Meten van sluimer electriciteit

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een technisch probleem met het meten van sluimer elektriciteit.

Ik heb een digitale meter (Fluke) met een meetbereik van 300mA waarmee ik denk nauwkeurig te kunnen meten. Ik heb dan ook alle toestellen in mijn huis eens gemeten die sluimer elektriciteit verbruiken (PC,DVD,Touch dimmer,oven,bewegings detectoren...). Het resultaat is dat ik ongeveer 220Watt sluimer elektriciteit heb.

Om mezelf te controleren dat ik juist ben heb een gloeilamp van 60W gemeten met de digitale meter, een spaarlamp van 4W en een vijverpomp van 80W waarbij de meter telkens het juiste resultaat gaf (P=U x I).

Uiteindelijk is het de teller van de elektriciteit maatschappij die telt en heb ik gedurende één nacht mijn verbruik gemeten terwijl alles (behalve toestellen met sluimer elektriciteit) af ligt, incl. diepvriezer en koelkast. Het resultaat was dat ik gedurende 8h30 0,8KWh verbruik had wat een vermogen is van 94W. Een tweede nacht als controle gaf een gelijkwaardig resultaat.

Weet er iemand vanwaar dit grote verschil komt of maak ik een fout?

Groeten,
Koen

Reacties

Koen,

als ik met niet vergis (want het is ook weeral zolang geleden) is de juiste formule voor het berekenen van wisselspanningsvermogen : P= U x I x cos phi. Als je dus minder verbruikt (via je kWh meter) dan wat je meet, gaat dit voor een stuk althans, te wijten zijn aan die cosinus phi, het reactieve vermogen. Je kunt alles ook eens nameten met een 'vermogenmeter' die je voor circa 50 euro kunt kopen of zelfs gratis kunt uitlenen. Die houdt (hopelijk toch) rekening met dit reactieve (of blind-) vermogen.

Eric

Ik heb mezelf bij Conrad een Energy Monitor 3000 van Voltkraft aangeschaft die inderdaad ook rekening gaat houden met reactief vermogen.(geeft ook op de LCD de CosPhi weer)
Ook doet hij kostprijsberekening, week/maand/jaar prognoses etc.

Google maar eens op "Voltkraft Energy Monitor 3000"
Was iets van een 35 euro.

Wat verbruik betreft : ik deed een test met onze lamp waarin 4 x 11W spaarlampen zitten.
Het uiteindelijke ACTIEVE vermogen (en dus het vermogen dat uwe meter doet bewegen en dat je moet betalen)
was eigenlijk maar 14W !!!!! voor alle 4 lampen !
De CosPhi was zééééér slecht (laag)
Ik betaal dus voor 14W electriciteit maar heb 4x11W spaarlampen branden;-)

De Cos Phi moet je inderdaad mee rekenen maar ik dacht dat dit rond de 0,9 ligt (moter, transfo,..). Een Cos Phi van 0,5 of minder lijkt me heel laag en ik dacht dat de electriciteits maatschappij een lage Cos Phi niet toe laat. Ze moeten 1Watt leveren en krijgen maar geld van 0,5Watt.

Jan,

Ik zie dat je met een VoltCraft de Cos Phi kan aflezen. Hoeveel was dit voorde 4 spaarlampen?

Koen

Ze moeten 1 Watt leveren en krijgen maar geld voor 0,5Watt...

Niet helemaal correct. Ze moeten de leidingen dimensioneren voor de hogere stroom maar uiteindelijk moeten ze ook maar 0,5Watt produceren. Een condensator levert bvb enkel blind vermogen.

Als ik me niet vergis was die cos phi iets van 0.3xxx.
Ik verschoot ervan hoe laag dat was...
Zal de meter er vanavond nog eens opzetten zodat ik zicht heb op spanning,stroom,verbruik en cos phi.

Jan

Net even gemeten ... 0,39 cos phi...17W actief vermogen ... 44W reactief vermogen.

Jan

ik snap hier iets niet goed:
de cos phi had ik al van gehoord, maar ik snap niet goed waar dat "blind" vermogen vandaan komt?
ik zie volgende mogelijkheden, welke van mijn denkpistes is juist?
1. in de spaarlampen van 4 keer 11 watt zit een condensator die rustig oplaadt tijdens het "uitstaan" (met de verliesstroom) en die stroom wordt als "blinde" stroom mee verbruikt maar is eigenlijk ervoor al opgeladen dus van uw meter gegaan
2. uw spaarlampen geven effectief maar 17W aan licht af maar door de slechte cos phi verschijnt er op je meter 44W aan zogezegde afgifte. (vandaar dus dat je 4 spaarlampen van 11 watt nodig hebt om wat licht te krijgen, want bij ons heeft geen enkele ruimte meer dan 22W aan spaarlampen, maar wel met A-label en velen verschieten van hoeveel licht ze geven)
3. elektrabel-meters zijn domme meters en meten niet het effectieve verbruik maar het verbruik bij een bepaalde cos phi of bepaalde Hz (wat is het verschil of verband, ik ben echt geen elektricus). en je krijgt dus effectief 44W, zij moeten ook 44W produceren, maar de domme meter meet op een foute manier zodat die maar 17W dedecteert (goed voor je factuur).
wat is dus de juiste denkpiste?

bedankt alvast aan de techniekers voor de juiste uitleg die ze mij hopelijk gaan kunnen geven,

groeten,
christophe

Jan,

Een spaarlamp blijft in principe een kleine Tl-lamp en laat dit nu een van die zaken zijn die bedrijven moeten compenseren door het plaatsen van condensatoren omdat de cos phi zo laag is.

Je hebt dus een effectief vermogen van 11W, je betaalt maar 11W, maar de energieleverancier moet voor uw 4 lampen wel 18W op het net steken. Voor kleine vermogens is dat geen probleem, maar in bedrijven met honderden Tl-lampen kan dit wel serieus oplopen.

het blind vermogen moet worden heen en weer getransporteerd, maar wordt uiteindelijk niet verbruikt (en voor huishoudelijke klanten ook niet aangerekend).

meer uitleg is te vinden op: http://people.zeelandnet.nl/cantalou/cosnl.html

groeten,
jeroen