BETAALBARE OPLOSSING ONGEZONDE BINNENLUCHT SCHOLEN

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Vandaag in De Standaard - Onderzoek TEST AANKOOP

Binnenlucht in meeste Belgische scholen is niet gezond

BRUSSEL - Het merendeel van de Belgische scholen heeft geen gezond binnenmilieu. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop. Vooral het CO2-gehalte in de lucht is in de meeste lokalen veel te hoog.

Volgens de consumentenorganisatie is het probleem te wijten aan een slechte staat van de schoolgebouwen en/of een gebrek aan voldoende verse lucht door een inefficiënt ventilatiesysteem of een overbevolking van de klassen.

Test-Aankoop onderzocht begin dit jaar telkens drie lokalen in 20 scholen verspreid over ons land. Het belangrijkste probleem dat daarbij opdook, was een te hoog CO2-gehalte in de lucht.

'In 47 van de 60 lokalen werden waarden opgemeten die wijzen op luchtvervuiling en onvoldoende ventilatie', luidt het. 'Kinderen worden daar moe van en hun aandacht en concentratievermogen vermindert er sterk door.'

De lucht in de lokalen is ook vervuild door vluchtige organische componenten, zoals benzeen en tolueen. Dat zijn stoffen die aanwezig zijn in isolatiemateriaal, tapijt, knutselgerief en onderhoudsproducten. In 20 lokalen werden de richtwaarden overschreden en in 18 lokalen kwam het kankerverwekkende benzeen in een te hoge mate voor.

In enkele scholen werd ook te veel lood in het leidingwater ontdekt. De richtwaarde werd overschreden in vijf scholen, twee daarvan hadden extreem veel lood in het water.

Voorts werd in meer dan de helft van de scholen een te hoge concentratie schimmelsporen gevonden en is de temperatuur in bijna de helft van de klaslokalen te laag. In bijna een derde van de onderzochte lokalen werd dan weer een te hoge luchtvochtigheid opgemeten.

Test-Aankoop vindt dat er een sensibiliseringscampagne moet komen in heel het land. Bovendien moeten er volgens de consumentenorganisatie controles komen zodat de binnenlucht in de schoolgebouwen er op vooruit gaat.

'In het Vlaamse onderwijs is al veel aandacht en geld besteed aan het gratis maken van het basisonderwijs', zegt Test-Aankoop. 'Maar evenveel aandacht en de nodige financiële middelen moeten gaan naar een gezond binnenmilieu. Het pilootproject van de Vlaamse overheid is alvast een eerste stap in de goede richting waar het Brusselse en Waalse Gewest een voorbeeld aan kunnen nemen.'

...Ik kan het alleen maar beamen, ik herinner me nog goed de helwit-TL-verlichte slaapverwekkende zuurstofarme, vieze-lucht-klaslokalen met op de kletsnat afdruipende ruiten ons aller medestudenten gecondenseerde uitadem.

Balansventilatie met een gemiddelde kostprijs van +2000 Euro per klaslokaal is onhaalbaar willen we de onderwijsbegroting niet met een reuzekater opzadelen.

O2 = dé MENTALE VERRIJKING...
De vraag is welk modern? betaalbaar! alternatief kunnen we onze Minister van Onderwijs aanbevelen opdat onze kroost kan genieten van een continue instroom van verse lucht ?

Reacties

Jan,

Dit is niks nieuws onder de zon. Vraag is alleen wil je het energiezuinighouden?
In Nederland staat met op het vlak van ventilatie in schoolgebouwen al een stuk verder. Misschien daar een kijkje nemen?
Ik ben op de hoogte dat ( als ik mij niet vergis) Duco een concept heeft uitgewerkt voor scholen. ( Natuurlijke ventilatie)
Er zijn nog een aantal bedrijven die dat gedaan hebben, maar zij zitten voornamelijk op de NL markt.
Ik dacht dat Itho en stork ook een concept had, maar dan voor mechanische.

Simpel en goedkoop: gewoon de discipline om deuren en ramen 5 minuten *wagenwijd* open te zetten tijdens de pauzes zal al veel helpen

Verder is ventilatie voor schoolgebouwen in Nederland?
Yep helemaal, ze erkennen dat er een probleem is en er zijn verschillende die het nu onderzoeken.

Voor varkens zijn stengere eisen voor ventilatie dan voor schoolkinderen. Zo ver zijn we dan wel. En de heren op kantoor? die nemen genoegen met 50m3 per persoon, en dan mag het niet warm worden in de zomer want dan moet er gekoeld worden.

Het probleem is groter geworden omdat de huidige scholen veel lagere plafonds hebben dan voorheen, waar je voorheen met het openen van ramen de lucht nog redelijk zuiver kon houden is het in de nieuwe scholen zeer onder de maat.

Je mag wel gaan verwachten dat het kosten met zich mee brengt, maar mag het dan ook 30 kinderen in een lokaaltje.
Dat het slecht uitkomt dat dit geld gaat kosten mag geen excuus zijn.
Maakt men zich ook druk met de cv voorzieningen in scholen die door een betere inregeling 20% van de gasverbruik reduceren. Zo`n ingreep is zeer snel terug verdient, maar heeft dit jaren laten versloffen.

Energiezuinig en kostenbesparend zijn best dingen die mee mogen wegen maar een excuus voor een halve oplossing is het niet.

Er zijn al een aantal concepten uit gebracht samen met het kosten batenplaatje.
Een uitgaven is te koop bij bv. www.tvvl.nl Er zullen best meerdere brache organisaties zijn die concepten publiseren.

eric,

Dat is de oplossing tot hiertoe ja. En net die manier van 'verluchten' zorgt voor dat slecht binnencomfort. Verluchten enkel tijdens de pauze zorgt voor CO2 waarden van meer dan 3000 ppm binnen het half uur( de norm ligt ergens tussen 800 en 1500, naargelang wat je wil).
Geen oplossing dus.

Mechanische ventilatie met wtw is zeer duur, zeker voor scholen waar de bezettingsgraad eigenlijk heel laag ligt. Ongeveer 15% van het jaar zit er volk in de klassen.... Absoluut niet rendabel.

De enige oplossing die er volgens mij is, is hybride ventilatie: volledig natuurlijke ventilatie, die enkel mechanisch geholpen wordt op het moment dat je je debieten niet haalt.
In de praktijk gebeurt dat dan met gemotoriseerde kipramen, CO2 en T° gestuurd. Enkel ventileren wanneer het moet, en voor de rest dicht.
Comfort gegarandeerd door de sturing, energieverbruik zit tussen systeem C en systeem D.

Je krijgt er nog gratis een systeem voor nachtkoeling bovenop voor een ventuele warme juni of septembermaand.

je kan ook proberen (met kleine ventilatoren) de vervuilde lucht te wisselen met die van uit de gang.
de temperatuur van de gang is hoger dan die van buiten
doormiddel van mechanische extractie en natuurlijke terugloop door vergroot je in m³virtueel het leslokaal waardoor het langer duurt voordat de luchtkwaliteit te slecht wordt, indien nodig kan je in de pauze nog aan spui-verluchting doen

jan

Vraaggestuurde systemen is de enige mogelijkheid in deze. De problematiek is al vroeger aangekaart door de KUL, maar test-aankoop heeft betere PR-mensen...

De VEA zal nu wel druk gaan uitoefenen op het butgb om meer aandacht te besteden aan de accreditatie van dergelijke systemen, waardoor automatisch meer systemen op de markt zullen komen, en waarvan de performantie wordt vastgelegd in een ATG-E.

Een haalbare termijn hiervoor bedraagt echter al snel zo'n 1.5 à 2 jaar.

NIEUW IN BELGIE www.solar-trade.be
1)Altijd,ook na landurige afwezigheid,een droog en fris klimaat.
2)Automatische en stroomloze werking.
3)Aanvoer van frisse,gefilterde en zuurstofrijke lucht.
4)Afvoer van ongewenste geuren.
5)Bestrijding van schimelvorming en roest.
6)Een gezondere leefomgeving.
7)Substantiele besparing op de stookkosten.

kijk eens op de site van climarad WWW.CLIMARAD.COM

die leveren een kant en klare oplossing voor dit veel voorkomende probleem.

met vr gr st....

Vandaag in De Standaard nogmaals bevestigd door Agoria:

OUDE SCHOOL VIEZE LUCHT

GENT - De luchtkwaliteit is vooral in oude scholen vaak ondermaats. De passiefschool scoort dan weer prima.

De luchtkwaliteit in klaslokalen is zestig procent van de tijd ondermaats. Dat heeft Agoria, de federatie van de technologische industrie gemeld. Onder de hoede van Arnold Janssens, hoofddocent bouwfysica van de Universiteit Gent, werden tien lagere en secundaire scholen onderzocht, zowel oudere als recentere (na 2000), evenals een passiefschool in Beernem.

Een week lang werd om de vijf minuten het CO2-gehalte gemeten. Dat is op zich niet schadelijk maar het geldt als een goede graadmeter voor de perceptie van slechte lucht.

Veel CO2 wijst op te weinig verluchting en betekent ook dat er andere vervuilende stoffen te weinig afgevoerd worden.

Vooral de oudere scholen scoorden slecht. In de nieuwere gebouwen was de lucht slechts in 40 procent van de tijd belabberd.

Het best scoorde de passiefschool. Die is extreem goed geïsoleerd en heeft een volledige mechanisch ventilatiesysteem. De lucht was er 99,9 procent van de tijd prima. Het ging wel om een school met dunbevolkte klassen.

Voor Janssens bevestigt dit onderzoek dat de luchtkwaliteit in veel van onze scholen laat te wensen over. Dat heeft kwalijke gevolgen op de frisheid, de concentratie en het welbevinden van leerlingen en leerkrachten.

Kan daar iets aan gedaan worden? 'Investeren in een ventilatiesysteem hoeft niet zo duur te zijn', zegt Arnold Janssens, 'als ze nieuwe ramen laten plaatsen met dubbele beglazing, dan kost het niet veel extra om er ventilatieroosters aan toe te voegen.'

En waarom niet gewoon de ramen af en toe opengooien? 'Dat is piekventilatie en die haalt de CO2 meteen naar beneden. Maar zodra ze weer dichtgaan, neemt de koolstofdioxide weer snel toe.'

Vorig jaar lanceerde de Vlaamse overheid de campagne Lekker Fris. Daarin gaf ze scholen advies. Er staan enkele kleinere tips tussen, zoals: plaats de printer en de kopieermachine buiten de klas. Of: gebruik geen veger maar wis het bord met water.

Het is niet ernstig om oude scholen te vergelijken met "De Zande" in Beernem, en dat is dan nog niet eens een gewone of echte passiefschool.

Arnold Janssens kan beter eens uitleggen waarom C+ een m-factor van 1,08 mag krijgen, en op basis van wat.

<<'Investeren in een ventilatiesysteem hoeft niet zo duur te zijn', zegt Arnold Janssens, 'als ze nieuwe ramen laten plaatsen met dubbele beglazing, dan kost het niet veel extra om er ventilatieroosters aan toe te voegen.'>>

Waarmee dan alleen systeem A of C kan bedoeld zijn en geenszins D

In verband hiermee en met http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1216198896&first=&last=
doe ik nog eens een oproep tot PHP om eindelijk eens zelf duidelijkheid te verschaffen over de eisen aan passiefscholen, en een eind te maken aan de tegenstrijdigheden die het daar zelf over verkondigt.