Warmteverliesberekening / overgedimensioneerd

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Volgens de warmteverliesberekening die ik heb laten uitvoeren (door energiedeskundige) kom ik op een totaal warmteverlies van 19130 Watt (gemiddelde installateur kwam op 30000 Watt!).

Door de vele subsidies is de vraag naar condensatieketel of niet een non-issue aangezien je de meerprijs toch terug krijgt en slechter zal het zeker niet zijn.

Ik zou kiezen voor een buderus logamax 142 van 24 Kw met een modulatiebereik van 4,8 tot 24 Kw, buitenvoeler en honeywell draadloze kamerthermostaat.

Vragen:

Is of het enigzins nuttig is om mijn radiatoren te berekenen op een regime van uit: 65°C/ in: 55°C, binnen temp 20°C buiten -8°C ipv. de huidige 75/65/20?

Is het maximumvermogen van mijn ketel bovendien beschikbaar op deze temperatuur, of heeft het maximumvermogen van de ketel niets te maken met het temperatuursregime? (anders kom ik tijdens winter vermogen te kort om zware radiatoren te voeden)

Aangezien de radiatoren groter zijn zullen ook mijn leidingen groter moeten zijn, en zal ook mijn pomp meer aan moeten kunnen, neemt dit niet een groot stuk van het extra condensatierendement weg?

Reacties

wat antwoorden maar eerst 1 opmerking:
- het gaat hier toch om een bestaande woning, geen nieuwbouw (of zeer zeer groot) hoop ik. Anders is alles wel zeer slecht geïsoleerd

=> naar 65/55 regime rekenen is zeker beter, daar je dan meer zal kunnen condenseren.
=> maximum vermogen is volgens mij weinig afhankelijk van de het regime (zie je snel in de specificaties). Een andere regime zal je niet snel van ketel doen veranderen wegens te laag vermogen. Je hebt trouwens 5 kW reserve.
=> leidingen moeten niet groter zijn, pomp moet niet groter zijn: er zit alleen meer water in je systeem, maar er wordt niet meer water rondgepompt.

Walter

vraag zeker aan je instalateur dat hij je instalatie in evenwicht brengt!
dit is iets dat te veel wordt (expres) vergeten

Met een dergelijk verbruik zou ik zoch trachten te investeren in meer isolatie als dat nog mogelijk is.
Reken maar eens uit wat je dat gaat kosten...
kWh gas: 0.048 €
kWh elect: 0.16 €
en dat is nog niet gerekend met de prijsstijgingen die er staan aan te komen vanaf eind dit jaar!!!

@davy:
Installateurs rekenen met een reserve omdat je (bij niet passiefhuizen) op een redelijke termijn je huis moet kunnen opwarmen (van nacht naar dag).
Je kan dus rekenen met een 30 % reserve 20 kW x 130% = 26 kW. Neem daarbij dan ook nog het feit dat je je sanitair warm water wilt opwarmen (meestal ook rond hetzelfde tijdstip) en je zit al snel aan 30kW.
Denk er toch eens over of je niet bijkomend zou isoleren. Het te verwachten warmteverlies lijkt mij zeer hoog voor een nieuwbouw.

Je radiatoren zou ik dimenioneren op 45°C (toch indien je je condensatieketel wil laten werken aan zijn optimaal rendement (regime 30-45). Alles wat hierboven ligt is rendementsverlies.

Beste Davy,

Hebben we het hier over een nieuwe ketel in een bestaande installatie ?

Alvast bedankt voor de snelle reacties.

Het gaat om een oud rijhuis met een totale opp van +/- 290 m² waarvan 190 m² te verwarmen.

De zolder is tussen de balken geïsoleerd met 18 cm rockwool. maar er is daar nog 1 ongeisoleerde buitenmuur dewelke niet langs buiten kan geïsoleerd worden... Binnenkant muren isoleren is vragen om vochtproblemen volgens verschillende bronnen en dat risico wil ik niet nemen.

De ramen van de voorgevel k waarde van 1.1 en pvc profielen van 1.5 k waarde. Dit uitgezonderd 4 veluxramen op de zolder met k waarde van 1.5 en 1 veranda met enkel glas die pas over enkele jaren zal vervangen worden door nieuwe veranda (3800 W warmteverlies).

Daarnaast zijn er uiteraard de klassieke koudebruggen aan de ramen zoals bij elke woning van meer dan 50 jaar oud, waardoor echt deftig isoleren van de buitenmuren (zonder gevaar op vochtproblemen) quasi onmogelijk is aangezien ik niet langs buiten kan isoleren...

Sanitair warmwater is momenteel met Elektrische boiler op nachttarief, dit blijft waarschijnlijk zo.

Nog een vraag ivm het warmteregime: Stel ik dimensioneer mijn radiatoren op 55-45 of nog lager, zal mijn ketel op deze temperatuur het berekende vermogen van 20 KW kunnen leveren of zal dit enkel mogelijk zijn bij een temperatuur van 75/65/20 zoals bij de standaard berekeningen van verwarming met radiatoren gebruikt? Het is de bedoeling om de ketel te voorzien van een buitenvoeler en een intelligente kamerthermostaat.

Als ik het goed begrepen heb past de ketel zijn watertemperatuur aan in functie van die buitenvoeler of ben ik daarin verkeerd?

@rene

Het gaat hierover een volledig nieuwe installatie. Hiervoor werd er een kolenkachel gebruikt.

Aan Jan,

de installatie in evenwicht brengen, hoe doet de installateur dat feitelijk? moet dit ook als je VV hebt?

mvg,
thomas

Bij het hydraulisch in evenwicht brengen van een installatie bedoel ik dat de technieker met twee thermometers de ingang en uitgang temperatuur nakijkt van elke radiator en deze dan regelt volgens het regime. als dit niet gebeurt dan kan het zijn dat de ene radiator (met een hogere weerstand) meer warmte gaat afgeven ten nadele van een andere.
er zijn techniekers die dit niet doen omdat dit (soms) veel tijd inneemt. er zijn er zelfs die er nog nooit van gehoord hebben dus vraag op voorhand of je installateur deze handeling in zijn prijs heeft verrekend!

nog een warme winter gewenst

Beste Jan,

Het ervoor zorgen dat alle radiatoren genoeg water krijgen zodat ze het gehele systeem de maximale mogelijke warmteafgifte geeft is inderdaad belangrijk. Ook de electronische circulatiepompen zijn tegenwoordig instelbaar en zou je op debiet af kunnen regelen.(zowel minimum als maximum)

Ik geloof echter niet dat er veel installateurs zullen bijzijn welke dit uitvoeren want dit kost voor hun veel te veel tijd.

Om dezelfde reden wordt ook niet het benodigde vermogen precies uitgerekend. Het kost hun veel tijd en bij veel offerte's gaat de job toch naar degene welke het goedkoopste aanbiedt.

Het hydraulisch balanceren en het vermogen uitrekenen kan je beter zelf uitzoeken en uitvoeren(of laten uitvoeren).

Even wat uitleg gevraagd bij het hydraulisch afregelen:

onze ketel werkt met WAR, dus de temperatuur van het water wordt aangepast aan de buitentemperatuur, er bovendien rekening mee houdend hoeveel de extra warmtevraag binnen is.

Hoe regel je een dergelijk systeem hydraulisch af, daar je eigenlijk geen regime hebt?

Alvast bedankt voor de verhelderende uitleg!

MVG, Piggy

Die regel je net zo in als enig andere cv systeem.
Het is minder gevoelig voor inregelen omdat er altijd warmte beschikbaar is.
Het wordt ook vaak toegepast uit gemakzucht om niet in te hoeven regelen elke ruimte wordt na verloop van tijd vanzelf warm, maar zuinig is het niet.

Ik weet niet hoe het staat in andere landen maar indien men elke installatie hydraulisch juist wil inregelen dan is er in Belgie nog wel werk voor enkele jaren.Ik persoonlijk ben nog NOOIT een juist ingeregelde installatie tegengekomen . Vele installateurs hebben er zelfs geen weet van. Merk trouwens op dat men daar wel wat tijd moet voor uittrekken en time is money
gewoonlijk wordt er wat aan de inregelventielen gefoefeld wanneer de klant toevallig of niet vaststelt dat sommige radiatoren toch niet geheel warm worden, bij vv ligt het vaststellen al wat moeilijker. Het is een spijtige zaak maar het is nu eenmaal zo.

groeten

Het moment dat er voor gekozen wordt om het oververmogen aan radiatoren te benutten voor een ltv regime omdat na isolatie de radiatoren te groot zijn begint het feest pas echt.
Een ingeregelde installatie is dan pure noodzaak om het systeem goed te laten functioneren.

Er is nog genoeg werk over om het bestand aan slecht ingeregelde installaties te corigeren, dat klopt.
De besparingen zijn ook heel verschilend als je het in geld uit moet drukken. het kan wel eens zo zijn dat je met een goed ingeregelde cv meer gas gaat gebruiken, dit omdat andere vertrekken altijd achter bleven in temperatuur.

In Nederland houden vele bouwers zich aan de GIW keur, daar moet men voldoen aan oa. een goed ingeregelde installatie.
Bij het kopen van een huis geeft dit weer een meerwaarde.

Hier vind je wat info.
http://www.danfossverwarming.nl/Content/48a4ade0-0d47-47ca-8518-061b2e55a8db.html

Het is de keuze van de bouwer en de wens van de klant.

De praktijk is dat er volgend de beschreven norm gebouwd wordt, zover kon je dit lezen.
Tevens is het ook een garantie als er niet aan voldaan is of niet voldoet dat het alsnog in orde gemaakt wordt.

Beste Chatchanky,

Als je in Nederland 500 dezelfde woningen neerzet met daarin 500 stuks dezelfde verwarmingssystemen kan je met 1 berekening alle 500 verwarmingssystemen aanpassen met uitgerekende voorinstellingen. Dit is zelfs goedkoop te doen.

Nu de ander situatie: Een Nederlander gaat zelf een huis bouwen en zoekt zelf een installateur.(dit is tenslotte vergelijkbaar met de belgische situatie).

De bouwheer gaat waarschijnlijk niet de offerte aanvragen bij de installateur met GIW keur(hij wil gewoon een goede installatie voor zo weinig mogelijk geld)

Gaat de installateur vervolgens aanbieden met GIW keur of met 2 verschillende prijzen, met of zonder deze keurmerk ?

Dit zou je kunnen informeren, ik ben daar niet direct van op de hoogte op individuele projecten.

En ja het zal zich best in de prijs laten zien, die keuze is aan een ieder wat hij wenst. Op zo`n grote investering garanties afkopen of sterk beperken is het spelen van roulette is mijn bescheiden mening.

Het is niet zo dat er 1 berekening gemaakt wordt.
Als het gaat om identieke woningen wel en er wordt een percentage van de woningen ingeregeld, de rest krijgt dezelfde instellingen en zal aan een goed geregelde installatie voldoen.
r zijn nog meer zaken geregelt zoals een waarborg en garantie op de rest van de woning.