Gas of warmtepomp?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We komen stilaan in de fase waarin ik moet beslissen of we gaan verwarmen met aardgas of voor een warmtepomp kiezen.

Warm water zal zowiezo voorverwarmd worden door een zonnecollector.

De woning is deftig geïsoleerd (8cm pur in de vloer, 7cm pur in de spouw, 28cm rotswol in het dak) en we gaan beneden vloerverwarming en boven radiatoren voorzien.

Nu, aangezien we dik 40m van de straat wonen moeten we de gasleiding over die lengte zelf bekostigen.

Daarom dacht ik aan de installatie van een warmtepomp. Met horizontaal captatienet.
Zal ietsje duurder uitkomen dan gasketel + 40m leiding.
De "plannen" zijn dan om over enkle jaren fotovoltaïsche panelen te installeren om zo het verbruik aan elekrtriciteit te compenseren door zelf groene energie te maken.

Alleen stel ik me de vraag of een warmtepomp zo'n goede keuze is (wat met warm water? kostprijs van dit alles?)

Reacties

Je kan ook overwegen om een lucht/lucht warmtepompinstallatie te nemen. Veel goedkoper dan eentje met een een captatienet. In onze situatie is het verbruik in centen iets lager met de warmtepomp dan met gas.
Indien je al een zonnecollector hebt kan je eventueel aanvullen met een warmtepompboiler en de rest elektrisch.

Wat is ietsje duurder?
Als je spreekt over 1000 €, zou ik onmiddellijk een warmtepomp steken. ( grond - water)
De effectieve rendementen liggen tussen COP 2,8 en 3,5 ( niet zoals de fabricanten zeggen 6 of 7)

Maar die investering betaald zich gegarandeerd terug.
Een grond warmtepomp is het enige systeem waar effectief winst op zit. Zeker in combinatie met vloerverwarming. ( ideale combinatie).
Lucht -lucht warmtepompen geven geen rendement, ze zijn voor een reden goedkopen.

Een grond warmtepomp is het enige actieve energie systeem waar muziek in zit.

ooit gehoord dat er warmtepompen op gas zouden bestaan. Dit zou natuurlijk het beste zijn.

Een vriend van mij in Zweden heeft zo'n grond warmtepomp, en is er enorm tevreden over. Het in de grond krijgen van de leiding was een hel (vanwege de vele boomwortels), zei hij, maar eenmaal dat het er zit, heb je veel warmte voor heel weinig geld, en je hoeft er bijna niet naar om te kijken.

Met mijn mini-lapje grond van 140 m2 hoef ik er zelf niet aan te denken, de mijne werkt op lucht (airco met warmen en koelen), wat in België eigenlijk perfect is om het grootste deel van het jaar te gebruiken als hoofdverwarming. De koudste maanden doen we met de accumulatoren op nachttarief (sorry, dat is nu eenmaal wat in mijn huis stond toen ik het kocht).

@fred
mijn systeem levert me bij 7° buitenlucht een COP van 4,4 terwijl een een grondwarmte (water of warmte) slechts 6.
Echter ik heb niet de kosten voor het captatienet (horizontaal of vertikaal) of het boren van een 2 boorputten met risco voor agresief grondwater. Grondwarmtesystemen hebben wel nog een pomp langs primaire zijde welke niet meegerekend zit in de COP.
Ik verbruik in centen iets onder de kostprijs welke medegedeeld werd voor gas. Gezien ik nu geen gasteller heb spaar ik de jaarlijkse kosten ervoor uit.

@maarten
ja die bestaan echter het rendement is niet veel hoger dan de beste gasketen, zijn duur gezien weinig gebruikt en er zijn veel bewegende onderdelen.

@ronny
blijkbaar een tevreden lucht/lucht warmtepompgebruiker zoals zovelen. Ook een inverter type?

Beste Nevermore,

Die 7 cm is niet in verhouding tot de rest. Heel spijtige zaak!

Houtpellets zijn ook een optie.

Neem zeker geen lucht WP omwille lage COP.

Een goede WP kost veel geld! Bereken het WP verhaal ook eens met 100% groene stroom, dus geen nachttarief! Anders is een WP zeker niet ecologisch.

Mvg

Jeroen

nb 14cm isolatie ipv 7 in spouw brengt meer op dan 25000EUR aan PV...(voor uw portemonee én het milieu)

jeroen
Licht eens even toe het verschil in COP tussen een goede lucht/lucht (inverter) en een grondwarmte (horizontale of verktikale captatienet gevuld met gas of glycol of grondwater).

Marc,

Wat is jouw COP als het buiten O°C is of als het zelfs vriest?
Want net dan heb je uw verwarmingssysteem nodig! Die van een grondwarmtepomp blijft dan nagenoeg constant maar die van een lucht-lucht??

bij 0°C 3,3 en bij -5° 2,93. In de laatste 10 jaar is het aantal dagen minder dan -5° max 5 stookdagen geweest.

Bij -15° blijft er zelfs nog een 2,76 over echter onvoldoende om alle lokalen te verwarmen. Een lokaal (bureau) zal dan minder gebruikt worden en dit lokaal samen met de slaapkamer gebruikt tijdens de uren nachttarief kunnen dan uitzonderlijk met lage temp stralingskachels verwarmd worden indien nodig. Deze waren aanwezig van voor de aanwezigheid van de warmtepomp en voor die keren dat het voorvalt dan is de meerkost van aardwarmte fincieel niet recupereerbaar.