog meer besparing te krijgen.
Ik kan dan ook iedereen zo'n DDGhaard aanraden. Mijn neef had ook interesse en heeft deze week ook zo'n inbouw gekocht.
Stop dus het afbreken van een goed produkt, maar heb het hier liever over hoe je zo een haard inpast op de verschllende soorten cvinstallaties van tegenwoordig. Da’s interessanter dan simpelweg kritiek geven.
Gerry

Beste Gerry

t is maar om te zeggen dat het op dit forum ook een beetje gaat om een beter leefmillieu, (bblv forum??)
en niet alleen om de portemonnee

en op het vlak van uitstoot stellen er hier heel wat mensen vragen bij de DDG (en bij veel conventionele houtkachels)

concepten met buffermassa (1-2 stookbeurten per dag) en hogere verbrandingstemperaturen (volledige verbranding) genieten daarom ook met verve de voorkeur

Je vindt er veel over op dit forum

goede middag ,

Zijn er hier mensen op het forum die een finoven uit beton hebben geïnstalleerd .
Als je surft naar bergkachels.nl kom je op een website waar er enkele modellen staan afgebeeld
Iemand ervaringen met betonnen bergkachels?

groeten Axel

Hier vindt ge zeker mensen met ervaring met dergelijke kachels.

ecologieforum.eu

michel,

wie was de plaatser van de finoven?

Zijn de problemen ondertussen van de baan?