vloerverwarming zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Heeft er iemand ervaring met het rechtstreeks aansluiten van zonnepanelen op een kring vloerverwarming? Op het internet vind ik terug dat dit gebruikt wordt in Oostenrijk (plancher chauffant solaire) Men gebruikt dus geen buffervat om de warmte op te slaan maar men gebruikt de vloerverwarming om de warmte te stockeren. Iemand ervaring mee? Problemen?

Groeten

Dieter

Reacties

Dieter,

Zelf ken ik 1 zo een huis waar ze zo werken. Verder verwarmen ze met tegelkachel en als het echt koud is, extra met gaswandkachel. Ik kan je niet echt een rendement geven van het systeem. Al zegt de bouwheer nu dat hij achteraf liever zijn geld had gestoken in meer isolatie (bouw is +/-10 jaar oud).
=> Is zeker een goedkoop(er) systeem
=> de Oostenrijkers hebben als voordeel dat ze meer heldere dagen hebben tijdens de winter. Hier is er meer bewolking. De opbrengst is daarom ginder hoger dan hier. Juiste verschillen in opbrengst kan ik ook niet geven.

Walter

Beste,

Wij hebben gekozen voor 24m² zonnepanelen voor ongeveer 250m² vloerverwarming. De installateur maakt zich sterk dat ons gasketeltje alleen maar zal aanslaan tussen oktober en april. We zijn benieuwd.

Steven

Beste Steven, als je huis naar energieforumnormen deftig geisoleerd is slaat je ketel enkel aan tussen eind oktober en maart/begin april. Ik begrijp DAN de toegevoegde waarde van het zonnesysteem niet.
Volgens mij zal je enkel in een sterk geisoleerd huis met een zonnesysteem kunnen verwarmen Met een klein bijverwarming in de maanden Januari en Februari (zoals voorgaande al aangaf bvb gaswandkachel.

Zonne-energie is nog steeds niet bruikbaar als er geen ZON is. Met de difuse straling heb je niet genoeg in de winter.
Je probeert toch ook niet om je huis te verwarmen met 1 kaarsje . . .

Gebruik zonne-energie voor wat het kan gebruikt worden, we moeten nu plots niet het onmogelijke willen . . .

Kristof,

Difuse straling opgevangen door 8m² vacuumcollectoren geeft bij mij toch een temp. tussen 40°C en 50°C ... prima om onze vloerverwarming mee te voeden en onze LEW op temp te houden

Steven,
Installatie klinkt prima (en kostelijk tegelijk ...) maar zal zeker lukken mits je huis een goeie isolatiewaarde haalt.

jailwalker,
die 8m² vacuumcollectoren , tot wanneer geven die 40°C en 50°C ? ook in de maanden dat je je verwarming echt nodig hebt?

Iets wat ik mij nu al lang afvraag is het volgende :
Wat zou het meest opbrengen
- 8 m² zonnepanelen (verwarmingsondersteuning) of
- een superisolerend raam van 8 m² op het zuiden (met een soort van isolerende rolluiken aan de buitenzijde die je 's nachts of bij gebrek aan zon kan dichtdoen)

vr gr
Pluto

Die 40 a 50 graden is wel gebaseerd in een boilervat van een x aantal liters.
Of dit voldoende is om hier je huis op temperatuur te houden?

Reken wel dat je warmteverlies 24 uur per dag is die wel op de dag aangevuld dient te worden om je huis op temeratuur te houden.
Als Walters plan haalbaar is was dit al lang en breed toegepast.