vloerverwarming tegen het kelderplafond?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een beetje een vreemde vraag, en ik denk niet dat er iemand ervaring heeft met mijn geval, maar wellicht heeft er iemand een goede opinie!

De situatie: Ik woon in een rijwoning die vrij recent verbouwd is. (De woning staat in middenspanje, met in de winter behoorlijk koude nachten (nachtvorst) maar meestal zonnige (niet zo koude) dagen. Droge kou dus). De woning heeft een grote kelder die voornamelijk onder de woonkamer ligt. De woonkamer is uitgerust met vloertegels. De woonkamervloer is niet geïsoleerd.

Probleem is nu dat er in de winter (en op andere koude dagen) kou optrekt uit de kelder wat zich uit in een koude woonkamervloer.

Ik zou nu graag een warmere woonkamervloer willen hebben, maar zonder breekpartijen!!, en ik zie 2 opties:
- eerst maar eens gewoon het kelderplafond isoleren (relatief goedkoop en makkelijk)
- mijn vraag nu (eindelijk...) is of we, als we toch isoleren, of we dit niet kunnen combineren met \\"vloerverwarming\\". In dit geval zou de vloerverwarming tegen het kelderplafond gemonteerd worden, en daaronder dus isolatie. Weliswaar is de vloer natuurlijk veel dikker dan de normale laag die bovenop de vloerverwarming komt, maar uiteindelijk (dwz na een week of meer verwarmen) moet je die warmte toch ook kunnen merken in de woonkamer.

Nog even iets over de omstandigheden: woonkamer met ramen op het noorden, bijna geen zon. Wel ruimte zat voor zonnepanelen op het (platte) dak van de eerste verdieping. Verder normale CV-ketel en radiatoren, die ik verder volledig onafhankelijk van de zonneverwarming zou willen bliojven gebruiken.

Mijn theorie is ook nog dat door de bufferwerking van de dikke vloer er geen buffer nodig is voor het opgewarmde water van de zonnepanelen. Ook de regeling kan vrij eenvoudig zijn.

Zijn er mensen met goede ideeën ???

Reacties

Lijkt me theoretisch best mogelijk om doen buiten dat het vreselijk lastig wordt om die buizen netjes tegen het plafond te houden. Je zou ze op een of andere manier die buizen tegen het plafond moeten metsen.

Daarnaast heb je zeer vermoedelijk nog gigantische koudebruggen aan de aansluiting van plafond met de muren/grond. Als je plafond 40cm dik is dan heb je al bijna een halve m2 koudebrug per lopende meter...

Voor de rest lijkt het me, afgezien van de traagheid en idd het bufferend vermogen, wel mogelijk om doen. Maar gemakkelijk zal iets anders zijn. Of het allemaal rendabel is is uiteraard ook een andere vraag. Je moet er ook mee rekening houden dat in de zomer je panelen ook lekker veel warmte geven.

Hans,

Ik vind het een uitstekend idee om zonne-energie te bufferen in een dikke betonvloer. Indien je de kelder niet gebruikt om dingen koel te houden (dat is misschien zonde) zou je zelfs kunnen experimenteren met eerst leidingen aan te brengen zonder isolatie. Dan wordt ook de massa van de hele kelder betrokken met de mogelijkheid om erg veel warmte te bufferen op lage temperatuur. Wanneer je op die manier die grote massa op, zeg maar, 22 graden zou krijgen, dan denk ik niet dat je nog veel zult moeten bijstoken.

Dirk Bauwens

hetgeen jij wil doen wordt ook hier voorgesteld door sommige bedrijven. Vloerverwarmingsbuizen die in de welfsels zitten.
Dit wordt dan gebruikt om te verwarmen en eventueel te koelen.

Hierbij is dan de enige eis dat er voldoende volume en oppervlakte is om de boel op te warmen.

Aangezien jouw vraag enkel is de vloer wat op te warmen lijkt me dit wel haalbaar.

ik zou toch isoleren onder de buizen zodat de warmte enkel naar boven gaat. En zorgen dat de buizen goed vast tegen je plafond zitten.

Koudebruggen is een ander verhaal. Veel van je warmte zal zeker via de muren verloren gaan.

Vraag is aan de mannen van vzw Mondo in Berlaar hoe ze het gepresteerd hebben om van hun kelder een boiler te maken van 13m³ water ... grapje.

door de bufferwerking van de dikke vloer er geen buffer nodig is voor het opgewarmde water van de zonnepanelen.

Eh? Wat bedoel je juist? Kringen rechtstreeks op de panelen?!?!

Het lijkt mij dat u erg ingewikkelde oplossingen aan het bedenken bent. Isolatie onderaan de vloer lijkt sowieso een must. Dit zal ook relatief weinig kosten. Enig idee welke temperatuur de vloer nu heeft? Meestal is een vloer zo'n 16/17gr.C. Een hele eenvoudige en snelle oplossing is de tapijtverwarming van Speedheat. Dit wordt stekkerklaar geleverd en kunt u los leggen onder een vloerkleed dat u bovenop de tegelvloer kunt leggen. Standaard wordt hierbij een isolerende onderlaag geleverd. U zou dit kunnen overwegen op de plaatsen waar u veel zit, staat of loopt. Dan is het daar in ieder geval comfortabel. Is in diverse formaten leverbaar. Resultaat: meer wooncomfort zonder hak- en breekwerk. www.speedheat.nl

04-10-2007 11:29 Jeanine [j.prang@speedheat.nl ...]
Het lijkt mij dat u erg ingewikkelde oplossingen aan het bedenken bent.

Het lijkt mij dat u reclame aan het maken bent; mij niet gelaten, maar een beetje meer transparantie was mooi geweest, en velen op het forum hier appreciëren de praktijk niet. Evt. kan u mensen aanbieden u te contacteren via mail.

Uit uw website:

Vermogen: Van 125 Watt per m2 tot meer dan 200 Watt per m2 afhangende van het type vloerafwerking.

Erm ... "Bond Beter Leefmilieu" --> we proberen zoveel mogelijk te weten te komen over **Duurzaam en Rationeel Energiegebruik**, het wegstoppen van electrische kabels onder tapijten en dies meer klasseer ik persoonlijk onder andere categorieën.

Mensen bedankt voor het meedenken! Speedheat is natuurlijk een eenvoudige oplossing, maar juist hier in Spanje, waar ook in de winter de zon veel schijnt, vind ik het erg zonde om geen zonnewarmte te gebruiken voor verwarming. Misschien maar beter geen rendement berekenen, maar je moet toch ook iets voor het milieu doen...

Beste Hans,

als fabrikant vloerverwarming ben ik derelijke situaties vaker tegengekomen.

mijn advies : buizen met inslagbeugels bevestigen, minstens 5 cm isolatie en evt. stuc.laag.

Veel succes.

Willy Debeije

Eventjes dit onderwerp terug aanhalen omdat het aansluit op mijn 'probleem'.

onze living ligt boven de garage (beide +/- 60m2). De garage is op straatniveau en de living op tuinniveau, de garage is dus aan 3 zijden omringd door grondmassa maar de lucht in de garage is wel droog. De vorige bewoners hadden een veel warmte afgevende ketel en boiler in de garage staan die zorgde dat het er nooit koud was (meer dan 20°C als de chauffages aan stonden of als we een douche namen). Nu hebben wij deze laten vervangen door een condensatieketel en op koude dagen wordt de vloer in de living nu ijskoud want in de garage is het dan minder dan 10°C). Tijdens deze werken liet ik ook de houtkachel die op de CV aangesloten was ertussenuit nemen. Dit omdat er teveel shortcuts waren en de chauffages daardoor niet te regelen waren. Nu blijkt dat als we wat stoken met hout deze warmte integraal in de schoorsteen verdwijnt. Dit omdat deze is ontworpen om een watervat erboven te verwarmen en niet om een ruimte rechtstreeks te verwarmen. Nu vroeg ik mij af of het technisch mogelijk is een buizensysteem te plaatsen tegen het plafond in de garage en deze aan te sluiten op de houtkachel en zo deze warmte te recupereren. Ik besef ook wel dat we dan niet met blote voetjes gaan rondlopen als de haard aan staat ...

Als dit mogelijk is vraag ik mij ook af of je dit zomaar aan eender welke chauffagist kan toevertrouwen.

 

momenteel twijfel ik tussen:

1) de vloer langs onder isoleren (de dunne garagepoort met kieren heb ik recent vervangen door een geïsoleerde) en op termijn een nieuwe houtkachel.

2) de plafondverwarming aansluiten op de huidige kachel en natuurlijk ook isoleren.