energiesnoeiers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Allen,

Binnenkort starten wij met het project "energiesnoeiers" in de provincie Antwerpen.

Het opzet is als volgt: bij mensen met een laag inkomen/ mensen die problemen hebben met het betalen van hun energiefacturen gaan wij langs om een energiescan uit te voeren (een beknopte energieaudit). Het concrete resultaat hiervan wordt een rapport waarin een aantal tips (zowel naar investeringen toe als naar gedragsmaatregelen toe) worden gegeven.

Aangezien het gaat om mensen met zeer beperkte budgetten zal het grote besparingspotentieel liggen in de gedragstips. Ook worden enkele spaarlampen, een spaardouchekop, radiatorfolie, e.d. geplaatst op plekken waar dat nuttig blijkt.

Ik vroeg me af of hier mensen waren die bedenkingen/goede ideëen hebben om dit project te helpen lanceren.

Laat graag weten wat jullie ervan/erbij denken...

Reacties

Bij mensen met betalingsmoeilijkheden komt het er in de eerste plaats op aan de uitgaven en inkomsten terug in evenwicht te brengen. Alles eerst in kaart brengen dus: inkomsten is dikwijls vrij simpel, de uitgaven zijn vaak moeilijker in kaart te brengen.
Uitgaven voor energie zijn maar een stuk van de kosten. Concreet vb: 5 spaarlampen installeren of stoppen met roken aan €150/maand?

Gemeente Schoten laat energiescans uitvoeren bij mensen die leven van het leefloon en ander clienteel van het OCMW van Schoten. Deze mensen kunnen een dergelijk advies + kleine maatregelen beter gebruiken dan villabezitters met zwembad. Bovendien is investeren in energie tevens investeren in veiligheid. Bij minder begoeden is het risico door CO-intoxicatie nooit veraf, vandaar dat we ook de huisvestingsambtenaar in deze actie trachten te betrekken naast de maatsch.assistenten van het OCMW. Van de 265 energiescans zijn er 65 voorbehouden voor andere geïnteresseerden. MIsschien een hint voor andere gemeenten?

Beste Thomasz,

Wie voeren bij u de energie audits uit ?

Problematiek zit natuurlijk ook voor een deel bij desbetreffende huiseigenaren. De minst bedeeld huren meestal en vaak zijn huizen nauwelijks geisoleerd en voorzien van verwarming met een minder goed rendement.

In Oostende hebben ze ook besloten renteloze leningen te verschaffen voor energie investeringen. Misschien is dit bij u ook een optie.

Als het huizen zijn van het OCMW kan daar misschien een budget vrijgemaakt worden.

Wie voert ze uit?

Het gaat om een instructeur en zogenaamde "doelgroepwerknemers" of werknemers uit kansengroepen. In concreto wil dit zeggen dat het mensen zijn die een jaar/een half jaar (hangt af van de scholing) werkloos zijn.

De doelgroepwerknemers gaan in eerste instantie mee voor het plaatsen van de materialen, en worden zo gaandeweg opgeleid tot ze autonoom scans kunnen uitvoeren.

De eigenaar-huurder problematiek is inderdaad reëel. Daarom schreef ik dat het grote potentieel zi in de gedragsmaatregelen. Maar de renteloze leningen, m.b.v. middelen v.h. FRGE (Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost) zijn inderdaad een manier om in de meest dringende/schrijnende gevallen toch te kunnen investeren in zulke woningen.

Maar ook dan blijft de eigendomsproblematiek reëel natuurlijk. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat eiegnaars die hun woningen niet deftig onderhouden geruik gaan maken van deze fondsen...

Rene,

Merci voor je reactie. De maatregelen die je opsomt staan idd al op ons lijstje.

Ik denk dat de renteloze leningen enkel zullen kunnen gebruikt worden voor aanpassingen aan de woning en niet voor de aankoop van toestellen.

En inderdaad, het is zeer moeilijk om eigenaars te "dwingen" iets te doen aan hun hopeloos versleten/niet in orde woningen. En als het wel lukt dan is het risico idd groot dat de huidige, weinig vermogende, huurders op zoek kunnen naar een ander schimmelkot omdat de huur de hoogte inschiet...