Stroomvebruik balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben toch wel een beetje geschrokken van het stroomverbruik van een balansventilatie, dat is toch een hele slok op de borrel van het totaalvebruik.

Afhankelijk van merk en type ben je bij ca 250 m3/uur gemiddeld toch ca 125W opgenomen vermogen kwijt voor een forse eensgezinswoning.

Op jaarbasis is dat bijna 1100kWh!!! Niet alleen in euro's maar ook ecologisch niet helemaal ok.

En meer dan de helft van een jaar hoef je in een moderne woning toch niet te verwarmen dus de helft van die energie is eigenlijk weggegooid, waardoor het ''rendement'' halveert.

In mijn geval is de besparing (vglns. Casanova programma, klopt tot nog toe heel aardig) ongeveer 6500 kWh aan verwarmingsenergie.

MAAR: die verwarmingsenergie is deels pellets (ca 4 cent per kWh en deels zonnergie (klein beetje stroom van pomp) en de stroom voor de balansventilatie kost maar liefst gemiddeld 15 cent!! De filters moet ik ook betalen dus ik schiet er achteraf niet zo veel mee op?

Had ik niet beter het geld in extra isolatie en roosters kunnen stoppen en een paar zonnepanelen erbij en voor de 1100 kWh stroom had ik bijna 1000 kg pellets bij kunnen kopen? Of decentraal (zie onder?)

Mvg Arnold

Reacties

Bij het stil leggen van de ventilatie heb je altijd te maken met een drukverschil van binnen en buiten.
De lucht in de kanalen staan nooit stil tenzij je ze zorgvuldig afsluit. zitten er nog vertikale kanalen in je huis heb je bovendien nog een schoorsteeneffect.
Ik denk dat iedereen met een open haard of een houtkachel kan beamen dat het kanaal altijd trek heeft.

De laatste 2 had ik ook al aangegeven als kanttekening.

Voor de besparing is het niet echt te doen om mechanische ventilatie stil te leggen. Of je moet echt op de centen zitten.
Hier is nog wat info over verstandig ventileren, ook hier is de aanbeveling om de ventilatie stil te leggen.

http://www.milieucentraal.nl/pagina?onderwerp=Vocht%20en%20ventilatie

Een beetje bladerend zie ik toch complete tegenstellingen met het onderzoek en antwoorden aan jou kant.

okay,
blijvend ventileren geniet duidelijk de voorkeur, geeft me wel een goed gevoel dat beide partijen het eens eens zijn met mekaar!!!

alle info over de gedecentraliseerde WWbakjes verder blijven posten!!

Chathanky,

Welke tegenstellingen?
Ik wil wel eens zien hoe je een schouweffect gaat creëren in WTW buizen. Die bijkomende hinder hebben van de filter en de warmtewisselaar.
Bekijk eens de studies rond hybride ventilatie. Je zal zien dat de kanalen hiervoor minimum een doorsnede moeten hebben van 150 tot 200.
Dat je speciale dakdoorvoer moet gebruiken....
Zelfs in die condities krijg je maar in 25 % van de gevallen voldoende afvoer. De rest moet mechanisch bijgeventileerd worden.