Hulp gezocht bij duurzaam bouwen!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben een stukje bouwgrond gekocht en vergelijken nu de verschillende bouwstijlen met elkaar. Wij streven naar een energiepeil beneden 70, en een K waarde van ongeveer 30.Hierover heb ik enkele vragen:
1. Is dit makkelijk te bekomen met traditionele bouw?
2. Is dit makkelijker te bekomen met houtskelet of houtmassiefbouw.
3. Wij gaan ervan uit dat om dezelfde waarden bij de verschillende bouwstijlen te bekomen we met een houtskelet goedkoper zullen zitten. Is dit zo?
4. Kosten/baten van een warmtepompboiler?

Reacties

@ Frea:
1. ja zeker en veel beter ook.
2. ja, omdat de isolatie al in de structuur zit.
3. in principe wel, hangt af van de bouwer.
4. deze omschrijving is zeer cryptisch. Er bestaan veel verschillende soorten.

@ Frea:
Ik kan je hierbij zeker bijstaan.
stuur me maar een mailtje.
mvg,
Wim Schuerman

ps: met houtmassiefbouw wordt dit iets moeilijker, houtskeletbouw is meer aangewezen voor betere isolatiewaarden.

Wat bedoel je met de stelling dat een traditionele bouw beter met hetzelfde epeil beter is dan een houtskelet of houtmassief? Of begrijp ik je verkeerd?

Wat ik bedoel met de warmtepompboiler. Wij krijgen geen toelating voor een warmtepomp, noch zonnepanelen. Bijgevolg las ik in een folder van de Vlaamse Overheid over een warmtepompboiler in combinatie met een mechanisch ventilatiesysteem. Weegt de investering op tegen de kostprijs, bijv in vergelijking met een boiler bij de aardgasketel.

Frea,

"Wat bedoel je met de stelling dat een traditionele bouw beter met hetzelfde epeil beter is dan een houtskelet of houtmassief? Of begrijp ik je verkeerd?'
=> waar zie je die stellig ergens staan?
=> Wat versta je zelf onder duurzaam bouwen? Een passiefhuis (het meest duurzame) of ben je al content met een goede LEW? Hoe zie ecologisch, bio-ecologisch onder de noemen van duurzaam?

Over je warmtepomp/zonnepanelen:
Hoe kan je nu geen toestemming krijgen voor een warmtepomp of zonnepanelen? Dat vind ik bizar. Wat is de reden hiervoor?

Over de warmtepompboiler:
Als je al een aardgasketel hebt, zal een warmtepompboiler zowel ecologisch als financieel geen voordelen geven.

Walter

een passiefhuis is absoluut niet het meest duurzame,..
er bestaan de duurzamere nul-energiehuizen en zelfs de autarchische (zelfberedzame) woningen. deze zijn in wezen energiezuininger en bijgevolg ook duurzamer

passiefhuizen en zelfs nul-energiehuizen zijn slechts overgangsvormen op weg naar de plus-energie huizen : je huis als energiecentrale .
autarkische (=volledig systeemonafhankelijke) woningen en earthships zijn bij mijn weten nog niet gebouwd bij ons; de vraag is er wel, maar meestal is dat een probleem van vergunningen .
ik denk dat de meest "duurzame" woning die ik voorlopig ken een "passiefhuis" is dat gebouwd is uit strobalen (heeft wel nog geen passief-certificaat gekregen, vandaar de aanhalingstekens)!

@frea : voor professionelen die bezig zijn met LEW en passief, kijk je best eens op
www.vibe.be en www.passiefhuisplatform.be

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Wij wensen een lage energie woning te bouwen.

Wij hebben grond gekocht in een verkaveling, een volgens de gemeente "prestigieus project" qua architecteur. Heel veel opgelegde regels. Het feit dat we een hoekperceel bezitten heeft als regel dat onze achtergevel eveneens als "voorgevel" wordt beschouwd. Wij mogen dus geen veluxen in het dak hebben, enkel dakkapellen, er mag geen airco op ons dak staan, geen ventilatie uit ons dak komen enz.. anders wordt dit een bouwovertreding.
Pas als ons bouwvoorstel is goedgekeurd mogen we de optie lichten op het stuk grond en deze aankopen.
Deze verkaveling is wel uitgetekend in de loop van de jaren negentig. En toen was rond energie laag bouwen nog niet zoveel te doen hé.

Een warmtepomp werd ons afgeraden van de dienst stedenbouw omdat ze al een aantal aanvragen hadden verkregen welke niet werden goedgekeurd wegens een negatief advies van het gemeentelijk waterbedrijf. Ons stuk grond is te klein om die lussen over de oppervlakte te verspreiden (methode 2)

Bijgevolg blijft er voor ons niets anders over dan op andere manieren zoveel mogelijk een lage energiewoning te bekomen. Suggesties altijd welkom, maar een passiefhuis zal dus gewoon niet mogelijk zijn, gezien de beperkingen.

Frea,

Vergeet die warmtepompen: veel te duur en de 'goedkopere' oplossingen werken niet als het vriest. Isoleer eerst en maak je huis luchtdicht en koudebrugvrij. Met een kleine gasbrander heb je meteen al je warmtebehoeften opgelost. Heb je heel weinig nodig kan het zelfs elektrisch nog goedkoper en eenvoudiger qua installatie. Maar dan moet je wel eerst eens wat rekenen op lange termijn: stroom kost 3,5 - 4 x zo duur als gas. Daartegenover staat wel een veel goedkoper en vooral een decentrale installatie.

frea,

ook voor een laag-energiewoning heb je een (balans)ventilatietoestel met warmterecuperatie nodig .
je kunt altijd een grondbuis voorzien onder je vloerplaat en funderingen, en de luchtinlaat plaatsen in je tuin .
voor een laag-energiewoning moet je E60 halen ipv E100 (de standaardnorm), dus dat is de opdracht die je moet geven aan je architect .
probeer ook een architect te vinden die kaas gegeten heeft van laag-energiewoningen .
en dakkapellen zijn weliswaar duurder, maar bieden energetisch wel meer mogelijkheden dan Veluxen, dus da's op zich geen ramp,

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Het passivhausfenster velux GGL 64, goedgekeurd door het Passivhausinstitut is ook een oplossing. In Belgie te verkrijgen?
Mon

@mon,

het passiefhuisvenster van velux is bij mijn weten nog niet zomaar te verkrijgen in België .
het wordt wel al toegepast, mits import vermoed ik ...
het passiefhuisinstituut-certificaat op zich is géén "goedkeuring" of "toelating om het te gebruiken in een passiefhuis" , maar betekent gewoon dat het PHI dat getest heeft , en geeft de meetwaarden van de testen weer .
dat passief-Velux-dakraam scoort niet echt zo schitterend, en is (al naargelang de oriëntatie) méér een verliespost dan een winstpost , zeker vergeleken met andere passieframen .
je zal dus mogelijk ergens anders in de constructie moeten compenseren .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck.

Akkoord Bart, ,,gutachten,, betekent in het Nederlands ,,oordeel,,. Het PHPP geeft een Uv- WAARDE van 0,1 bij een hoek van 45°.De orientatie is natuurlijk zeer belangrijk maar zongericht is deze waarde toch zo slecht niet.
Mon

hoi mon,
die U-venster waarde is heel wat hoger (en dus slechter) dan bij andere passieframen !
ook de koudebrug van de inbouw (psi-inbouw) is bij deze dakvlakvensters een pak slechter (staat niet in PHI-certificaat) .
en ze steken natuurlijk nog steeds gedeeltelijk ongeïsoleerd boven het onderdak uit, dat is sowieso een probleem bij alle veluxen !
maar ze zijn inderdaad wel bruikbaar in passiefhuizen, mits de nodige caveats ,

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

mon, nieuwe thread starten hierover ?

Als jij dat ook nodig acht, graag.
Mon