Eandis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Lieve mensen, Ik ben verbolgen over de brief die ik gisteren van Eandis kreeg. Ik had als goede huisvader een subsidie aangevraagd om een deel van de muur-en dakisolatie terug te krijgen. Jammer genoeg heb ik geen rockwol of ander product gebruikt van de lijst die je vindt op www.butgb.be. Ik kreeg dus te horen dat ik niet in aanmerking kom voor de subsidie. Zij geven een premie om energiezuinig te werken, maar subsidieren enkel die producten die tijdens fabricage veel CO2 creeren of een uit een ver land worden geimporteerd. Vlaswol of houtwol staat niet op hun lijst en hierdoor misloop ik een premie van 500 euro. Een voordeel dat je wel krijgt als je isolerend materiaal koopt van een van hun bevriende firma's. Ik wilde eigenlijk gewoon vragen of er nog mensen zijn met soortgelijke ervaringen. Als je ze hebt hoop ik dat je ook je ongenoegen laat blijken bij Eandis zodat zij hun regelgeving kunnen aanpassen. Vriendelijke groeten Geert Vanrijkelen

Reacties

Dat vind ik toch ook wel straf.

Als de fiscus en de Vlaamse overheid die redenering doortrekken dan komen ook de andere steunmaatregelen in het gedrang !

Indien men bij Eandis redelijk is, kan dit probleem snel opgelost zijn, want waarschijnlijk is het gewoon een kwestie van onvoldoende geïnformeerd te zijn. Hiervoor zouden de producenten/importeurs moeten kunnen zorgen. Of waarom niet BBL / Vibe. Dat zal meer impact hebben dan enkele partikulieren.

Albrecht

Ik zie zelfs isofloc er niet op staan?

In de voorwaarden staat dat de isolatie een ATG moet hebben,
het is aan de producent om te bepalen of hij hiervoor een aanvraag doet of niet.

Voor de EPB-regelgeving worden ook de gedeclareerde lambda waarden gevraagd. Indien er geen gedeclareerde waarde is, moet men dacht ik de standaard-waarde (= slechtste waarde) nemen.

Voor een ketelvervanging of zonne-installatie is men ook aan bepaalde merken/types gebonden.

Ze moeten ergens eisen vastleggen, om te verhinderen dat ze eender welk product gaan subsidieren, helaas vallen er dan ook sommige 'goede' producten weg.

De isolerende waarde van een muur is toch een degelijke waardemeter, laat ze maar uitgaan van de slechtste waarde. Ik haal die zonder probleem hoor. Trouwens u uitleg kan misschien wel correct zijn,bij Eandis denken ze er anders over. Ik heb gisteren telefoon gekregen van hen met zeer positief nieuws: vanaf heden zouden ze enkel nog rekening houden met de R waarde en niet meer met het merk van isolatie. Hoe ze het gaan realiseren weet ik niet maar ze hebben me beloofd dat het in orde kwam ik wacht vol ongeduld!! groetjes geert

Geert,

Goed voor u.

Ik wou met mijn vorige post duidelijk maken dat het belangrijk is dat fabrikanten hun producten 'officieel' laten beproeven (gedeclareerde lambda-waarde).
Zo hebben vele fabrikanten jarenlang de mensen wijs gemaakt dat styrofoam beter isoleerde dan rotswol, nu men echter gebruik moet maken van de gedeclareerde waarde blijkt dat beide isolatiematerialen inzake isolatie evenwaardig zijn.

M.M.

Betreft:aansluiting nachttarief.

Ondervermelde vroeg nachttarief aan en betaalde op 30.10.06 prcies 299,444 euro.

Na VEEL telefonische contacten kreeg ik het bericht dat de aansluiting zou gebeuren op vrijdag, 28 april 2007.Bij een medewerker zou men komen op donderdag, 27.04.07.
Niemand gezien.Mijn vrouw nam een dag verlof voor jullie komst.
ONAANVAARDBAAr! EEN SCHANDE OP ZIJN MINST.
Zo ik niet onverwijld hieromtrent enig nieuws mag vernemen doe ik alles wat in mijn mogelijkheden ligt om dit aan te klagen; zowel administratief als politiek.
Met beleefde groeten.

Walter Kerckhove
Ere-burgemeester van Ronse
Turkije, 21, 9681 Maarkedal.
(Voorzitter Sociale Bouwmaatschappij Ronse, waar men eveneens een reeks problemen heeft van dezelfde aard).
0475/310244.

Nog zo iets:

Wist je dat het EPB programma niet kan rekenen met een gecertificeerde lambdawaarde van 0.021 voor resol, maar slechts met de waarde van 0.025

Ja, dat is dus een verchil van circa 12% maar voor de energieprestatienorm geeft dat op de K-waarde van een woning toch snel een redelijk groot verschil.

Bij deze laat ik jullie weten dat je enorm moet opletten met de aanschaf van isolatie & materialen, Eandis heeft echt wel zijn regeltje en vrienden, ook als je het zelf doet kun je naar sommige premies fluiten, deze komen ook niet.
Dit is niet enkel bij Eandis maar ook bij bijna alle officiele instanties, dus doe maar eerst goed onderzoek eer ge iets goedkoper aanschaft of zelf doet je loop al eens iets mis, dus let maar dubbel op, zij doen het zeker want zijn moeten betalen en kijken wel als ze er niet onderuit kunnen komen.

Hoe zit dat eigenlijk voor het aftrekken van isolatiekosten bij de belastingen?
Want over nieuwbouw wordt hier niet gerept.

Wij: nieuwbouw
16 + 4 cm houtwol in dak
zelf plaatsen.

eandis : wij komen niet in aanmerking voor premies, want nieuwbouw.

belasting-aftrek :????????????????????????

Heb overwogen om een dakrenovatie te doen met Permapan panelen van 4cm.
Het dak is reeds geisoleerd met 2 X 6cm glaswol, doch heb nog teveel warmteverlies.
De Vlaamse Overheid zegt in haar reglementen dat de dakisolatie moet voldoen aan een welbepaalde minimumwaarde.
12cm glaswol + 4cm polyurethaan voldoet hieraan.
Eandis past een ander reglement toe dat zegt dat de TE PLAATSEN dakisolatie moet voldoen aan deze minimumwaarde, dus zou ik 6cm dikke platen moeten plaatsen.

Resultaat: geen bijkomende isolatie noch dakrenovatie.
Dank U voor de niet coherente wetten ezn reglementjes, zet nog meer kennelijk onbekwamen achter een bureautje!

Neem eens contact op met VIBE, de organisatie die zich bezighoudt met ecologisch bouwen. Zij bundelen momenteel klachten over Eandis dat premies weigert voor zogezegd niet erkende (ecologische) isolatiematerialen. Veel van die producten hebben wel een europese erkenning, en dus gaat eandis flink in de fout.

ivm de premies: met alle begrip voor jullie situatie, maar eandis zelf kan hier niets aan doen. Dit wordt allemaal van hogeruit bepaald.
Als er van hogeruit wordt gezegd dat je alleen premies krijgt als je bepaalde materialen gebruikt dan kan Eandis niet anders dan dit zo uit te voeren.
Zij behandelen alleen de aanvragen, zij stellen niet de regels op.

Frederik

Waar heb je deze informatie vandaan?

Ik durf dat toch te betwijfelen hoor. Eandis moet van de overheid wel bepaalde doelstellingen halen qua energiebesparing bij particulieren door middel van premies maar hoe ze dat doet bepaalt ze voor zover ik weet zelf.
"Voor zover ik weet" is niet hetzelfde als absoluut zeker.

groeten
rik

@Rik,

Dit is absoluut juist. Het is zelfs zo erg dat in ons kleine vlaanderen met verschillende maten en gewichten gewerkt wordt, afhankelijk van de energieleverancier, vergelijk maar eens tussen limburg en brabant

@ rik,

sorry voor de late reactie
ik werk zelf bij eandis (tijdelijk) en wij moeten de richtlijnen volgen die ons zijn opgelegd door de creg

dit geld zowel voor subsidies als voor prijzen van uit te voeren werken.

Ik ben zelf niet echt op de hoogte wat de criteria zijn momenteel, maar ik weet wel dat eandis zelf hier niets aan kan veranderen

mvg

Frederik

Frederik,

Dat is dus helemaal niet waar: Eandis bepaalt zelf welke premies ze uitdelen aan welke voorwaarden: voor muurisolatie zijn hun normen bv. dubbel zo hoog dan in Limburg...

EANDIS weigert mij een premie voor een condensatieketel, zeker een goeie maar niet voorkomend op hun lijst. Nooit gedacht dat er een beperkende lijst was die niet stoelde op objectie criteria.

@eric,

de netbeheerders moeten elk jaar een actieplan indienen bij het VEA (Vlaams Enegie Agentschap). Het is VEA die bepaald welke premies in aanmerking komen, en hoveel deze premie bedraagt. Het is zo dat dit in samenspraak is met de verschillende netbeheerders, maar het is uiteindelijk VEA die zegt hoe het moet.

Peter,

Indien VEA het voor het zeggen heeft, vertel me dan eens waarom zij verschillende maten en gewichten hanteren afhankelijk van energieleverancier :-/

de energieleverancier heeft met de REG-premies niets te maken, het zijn de netbeheerders die de premies moeten uitbetalen. Dit jaar zijn er idd nog verschillen omdat er netbeheerders waren die niet van hun actieplan wilden afwijken. Vanaf 2008 zal in heel Vlaanderen, is samenspraak met de netbeheerders en VEA, dezelfde premies worden gegeven.

Als je problemen hebt met het niet uitbetalen van een isolatiepremie omwille van niet voorkomend op de lijst raad ik jullie aan om te surfen naar www.vibe.be. Kijk onder berichten, daar schrijven ze dit:

"In het verleden werden al REG-premies voor bio-ecologische isolatiematerialen geweigerd omdat ze niet voorkwamen in de lijst van BUtgb (Belgische Unie voor Technische Goedkeuring in de Bouw).

Dit heeft geen enkele juridische grond, aangezien een ETA of een CE-markering betekent dat er een goedkeuring voor dat materiaal bestaat in heel de EU, zelfs in heel de Europese Economische Ruimte.

Indien je je premie voor dak- en muurisolatie niet kreeg, kan je de gegevens uit dit document gebruiken om je recht op een premie te staven."

Het document waarvan sprake kan op de site gedownload worden.

Mvg,

Geert

Eandis weigerde mij de premies voor buisisolatie en superisolerend glas! Reden: ik was te laat met mijn aanvraag. De reden van het te laat indienen? Niemand die de moeite nam om mij goed in te lichten, volgens de gemeente beambte had ik nergens recht op, tot ik van anderen hoorde dat dit niet klopte. Gevolg een half jaar te laat om mijn premies aan te vragen. Net alsof mensen die aan het bouwen zijn maar dat aan hen hoofd hebben!
Weet er iemand wat ik hieraan kan doen? Het gaat om een serieuze som. We zijn blijkbaar wel goed genoeg om maandelijks onze factuur te betalen!

Ellen

Ellen ,
kijk toch maar eens goed of er niets kan gedaan worden , heb je bvb. geen andere facturen van de oorspronkelijke verkoper van de isolatie , kan hij nog een datum aanpassen (bvb. de datum van levering hoeft niet perse de datum van plaatsing te zijn : ik laat regelmatig materiaal komen die ik soms maar een half jaar later plaats...)

in mijn ervaring is het zo dat als je eandis nog eens , beleefd , alles op een rijtje laat zetten , met goed onderbouwde argumenten, er toch wel nog iets te regelen valt, je kan maar proberen.

Het is natuurlijk een feit dat niemand je de mogelijkheden op een presenteerblaadje zal komen brengen , je moet er zelf actief naar op zoek gaan , als je goed uitkijkt is er veel mogelijk.

in het laatst zijn de aannemers zelf vaak zeer achterop , je moet bijna hun hand vasthouden om de juiste papieren en attesten te laten invullen , ze vallen bijna altijd compleet uit de lucht.

Laatst had ik nog een die mij ronduit van profitariaat beschuldigde , gewoon omdat hij niet wist dat je voor die bepaalde zaak ook premie kon krijgen.

Een goede raad : spreek eerst duidelijk af met de aannemers en leveranciers wat er op de factuur moet staan (soms is een komma al een verschil voor eandis) en laat alle attesten opstellen VOOR je de laatste schijf betaald , achteraf is het meestal zeer moeilijk om nog iets gedaan te krijgen , eenmaal alle facturen betaald zijn.

Voor alle duielijkheid : ik spreek hier totaal niet over "sjoemelen" , alles officieel , maar de meesten weten bvb. niet dat je verschillende premies mag cumuleren, en toch is het zo.