kostprijs balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumbezoekers

Wat heeft jullie balansventilatie gekost. Ik heb juist een oferte gehad

Ventro 500: 3024 + btw
Buizen en toebehoren: 2600+ btw
+ legplan + inregelen

Samen zo'n 7.200 Euro!

Dit is dan nog zonder AWW

Wat denken jullie hiervan? Mij valt de prijs eerlijk gezegd tegen.

Tom

Reacties

Door een grotere weerstand in de kanalen verbruikt de ventilator minder stroom. Er van uit gaande dat het geen toerengeregelde ventilator is die op deellast draait.

Klink je mischien vreemd maar het is wel zo.

Wil je hetzelfde debiet bereiken dan zal het zeker meer stroom verbruiken, Maar je spaart aan de andere kant wel meer energie uit als de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur. (of in koelbedrijf omgekeerd evenredig)

Punt 9, welke fabrikant schrijft 1x per maand vervangen van de filters voor?
10, Jaarlijks onderhoud aan de ventilatoren?

Ik vindt deze onderhoudsgegevens nergens.
De eerste aanleg is door het

Lekkage kanalen 20%?
http://www.luka.nl/html/nl/frameset.html Hieraan voldoet 80 % van de fabrikanten.

3+4, investeren in mechanische afzuiging niet nodig? energie verbruik?

Wat zijn de renovatiekosten bij einde levensduur?

Onderhoudskosten van natuurlijke ventilatie mis ik, zeker een vraaggestuurde installatie is dit niet enkel reinigen.

Het zal elkaar niet veel uitmaken, voordeel van wtw zie ik dat er bespaard wordt op primaire energie op de lange termijn.

Welk onderhoud plan jij met vraaggestuurde ventilatie?
En met gewone ventilatie?
Onderhoud van de ventilatoren is volgens GMZ richtlijnen.
En volgens de onderhoud voorschiften van Era bouw.

Frans rapport wees uit dat lekkage nogaltijd groot is.
Maar doe maar een tegen voorstel.

Natuurlijke ventilatie krijgt ook een mechnishe box ( spreken over systeem C en Vraagestuurd die hebben ALTIJD een mechanische box)

Als je over bepaalde zaken niet eens bent, ik wil ze veranderen. Geen enkel probleem. Kwestie dat we over de beginsituatie eens zijn.

Chathanky,

Je rendenering over die weerstand. Dit is tot op zekere hoogte correct. Daarbij is dit het geval voor een klein deel van de ventilator range, en bij kleine weerstand.
Maar bij inbedrijfstelling moet een systeem afgesteld worden op de debieten. Dus als je weerstand hoger is, gaat je ventilator harder moeten werken voor hetzelfde toerental te krijgen.

Ongeveer dezelfde als een wtw.
Je controleert de werking checkt de slijtagegevoelige onderdelen, je reinigd de vervuiling.
De controle of de debieten kloppen wordt met natuurlijke ventilatie lastiger (is ook niet nauwkeurig te doen)

Het laatste antwoordt is de redenatie in een andere bewoording, op een verschil dat juist bij een grote weerstand de ventilator minder stroom vraagt, een eenvoudige kortsluittest is het goed waar te nemen dat het toerental toeneemt.

Je kunt heel eenvoudig vergelijken.
Met een wtw is een besparing op bv aardgas van 250m3 normaal.
Dit maal de levensduur en de gasprijs over die jaren is je besparing. trek daar de kosten van af die je niet hebt met andere systemen.
Dat je zonder deze ventilatie niet komt aan de 15kw/m2 volgens de pasiefnorm is logisch. Alleen die 250 m3 omgerekend zit je al aan deze ventilatieverliezen.

Chathanky,

Juist, daarom die 100 € per ventilator/ jaar. Daar is alles inbegrepen.
Dit onderhoud heb ik zo gezet voor systeem C en vraaggestuurd en WTW.

Btw, ik dacht dat we een gefundeerde berekening gingen doen?
Kan ik anders afkomen: bij systeem C zet men in de winter de roosters dicht. => niks koude lucht. Bij WTW blijft die draaien.....
Ik denk dat we dit soort redeneringen achterwege moeten laten. En op een goede basis moeten rekenen.
Je input over de begin situatie is nogsteeds welkom.

Fred, ik mag hopen dat de levensduur van de AWW langer is dan 12 jaar. Ik heb niet de goesting om deze om de 12 jaar te vervangen.

Roel,

De levensduur van de WTW-unit zelf is 12 jaar. Het is niet zo dat je het hele kanaal netwerk moet vervangen. Het gaat enkel over de WTW unit zelf.
Na 12 jaar zal je deze dus moeten vervangen.

Hoelang zou een "betere" WTW meegaan (stel een DR**** & W**** of een P***), toch wel wat langer dan 12 jaar hoop ik, moet de volledige WTW dan vervangen worden denk je, of bepaalde stukken?

Ben erg benieuwd naar de vergelijking, hoop dat iedereen van de pro's zijn best doet om te zorgen dat die een aanvaardbare situatie weerspiegelen. als jullie nu een goede basis vastzetten zoals Fred terecht vraagt, dan moet er daar tenminste al niet meer over gediscuteerd worden. Succes!!

(op zich zou de uitstoot nodig voor de productie van alles ook eens berekend moeten worden om de totale milieuinpact van de verschillende systemen te kennen, maar begin eerst maar met bovenstaande voorgestelde vergelijkende studie)

Volgens sommige fabricanten mag je tot 15 jaar gaan. Senternovem zeg ook MAXIMUM 15 jaar. En maximum 35 jaar voor natuurlijke. Voor vraaggestuurde Natuurlijke spreken ze over 25 tot 30 jaar.
Link:
http://duurzaambouwen.senternovem.nl/uploaded/FILES/Nieuws/06-01-25%20vocht%20Ventilatie%20in%20de%20praktijk.pdf

Ik heb wel mijn bedenking bij al die cijfer. Ik denk niet dat er een systeem tussenzit die die leeftijd haald.
Maar ik wil wel met die cijfers rekenen.

Fred

Nog een paar vraagjes op jou cijfers:

20 minuten douchen per dag per persoon? Is dat niet erg lang?
Mijn toevoerkanalen zijn na 10 jaar nog altijd als nieuw, bij de afvoer zie je inderdaad wat afzettingen, ik ga toch nog eens op zoek naar goede afzuigventielen met filter. Om de 4 jaar reinigen, is dat een regel in Nederland? Elders hoor ik eerder van 7 tot 15 jaar praten.
Jaarlijks onderhoud van de ventilator? Onze leverancier spreekt van 5 jaar, maar zij leggen wel een fijnfilter op.
Dan de levensduur, ik ken systemen die na 25 jaar vervangen zijn, niet omdat ze stuk waren, maar niet meer up to date.
Verder 3 standen bij WTW, bij C meerdere standen? En bij C een verschil tussen toevoer en afvoer? Als je 30% toevoer en 40% afvoer hebt, waar komen die 10 resterende % vandaan?

Voor een vraaggestuurd natuurlijke ventilatie systeem (CO2) neem je een levensduur van 15 jaar, ik meen gehoord te hebben dat die sensoren toch nogal gevoelig zijn aan storing en uitval, of klopt dat niet?.

Rendementen WTW:
Zonder AWW: 70 %
Met AWW: 80 % en 10% extra stroomverbruik.
En tot m'n grote plezier zie ik dat de WTW nu plots toch wel wat opbrengt, dat is pas goed nieuws

Hans

Hans,

Om te beginnen, ik ben een begin situatie aan het schetsen waar iedereen mee akkoord kan gaan. Geen begin situatie waarin ik geloof.

Era bouw heeft uitgevaardigd dat in het onderhoudscontract voor WTW woningen de kanalen op de 4 jaar gereinigd dienen te worden.

Waar die extra stand vandaan komt. Dat is de zogenaamde afwezigheidsstand. Kijk maar eens bij Buva, Itho, Duco naar de afvoerboxen voor natuurlijke ventilatie.
Verschil tussen toevoer en afvoer in %. Tuurlijk je hebt je inregeling nog.

CO2 sensoren. Je standpunt over het grote probleem met CO2 sensoren klopt tot 4 jaar geleden.
De laatste nieuwe sensoren zijn niet alleen goedkoper, ze hebben een voorspelde leversduur van 25 jaar. Maar doe daar maar een jaar of 5 af. Ze zijn zelf ijkend geworden, of werken op relatieve concentratie meeting.
De robustheid van de sensoren is ondertussen ook al bewezen. Andere technologie en dus een stuk robuster.
Fabrikanten geven voor Vraaggestuurde ventilatie mee dat het systeem 25 jaar tot 30 jaar meegaat, maar daar kan ik moeilijk in geloven.

Dat WTW maar 12 jaar meegaat, ze zijn ontworpen voor een levensduur van 10 jaar. De nieuwe generatie zal dus ook niet meer zolang meegaan.
Zie de verwarmingsketels: vroeger kocht je een ketel voor het leven, nu doe je dat voor een jaar of 15.

Wat maakt het dan zo duur om een wtw unit volledig te vervangen?

Wat de levensduur van een balansventilatie betreft, heb ik in de technische
doc van één van de duurdere toestellen weinig opbeurende info gevonden :
"die Lebensdauer der Ventilatormotore und der Antriebseinheit des Rotors
beträgt ca. 40.000 Stunden". Slaat op de Hoval Homevent, wat natuurlijk een
beetje een apart geval is, met een warmtewiel, maar gaat dat veel verschil
maken voor de ventilatoren ? 40.000 uur, da's dus minder dan 5 jaar als je er
van uit gaat dat het toestel continu draait...

Was het niet dat een BV zo een garantie geeft op het afvoeren van vocht uit de woning, en ik dat in mijn toekomstig eigen huis echt van doen heb omdat alles enkel vanbinneuit kan worden geisoleerd, ik zou echt beginnen twijfelen aan enig economisch rendement BV.

En ok, er zijn zeker genoeg andere belangrijke redenen om voor een BV te kiezen, maar jullie weten ook maar al te goed dat veel bouwheren er voor kiezen de leidingen reeds te leggen, maar geen centen meer hebben om de WTW zelf te kopen, en dan zittten ze op dat moment net in een huis dat de BV echt wel nodig heeft om de smurie van de nieuwigheid eruit te blazen... kiezen ze dan niet beter voor een goedkopere vorm die wel direct nut heeft, en als die dan na enkel jarebn blijkbaar kapot moet gaan, voor het systeem waar de markt dan naaartoe is geevolueerd??

Ik raadde tot nog toe nochthans al mijn bouwheren met volle overtuiging aan om er een te plaatsen. Ik weet ook dat veel confraters er een aanraden net omdat het het risico op condensproblemen (door slordigheden in het ontwerp?) bijna ongedaan maakt, en dit met de andere systemen niet steeds zo zeker is/zou zijn.

ik ben echt benieuwd naar de vergelijking!! help Fred eens vooruit met zijn uitgangspunt mee vast te zetten ipv steeds te proberen te tackelen, zodat er basis bestaat waar beide partijen zich mee kunnen verzoenen.

Mee eens Joost, de basis is een vergelijking maken waarin energieverbruik een rol speelt en de kosten voor regulier onderhoud.

Kosten die voortvloeien uit defecten en de keuze van diverse fabrikanten zijn niet te berekenen.

Door al het mogelijke er bij te halen kan ik je nu vertellen, daat kom je hier nooit over uit.

Wat betreft de reiniging van kanalen, Je kan er een standaard onderhoudstermijn aan stellen of het binnnen dat termijn ook nodig is is weinig van te zeggen.
Uit de praktijk blijkt dit lan niet altijd nodig te zijn.
Zelf ben ik kanalen tegen gekomen die een 15 jaar niet gedaan zijn en die nog steeds in goede staat verkeren.
De andere kant kom je ook tegen, kanalen die na 2 jaar het aankijken niet meer waard zijn, neem bv. systemen die gebruikt worden in keukens en fastfood ketens.

Laten we er van uitgaan dat het hier een normale woonsituatie betreft, 4 jaar is mijn inziens niet nodig.
Wat Hans aangaf dat het voornamelijk de afvoerkanalen betreft is sta ik volledig achter, dit kom je overal tegen.

Als we een WTW nemen met een langere levensduur. Deze zijn dan ook duurder dan de klassiekers. Ik vrees dat je met 5000 € dan niet toekomt?
Hierin rekenen ik het toestel, de kanalen, de ventilatie monden. kompleet systeem!!
Alles moet geplaatst worden door een pro.
Daar ben ik vanuitgegaan voor de natuurlijke.

Voor het reinigen van de kanalen. Als je een duurdere neemt, ben ik akkoord. Laat ons zeggen dan om de 10 jaar?

Bij vervanging van een WTW wordt meestal enkel het toestel vervangen en de kanalen worden schoon gemaakt. Je heb hier inderdaad enkel de kost rond de WTW zelf.

Wat heeft e prijs te maken met de vervuilingsgraad van je kanalen?
Essentieel is dat je gebruik maakt van de juiste filters en deze op tijd reinigd of vervangt. Er zijn types die reinigbaar zijn en types die vervangen dienen te worden.

Een wtw bestaat uit enkele aan slijtage gevoelige onderdelen die vervangbaar zijn.
Als ik een voorbeeld neem van een dergelijk toestel kost een ventilator rond de 100 euro stuurprinten tussen de 90 en 170 euro.

Zolang er onderdelen te verkrijgen zijn is een wtw unit per definitie na 12 jaar afgeschreven. Je kan op den duur wel voor wat duurdere vervangingskosten staan maar de unit op zich schrijf je nooit af. Zijn deze delen vervangen dan gaan ze weer mee zoals je van een nieuwe mag verwachten. Dit is altijd voordeliger dan in zijn geheel vervangen.

Chathanky,

Wat doe je dan met de warmtewisselaar? Is deze gebouwd om de eeuwigheid te doorstaan?

Maak gewoon eens een keuze over de WTW config!! Ipv op elk detail te zitten vitten. Kritiek geven is makkelijk, maar voorstellen formuleren is iets anders.

Als je niet akkoord bent, doe gewoon een tegenvoorstel.
Het begint er meer op te lijken dat jullie nie wensen de berekening te doen.
Als jij een ventilator vindt van 100 €, zal je veel klanten kunnen lokken. Volgens mij zit je nogsteeds rond de 300 € - 500 €.

Ik had al eerder aangegeven reparatie is een onzekere factor van dit geheel. Er zijn mensen die iets kopen en nooit problemen ondervinden en er zijn er die van ellende wat anders willen omdat het voor de zoveelste keer vast zitten aan een reparatie. (en het is allabij hetzelfde product)
En dit wil jij gaan vergelijken?

De warmtewisselaar, Zal die echt op zijn als daar 12 jaar lang bloot staat aan stromende lucht?

Voor de ventilatoren kun je eens kijken op de site van bv. jetstork.
En ja er zij ook modellen en fabrikanten die er veel meer voor vragen.

Ander voorbeeld, heeft niets te maken met ventilatie maar geeft aan over wat de prijs kan maken.
Koop eens een buitenvoeler van een fabrikant en vergelijk eens wat een ntc weerstandje een kroonsteentje en een spatwaterdicht doosje kost.
Je betaalt 40 euro voor een buitenvoeler het essentiele onderdeel de ntc kost je 95 eurocent. Als jij 500 euro voor een ventilator betaald word je aardig ge.....

Ik had al een tegenvoorstel gedaan maar dit schijnt te eenvoudig te zijn, je wil het persé uitsplitsen, mij best maar verkoop geen prietpraat, dan kan je mijner zijds en reactie verwachten.
Een vergelijking met alle mogelijke elende kan een ieder naar zijn hand zetten terwijl dit grotendeels niet in te calculeren valt.

Fred, dat de WTW maar een 12-15 jaar meegaat kan ik nog begrijpen, maar de AWW zelf zal toch een gans leven meegaan. Dus voor je afschrijving 5000 op 12-15 jaar en de resterende 1500 op 50 jaar?

Roel,

Goed voorstel: Dus 5000 € op 12 jaar en laten we 1500 op 35 jaar nemen?

Nog eens samenvatten:

1/ CO2 waarde: 1200ppm gemiddelde activiteit - 12 l/s per persoon
2/ Huisgezin met 4 personen. Leefpatroon volgens NL richtlijnen.
3/ 1 * douchen voor 2 personen. ( 20 minuten elk)
4/ 1 * koken => 30 minuten.
5/ Per Ventilator 0,2 Wh/m³
6/ Lekage van kanalen 20 % ( normaal tussen 10 en 40 %)
7/ Qv10 = 0,625
8/ KostFilters= 5 € / stuk
9/ Schoonmaken kanalen= 1 * per 10 jaar aan 300 €
10/ Verversen van filters = 1 maal per 2 maand.
11/ Jaarlijksonderhoud van de ventilator: 100 € / venitlator.

Systemen:
1/ WTW => investering: 5000 €; levensduur: 14 jaar; regelbaarheid 3 standen ( 30 - 60 - 100 %)
2/ WTW met AWW => investering: 5000 €; levensduur: 14 jaar en 1500 op 35 jaar
Regelbaarheid 3 standen ( 30 - 60 - 100 %)
3/ Systeem C => investering: 1300 €; levensduur: 35 jaar en 400 € op 15 jaar
Standen toevoer( 0 - 20 - 40 - 60 - 80 - 100 %)
Standen afvoer ( 10 - 30 - 60 - 100 %)
4/ Vraaggestuurd natuurlijke ventilatie systeem (CO2) => investering: 1500 €; levensduur: 15 jaar.
En 2500 op 30 jaar
Standen toevoer ( 0 - 15 traploos tot 100 %)
Standen Afvoer ( 10 taploos tot 100 %)

Rendementen WTW:
Zonder AWW: 70 %
Met AWW: 80 % en 10% extra stroomverbruik.
Ventilatoren: Gelijkstroom
( eigenlijk stroomverbruik van ventilatoren voor natuurlijke is 0,15 wh/m³ maar laat ons ook maar 0,2 nemen)

Kostprijs energie:
Elektrisch: 0,16 €/Kw
Verwarming: 0,10 €/Kw

De vraaggestuurde ventilatie is een stroomloos systeem?
En de wtw ventilatie draait 24 uur op vollast?

Deze zijn onafhankelijk van de eventuele onberekenbare kosten.
Ik mag aannemen dat mijn vorige antwoord klopt?

Ja daar is ie weer Fred, Sorry.

Welk vorig antwoord?
Vraaggestuurd stroomloos: neen.
WTW 24 uur op vollast: tuurlijk niet, hangt af van de benodigde verse lucht.

Deze:

Ik had al eerder aangegeven reparatie is een onzekere factor van dit geheel. Er zijn mensen die iets kopen en nooit problemen ondervinden en er zijn er die van ellende wat anders willen omdat het voor de zoveelste keer vast zitten aan een reparatie. (en het is allabij hetzelfde product)
En dit wil jij gaan vergelijken?

De warmtewisselaar, Zal die echt op zijn als daar 12 jaar lang bloot staat aan stromende lucht?

Voor de ventilatoren kun je eens kijken op de site van bv. jetstork.
En ja er zij ook modellen en fabrikanten die er veel meer voor vragen.

Ander voorbeeld, heeft niets te maken met ventilatie maar geeft aan over wat de prijs kan maken.
Koop eens een buitenvoeler van een fabrikant en vergelijk eens wat een ntc weerstandje een kroonsteentje en een spatwaterdicht doosje kost.
Je betaalt 40 euro voor een buitenvoeler het essentiele onderdeel de ntc kost je 95 eurocent. Als jij 500 euro voor een ventilator betaald word je aardig ge.....

Ik had al een tegenvoorstel gedaan maar dit schijnt te eenvoudig te zijn, je wil het persé uitsplitsen, mij best maar verkoop geen prietpraat, dan kan je mijner zijds en reactie verwachten.
Een vergelijking met alle mogelijke elende kan een ieder naar zijn hand zetten terwijl dit grotendeels niet in te calculeren valt.

Ik kom de cijfers van de vraaggestuurde ventilatie nog niet tegen in jou vergelijking.

De onzekerheidsfactor van een product kan je nooit in beschouwing nemen. Er zijn inderdaad altijd bepaalde installatie die minder goed werken. Dit hangt natuurlijk af van de constructeur, installateur, ontwerper, woning,....
En laat ons dat allemaal buiten beschouwing laten. Daar dit niet echt te berekenen is.

Na 12 jaar zal er toch al slijtage zitten op je warmtewisselaar.

Inderdaad, je onderdelen zijn goedkoper dan het geheel. Maar ik vrees ervoor dat je na 10 jaar nog onderdelen zal vinden voor WTW's die vandaag worden verkocht.

Fred

WTW levensduur: 14 jaar
Systeem C levensduur: 35 jaar en 400 € op 15 jaar

Vanwaar dat verschil??

Wat voor slijtage, soortgelijke wisselaars in de luchtbehandelindtechniek zijn meer dan 25 jaar oud zonder enige vorm van slijtage, enkel wat verkleuring of wat vervuiling.

Hans,

Doordat ze op minder hoog toerental draaien en doorgaans minder remming hebben, maar ik wil het ook gelijk trekken op 14 jaar.

Chathanky,
Juist, die van 25 jaar geleden. Maar de huidige zijn niet gebouwd om 25 jaar mee te gaan. Kijk naar de auto's, verwarmingsketels, .....

Op de vraag van hans maar een half antwoord, waarom niet volledig?
400 euro voor systeem c? Nog geen antwoord gezien.

Auto`s niet verbeterd, levensduur in jaren is alleen maar toegenomen in verhouding tot vroeger.

Wat is de slijtageverschijnselen van een kruisstroomwisselaar? Nog steeds niet onderbouwd.
Komt nu de vraag bij wat is er de oorzaak van dat de huidige productie de levensduur zou verkorten.

Stroomverbruik co2 gestuurde ventilatie, nog steeds niet terug gevonden in je vergelijking.

Energielasten wtw vind ik terug, bespaarde energie vind ik nog steeds niet terug, je post letterlijk een herhaling opnieuw zonder wijzigingen.

Ik vraag me af hoe je je onderzoeken uitvoert.
Is dat ook zoals je het beste uit komt?

400 Euro voor systeem C? Neem de prijs van je ventilator en je afstandbediening.
Wat ga je nog vervangen?

Zitten alle energie lasten van WTW erin? Je elektronica? waarschijnlijk niet!
Die van vraaggestuurde ventilatie moet ik nog eens nakijken. 2 zaken zijn wel belangrijk daarin, voor de sensoren is het afhankelijk van de duty-cycle en voor de kleppen is dit afhankelijk van het aantal verstellingen. Derest van het systeem verbruikt verwaarloosbaar weinig, te vergelijken met elektronica van WTW.

Krijsstroomwisselaars verslijten niet? Er is dus geen wrijving met lucht, geen uitzettings- en krimpingsverschijnselen voor temperatuur verschillen, ...

Hans,
Volledig met je akkoord dat je eigenlijk niet alles dient te vervangen, maar ga je over 12 jaar of 14 jaar die onderdelen nog vinden. Je schoepen van elke ventilator vervormen en slijten ook.
En gaat het na 14 jaar niet beter zijn om een nieuwere versie van het product te installeren. Betere technologie, andere inbouw, beter geluidsnormen,...

Voorstel voor een woning:
Gelijkvloers:
WNK: 40 m²
KK: 14,4 m²
Bureel: 12 m²
Toilet
Wasplaats
1ste verdiep:
Badkamer
SLK1: 16 m²
SLK2: 22 m²
SLK3: 27 m²
SLK4: 13 m²

Wat denken jullie hiervan?

"Je schoepen van elke ventilator vervormen en slijten ook."

Hihi, waar haal je de wijsheid vandaan vraag ik me af.
Dit verschilt ook zeker met oude en nieuwe technologie.

Uitzetten en krimpen van materiaal ok, maar daar staan alle materialen aan bloot`, je kunt het zo gek niet bedenken.
Valt bv een caravan of auto ook uit elkaar omdat er temperatuursverschillen optreden. Zo zijn er nog 1001 voorbeelden te noemen die onderhevig zijn aan verschillen van temperatuursschommelingen, ook natuurlijke ventilatie.
Ben jij al wisselaars tegen gekomen met dit euvel?
Ik in iedergeeval niet, Ik zou je cv systeem ook maar in de gaten houden met elk onderdeel die opwarmd en afkoelt, voor je het weet staat binnen korte tijd je hele woning blank als je dit als argument gebruikt.

Dat het wel eens mis gaat op dit punt heeft te maken met verkeerd gebruik,keuze of toepassen van materiaal, net als de genoemde co2 sensors van eerder bericht.

Stel die levensduur maar vast op 14 jaar en maak het niet gekker door verzinsels.
Goed voorstel de genoemde woning, ga hier maar wat meer tijd aan besteden dan met onzinnige tegenargumenten ventileren.

Chathanky,

Jij bent wel de man van de onversluitbare materialen. Met zo'n believer zullen vele fabricanten blij zijn.
Scheuren in de warmtewisselaar zijn nogaltijd een van de grootste problemen. Maar ja volgens jou is alles perfect.

BTW de vliegtuig producenten moeten dringend langskomen bij jou, jij kan schoepen maken die niet vervormen. Waarom geven zij dan miljarden uit? Werkgelegenheid?

Noem dan voorbeelden van dergelijke falende wtw wisselaars, dat is voldoende Fred.

Eeuwig is niet mijn uitspraak onverslijtbaar ook niet, levensduur van 12 jaar is jou uitspraak.
Ik herken het probleem niet dat dergelijke wisselaars na 12 jaar op zijn.
Als dit wel zo was was ik ze wel tegen gekomen en had ik je alleen maar gelijk kunnen geven.

De schoepen van een vliegtuig vergelijk je met die van een ventilator.
1: die van een wtw ventilator maakt "iets" minder omwentelingen dan die van een vliegtuig.
2: vervormen is wellicht mogelijk als je last hebt van bv vogels die in je ventilator terecht komen maar dit maak je ook niet echt mee.

Ga maar verder met je vergelijking in de dagen heb ik weinig gezien wat maar lijkt op een duidelijke vergelijking.

Fred,

Ik kom nog even terug op je interventie van 18/9 ivm de studiedag in het Denayerinstituut.
Jij schreef:
" Op 13 september, dan heb je inderdaad een aantal voordrachten gemist. Oa van een of andere Duitse professor. Maar ja, die ging volgens jou ook maar zever verkocht hebben. "
Ik weet niet of jij daar zelf was, maar volgens Paul is die professor komen praten over betonkernaktivering, wat heeft dat met ventilatie te doen? Want zo laat jij het wel uitschijnen.

Hans

Mischien wel wat moeite gehad met de vertaling.

Hans,

Het was in de namiddag tijdens de workshop dat hij is komen praten. Zal eens naam opzoeken.

Chathanky,
Je schoepen redenering: en boten dan? Daar is er ook vervorming en rendementsverlies.....
Voor 100 € gaat dat toch zeer lang mee!
Maar ja, you're little perfect world....

De norm was NL voor de vergelijking

Heren,

Ventilatie berekening voor C,Balans en vraaggestuurd:
Woonkamer met openkeuken: 29 l/s toevoer - 46 l/s doorvoer - 75 l/s afvoer
Werkkamer: 10,8 l/s toevoer
Toiler: 7 l/s afvoer
Badkamer 14 l/s afvoer
Wasplaats: 14 l/s afvoer
SLK 13: 15 l/s toevoer
SLK 27: 20,5 l/s toevoer
SLK 22: 18,5 l/s toevoer
SLK 16: 16,2 l/s toevoer
Balans afvoer toevoer 110 l/s of 396 m³/h

Leefpatroon:
0:00 - 7:00 2p - SLK27; 1p SLK22; 1p SLK16
7:00 - 8:00 4p WNK-OKK
8:00 - 9:00 3p WNK-OKK
9:00 - 10:00 2p WNK-OKK
10:00 - 12:00 0 pers
12:00 - 13:00 3p WNK-OKK
13:00 - 15:00 1p WNK-OKK; 1p SLK16
15:00 - 17:00 2p WNK-OKK
17:00 - 20:00 4p WNK-OKK
20:00 - 22:00 2p WNK-OKK; 1p SLK22; 1p SLK16
22:00 - 0:00 2p - SLK27; 1p SLK22; 1p SLK16
Schakelmomenten ( bewoners interventie op het systeem)
7:00 - 10:00 - 12:00 - 13:00 - 17:00 - 22:00
Niet van toepassing op vraaggestuurd!

BTW Hans,
Duitser: Prof. Thomas Lechner van Transsolar

Ik wist niet dat ballansventilatoren voor schoepen van boten gebruikt worden Fred.
Onder invloed van water en het nodige wat er tussen de schroef komt kunnen de schoepen van een ballansventilator niet tegen Fred. Ook de invloed van begroeing en zeewater tast inderdaad de ventilator aan.
En niet te vergeten dat cavitatie binnen korte tijd de gaten in je schroef vallen.

Maar wat heeft dit van doen met een ventilator die enkel lucht verplaatst?

Vanuit de gegevens van de ballansventilatie is het systeem in ballans als je geen rekening houd met lekverliezen.
In grote gebouwen is de toevoerdebiet vaak groter gekozen dan de afvoerdebiet.
Laten we hier uit gaan van een ideale situatie zonder lekverlies. Dit laatste is niet voorspelbaar en afhankelijk van de bouwer.

Beste mensen,

Ik volg reeds enkele dagen de geanimeerde discusies over ventilatoren, zin en onzin van ventilate, verliezen en lekken, buizen en ventilatoren, schoepen en nu ook boten.
Het is tot hier toe leuk, maar ik denk dat gezond verstand en ervaringen ons nog altijd dient te helpen bij dit soort vraagstukkken.

laat ons terugkeren tot de essentie; ventileren is beter dan niet ventileren. Veel mensen zetten het raam nooit open bijgevolg is een 'geforceerde' ventilatie nuttig, ondanks het energieverlies die dit opleverd.

Filters vervuilen. Dit is waarvoor ze worden gemaakt. Filters kunnen (een paar keren) gewassen worden. daarna dienen ze te worden vervangen. Onze ervaring leert dat de filters van de rookfiltertoestellen in onze cafe wekelijks gewassen dienen te worden.

Elk toestel verliest effiecientie na een lange tijd gebruik. Ze vervangen zelfs na 20% verlies zou zonde zijn van de energie die nodig was om ze te maken.

De originele vraag was wat een balansventilatiesysteem kost; wie er ervaring heeft met AWW, welke aangename, en welke goede of minder aangename effecten we mogen verwachten van WTW

Wij denken er aan een WTW 'te misbruiken' voor ventilatie van 1 ruimte; de café. 50m² 2,20 meter hoog, max debiet ongeveer 450m²/u.

vriendelijke groeten,
Tommie en Xavier, niet roker en roker

Een goed gevulde kroeg zal je eerder warmte kwijt willen dan warmte toevoeren tommie. (ook op een winterdag)

Mischien dat het gaat om een café met weinig bezettingsgraad of om een overdaad aan inhoud, dan is het overwegen van ballansventilatie waard om rendabel te functioneren.

Tommie,

Ik vrees dat een WTW niet het aangewezen product is. Je binnenlucht is extreem vervuild.
Het volgende is een toepassing die ik in duitsland heb gezien:
Toevoer: AWW ( zeer eenvoudig uitgevoerd) eenvoudige buis in de grond, aangesloten op een ventilator. Je krijgt een lucht toevoer op constante temperatuur ( normaal tss de 10 en 16 °C) Daar achter kan je eventueel een naverwarming zetten.
Afvoer: eenvoudige afvoerbox.
Voordeel van dit systeem is dat je geen kritische componenten hebt.

Chathanky,
Hier een stuk uit een onderzoeksrapport:
In 93% of the houses the reduction of the exhaust rate was more than 10% the value demanded by the regulation that applied when the houses ware built. It applies to all houses regardless of the age of the house. These results imply that deterioration of the ventilation systems was a serious problem in this set of houses. The deterioration became significant after approximately 2 years. After 5 years the average reduction of the exhaust rate was equal to about 50 % of the initial rate.

Opgesteld door:JT van Ginkel and E. Hasselaar van TU Delft
Dit zullen volgens jou ook zeveraars zijn die niet weten waarover het gaat!

Hans,
Hetgeen waarover hij sprak was niet enkel over ventilatie maar over energiezuinigheid. Daarbij kwam ter sprake dat hij niet geloofd in de rendementen van WTW.
De man in kwestie was voornamelijk voorstander van vliesgevels, en trok hierbij de lijn van utiliteitsbouw door naar woningbouw.

Berekening platform:
Temperatuur:
Minimum temperatuur(6uur) en Max temperatuur(16 uur)
Tijdens tussen tijden lopen deze lineair
JAN: 1,11 - 6,40
Febr: 1,17 - 7,43
Maart: 2,01 - 10,35
April: 4,55 - 15,19
Mei: 8,08 - 18,43
Juni: 10,76 - 21,62
Juli: 12,95 - 23,44
Aug: 12,64 - 22,89
Sept: 9,67 - 19,33
Okt: 7,63 - 15,66
Nov: 4,14 - 10,67
Dec: 1,02 - 6,50

Windsnelheden in Km/u en Pa
Jan: 14,8 - 11
Febr:14,0 - 10
Maa: 13,3 - 9
Apr: 12,3 - 8
Mei: 11,9 - 7
Juni:10,5 - 6
Juli:10,5 - 6
Aug: 9,5 - 5
Sep: 9,6 - 5
Okt: 12,5 - 8
Nov: 11,3 - 7
Dec: 12,5 - 8
Ref: De Bilt Gemiddelde van jaren 2001-heden
Voor de AWW heren: constante temperatuur in AWW?

Doe maar zonder en voor de zomercondities een bypass.

Wat bedoel je met deze temp. Fred? Zijn het buitentemperaturen of AWW-temperaturen? Wat wil je ermee aantonen? Dat een AWW geen constante temperatuur levert of ...???

Bypass werking vanaf welke temperatuur? 20°C

Nog eentje: bij WTW welke maximale toevoer temperatuur?

18 graden Fred bij 20 graden warmt een geisoleerd huis te veel op.