Spouwisolatie rotswol, PIR,... combinatie?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb ondertussen al vanalles gelezen over de verschillende spouwisolaties. Maar ik kom er niet uit. We willen op termijn gaan bouwen, de plannen moeten nog gemaakt worden. We kunnen dus nog alle kanten uit. Graag zouden we onze gevelsteen willen verlijmen om estetisch redenen. Nu ik heb begrepen dat de stootvoegen dan niet altijd dicht zijn. Dit wil dus zeggen dat het gevelblad aan de binnenzijde behoorlijk nat kan worden. Voor ons is isoleren en goed isoleren heel belangrijk. We hebben al van de regel 10cm in vloer, 15cm in de muur en 20cm in het dak gehoord.
Ik was me aan 't afvragen : Is het niet mogelijk 6-7cm rotswol isolatie tegen het binnenspouwblad te plaatsen en 6-7cm PIR daartegen te plaatsen. De rotswol zorgt voor een goede aansluiting tegen het binnenmetselwerk, de PIR zorgt dat het eventuele water in de spouw wordt afgevoerd en dat de rotswol niet nat wordt. Maar mijn vraag is gaat hierdoor de rotswol niet stikken omdat de PIR platen de rotswol afsluiten van verluchting en bestaat er een kans dat er condens ontstaat in de rotswol, waardoor deze nat wordt en voor de nodige problemen zal zorgen.

Heeft dit al iemand geprobeerd, of heeft daar iemand meer info over?

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Reacties

Je mag me altijd uitleggen wat de zin of het nut van een spouwmuur is. Klinkt als een grap maar ik meen t serieus.

Zolang je zelf de keus hebt, geen spouwmuur kiezen! Ga voor een houtskelet, dan kan je tenminste echt goed isoleren, of kies voor een massiefbouw, 20 cm ytong aan de binnenzijde en 30 cm isomo aan de buitenzijde. dan heb je al een passiefhuiswand.
Als je toch al voor een spouwmuur zou kiezen, waarom eigenlijk, dan kom je tegen het probleem van alle bouwers, de bouwers maken een fundering maar 30 cm breed, standaard. Tja.....

Frank,

de reden waarom je niet voor rotswol kiest is foutief: ook rotswol wordt niet nat in een spouw. Rotswol neemt echt geen vocht op. Angst hebben dat rotswol nat wordt is niet nodig. Voor vollespouw toepassingen zijn er trouwens minerale wollen die langs buiten nog eens zijn behandeld om geen vocht door te laten.

En als er echt veel water is in je spouw krijg je problemen met alle isolatiematerialen.

Paul:
30cm fundering is toch geen probleem? binnenspouwblad en gevelsteen ieder 4 cm laten oversteken en je probleem is opgelost (= 38cm = 14 binnenspouwblad +15 isolatie + 9 gevelsteen). Wel steeds controleren met je architect/ingenieur.

Walter

Paul en Walter,

Bedank voor jullie reactie. Ten eerste kies ik voor een spouwmuur omdat ik dacht op een traditionele manier het huis op te trekken. Een spouwmuur is dan dacht ik de enigst manier om mijn huis op te kunnen bouwen en toch te isoleren. Houtskeletbouw heb ik overwogen, maar ik begin er vanaf te zien omwille van volgende feiten : duurder als traditioneel, de uitvoering moet goed zijn zodat ik geen geluidsoverdracht (gekraak) krijg. Ik weet niemand te vinden die me een huis kan plaatsen waarvan ik overtuigd ben dat beide feiten zeker goed zijn. Anders zou ik graag met houtskelet bouwen. Indien jullie iemand kennen stap ik graag naar deze mensen toe.
20cm ytong en 30cm isomo + een gevelsteen zie ik niet zitten. dikte wordt te groot en is isomo dan goed isolerend?

Waarom zou een combinatie van de 2 isolaties niet werken. PIR is beter isolerend en neemt zeker geen vocht op. Bij rotswol ben ik daar niet zo zeker van, toch zeker niet op termijn. Ik wil graag 1 keer goed isoleren. Een 2de keer is niet meer mogelijk.

@ paul:

je hebt toch altijd de keus tussen deze systemen?!
je stemt de bredte van je fundering af op de bovenliggende constructie dat is toch logisch?!

zin van gemetselde muur (spouwmuur enkel als je effectief een spouw hebt) is het gebruiken van thermische traagheid, iets wat bij houtskelet niet kan.
bij een spouwmuur kan je ook echt goed isoleren.
bij een muur in cellenbeton en gevelisolatie dien je al crepie te gebruiken en waarom iemand crepie zou gebruiken is mij een raadsel: walgelijk lelijk, wordt ontzettend vuil, gemakkelijk beschadigd, om de zoveel tijd bijschilderen,...
een spouwmuur is veel eenvoudiger luchtdicht te maken dan een houtskelet,...

@ Frank: doe zelf de test: steek een beetje rotswol en pir eens een paar dagen onder water en snij die dan open?...