CV-water voorverwarmen met zonneboiler?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Als ik een zonneboiler installeer en het zonneboilerwater in de winter gebruik om het CV-water voor te verwarmen.
De CV-brander slaat dus maar aan als de CV-watertemperatuur gelijk is aan de watertemperatuur in de zonneboiler.

Nu wordt mijn CV-water van 18° met mazout op 60° gebracht.
Indien er eerst een voorverwarming is tot vb. 25° (op zonnige winterdagen tot 35°), dan is het resultaat toch minder mazoutverbruik? Of is het de moeite niet waard?

Dirk

Reacties

Of het de moeite waard is, dat ligt aan jouw prioriteiten, de financiële moeite alvast niet, naar ik meen. Er bestaan reeds jaren fabrikanten van zonneboilers die hoofdzakelijk voor SWW-productie werken en ondersteuning verlenen voor het CV-circuit. Ik bedoel: als je het zou overwegen, combineer dan de twee, het feit dat het reeds een aantal jaren gecommercialiseerd is, betekent dat er wel degelijk iets van aan is. Bereken eens wat een elektrische weestand kost en verbruikt om je CV-water in de winter een paar graden hoger te brengen en schaf hiervoor een PV-paneeltje aan, dan ben je volgens mij goedkoper af dan een zonneboilerinstallatie van een paar 1000 € (voor enkel die toepassing).

@Jan,
Het is niet de overweging om een zonneboiler te plaatsen uitsluitend voor de voorverwarming van het CV-water.
De zonneboiler zal inderdaad gebruikt worden voor het sanitair water. Daar ik geen gas heb kan ik enkel electrisch naverwarmen. Er komen PV panelen (Ecopower PV-project).
Het is gewoon een afweging of de zonneboiler OOK voor de voorverwarming van het CV-water kan gebruikt worden. De meerkosten zijn een extra leiding + isolatie van/naar de CV installatie, een electronische sturing en een driewegsklep die het CV-water door de boiler leiden of rechtstreeks naar de CV-brander.
Als ik daardoor enkele liters mazout minder verbruik, is dat goed voor het milieu.

Wat ik graag zou weten is dus "wat is de meerkost" en "hoeveel liters mazout" kan ik uitsparen. Dit om na te gaan of het realistisch is.

Voorbije jaren heb ik mijn mazoutverbruik bijgehouden (nieuwe ketel/'blauwe vlam'-brander van begin 2002)
Komt op een verbruik van minder dan 4 liter/uur.
Even snel gerekend met de natte vinger:
Gemiddeld 1 x per dag/gedurende 6 maanden (oktober tem. maart) = 180x dat brander aanslaat.
Stel dat door voorvewarming de brander 1/2 uur minder moet verwarmen: 180 x 1/2 uur = 90u.
maw een besparing van 90u. x 4 liter/uur x 0,63 euro/liter = 227 euro/jaar.

Als deze redenering klopt wordt 360 liter minder mazout verstookt. Goed voor milieu toch?

Dirk

Voor de berekening van deze meerkost zou ik mij richten tot de leverancier van de zonneboiler: dat is namelijk, zoals je zelf ook wel weet, afhankelijk van de reeds aanwezige toestellen (brander, gebruik bestaande boiler of nieuwe,...), leidingen;, moeilijkheidsgraad, afstanden, etc.

Succes!

"Goed voor milieu toch"

Alleszins, zeker als je de zon dubbel benut (PV+ ZB)

De Duitse Stiftung Warentest zegt er het volgende over:
30 Prozent weniger Öl

Die Sonne macht unabhängig von Öl oder Gas. Ein bisschen zumindest: Denn ganz ohne fossilen Brennstoff funktionieren die meisten Solarhäuser in Deutschland nicht. Zumindest im Winter wird noch konventionell geheizt. Das Konzept heißt: Energie sparen und Ölverbrauch senken. Die getesteten Kombi-Solaranlagen liefern warmes Wasser für Küche und Bad. 200 Liter am Tag – im Modellhaus der STIFTUNG WARENTEST. Ein Niedrigenergiehaus mit 128 Quadratmeter Wohnfläche. Heizwärmebedarf: 10.700 kWh pro Jahr. Im Frühjahr und Herbst unterstützen die Kombi-Solaranlagen auch die Heizung. Der Ölverbrauch wird so um 20 bis 30 Prozent gesenkt. Dafür müssen – je nach Anlage – etwa 7 bis 16 Quadratmeter Sonnenkollektoren aufs Dach. Größere Anlagen können natürlich noch mehr Sonnenenergie liefern. Aber das geht ins Geld.

Gute Energiebilanz
Selbst die getesteten Solaranlagen kosten 7.300 bis 22.600 Euro. Dazu kommen noch 2.000 bis 3.000 Euro für die Installation. Die Energiebilanz der meisten Anlagen ist gut: Nach nur zwei bis drei Jahren haben die Kollektoren die Energiemenge geerntet, die zur Produktion der Solaranlage nötig war. Nun gewinnt die Anlage Energie. Lebensdauer: 20 Jahre und mehr. Die geprüften Kollektoren sind solide gebaut: Sie trotzten Wind und Wetter. Für die Umwelt macht sich die Solaranlage schnell bezahlt.

Schlechte Preisbilanz
Wirtschaftlich stehen die Anlagen dennoch im Schatten: Die hohen Anschaffungskosten spielen sie nicht wieder ein. Die Solaranlage spart zwar 150 bis 200 Euro im Jahr, weil weniger Öl oder Gas verbraucht wird. Aber auch nach 20 Jahren kommen dadurch bestenfalls 4.000 Euro zusammen. Selbst die staatliche Förderung gleicht das Manko nicht aus. Zuschuss derzeit etwa 1.100 Euro für eine neun Quadratmeter-Anlage. Macht 5.100 Euro Ersparnis, aber mindestens 9.800 Euro für die Solaranlage und deren Installation. Fazit: Ohne Idealismus geht es nicht. Zumindest noch nicht. Öl und Gas könnten in den nächsten Jahren aber deutlich teurer werden. Dann machen sich die Solaranlagen auch wirtschaftlich bezahlt.
Ab 11.000 Euro

Die besten Chancen dazu hat die Wagner Solarpaket SH1440AR. Preis: 11.430 Euro mit Installation. Die Solaranlage ist sehr leistungsfähig und funktioniert gut. Kollektoren, Speicher und Regelung harmonieren. Ebenfalls top ist die Solvis Max-Paket SX 6. Vorteil: Ein moderner Gasbrenner für die Heizung ist bereits integriert. Preis der Anlage: 19.690 Euro mit Installation. Interessant für alle, die mit der Solaranlage gleichzeitig ihre Heizung modernisieren wollen. Die getesteten Anlagen sind für Ein- bis Zweifamilienhäuser ausgelegt. Die STIFTUNG WARENTEST rechnete für einen 4-Personen-Haushalt.

© Stiftung Warentest.

Slik.
Bedankt voor de reacties.

Dirk

Jan,

Ik vrees dat je stelling niet klopt; pv met elektrische weesrtand zal veeeeel duurder zijn, tenminste als je een beetje vermogen wil. Om een 1KW weerstand te voeden heb je toch al snel een investering van 6à 7000EUR aan PV nodig.

Je eerste bewering klopt wel. Desondanks hebben wij toch een boiler met verwarminsondersteuning, maar of een financieel loont?

Mvg

Jeroen Beeckx

@ Luc V

Van wanneer dateert die test van Stiftung Warentest ?
Enig idee waar je die kan verkrijgen ?

Thx.

Juist Jeroen, was in gedachten factor 10 verkeerd mbt kost PV-voedingspaneel en omvormer (die euro's toch).
Iemand die de duitse tekst vlot kan samenvatten hier aanwezig?

ik weet niet wat de opbrengst word,dat is altijd moeilijk op voorhand te voorspellen.
maar ik heb besloten om 20m*zonnepanelen te laten plaatsen om ook dit water te gebruiken voor de cv(vloerverwarming en op de slaapkamers overbemeten gietijzeren radiatoren)
ik ga wel ook nog een 2 buffers plaatsen(totaal 3000l.)met daarop een friswaterstation
de eerste jaren ga ik nog verder bijstoken met mazout en nadien zal ik hopelijk weten of ik eventueel dit kan vervangen door iets anders(cv op hout heeft veel kans)

Heb begin dit jaar reeds onderzoek gedaan naar zo'n system. Serieuze kandidaten waren de Wagner Ratio Fresh (bovengenoeme SH1440AR) en de Tisun Pro Clean. Mooie stukjes techniek, maar ...

- duur!! 12-13000€ voor een 1000L buffer met 12m² panelen
- niemand die echt een rendement kan geven, zeker nietals je nog radiatoren werkt van het hogere regime.

Ben toen maar overgestapt naar PV panelen, maar ondertussen toch weer gestart om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Hopelijk begin 2008 dat we 't een en ander kunnen doen ... te starten met vervangen van de oude mazout CV.

Test is idd van 2003 en zijn we ondertussen weer enkele jaren verder. En zie ik verschillende systemen die gelijkaardig zijn. Aankopen rechtstreeks in Duitsland is iets goedkoper (heb al enkele offertes), maar spijtig genoeg loop je dan subsidies mis.

We zijn er nog niet uit ...

Ondertss zijn we enkele jaren verder, maar is er zoveel veranderd ? Qua techniek en prijzen bij mijn weten niet zoveel, eigenlijk is er nog het meest veranderd in subsidieland.
Grote contradictie bij verwarming met zon blijft natuurlijk dat de zon het minst schijnt op het moment dat je ze het meest nodig hebt.
Sanitair warm water met zon is wel een heel ander verhaal. De behoefte eraan is vrij constant en in de zomer zonne energie in overvloed aanwezig.
Behoefte aan verwarming kan je wel flink samendrukken. Met 1000 € prop je bv. al heel wat isolatie in je dak.
Dat heeft dan wel als "pervers" effect dat de afschrijvingstermijn van je verwarming op zon nog wat langer uitloopt. 50 jaar ?
Maar zoals den Duits al zei: ohne Idealismus geht es nicht.

Hallo,

Ik ben surfend, naar informatie over zonneboiler voor sanitair warm water en CV, op jullie forum terecht gekomen en misschien zijn er mensen die ons wat advies dienaangaande kunnen geven.
Onze CV ketel heeft het na 30j begeven en we hadden gedacht ook met zonneenergie te werken. Kan het water uit de zonneboiler ook voor de CV verwarming gebruikt worden of is er nog een tweede systeem nodig? Onze CV is met convectoren. Het is echter niet zo eenvoudig iemand te vinden die ons echt uitleg kan verschaffen. Zijn er degelijke installateurs te vinden in regio Poperinge?

Alvast van harte dank voor reacties
Sybille

Ik las de discussie mbt cv voorverwarmen met zonne energie :
volgende systemen heb ik reeds aangetroffen. Ben zelf aan het overwegen om het te plaatsen.

Zonneboilercombi
Productaanduiding (m2) (l) (GJ) (€)
ATAG HR Zonnegascombi 18 kW 2,83 240 4 7.149
DAALDEROP Multisolar 2.75 2,75 180 3,3 6.600
DAALDEROP Multisolar 4.12 4,12 180 3,9 7.200

collector(m2)
inh.opslag(l)
opbrengst(GJ)
prijs ex.btw&ex.installatie (€)

Zijn hier echt geen ervaringsdeskundigen ? Mensen die met thermische panelen hun verwarming ondersteunen en die kunnen bevestigen dat de besparing reêel is. Of die ondervonden hebben dat het sop de kool niet waard is ?

Graag uw bevindingen hier of een verwijzing naar een topic waarin dit al behandeld is.

Jerom,

volgens een vriend (ingenieur Energie) en mijn eigen berekeningen: eerst isoleren, isoleren en isoleren. Dit bespaarde mij al 1500L stookolie per jaar.
Vervolgens mijn mazoutketel vervangen door pelletketel of houtsnipperketel, dan pas zonneboiler en PV pas veel en veel later.
Zie ook mijn topic "groepaankoop pelletbrander"