speksteenkachel en gas: kwaliteiten ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

wij zijn zinnens om in het kader van een verbouwing de installatie van een speksteenkachel (maar toch niet als hoofdverwarming). Ben overtuigd van de weldaden van stralingswarmte en die wil ik ten minste in de leefruimte ervaren. Na een eerste informatieronde (maar nog niet bij een leverancier/installateur geweest) zit ik met volgende redening vertrekkende van de volgende eisen: mijn vrouw wil absoluut en nooit rook of roet of andere narigheid in de kamer en wil ook zelf nooit vuur moeten aanmaken wanneer ik afwezig ben.
Ik moet dus op zoek naar regelbare (zelfontstekende)kachels op gas (geen brandgeur). Klopt dat?
Ik lees bovendien dat er tegenwoordig tegelkachels en speksteenkachels(speksteenmantelkachels?) zijn die met gas gestookt worden en die toch voldoen aan het criterium dat ca. 75% van de warmte onder de vorm van straling vrijkomt. Klopt dat ook? Zo ja, dan zit ik goed, zo neen dan sta ik graag open voor advies...

Reacties

Ik denk dat u beter sleutelt aan het standpunt van uw vrouw en een echte speksteenkachel neemt. Wat stof, assen en geur betreft mag u een speksteenkachel niet vergelijken met een gewone houtkachel. Een speksteenkachel maak je aan, je vult een 2-tal (of als het echt koud is misschien 3-tal) keren bij en hij blijft 24 tot 36u warm. M.a.w. onze speksteenkachel gaat 3 keer open op 24u, terwijl je met een gewone houtkachel de hele dag moet stoken. Als ik gedaan heb met stoken maak ik altijd vlug de tegels en tabletten proper met de handstofzuiger.
Anderzijds kan je de gezelligheid en de sfeer die gecreëerd wordt door echt vuur van een speksteenkachel niet vergelijken met het vuur van een gaskachel (konstant hetzelfde vlammetje, geen geknetter).

Grt.
Rufus

Bovendien (voor uw vrouw bestemd) is het aanmaken van een speksteenkachel die nog warm is van de dag voordien kinderspel gezien er dan altijd voldoende trek is van de schouw.
Rufus

Rufus, dank voor de reaktie. Ik (s)preek er nog over tegen mijn vrouw ... maar sukses is uiteraard niet verzekerd. Ik las immers ook verhalen (en op dit forum) van mensen met stookproblemen. Evenzovele argumenten contra hout/pallet en pro gas dus. Zelf ben ik ook geen technisch wonder dus wanneer die kachel niet meteen goed werkt dan heb ik een groot geloofwaardigheids- en relatieprobleem
De vraag of die gasgestookte kachels net zo sterk zijn in stralingswarmte blijft ook nog knagen. Alpina adverteerd dat dat haar lukt. Iemand ervaring mee?

Hallo,

een speksteenkachel die blijft branden heeft weinig tot geen nut. Een speksteenkachel blijft lang warm als je kort stookt. bvb 3 u intensief hout stoken en daarna 24 uur warm. Daarvoor heb je een volumineuze kachel nodig.

Enkel als het speksteen de stralingsoppervlakte van een gaskachel veel groter maakt, kan het speksteen enig nut hebben (als je niet in aan/af regime stookt). Met andere woorden: als de speksteen gaskachel voor eenzelfde vermogen niet 2 of 3 keer zo groot is, is het weggesmeten geld. Maar 't kan schoon zijn natuurlijk .

Andreas,

Als je eigenlijk liever op gas wil blijven stoken, maar meer stralingswarmte wil, kun je toch ook een muur of een stuk muur tot warmtemuur (laten) omvormen en die aansluiten op de centrale verwarming die je waarschijnlijk toch al hebt?

Volgens mij is dat voor jullie gezin niet alleen een betere maar ook een goedkopere oplossing.

Ik ben een finovenverdediger bij uitstek, maar zoals jurgen reeds aanhaalde is een finoven vooral bedoeld als een houtverbrander. Een gedeelte van de warmtewinst zit hem in het feit dat de kachel voor het grootste gedeelte van de tijd moet afgesloten zijn van de schoorsteen. Verder wil ik opmerken dat speksteen geen magische krachten heeft op gebied van stralingswarmte. Een stuk muur op eenzelfde temperatuur als een speksteenkachel kan net dezelfde soort en hoeveelheid infraroodstraling afgeven. Als je dat graag wil kun je dat stuk muur ook met speksteentegels bekleden, maar dat hoeft zeker niet. Speksteen is geen voorwaarde voor stralingswarmte.

Dirk Bauwens

Of je kan gewoon je radiatoren laten bekleden met speksteen. Zie o.a. op www.geerts.be bij ecostone radiator. Bijkomend voordeel is dat je meer kan profiteren van nachttarief.

Rufus

Hallo,

Wij hebben twee speksteenkachels.
Een met gas en een met hout.
De stralingswarmte is gelijk.
Uiteraard is stoken met hout goedkoper dan gas.
Onze gaskachel heeft een vermogen van 7,5 kw en verbruikt gemiddeld 0,9 m3 gas per uur.
Ivm verhuizing gaan we deze kachel verkopen.
LET WEL DIT IS GEEN ADVERTENTIE.

gr rob