Spectrolab zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik lees hier enkele berichten over Spectrolab zonnepanelen.
Even ter verduidelijking:
Spectrolab is Amerikaans en een afdeling van Boeing (Defense). Ze putten hun kennis voor het maken van zonnepanelen uit hun ervaring in de ruimtevaart. Dit is dus een zéér betrouwbare firma.

De panelen bestaan, en vallen onder de 'Terrestrial' reeks die Spectrolab produceert.
Ze zijn opgebouwd uit hun 'TASC' cellen, die meer dan de helft goedkoper zijn dan de traditionele SI cellen.
Ze hebben inderdaad een opbrengst van meer dan 40 %.
Ze worden geproduceert voor particulieren en de industrie. Ik kan u echter niet vertellen hoe ze aan te kopen in België of Nederland. Deze panelen zijn nog maar in productie van vorig jaar en dus vermoedlijk nog niet verkrijgbaar in de EU.

Ik heb reeds contact opgenomen met Spectrolab en die zullen mij laten weten wanneer de panelen bij ons verkrijgbaar zijn (eventueel door import) en wat de prijs ongeveer zal zijn. Van zodra ik dit weet, zal ik een nieuw berichtje posten.

Mijn raad: Koop geen zonnepanelen (voor electriciteit), voor dit nieuw type panelen op de markt komt.

Reacties

hier had men het er ook al over :

http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1141753930&replies=107

maar daar wist men ook niet meer.

Het Spectrolab record is gehaald met commercieel onverkoopbare technieken: concentratorsysteem die met een lens van 30 cm dik en de grootte van een tafel het zonlicht 240 maal concentreert, zonnevolgsysteem, een veellagige (multijunction) zonnecel die bovendien ook actief gekoeld moet worden.
Meer info: http://www.nrel.gov/news/press/2007/524.html

Dus niet wachten, het zal wel prima werken in de Sahara maar niet op Vlaamse daken, en fraai oogt het ook niet.

Als dakoppervlakte geen probleem is (bvb. 100 m2) is niet het rendement in % de doorslaggevende factor, wel de prijs per geinstalleerde kilowattpiek. Want het vermogen bepaalt de jaarlijkse opbrengst, los van de celtechnologie: 1 kWp levert in Vlaanderen 850 kWh zonnestroom (amorf silicium zou iets meer diffuus licht invangen en een beetje meer opbrengen). Het enige verschil tussen 1 kWp polykristallijn silicium en 1 kWP amorf silicium is de oppervlakte: respectievelijk 8 m2 en het dubbel daarvan. De beste commercieel verkrijgbare monokristallijne zonnecellen (www.sunpowercorp.com, 20%) hebben maar 5 m2 nodig om aan 1 kWp te raken. Maar zoals gezegd, wie op een groot dak (100 m2) 5 kWp wil zetten, heeft plaats genoeg voor alle zonneceltypes: 40 m2 pSi, 80 m2 amorf Si, 25 m2 beste mono Si.
Alleen voor het maximaliseren van het Belgische potentieel op alle geschikte gebouwen is het rendement wel belangrijk: als de totale oppervlakte een gegeven cijfer is, bepaalt het rendement van de zonnecellen het potentieel aan opstelbaar vermogen.