Thermostaatkranen, duoboilers en legionella

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoe wordt het legionellaprobleem aangepakt bij een duo zonneboiler waarbij het bovenste naverwarmd water verbruikt is en je het besmette water van bv. 35-40 graden ongemerkt begint te gebruiken? De thermostaatkraan regelt immers bij zonder dat je beseft dat je misschien met besmet water aan het douchen bent.

Reacties

Beste Eric,

Normaal gesproken is er een legionella strategie voorzien, d.w.z. 1 keer per week wordt het water opgewarmd tot boven de 65 graden celsius. Uiteraard alleen wanneer dit nodig is. ALs in de zomer geregeld de temp. ver hierboven is is dit niet nodig.

Beste Rene,

Inderdaad, dat dacht ik ook, maar hoe kan een duo boiler waar de naverwarming toch bovenaan zit gans het volume opwarmen? Het water is toch gelaagd?

Beste Eric,

Uw installateur is verplicht de zonneboilerinstallatie te voorzien van een legionella strategie.

Er moet hier voorzien zijn dat al het sww verwarmd wordt tot
minstens 50 graden celsius.

Een legionella startegie voorziet minstens in een wekelijkse verhoging van de sww temp. rekening houdend met de volgende feiten:

Bij sww van 50 graden duurt het 380 minuten voordat de bacterie afgestorven is.
Bij sww van 60 graden 5 minuten en sww van 70 graden 1 minuut.

Beste Rene,

Dat is interessante info. Ken jij de strategie van Izen boilers?

En hoe zit het met doorstroom naverwarmers? Zit dat water dan 1 minuut in die doorstromer of is de temperatuur nog veel hoger dan 70 graden?

Beste Eric,

Als je na de zonneboiler een doorstromer heb staan hoef je het sww water van de boiler niet meer te voorzien van een legionella strategie. Je hebt een punt want het water zal daar zeker geen minuut aanwezig zijn, maar een doorstomer plaatsen na de boiler is voldoende. In principe wordt nu als je boilerwater verhit naar 60 graden.

eric,

ook als je spiraal bovenaan zit zal deze (trager) het water onderaan opwarmen

Stefan

Stefan,

Dus enerzijds willen we een gelaagdheid voor een goed rendement van ons zonnesysteem en anderzijds willen we dat we van boven naar onder kunnen opwarmen voor een goede ontsmetting. Dat lijken me zware tegenstrijdige vereisten voor een zonneboilersysteem...

eric
ik kan je volledig volgen
idealiter is een zonneboiler uitgerust met een aftappunt op het hoogste temperatuur maar de naverwarming voorziet enkel het bovenste deel van de boiler. In het onderste deel kan de bacterie naar goeddunken teren, dus dient elke dag een temp >60 gehaald te worden.
Laatst vond ik een document ivm zwembaden en indien ik me goed herinner dien je ervoor te zorgen dat de gehele installatie (samen met de leidingen) een ontsmettingsperiode à 70° moet hebben.

Marc,

Inderdaad, vandaar mijn originele vraag: hoe weet je dat je bovenste deel opgebruikt is en dat je dus met besmet water aan het douchen bent: aan de temperatuur ga je het niet meteen voelen door de werking van de douche-thermostaatkraan...

Volgens mij is een duo boiler (dus zonder doorstromer na de boiler) enkel 'veilig' als je er zeker van bent dat het water in de bovenste zone minstens 60° is wanneer je warm water gebruikt. Dat is ook wat men leest op vele sites uit Nederland.
Eenmaal per week de boiler enkel bovenaan opwarmen tot 60° kan nooit voldoende zijn.
Wij hebben daarom gekozen voor een boiler met doorstroomspiraal, de boiler heeft 3 spiralen:
eentje voor de naverwarming, eentje voor de zonnepanelen en eentje waar het sww doorstroomt.
Gezien de hoeveelheid water in de SWW-spiraal niet groot is, en er dus regelmatig vers water door gaat, is de kans op legionella praktisch nihil.

Voor mensen met kleine kinderen, of mensen met een lage weerstand zou ik aanraden de bovenste zone constant op 60° te houden... Ofwel een ander type boiler aan te schaffen.

Sabbe,

Interessant, ik ben wel benieuwd welke boiler je dan wel hebt, ik ken maar 1 merk dat dit type heeft (enkel voor sanitair water) en dat is san.tel ...

Ben je er tevreden van? Ik vraag me af of het rendement niet lager is door de tweede warmtewisselaar naar het sww ? Uiteindelijk heb je toch altijd een klein temperatuurverschil tussen het ssw en de inhoud van de boiler, of heb ik het mis?

Intussen heb ik het systeem van Tisun bekeken waarbij het sanitair water door een spiraal van 25 meter wordt opgewarmd in een buffervat van 300 liter stilstaand water. Die mannen halen een debiet van 20 liter/min met een delta T van 4 graden!
Dit systeem is de enige volledige bescherming tegen legionella...

Heeft er iemand ervaring met dit systeem (SANU-CLEAN) ?

Eric,

wij hebben zo'n sanu-clean. En 't werkt goed. Alleen de warmteverliezen ben ik nog niet zo tevreden over, maar dat hangt in ons geval van de installateur af.
Ik ga hem zelf bij-isoleren, en hoop zo de zwakke punten te kunnen wegwerken.
Wij hebben eentje van 300 liter, dit geeft iets rond de 220 of 250 liter warm water dacht ik. Je hebt dus in verhouding met een gewone duo-boiler minder warm water.
Gezien wij nog kleine kinderen hebben, en mijn wederhelft een zeer laag immuunsysteem heeft, hebben wij gekozen voor veiligheid.
Ik dacht dat een friswaterstation eigenlijk op hetzelfde principe werkt, dus men gaat met de zonneboiler het sww opwarmen (extern dan wel)

Zijn de warmteverliezen dan zo hoog? Heb je enig idee hoeveel je verliest en komt dit door een slechte isolatie van de boiler? Zij hebben toch een isolatiedikte van 70-75 mm?

Onze elco zonnecombi boiler werkt op hetzelfde systeem: het gevraagde sanitair WW wordt door een spiraal gejaagd in een vat van 750 liter gelaagd warm water. Warmteverliezen tussen dinsdagavond (20u): 62°c en daarnet (woensdagmorgen 05u) 59.5°C is 2,5°C. Valt dus best mee

Beste Eric,

Ik wil toch nog even een tegengeluid geven want het lijkt hier wel reclame voor Tisun.

Het principe met twee boilers te werken is een heel goed alternatief. Je kan de tweede boiler perfekt afstemmen op je dagelijkse behoefte en de zonneboiler kan gewoon zijn werk doen met de zon.

De twee boilers kunnen perfekt voorzien worden van een legionella strategie d.w.z. werktemperatuur altijd boven de 55 graden(bijverwarming in bij 51 graden, bijverwarming uit bij 55 graden), en een wekelijkse verhoging naar 65 graden.

Bij boilers is de kans zowiezo al klein op legionella omdat hier normaal gesproken niet over stilstaand water gaat.(dat is de plek voor legionella). Met de daarnet benoemde strategie voldoe je aan alle voorschriften welke er zijn om legionella te voorkomen.

Het is dus niet terecht om de indruk te wekken dat alleen het systeem met een interne/ externe sww spiraal veilig is.

Eric,
gemiddeld genomen hebben we een warmteverlies van ongeveer 7° op 12 a 14 uur, als je dat dan omrekend komt dit overeen met bijna 5 kw per 24 uur. Ik dacht dat de boiler normaal een verlies zou hebben van +/- 1.8 kw op 24 uur.
De boiler heeft 8 cm isolatie (melaminehars)
Het is wel zo dat onze boiler in een (nog)niet geïsoleerde ruimte staat, waar de binnentemperatuur niet veel verschilt van de buitentemperatuur. (maar we werken eraan)
Bovendien is de isolatie nog niet tot tegen de boiler uitgevoerd. Ik ben van plan een isolatiekist rond de boiler te voorzien, zodat de zwakke punten zouden opgelost zijn.
Moest ik opnieuw beginnen zou ik misschien wel een groter formaat nemen (500 liter?)

Jailwalker: als ik uw 2.5° voor 700 liter omzet naar kw, dan kom ik als ik het goed heb op een verlies van 5.4 kw per 24 uur dus ook nog redelijk veel niet?

Rene, het is niet de bedoeling reclame te maken, alleen de ervaring die wij ermee hebben hier weer te geven. En zoals ik reeds geschreven heb, was het er bij ons om te doen om zekerheid te hebben, hoewel ik ook weet dat de kans bij een andere boiler zeer klein is. Maar wij kunnen dit risico gewoon niet nemen. En ik had ook zin zin om de boiler constant op 60° te houden want dat is nu ook niet echt de bedoeling van een zonneboiler.

Rene,

Uw oplossing met twee boilers is geen waterdichte oplossing
voor de oorspronkelijke vraag in deze vraagstaart.
In de praktijk zal het echter wel werken indien de inhoud van de tweede boiler ruimschoots voldoende is voor uw maximaal piekverbruik...

Rene,
Intussen heb ik de specs bekeken van warmwater boilers voor de naverwarming.
Ik moet mijn mening grondig herzien over het systeem met twee boilers: met een 24 KW gasketel en een boiler van slechts 100 liter is het mogelijk om met een continu debiet van 300 tot 400 liter/uur water op te warmen van 10 graden tot 60 graden. Dit betekent dat er onbeperkt kan gedoucht worden met een spaardouchekop zonder enige kans op besmetting!

Met deze kennis is er geen echte reden meer om te kiezen voor het veel duurdere systeem van Tisun met secundaire SW warmtewisselaar...

Beste Eric,

IN eerste instantie heeft CP(chicken power) mij op dit systeem gewezen nu reeds 1,5 jaar geleden en heb vervolgens gezien dat het systeem met 2 boilers vooral gebruikt wordt voor grotere zonneboilersystemen.

Het kan echter ook gebruikt worden voor de kleinere woonhuissystemen.