Prijs van Pellets gekoppeld aan olie/gas?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de prijs van pellets (al dan niet kunstmatig) min of meer gekoppeld is aan die van traditionele bronnen zoals olie en gas. En wel zodanig dat de prijs per kWh net iets lager is maar niet al te veel.

De prijzen die ik overal vind zijn minimaal € 200,-- per ton franco, in kleine zakjes nog duurder. Ik heb ook niet de indruk dat de prijzen dalende zijn, maar ken de markt nog niet lang

Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen? Ik heb geen zin nu in een dure pelletkachel te investeren en straks 250 a 300 euro voor de pellets te betalen.

Mvg Arnold

Reacties

frans

20 ton per jaar?

Je had beter geld in isolatie gestoken dan had je aan 4 ton zat gehad en nog geld over!!!

Foute actie als je het mij vraagt

Mvg Arnold

Valt wel mee arnold. Ik kan nu stoken met produkt van € 50,-per ton. Bespaard me op jaarbasis circa € 5.000,- aan propaangas. Ik heb er goede ervaring mee en buren schakelen allemaal over op houtkachels.

Frans, 5000€ besparen per jaar, alleen al aan propaangas??? Naaaa, kan me niet voorstellen. Dan stook je toch voor de buren heb ik het idee, of je hebt een kasteel als huis.

KAHL persen

we hebben die ook op het werk en zijn beestig goede machines, wij hebben daar de grootste vorm staan en de pers draait op pakweg 50-60% --> gemiddelde output is 50ton/dag.

Die persen zijn zeer goed, wij maken wel geen houtpellets maar andere producten. Wat ik nu al wel kan zeggen dat deze persen zeer onderhoudsintensief zijn en kostelijk bij herstelling. Ik neem aan dat hoe kleiner het model, het niet goedkoper hoeft te zijn en een tweede feit is dat ik niet geloof zonder additief toevoeging voor het persen van zaagsel.

De dieplate's zijn kostelijke gevallen..neem het van mij maar aan, maar eens aan de gang, zeer krachtige machine.

De prijs van stookolie ligt momenteel op 63 cent/liter voor +2000 liter;

Hoe staat het met de pellets?

Kan iemand de prijs van zijn/haar recentste bestelling meedelen (+ leverancier eventueel).

Piet

Sorry, ik zou t niet weten, heb de zak nog ruim 60% vol zitten van vorig jaar (zachte winter he..) dus hoop een jaartje te kunnen overslaan

Mvg Arnold

Piet,

betelling van begin september :

geleverd en ingeblazen DIN-genormeerde pellets voor 230 €/ton ofwel 0.46 €/2kg (=1 liter mazout qua warmte-afgifte)

Toch 26 % goedkoper dan mazout !!

Levering via Wida uit Melsele (idem als Stroomop Kuurne)

mvgr,

Beste

In Duitsland kan je zelfs DIN-genormeerde pellets bestellen voor de prijs van 200 €/ton (inclusief de 7 % duitse BTW !)met een prijsgarantie voor DE VOLGENDE 5 JAAR.
(zie http://www.1heiz.de/)
dan heb je zelfs een besparing van 36 % tov mazout.

Ik ben ervan overtuigd dat we ook deze prijzen krijgen in België eens dat pellets in België goed zjn ingeburgerd.

Jos

goed nieuws inderdaad. Nu nog de prijs van een PelletCV omlaag brengen. Want dat blijft toch nog altijd heel duur.

Ik kreeg vandag het bezoek van een vertegenwoordiger van alternatieve energie waaronder pelletkachels en pellet-CV die beweerde dat de pellets met 80à90% harshoudend hout en de rest hard hout de beste kwaliteit zijn. Uit andere hoek had ik al vernomen dat enkel 100% harshoudend beter is.
Kan iemand mij daarbij een hint geven?
Alvast bedankt.
Een nieuwe pellet-gebruiker in spe

Luc,

Hangt er van af waar je koopt hé. De pellets die ik gebruik zijn eik en beuk .....

Luc,

als je zorgt dat de pellets DIN-gekeurd zijn zit je altijd goed. Het zou mij verwonderen dat je zoveel hars aantreft in pellets, uiteindelijk zorgt dat, dacht ik, voor het grootste asgedeelte, en aangezien din-pellets max. 0.3 % asgehalte produceren denk ik dat het gedeelte hars serieus minder is...

Ik sta zelf voor de keuze "welke verwarmingsinstallatie" en pellets vielen toch vrij snel af als mogelijke keuze (evenals mazout).

Voor mij is verwarmen met pellets eerder achteruitgaan dan vooruitgaan. Versta me niet verkeerd, vooruitgang moet er volgens mij zijn met zo gering mogelijke (tot geen) effecten op het milieu.
Heel dat gedoe van aankoop, opslag en dan vullen (zakjes van 15kg bv) doet me enorm denken aan het verwarmen met steenkool.
Voor mij moet anno 2007 een verwarming werken zonder dat je er zelf omzien naar heb. De brandstof moet constant aanwezig zijn, geen opslag en er mag nagenoeg geen onderhoud aan zijn.

Je kan natuurlijk werken met een silo en vulsysteem maar dan wordt verwarmen met pellets nog duurder en je kan als bouwer nog zo milieuvriendelijk zijn, alles staat en valt met je budget.

Verder vraag ik me af of pellets wel zo ecologisch zijn als men doet uitschijnen.
Ik ben akkoord dat het van afval gemaakt wordt,maar wat deed men anders (dan verbranden) met dat afval? Spaanderplaten maken? (waar halen ze dan nu het afval om de spaanderplaten te maken?)
Wat als het aandeel pelletverwarming enorm stijgt (tov "klassieke" verwarmingsmethodes)? Is er dan voldoende afval (houtzaagsel) voorhande? Of moet men afval gaan produceren?

Pellets zouden minder CO2 uitstoten dan mazout. Maar hoe zit de vergelijking met aardgas?

En zeker niet vergeten: met het steeds grotere aandeel groene stroom is het misschien beter te zoeken naar een elektrische verwarming (warmtepomp of iets vergelijkbaar, geen straalkachels in de woningen natuurlijk) om zo comfort, ecologisch effect en vooruitgang te combineren.

Ik ben bezig aan de bouw van mijn appartement. Nu zitten wij op het gelijkvloers. De enige buitenlucht die we ter beschikking hebben is naar een binnenplein toe van ongeveer 15 x 40 meter. Rondomrond is dit bebouwd met appartementsblokken van ongeveer 7 verdiepingen hoog. Ik kan dus een schouw voorzien aan de gevel (die eventueel vertikaal staat. Kan ik dan een pelletkachel zetten zonder dat iedereen gaat klagen over hinderlijke rook of geur?
Ik zou dit graag met zekerheid weten, want ik zou niet graag een investering doen van 5000 euro om die dan 2 weken later terug te moeten doorverkopen door klachten.

Hoe zit het eigenlijk met de assen? Hoeveel as maakt zo'n pelletkachel ongeveer per 1000 kg pellets?

Groeten,
Tijz

Ik sta op het punt van te beslissen.

Als ik aardgas wil moet er een leiding getrokken worden van 75 m. Eandis rekent met de aansluiting 4850 € aan ! Als ik dan een condensatieketel wil van een zeer goed merk lig ik aan 4000 € all in. Kortom ik lig aan een kleine 9000 €. Stookolie is de dag van vandaag een zeer onverstandige keuze. In Italië, Oostenrijk en Duitsland betaal je daar 1 € per liter. De installatie van een Viessman of Buderus zal mij ook meer dan 9500 € kosten. Als ik bij mij thuis een pellets CV laat installeren met stockage en een boiler die ik later kan aansluiten op een zonneboiler lig ik aan 12500 € kost.
Je mag er zeker op rekenen dat de fossiele brandstoffen per jaar tot 20 % zullen stijgen. Pellets zullen uiteraard stijgen in prijs maar 5 % per jaar lijkt me heel sterk. De prijs voor 5 ton in bulk ligt al onder de 200 € per ton. In Duitsland vind je er al aan 170 € per ton. Vrienden van me betaalden daar in 2004 250 € per ton. De vraag is heel sterk gestegen maar het aanbod nog meer. De factor transport bepaalt nu 20 van de prijs. Maar het aantal producenten in België stijgt.
Als ik met deze factoren reken heb ik de meerprijs van mijn installaties terug in 2 jaar ( stookolie ) en 3 jaar aardgas.
Maar je moet inderdaad de plaats hebben in om 5 ton of 7.7 m³ te stockeren.
Mijn installateur voor de CV die ik aanvankelijk had gecontacteerd voor een CV op gas of mazout installeert er nu ook een bij hem.
Het wel zo dat de leiding van Eandis me wel geholpen heeft.Als hier geen rekening moet mee houden dan is de terugverdientijd wel veel langer. Maar wat met aardgas na 2012 ... De prijs zal ook nog eens verdubbeld zijn.

men schrijft hier maar 26procent profijt tegen over mazout
lees eens goed de vraag ;rendement pellets;
het is niet 2 kilo voor 1 liter mazout
maar 2.56 kilo voor 1liter
maar men hoort dat zo graag zeggen he 2 kilo voor 1liter bedrieg uw zelf toch niet
dan noch gezwegen over de aankoopprijs,
en met een pellet kachel kan uw living en mischien de keuken verwarmen ,en de rest dan en uw sanitair water
ik spreek wel over een gewoon huis he
het word wel heel mooi voorgesteld maar men spreekt maar halve waarheid
en de prijzen van pellets zullen niet meestijgen denk u,denkt u dat die mensen zot zijn zij doen het ook voor de centen hoor, de tijd zal het wel leren
ik vond in 2003 prijzen van 150 a 160 per ton n 260 en het moet nog beginnen he want er staan in verhouding nog zeer weinig pelletkachels en als pellets schaars worden binnen x aantal jaren

Ben net terug van een lokale bouwbeurs, waar een kerel stond met een studie
"van een onafhankelijk instituut" waaruit moest blijken dat de kostprijs (ik
veronderstel van 1 kWh warmte) met mazout 95 cent is tegenover 128 cent
voor pellets...was "toevallig" een verkoper van Weisshaupt-mazoutketels...
Om maar te zeggen dat je met statistieken heel vaak kan aantonen wat je wil
aantonen. M.i. zijn er geen noemenswaardige prijsverschillen tussen de 2, het
gaat meer om het principe (CO2-neutraler), en als je naar de toekomstige
prijsevolutie zou gaan kijken : pellets kan je altijd bijmaken, zal zeker ook
gebeuren als de vraag en de prijs stijgt. Aardolie (en ook aardgas) is hoe je
het ook draait of keert een eindig verhaal. Je kan discuteren over het jaartal
waarin het op zal zijn, en of de theoretische "peak oil", dus de productie-
capaciteit als iedereen de kraan volledig zou openzetten, nu net achter ons of
net voor ons ligt, maar als de wereld voor alles (verwarming, transport,
elektriciteitsproductie, plastics, etc.) afhankelijk blijft van aardolie dan gaan
de laatste vaten honderden dollars per stuk en helaas waarschijnlijk ook
tienduizenden mensenlevens kosten...
Mijn keuze is gemaakt, niet voor de komende 5 maar voor de komende 50j.

*** Diepe diepe zucht ***

Marcel, ik heb het u al eens uitgelegd: je hebt pelletkachels (voor uwe living) en je hebt pelletketels (vergelijkbaar met een mazoutketel, dus voor heel uw huis te verwarmen en uw sanitair water).

In bulk geleverd momenteel 164 €.

164 € in bulk, dat is voor pellets (niet voor ketels ).
Transportkosten niet bij gerekend.

Hallo iedereen,
Heb op mijn vrij moment de volledige thread met veel plezier doorgenomen en ben blij en dankbaar dat fora als deze bestaan en vooral dat mensen zich de moeite getroosten om elkaar 'raad' te willen geven. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken of die 'raad' wel bedoeld is voor anderen verder te helpen of om publicitaire redenen. Beweegredenen verschillen nu eenmaal van persoon tot persoon. Persoonlijk vind ik het spijtig dat sommigen inderdaad enkel oog hebben voor de centen maar dat heeft God natuurlijk ook zo gecreëerd zeker? Iedereen heeft natuurlijk een rekening te maken en daarom dat gouden raad steeds voor iedereen een welkome zaak is.
Wat betreft mijn persoonlijke indruk het volgende :
Mazout/aardgas/propaan/steenkool en nu 'hot' pellets, het is inderdaad koffiedik kijken wegens economische principes. Een liefhebber van de natuur en iedereen die begaan is met de toekomst van onze aarde en onze kinderen MOET voor de properste oplossing kiezen of we maken het onze toekomstige generaties onmogelijk op een goede manier verder te leven!
Als een mens eens nadenkt (daar zijn we toch allemaal toe in staat zeker? hoewel sommigen dit volgens mij bewust NIET doen) dan kan iedereen voor zich besluiten wat hij moet doen.
Ik hoor voorstanders van pellets heel graag zeggen : ketel vervangen door pelletketel!!! Ook al eens stilgestaan bij het feit hoeveel energie het kost voor het produceren van al deze nieuwe toestellen?
Een overschakeling van mazout naar PPO bvb zou volgens mij heel simpel kunnen en de installatie blijft zo goed als dezelfde (enkel de olie voorverwarmen) zoals er nu ook al zoveel dieselauto's op frituurolie rijden, kan dit volgens mij ook voor cv. Koolzaad kan plaatselijk gekweekt worden dus geen zware belasting op ons milieu voor transport.

Zo zijn er nog zoveel zaken die ik zou willen aankaarten bvb waarom mensen altijd willen 'genezen' ipv 'voorkomen'. Iedereen kent toch wel het spreekwoord 'beter voorkomen dan genezen'? Zo heb ik in die thread een paar mensen hele juiste dingen weten schrijven. Sommige mensen vragen zich inderdaad af of pellets halen in Canada of Rusland of Polen(voor de prijs) wel zo'n goede ideeën zijn.
Een zinnige manier om te beginnen met 'te voorkomen' is bvb isoleren.
Moet ik jullie nog een efficiënte en simpele manier aantonen om elk jaar 50% op uw energiefactuur te besparen? BENIEUWD???
Met anderen gaan samenwonen en de energiefactuur delen. Ik heb zo'n vermoeden dat dit meer en meer nodig zal zijn voor velen onder ons. Zoals gezegd zijn de meesten van ons niet zo rijk (rijken moeten niet zoeken naar oplossingen, hun geld biedt hen die oplossingen). Onze relaties zouden er bovenop aan warmte winnen!!! Velen zijn hier nog niet zo van doordrongen, maar voor mij is het een realistisch scenario. Onze ego-economie en dito-mentaliteit zal drastisch veranderen van zodra we genoodzaakt zullen worden om wat meer 'samen te gaan denken' om weerstand te bieden aan de energie-maffia.

Zal het voor mijn entrée hierbij laten want kan anders nog verdergaan zodat 'pellets' niet meer ter sprake zouden komen.

Toch bedank ik nogmaals iedereen voor zijn/haar inbreng in deze forums.

Groeten van een nog steeds positieve toekomstkijker.

Danny

Zeer interessant wat iedereen maar schrijft over PELLETS.
Ben zeer geïnteresseerd in dit onderwerp voor allerlei redenen. Heb nu een moderne, goed geïsoleerde (vrijstaande) woning met toch verschillende items die aangaande milieu niet slecht voor de dag komen.
Alles kan beter maar ik heb toch reeds mijn best gedaan (goede isolatie, gascondensatie met thermostaat per kamer, centraal verluchtingssysteem met warmte recuperatie, zonneboiler voor warm water en zonnepanelen voor elektriciteit, domotica voor verlichting).
Mijn GAS verbruik zit momenteel op een 910m³ op jaarbasis en daarbij koken we ook nog op gas.
Doch overweeg ik om een kachel te plaatsen op pellets.
Ik denk hierbij aan een kachel met CV functie waarbij ik overweeg om mijn benedenverdieping aan te sluiten (via elektrische kranen te regelen) op deze CV Pellet kachel en zodoende de warmte gemakkelijker te kunnen spreiden in de woning.
Doch ik ben niet gehaast en wil alles een beetje BEKIJKEN en OVERPEINZEN... vooralleer ik echt overga tot een definitieve beslissing.
Een andere motivatie is een beetje mijn schrik voor elektriciteitspannes. Ben ervan overtuigd dat we de komende jaren meer en meer elektriciteitspannes gaan krijgen van uren zoniet dagen.
Vermits ons eigen hoogspanningsnet in België niet meer in eigen handen is (mis)gebruiken de (Franse) eigenaars ons netwerk om hun nucliaire elektriciteit te verkopen en te verplaatsen (verpatsen...).
Met een kleine generator heb ik genoeg om licht te maken en mijn verwarming (condensatieketel of pellet kachel) te voeden om het warm te krijgen. Dit als er eens ECHT een langdurige panne komt.

PELLETKACHEL (met CV functie) is dus mijn huidige keuze.
Ervaringen hiermee of tips dienaangaande zijn zeker welkom.
Tof forum om door te lezen en toch een beeld te krijgen van de mogelijkheden en iedeen van anderen.
Doch het kan nog enige tijd duren vooralleer ik echt een beslissing neem.
Prijzen van PELLETS. Hierover heb ik veel gelezen op dit forum. Ik lees nogal veel Duitse documentatie van zonnepanelen (mijn laatse dada) en hierin staat ook VEEL over pellets. De laatste 2 jaar naar de SOLAR beurs geweest in Duitsland en daar ook VEEL info betreffende pellets tegen gekomen.
De reden die DAAR gegeven is voor de hogere prijs van pellets van twee winters terug was gewoonweg de SCHAARSTE aan pellets. Vraag en aanbod waren niet op mekaar afgestemd. Producenten van Pellet CV en kachels laten niet graag in hun kaarten kijken en daarom was er geen goed beeld van het geïnstalleerde vermogen.
Doch sinds vorige winter is de prijs meer stabiel en de verwachting (naar wat ik lees) is dat die prijs ook meer stabiel zal blijven. Veel productieplants worden er bijgebouwd, overal in Duitsland.

Info en reakties betreffende Pellet kachels zijn interessant en welkom.
Groeten, Walter

Beste,

De reden waarom in Duitsland en Oostenrijk de pelletprijzen vorig spectaculair gestegen zijn moet je niet te ver zoeken.... De oorzaak lag in ons belgenland...
Er was namelijk een snuggere bij ELECTRABEL die gezien had dat je groene stroomcertificaten kon krijgen als je stroom maakt van biomassa (zoals bij zonnepanelen). Dus elke 1000kWh = 450 €.

ELECTRABEL had nog een afgedankte kolencentrale liggen in Luik, die dus ombouwen tot...pelletcentrale. Verbruik van pellets : 2000 ton per dag. Resultaat : electrabel kocht grote hoeveelheden pellets op op Europees niveau. Gevolg prijzen zijn zeer sterk gestegen.

ik heb dit jaar het genoegen gehad om een ketelfabrikant en een pelletfabriek te bezoeken in Oostenrijk. Zij bevestigen dit volledig. De produktiecapaciteit van pellets groeide al meer dan 10 jaar iets sneller dan de verkoop van pelletketels/kachels (Oostenrijk/Duitsland). Dit is een gezonde situatie. Als er dan iemand ineens duizenden tonnen opkoopt....dan krijg je een verstoring van de stabiele vraag/aanbodsituatie, het resultaat is dat de eindklant hievoor moet opdraaien.

Een goed half jaar later heeft de produktiecapaciteit de vraag terug ingehaald en hebben wij in onze buurlanden dan ook terug een spectaculaire daling gezien in de prijs van pellets. Prijs was gestegen van 170€/ton naar meer dan 260 €/ton. Prijs is nu ongeveer terug 170 €/ton.

De ketelfabrikanten kenden uiteraard een serieuse terugval in de verkoop van hun ketels/kachels. Zij zijn dus niet de beste vriendjes van electrabel. België heeft hier niet echt iets van gemerkt aangezien wij pas een nieuwe markt waren.

P.S : nu moet je weten dat het rendemant van de pelletcentrale van electrabel NOG GEEN 19 % HAALT !!!

Danny

Wat ik niet begrijp is waarom zij nog steeds groene stroom certificaten krijgen met een rendement van 19%. Is er dan niemand die daar iets kan aan doen? Ik meen mij te herinneren dat greenpeace hier al eens een opmerking over gemaakt heeft maar indien electrabel daar niet op reageert mogen we niet bij de pakken blijven zitten. Je kan dat vergelijken met het opvoeden van een klein kind, indien je een gedragsverandering wil teweegbrengen moet je zeer consequent blijven en zorgen dat het gedrag veranderd, anders wordt het kind onhandelbaar en denkt het dat het zo maar alles mag doen wat het goed uitkomt. Misschien moet dit terug in de media gebracht worden tot hierop gereageerd wordt door onze politiekers...

De olieprijs is weer gekoppeld aan de dollar als je dit gaat omrekenen in euro`s dan is een vat olie geen 92 euro maar 64,40 euro.
Een prijsstijging is dan niet echt gegrond om deze reden, toch?

Ik vind de prijs overdreven hoog. thand ligt het tussen 150-200 per ton bulk.

Ik kan produceren en leveren voor 125 per ton bulk en
140-150 inzaken kleine verpakking het gaat hierbij on houtpellets van tropisch afvalhout zeer schone kwaliteit

Raar. reageer maar. Vaak wordt der prijs opgdreven.
Vanuit de productie is de prijs veel lager. Wij leveren op basis van productie prijs.

EET

Hmmm, pellets van tropisch afvalhout wil ik niet in mijn woonkamer: stof van tropisch hout is kankerverwekkend en de meeste pelletfabrikanten slagen er niet in om stofvrij te produceren...

Stof van tropisch hout kankerverwekkend???

Waar heb je dat gelezen?

Inderdaad, dit is een gekende beroepsziekte bij mensen in zagerijen. Stof is nooit gezond en vooral stof van tropisch hardhout kan in sommige gevallen leiden tot neuskanker en andere ziektetoestanden.
Wanneer ik houtpellets koop let ik steeds op de stofinhoud: dit is belangrijk voor het milieu (slechte verbranding), uw kachel, uw woonkamer en uzelf. Momenteel stook ik pellets waar in de zakken geen stof is waar te nemen. Dit is wel iets anders dan wat ik al gezien heb bij opstartbedrijven die besparen op afzeven en afzuiging...

Beste,

Ik ben een leerling van het PTI te Zottegem en volg nu men laatste jaar Mechanische Vormgevingstechnieken.Mijn opdracht voor mijn GIP is een hydraulische "pelletpers" te maken.
Maar daar kruipt heel veel tijd en moeite in.
Mijn vraag is of iedereen die informatie heeft over dit alles mij dit te kunnen sturen via mail?
Alvast bedankt
mvg , jan
ps. supercoereurke@hotmail.com

Graan verbranden ligt etisch moeilijk. Vergeet echter dat heel veel graan niet geschikt is voor voeding, nog voor mens, noch voor dier. Elk jaar worden honderduizenden tonnen graan afgekeurd voor consumptie (vb door schimmel in natte jaren). Je kan ze dan beter gebruiken als bio-brandstof dan te storten. Goed graan is altijd veel te duur om te verbranden.

Ik ben van plan zeer ernstig te gaan investeren in een fabriek om pellets te maken, naturlijk met hout als hoofdingredient, maar ook met stro soorten (maïs en zonnebloemstro) worden testen gedaan.

Groeten,

Rik - Victor

 

Beste Peter.

Ik zit in een zelfde situatie.

Oud huis met een woonoppervlak van ongeveer 350 m2.

Ik stook ongeveer 4000euro gas per jaar .

Met een valiant hr plus ketel 7 jaar oud.

Vroeger stookte ik met mazoutkachels voor minder dan 2000euro.

Ik ben nu bezig met dakisolatie en muurisolatie op binnenkant met 20cm steenwol en 8cm pur.

Tesamen dus 28cm per oppervlak.

Als de winter voorbij is ga ik 4 schoorstenen plaatsen voor 4 pelletskachels. Merk Rika

De eerste komt komend voorjaar.

Ik zou als ik u was niks met zonnepanelen gaan doen voor verwarming.

Ik heb hier in 3maanden niet veel zon gezien.

Bovendien is de subsidie aanvraag  erg lastig aleen te doen voor hoog opgeleide.

Dus niks voor mij.

Ik vind de hele subsidie regeling oneerlijk  allen jonge opgeleide mensen profeteren hiervan.

Ik ben gepensioneerd en slecht geschoold dus voor mij moet het simpel blijven.

Probeer in ieder geval van dat gas met zijn verborgen kosten af te komen.(google eens op klachten energiebedrijven)

en over te gaan op pellets of mazout.

Afz G Bollen fb757253@hotmail.com

 

Hi,

Ik koop pellets din+ bij de makro,zeer goede kwaliteit en bij aankoop vanaf 10 zakken komt het op 3,14€ per 15kgr.

zeer weinig stof en geven weinig stof en aanlading van de ruit,vele andere getest,deze is de beste volgens mij,pelletkachel mcz polaris multiair.

Mvg,

Andréas Bonné

Beste,

Kun je mij het adres van de leverancier doormailen. Zoek al geruime tijd een leverancier van 8mm pellets.

Bedankt bij voorbaat.

mvg,

Roger Asselman