berekening houten balken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Kan ik ergens berekeningen vinden om zelf de constructie van een plat dak of de roostering tussen twee verdiepen uit te tellen?
Ik krijg nogal tegenstrijdige berichten over welke secties ik moet gebruiken.

Koen

Reacties

Heren,

De vliering die ik wil plaatsen heeft een overspanning van 5,4 meter en de balken die ik in gedachten heb zijn 70 x 245.
Zou dit voldoende sterk zijn?
Wat bedoelen jullie met de st. andrieskruizen??
Ik zal in het midden een balk moeten onderbreken voor een gat van 1 x 1 meter dus waarschijnlijk zal hiervoor wel een st. andrieskruis gebruikt worden, ook al heb ik deze dingen nooit bewust gezien
Voor een detailtekening kunnen jullie klikken op het ikoontje "bouwtekening) aan de linkerkant van de webpagina:

www.delingebuurt-elst.nl.

Alvast harteijk dank voor jullie reactie!!

Paul

Paul,

Bij een balkenroostering worden de balken onderling verbonden met stukjes balk met dezelfde sectie of St. Andrieskruisen (dit zijn dunnere latten - bvb panlatten - die kruiselings de balken met elkaar verbinden).
Dit wordt gedaan om een stabielere basis te geven voor de vloer die er op komt, het helpt ook bij het monteren van de roostering om de balken recht te houden en op de juiste afstand. En het zorgt er ook voor dat de vloer minder veert als er over gelopen wordt.
De onderbreking die u aanhaalt doet u met twee raveelbalken.

MVG,
Frank

Mogen die St-Andreaskruisen later weggehaald worden en eventueel vervangen door een stevige lat die onderaan de roosterbalken bevestigd wordt en alle balken verbindt? Dit om beter isolatie tussen de roosterbalken te kunnen aanbrengen natuurlijk.

Groeten,
Danny

http://www.houtinfo.nl/main.php?mn=0&id=1013

Heel veel info over hout op de hoofdpagina van deze link.
(http://www.houtinfo.nl)

Met de link krijg je een idee wat de draagkracht is van een balk en de eventueel klasse waar hij aan moet voldoen.

Ik ber er uit!!

Een houthandel in huissen heeft op zijn balkenschijf de afstanden ingesteld en kwam op 7 x 22 met h.o.h. 60 uit.
Het gat in het midden kan ik met een raveling opvangen en alles wordt met fins grenen osb aan elkaar geschroefd dus dit komt wel goed

Hartelijk dank voor jullie reacties!!!

Ik lees hier over het plaatsen van st.andreaskruisen.
Concreet: 2 stukken "plank" onder de juiste hoek gezaagd worden tussen de balken bevestigd. Mijn vragen: hoe worden die kruisen bevestigd aan de balken(nagelen of schroeven)? Wordt het kruispunt van die 2 planken met elkaar verbonden? vb door een nagel of schroef door door het centrum?
Dank voor jullie respons!
Patrick
oostduinkerke

bij mijn weten zijn die ST Andreas kruisen uit vervlogen tijden, als er nu nog een tussenverbinding wordt toegepast (bijv bij zelfdragende valse plafondconstructies in houten planken) doet men dat met tussenplanken tussenin de overspannende planken, alles van een zelfde diameter, en met het pistool een aantal keer dwars ingeschoten, minstens een maal boven en onder dacht ik.
bij toepassing van de gebruikstabellen van houtpraktijk dienen geen dwarsverbindingen gerealiseerd te worden.
Wij laten dergelijke dwarsverbindingen enkel nog toepassen bij grotere overspanningen, omdat ze de belasting beter verdelen, en dat bij grotere overspanningen in hout soms eerder een nipte zaak is.
wel moet je opletten bij renovaties dat je de bestaande andreas kruisen niet elimineerd als je de draagstructuur onverstevigd wil behouden! meestal loont het echter om de balken te dubbelen met latten.
joost

Dank Joost voor het snelle antwoord.
Het gaat hier inderdaad om een renovatie waarbij we de roosteringen in het plafond willen zichtbaar houden. We waren van plan om - na het verwijderen van het versleten plaasterplafond - andreas-kruisen bij te plaatsen omdat 1 helft van het plafond nogal "wiebelt" als men op de verdieping erboven loopt. Trouwens dat heeft ook wel enige "decoratieve" waarde zo'n rijtje andreaskruisen..... balken (en kruisen) zullen uiteindelijk wit worden geschilderd zodat de ruimte veel klaarder wordt.