Nieuwe schouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zou me een inbouwhaard aanschaffen. De enige verkoper die ik gesproken heb sprak over een nieuwe schouw, enkelwandig, en dubbelwandig boven het dak. Hij sprak er ook over om de schouw te isoleren tegen brandgevaar.
Ben vergeten te vragen waarom niet meteen vertrekken met een dubbelwandige schouw vanaf inbouwhaard ? (behoudens de prijs dan). Is dat niet brandveiliger ? En indien isoleren, met welk materiaal dan ?
Bedankt om me wat meer duidelijkheid te geven, want die verkopers praten te snel en willen nog sneller verkopen. Voor mij moet het zeker al veilig zijn (dak en plafond zijn van hout).

Reacties

Met een enkelwandige buis hou je in ieder geval meer warmte binnenshuis, doordat een enkelwandige buis warmte kan uitwisselen met binnen. De meeste houtkachels produceren helaas meer warmte voor buiten dan voor binnen.

Dirk Bauwens

Bedankt, maar het gaat me om de veiligheid. De buis komt zéér dicht tegen de balkenlaag. Als ik de verkoper hoor, dan kan de hitte oplopen tot 1000 graden, terwijl hout een zelfontbranding heeft van 200 graden.
Ik zou een Flam plaatsen, inbouwhaard dus.

Isoleren tegen hitte is niet zo moeilijk met moderne isolatieproducten zoals bijvoorbeeld Promatect.

Maar, als de hitte op die plaats kan oplopen tot 1000 graden waarom zou je dan nog zo'n kachel willen?? Dat is toch het beste bewijs dat je dan vooral voor de vogels stookt?

Dirk Bauwens

Het is gewoon onmogelijk om in een kachel 1000°C te bereiken(bij een atmosfersiche verbranding, elementaire fysica).800 à 900° C in de kern van de verbranding is reeds een succes. Bij een slechte kachel of inzethaard kan je in het rookkanaal maximaal 450°C krijgen. Bij een dergelijk toestel is een enkelwandige schouw aangewezen. Behalve op de plaatsen waar het rookgassenkanaal in de buurt van brandbare materialen komt of daar waar kinderen aan dit kanaal kunnen. Performante toestellen hebben een goede schouw nodig.
Degelijke toestellen halen rendementen van boven de 70%. Somige gaan tot 80%. De bewering dat deze toestellen vooral de buitenlucht verwarmen is totaal uit de lucht gegrepen.
Sind juli dit jaar MOETEN alle toestellen een typeplaat hebben. Op deze typeplaat staan verplicht de volgende gegevens vermeld: vermogen, rendement, CO bij 13%O2, rookgassentemperatuur bij nominaal vermogen. Deze essentielle gegevens zijn dus vlot controleerbaar voor iedereen. Gewoon geen toestellen meer kopen met rendementen die lager zijn dan 70%.

Dirk

het is wel degelijk mogelijk om hogere temperaturen dan 8 à 900 °Cte krijgen met een atmosferische verbranding. Flam haalt gemakkelijk 1200 à 1450 graden

Koen

Isoleren vertraagt enkel de doorstroom van de warmte. Verluchten is een veel efficientere manier om brandgevaar te verminderen. Doordat men gebruik maakt van het fenomeen dat warme lucht stijgt en vervangen wordt door frisse lucht voorkomt men dat de temperatuur zo hoog oploopt dat er ofwel een brandbaar product ontbrand of dat er zoveel spanningen op de materialen komen te staan dat deze barsten

Groeten

Johan

De elementaire fysica waar Dirk naar verwijst, leert -in tegenstelling tot wat hijzelf beweert- dat vlamtemperaturen van bijna 2000 graden mogelijk zijn. Met voorverwarmde lucht gaat die temperatuur nog omhoog.

Ikzelf heb met een infraroodthermometer reeds vlamtemperaturen van bijna 1400 graden gemeten in de eerste verbrandingskamer van een finoven. In de bovenste verbrandingskamer is dat gegarandeerd hoger, omdat daar minder warmteverliezen zijn.

Een metalen buis als schoorsteen op een gemiddelde houtkachel kan over de gehele lengte roodgloeiend worden in het niet denkbeeldig geval van schouwbrand. De straling van een roodgloeiende buis is zo intens dat vanop relatief grote afstand voorwerpen kunnnen ontvlammen.

Dirk Bauwens

Aan Dirk,

Wanneer men alle factoren, die invloed hebben op het werkelijke rendement van een kachel, in rekening zou brengen, dan zou men zien dat men met een gemiddelde finoven ongeveer 2 maal meer nuttige warmte haalt uit hout dan met de gemiddelde houtkachel. Dat is in overeenstemming met de getuigenissen uit de praktijk.

Het plaatje met rendementsverkaring vermeldt niets anders dan de momentwaarde van één ogenblik. De bureau's die certifiëren gebruiken uiteindelijk corrupte methodes omdat die geen rekening houden met de echte toepassing in de praktijk.

Dirk Bauwens

De methodes waarmee de rendementen bepaald worden zijn bepaald in Europese normen (EN 13240 en EN13229). Deze methodes laten toe om de mogelijkheden van verschillende toestellen te vergelijken. Daar het hier om gefixeerde omstandigheden gaat, kunnen er inderdaad verschillen zijn met de een specifieke situaties bij u thuis. Maar een vergelijk tussen 2 toestellen blijft mogelijk.
De metingen zijn geen moment opname maar minstens het gemiddelde van 3 opeenvolgende meetingen van minstens 45' elk.
De organisaties die deze metingen uitvoeren zijn geen amateurs of prutsers.
In Belgie is er 1 labo erkend (geacrediteerd) door de overheid. Het gaat over het labo van het KVBG in Linkebeek.
Een dergelijk certificiering is zeker niet iets wat je rap kan doen. Het blijft natuurlijk een feit dat het stookgedrag van de particulier het rendement met 30% kan laten flucturen. Maar vertrekken van een goed toestel is de basis.
Graag wil ik je er ook op wijzen dat metingen met infraroodcamera niet eenvoudig zijn en dikwijls grootte afwijkingen vertonen.

Bedankt aan iedereen, maar ik heb nu tegenstrijdige info.
Ik vraag me af hoe ze het doen in al die woningen waar een blinkende schouw te zien is. Ik ben toch de eerste niet die een inbouwhaard plaats hé
Die verkoper sprak ook nog over een soort 'trekker', die halverwege de schouw wordt geplaatst om ervoor te zorgen dat de vlammen niet in de totale lengte van de schouw terecht komen.
Omdat ik na 5 weken nog steeds geen offerte heb gekregen (misschien krijg ik ze wel nooit) wil ik meer informatie om de zaak eventueel zelf te doen.
Ik spreek hier niet over tientallen meters schouw. Hoogstens een meter of 4. Meer niet. Geld speelt geen rol, ik wil dat het goed en veilig gedaan is.
Schouw moet door de balkenlaag en schuin dak.
Aan Johan : aan verluchten heb ik zeker gedacht, tips over hoe en waar zijn steeds welkom.
Bedankt.

Hallo Koen,

Wat bedoel je met de tegenstrijdige info?

Verder, als geld voor jou geen rol speelt, dan kies je toch voor een volledig dubbelwandig uitgevoerde roestvrijstalen schoorsteen? Die is dan zowel maximaal veilig als maximaal trekkend!
Hoe heter de rookgassen in het schoorsteenkanaal, hoe groter de natuurlijke trek.
Daar tegenover staat wel: hoe heter de rookgassen in het schoorsteenkanaal, hoe lager het kachelrendement.

Dirk Bauwens

Wel ja, daarom vroeg ik het ook aanvankelijk. Waarom niet meteen vertrekken met een dubbelwandige. Ik wil het vooral veilig hebben. Die tegenstrijdige info ? ivm die temeperaturen.
Waarom een enkelwandige plaatsen, om dan nadien een hoop kosten te doen om die hitte weg te houden van de balken ? En dan nog niet zeker te zijn. Maakt dan niet uit hé...
Dus meteen een dubbelwandige ?
Ik ken hier verder niet veel van. Die verkoper sprak verder nog over een soort trekker te plaatsen, dit om te vermijden dat de vlammen meteen de volle schouw ingaan. Dus zouden de vlammen uit die trekker komen en dan de living in ofwat ??
Wie heeft er hier een inbouwhaard, en hoe is het bij jullie gemonteerd ?

Volgens mij is die zogenaamde trekker een trekbegrenzer. Bij te grote onderdruk kantelt een klep en wordt lucht uit de woonkamer aangezogen, waardoor het op hol slagen van de kachel wordt verhinderd.

Misschien niet terzake, misschien juist wel: indien je het jezelf kunt permitteren: koop geen gewone kachel of insert, ook al hangen er 5 keuringsplaatjes op! Neem een finoven of eventueel een groot model speksteenkachel. Ik zal niet beweren dat het leven dan rooskleuriger wordt, maar het is toch een totaal andere en véél betere manier van verwarmen dan een met een gemiddelde houtkachel.

Wat de verschillende beweringen over temperaturen betreft: mijn beweringen kunnen op het internet en in vakliteratuur geverifieerd worden. De temperatuursmetingen heb ik verricht met een infraroodthermometer die ongeveer 3500 euro kost en mijn metingen zijn in overeenstemming met de metingen van anderen.

Dirk Bauwens

Het is eerder om praktische redenen Dirk. Ik woon nog niet in de woning, er ligt nog geen vloer en dergelijke.
Op die manier kan ik dan toch de woning verwarmen tijdens het klussen en wanneer ik er ben in het weekend en hoef ik me niets aan te trekken wanneer ik de vloeropbouw verder afwerk.

Ik had al begrepen uit andere topics dat voor een grote finoven de schouwdiameter niet kleiner mag zijn dan 18 à 20 cm.
Maar mijn vraag is echter mag hij ook groter zijn (vb 35cm en 13m hoog)of geeft dit eveneens problemen.
Ik neem aan dat het probleem een teveel aan 'trek' kan zijn, maar dit is in tegenstelling met 'te weinig' trek misschien wel te regelen met een klep? Iemand ervaring met "oversized" schouwdiameters?

Mvg,
Roel

Roel, Heb je reeds zo'n grotere schouw of waarom zou je zo'n grote schouw willen?

Het is zeker niet zo dat iedere hogere schouw beter zal trekken dan een lagere. Zeker niet in combinatie met een finoven. En de diameter van het rookgaskanaal moet aangepast zijn aan de volumestroom van de rookgassen. Te klein is niet goed, te groot echter ook niet.

Dirk Bauwens

De berichtjes schijnen hier niet helemaal in tijdsvolgorde te verschijnen.
De diameter is een toevallige aanbieding. De hoogte heb ik echter niet te kiezen. Tussen de plaats waar de finoven moet komen en de nokhoogte zit immers 12-13 meter.

Roel

Roel,

Misschien is het wel te doen. Voor hoeveel kilogram hout per stookbeurt is je toekomstige finoven ontworpen? Is die inox schoorsteen dubbelwandig uitgevoerd?

Dirk Bauwens

Dirk,

Ik heb nog helemaal geen ontwerp voor de finoven.
Ik ben volop aan het zoeken. Het wordt in ieder gval een zelf gemetseld exemplaar en zal een ruimte van 70m² moeten opwarmen, waar de plafondhoogte 3m60 bedraagt.
Een groot exemplaar dus.
Ik ben nog niet veel verder dan de tips en plannen van het boek van Willem Aalders. Maar ook zo'n no-nonsens model van Aalders bevalt me eigenlijk wel.

Roel

Roel,

Ik weet natuurlijk niet wat jij onder een goede aanbieding verstaat, maar als het echt een goede prijs is, zou je er wel, mits een paar aanpassingen aan het kachelontwerp, voor kunnen gaan.
Een dubbelwandige inox buis steelt immers maar weinig warmte.

Dirk Bauwens