ATAG Q25S + Boiler 110liter - optimaliseren param.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goeiemorgen Iedereen,

Ik ben de laatste maanden actief bezig met het optimaliseren van onze Verwarmings & Warm-water installatie (combiketel). Het betreft een Atag Q25s + Boiler 110liter.

Op dit systeem zijn dus zowel de verwarming als warm-water gekoppeld. (Combitoestel)
-> Wat de verwarming betreft : hier zitten we met 2 kringen, zijnde :
1/ Vloerverwarming (MG - menggroep)
2/ Radiatoren (DG - directe groep)

-----------------------------------------------------------

Nu, wat houdt die optimalisatie zoal in, wel :

Warmwater :
-----------
Via verschillende kanalen werd mij verteld dat het veelal onzin is om een Boiler warm te houden op 60 a 65 graden, wetende dat men tijdens de week enkel warmwater gebruikt om af te wassen of warmwater benut voor water in lavabo's en/of douche. Dus, 'k heb dat bij ons ingesteld op 50 a 55 graden.
-> Resultaat : Wanneer het warmwater voorheen daalde onder de grenswaarde (instelling warmwater 60 graden), dan ging de ketel eigenlijk nutteloos boilerwater opwarmen!

*** Dus graag jullie mening ***

Radiatoren :
------------
Hierbij vraag ik mij af wat de meest geschikte manier is om stooklijn te bepalen. Momenteel staat deze ingesteld op 1,75. Eveneens heb ik mij hier en daar reeds geinformeerd en lijkt het logischer om eerst de pomp-instelling (stand 1,2 of 3) na te gaan + waterzijdige inregeling toe te passen op elke kring.
Wat de pompsnelheid betreft : een klein vuistregeltje zou zijn om pomp in te stellen op een stand, waarbij men het water niet meer hoort stromen in de radiatoren. Bij ons is dit het geval bij stand 1. Dus, heb dat dan ook voorlopîg zo toegepast.
Een 2de aspect is het waterzijdig inregelen : hier is het belangrijk om de voetventielen van elke radiator zodanig in te stellen, op basis van de plaats waar deze radiator zich bevind tov de combiketel. (lengte alpex buizen, gelijkvloers of verdieping, ...).

*** Graag jullie mening en/og suggesties ***

Vloerverwarming :
-----------------
Wordt iets van lange adem vrees ik, gezien ik momenteel te weinig ervaring heb...
Vloerverwarming betreft 11 kringen, waarbij er 5 kringen van 100 meter zijn voor de living, 1 kring 100 meter voor de keuken, 2 kringen van 75 meter in de inkomhal + toilet en 2 kringen van 65 meter in de bureau. Ik heb alle buizen op 10cm hardafstand gelegd. Normaal kan ik dan makkelijk het aantal Watt/m² vastleggen via waterzijdig inregelen. Maar nu is de vraag : hoe bepaal ik de juiste instelling van deze inregeling ? Ik heb een kraantje staan op retour van elke kring, momenteel weet ik dat 4,5 toer het volledige debiet is van de leiding. Mag ik er dan vanuit gaan dat ik bijvoorbeeld de kringen voor bureau half mag dicht zetten ?
Wat de pompsnelheid betreft : hier had ik reeds contact opgenomen met Grundfoss. Uit de berekening bleek dat onze circulatiepomp op stand 1 mag staan, alhoewel ik daar mijn bedenkingen bij heb --> wetende dat er zoveel meter alpex (lees debiet) ligt....
En dan nog de stooklijn : staat vandaag op 0,75 ingesteld.
aanvoer : 24 graden.
Buitentemperatuur : 8 graden
Binnentemperatuur deze morgen : 18 graden
* Misschien een kleine opmerking : de temp.meting van de aanvoertemperatuur wordt gemeten op een Alpex 26mm; ik weet niet of dit wel een goeie zaak is -> wetende dat er toch wel wat vetraging zit in de opmeting t.o.v. een temp.meting op een koperbuis....

*** Graag jullie mening ***

Alvast bedankt,
Groeten,
Joost.

Reacties