Isolatie buitenmuren bestaande huis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Ons huis is nu 15 jaar oud. Toen we begonnen met bouwen, was de trend de Thermoblok van ploegsteert, 14 cm dik. In de spouwmuur moest zeker niets in want dan konden de muren luchten.

Vraag die ik me nu stel, met al die dure energie prijzen, was dit wel een goede beslissing, is deze isolatie wel voldoende. Indien niet, kan ik de isolatie laten verbeteren, door bv. de spouwmuur op te laten spuiten met één of ander isolerend materiaal. En waar kan ik dan terecht?

Alvast bedankt voor eventuele goede raad,
Lambert.

Reacties

Dat is goed nieuws. Waarom komen ze nu plots wel?

Hallo, wou graag wat meer weten over PUR.

Heb offertes van PUR,glaswol en Termo parels.

Glaswol was verplicht impregneren buiten gevel.
Valt af.

Termo parels is goedkoper maar PUR isoleert beter.
Daarom kies ik voor PUR denk ik.

Pur laat geen water door van buitenmuur, buiten steen blijft hierdoor natter, is dit een nadeel?

Waneer een blok specie in de spouw hangt kapselt PUR dit in, maar niet de contact oppervlakten van de specie brok.
Kan er hier door condensatie komen op die contacten, en kan PUR die condensatie toch wel inwendig afvoeren?

Argument van parel leverancier PUR geeft geen beluchting?

Weet iemand meer hierover, alvast bedankt
Arno

Hallo Iedereen,

Door dit lijntje te volgen (vooral het relaas van Lambert en Bart) ben ik van plan om in onze 15 jaar oude woning spouwmuurisolatie te laten aanbrengen.

Reeds kontakt genomen met Pluimers (afspraak is gepland) voor PUR en met Linssen-Best in Nederland voor de HR-Thermoparels. Deze laatste was niet zo happig om tot regio Geraardsbergen te komen.

Kent er iemand een bedrijf in Belgie die Thermoparels plaatst.

Alvast bedankt
Jan

Voor iemand wie er een goede kijk op heeft:

Voor familie ben ik aan het kijken wat evt de beste methode is voor het naisoleren van een lege spouwmuur.

Nu heb ik onlangs contact gehd met een werfopzichter(zelfstandige die veel voor architekten werkt) en die adviseert geen navulling te doen van de spouw.

Bij navraag waarom dan niet, was het verhaal dat hij toch al enkele gevallen had meegemaakt met condensatieproblemen in het huis, welke niet meer op te lossen waren. De oorzaak lag dan bij het aanwezig zijn van enkele koudebruggen.

De boodschap welke ik hieruit haal is dan het volgende: als er dus grote koudebruggen aanwezig zijn in het huis in het bijzonder bij de spouwmuur is het beter niet te naisoleren in de spouw.

Nu vraag ik mij af wie nu gaat bepalen of het mogelijk is zonder problemen te naisoleren ?

Gaat de leverancier welke evt. gaat naisoleren hier onderzoek naar doen en draag hij de verantwoordelijkheid hiervoor ?

Na isoleren van de spouw is echt niet aan te raden.

Videobeelden van wat er allemaal in een spouw te vinden is tonen dit aan: sigaretten peuken, blikjes,flesjes,mortel resten. Zorgen er allemaal voor dat vol spuiten van een spouw nooit volledig controleerbaar is. Bovendien eens volgespoten en het gaat mis.....vol spuiten is makkelijk maar het weer leeg halen?

Na isoleren van de spouw is echt niet aan te raden.

Videobeelden van wat er allemaal in een spouw te vinden is tonen dit aan: sigaretten peuken, blikjes,flesjes,mortel resten. Zorgen er allemaal voor dat vol spuiten van een spouw nooit volledig controleerbaar is. Bovendien eens volgespoten en het gaat mis.....vol spuiten is makkelijk maar het weer leeg halen?

Zonet bezoek gehad van iemand van aquality protect voor pur inspuiten in spouwen.

prijs ligt ongeveer op 20.6 €/m² daarbij geeft eandis een premie van 4 €/m²

Zij geven 10 jaar garantie op papier (niet op de condensatie problemen).

Persoon was op de hoogte van zijn produkt en veegde alle argumenten zoals condensatie, barsten in muren door uitzetten van materiaal, milieu-onvriendelijk zijn van tafel.

Volgens hem zijn er alleen voordelen aan het inspuiten van Pur (besparing op jaarbasis van +/- 43%.)

Om toch even te reageren op de vorige berichten @rene @geertvangoethem, is het niet zo dat indien je reeds koudebruggen hebt in een niet geïsoleerde spouw, je ook reeds condensatie problemen, muffe geuren ed hebt zonder te isoleren en dat door het isoleren dit verbeterd (specieresten af andere rommel tussen de spouwen worden door de isolatie ingekapseld)

Dit is een heel leerrijke topic voor als ik het beluit heb genomen tussen spouwmuren isoleren of de buitenmuur isoleren.

Als ik verder sta in onze plannen, kom ik hier zeker nog eens terug!!!

Intussen zijn de spouwmuren van onze woning ook met termoparels gevuld door hetzelfde bedrijf dat bij Lambert de werkzaamheden heeft verricht. Alles is keurig verlopen: om 10 uur begonnen en rond 17 uur was het klusje geklaard.

De verlijming waar sommigen zich zorgen over maken is helemaal geen probleem: ik kan dit verifieren aan twee verluchtingsgaten naar de kruipruimte waar aan de zijkant van het gat in de spouw een doorgang van 30 mm diameter was opengebleven. Je kan zien dat de termoparels mooi tot daar zijn gevuld maar ze rollen er niet uit. Dus hiermee zijn die fabeltjes ook uit de wereld geholpen...

Beste koud,

Volgens mij is het zo dat als je gaat beginnen met isolerende maatregelen in een oud huis vol met kieren en gaten je min of meer deze ongeregelde ventilatie afstopt en de evt ontstane waterdamp niet meer wordt afgevoerd.

Daarom is het ook zo belangrijk bij de aanvang van de isolatiewerken reeds na te denken over hoe te ventileren.

Dit ventileren wordt nog steeds onderschat maar is extra belangrijk bij oudere huzien ivm de aanwezige koudebruggen.

Wij overwegen ook om korrels te laten blazen door linssen best.Ik heb al veel gelezen over die koudebrug boven de ramen.Deze week komen ze nieuwe ramen plaatsen dus kan ik aan die betonbalk,kan ik hier al iets doen om later die koudebrug tegen te gaan?
Zie onderstaande foto:

http://users.pandora.be/fotogallery/bd/CIMG1243.JPG

chris

Chris,
dat ziet er niet zo goed uit, ik vrees zelfs dat het beton van je plafond gewoon bovenop die balk gegoten zal zijn, en misschien ook nog tot tegen de gevel (zoals bij ons de zoldervloer)of heb je houten roosteringen?

Ik zou die koudebrug toch proberen weg te nemen vb. door gaten te boren recht omhoog en door te kappen, als er tenminste in de geven ook een latei zit...

Geen prettig werkje, maar bedenk dat het later nog moeilijker wordt

Toen ze de EPS parels kwamen inblazen had ik gevraagd om eventjes een kartonnen doos te vullen met verlijmde parels.
We zijn nu enkele dagen later en de parels zijn inderdaad mooi aan elkaar gekleefd. Dit bevestigt nogmaals dat deze technologie toch wel uitgerijpt is...

na veel van deze staart te hebben gelezen stel ik me toch wat vragen....nl.alles gaat over bezuinigen,kostprijs/mtr,meer met minder maar wie stelt zich de vraag eigenlijk wat er gebeurd met de impact van al die chemische brol die ge in uwen muur gaat spuiten...zowel nu voor de mensen die er in(gaan)wonen ,als zij die na u gaan renoveren(want alles verandert,wordt beter,verouderd en is weer aan vervanging toe)hoe deden de mensen het vroeger?????stro en leem en koeiestront,hoe dikker hoe beter geisoleerd,was het versleten,een nieuwe laag erop en verder leven....een mogelijkheid aangepast aan deze tijd ...strobalen!!!!een plastieken slab tegen de gevel en onder de balen door , dan stapelen als bakstenen en bouw maar verder.die plastieken slab tegen de gestapelde balen aan de onderzijde omhoog brengen en bevestigen(tegen muizen en opspattend water en grondvocht).daarna balen aanspannen met kippegaas en afwerken met kalk:leemlaag.wel zorgen dat de oversteek van uwen dakrand 1/2 mtr verder is dan de dikte van uwen muur(regen)
heb in canada in strobaalwoning geleefd...gewoon fantastisch gevoel,die man stookte amper drie kuub hout per jaar.ben ook in stobaalwoning van meer dan 100 jaar geweest,puur stro op ramen en deuren na,ze staan er nog...
dit is besparen,zowel op financieel vlak als op natuurlijk vlak,en zijde gij dood ,rot de woning met u en wordt onze moeder weer gevoed ipv belast(trouwens stro is er in overvloed)

laat ons eerst eens nadenken voor we op nen materialistisch vervuilende trein springen,al lopend komen we er ook.

veel licht en liefde,
en moge de zon in jullie gelaat schijnen...

>>maar wie stelt zich de vraag eigenlijk wat er gebeurd met de >>impact van al die chemische brol die ge in uwen muur gaat >>spuiten

Ik heb daar inderdaad mee rekening gehouden toen ik de keuze maakte voor mijn spouwvulling en daarom heb ik voor termoparels gekozen en niet voor PUR wat inderdaad het smerigste goedje is dat er bestaat (op milieuvlak).
EPS is ook een oliederivaat maar alles bij elkaar genomen is dit vanuit milieuoogpunt de beste oplossing voor mijn bestaande woning.
Anderzijds is uw huis van stro waarschijnlijk milieuvriendelijk(er), maar ik ga mijn bestaande woning niet afbreken en herbouwen in stro (mijn huis is nog geen 20 jaar oud en in zeer goede staat en zoals je zelf aangeeft moet je de totale milieubelasting in beschouwing nemen, dus ook de afbraak en opbouw van een volledig huis tegenover het simpelweg vullen van een lege spouw met wat EPS parels...

beste Eric,

uw huis is maar 20 jaar oud en dus nog in zeer goede conditie, mits enkele aanpassingen. Dus, laat die handel staan en bekleed dit geheel met strobalen. Dus, ge breekt niks af, ge brengt alleen maar bij... en dat heeft een dikte van +/- 50 cm. natuurlijke isolatie. Plus, klei-leemlaag, alles is geventileerd, open spouw, stro, leem, alles ademt en houdt in combenatie toch alles vast. Vergeet ook uw dakrand niet. Volgens mij, hoe groter deze is, hoe meer deze meewerkt in het isolatieproces.
lambert schrijft:
> Hoi,
>
> Ons huis is nu 15 jaar oud. Toen we begonnen met bouwewas de trend de Thermoblok van ploegsteert, 14 cm dik. In de spouwmuur moest zeker niets in want dan konden de muren luchten.
>
> Vraag die ik me nu stel, met al die dure energie prijzen, was dit wel een goede beslissing, is deze isolatie wel voldoende. Indien niet, kan ik de isolatie laten verbeteren, door bv. de spouwmuur op te laten spuiten met één of ander isolerend materiaal. En waar kan ik dan terecht?
>
> Alvast bedankt voor eventuele goede raad,
> Lambert.

lambert schrijft:
> Hoi,
>
> Ons huis is nu 15 jaar oud. Toen we begonnen met bouwen, was de trend de Thermoblok van ploegsteert, 14 cm dik. In de spouwmuur moest zeker niets in want dan konden de muren luchten.
>
> Vraag die ik me nu stel, met al die dure energie prijzen, was dit wel een goede beslissing, is deze isolatie wel voldoende. Indien niet, kan ik de isolatie laten verbeteren, door bv. de spouwmuur op te laten spuiten met één of ander isolerend materiaal. En waar kan ik dan terecht?
>
> Alvast bedankt voor eventuele goede raad,
> Lambert.

lambert schrijft:
> Hoi,
>
> Ons huis is nu 15 jaar oud. Toen we begonnen met bouwen, was de trend de Thermoblok van ploegsteert, 14 cm dik. In de spouwmuur moest zeker niets in want dan konden de muren luchten.
>
> Vraag die ik me nu stel, met al die dure energie prijzen, was dit wel een goede beslissing, is deze isolatie wel voldoende. Indien niet, kan ik de isolatie laten verbeteren, door bv. de spouwmuur op te laten spuiten met één of ander isolerend materiaal. En waar kan ik dan terecht?
>
> Alvast bedankt voor eventuele goede raad,
> Lambert.

wat ik nog vergeet te zeggen is;met welk overschot kampen de meeste boeren tegenwoordig ?mest,waarin al stro is verwerkt....en stro!!!!!makkelijk verkrijgbaar,maar moet goed droog zijn voor opbouw!!!!! En in de droogste periode van het jaar (liefst geen regen tijdens opbouw).

Beste gregory,

Je zegt dus eigenlijk dat strobalen ideaal zijn als renovatietechniek.

Zijn er ergens voorbeelden van renovatie welke ik kan gaan bekijken?

hier in belgie niet dat ik weet,maar zoek eens naar een site over strobaalhuizen(strawbalebuilding)vooral op canadese sites.heb die adressen gehad maar nota boekje is pleite.....ga er nog wel naar zoeken als mijne tuin me eens wil loslaten en ik niet in perdel lig...(hehe)en moet ge weten da'k werkloos ben.........

Lotgenoten
Bedankt voor alle info over het naisoleren van de spouw, ik werd zowat gestoort van alle praatje van de vertegenwoordigers, de eene wist het nog beter dan de andere, het zijn dus EPS termoparels geworden mede omdat PUR veel duurder was.

Doet me plezier Jan. Was uiteidelijk de bedoeling van deze thread.

Echt super interessant dit!!

Heb nieuwbouw, spouw 11cm waarvan 8CM Pur plaat.
Overweeg nu om die 3cm te laten volspuiten met termoparels, zit alleen met volgende vragen...

Facadesteen neemt 15% vocht op, is dit een probleem??

Pur en termoparels bij elkaar, mag dit of niet??

@Lambert,

Mag ik aannemen dat wanneer jij 15euro/m² voor ong 7,5cm betaald, de prijs voor 3cm dan ong 6euro/m² is??

Mvg,

Dave

Geen flauw idee Dave.

Waarschijnlijk mag je zo niet tellen want in die 15€ zit ook transport- en andere kosten. Hier kan je best de leverancier voor kontakteren.

Daarbij is 8cm PUR toch ook al heel wat. weet niet of 3cm HR Thermoparels zoveel meer gaan isoleren? Moet je ook eens vragen bij de leverancier.

Voor de Facadesteen ... die is snel door en doornat. Maar 95% van de vocht verdampt ook weer via de steen enkel 5% zal aan de binnenkant van de steen naar beneden gaan en wordt daar opgevangen om weer terug naar buiten te gaan.

Groeten,
Lambert.

Tis onder het motto "teveel kan nooit"..
Wou eerst platen van 11cm zetten, maar dat werd me afgeraden door zowel architect, aannemer en Rec..... zelf, zij schrijven altijd een luchtspouw voor...
Daarom zou dit voor mij ideaal zijn, aangezien de termoparels het vocht toch afvoeren, dan is iedereen blij eh!!

Mvg,

Dave

Kan idd ideaal zijn. Maar zeker verifieren bij de leverancier.

Als voorbeeld: Met dezelfde 17 jarige mazoutketel heb ik dit jaar een besparing van 30-40% op mijn verbruik.

Dezelfde zachte winter, maar met één verschil tov de vorige jaren: HR Thermoparels in de spouw (7-8cm) gespoten op 11 december 2006.

Hallo,

Heeft er iemand ervaring met isotech als plaatser van thermoparels? Ik wilde na veel lezen over het onderwerp dezelfde plaatser contacteren als Lambert. Door één of andere domme fout ben ik zonder het te beseffen bij de andere terecht gekomen en die komt het spul volgende maand in de spouw blazen...

Gebruiken die nog altijd minder goede thermoparels dan de andere firma Linssen uit Best? (kan het nog verwarrender eigenlijk???)

Hallo ,ik ben dus ook geintreseerd in die thermoparels voor het vullen van mijn spouwmuur,maar het probleem is ,wij wonen in een halfopen bebouwing met een gemeenschapelijke spouw die die niet onderbroken word bij de van de huizen.Mijn vraag is hoe lost men dat op.

Kan je eerst even toelichten wat dit betekent: "die die niet onderboken word bij de van de huizen" ?

Sorry ,ik heb een woord vergeten.Het moest zijn "die niet onderbroken word bij de SCHEIDING van de huizen".
Ik wil daarmee zeggen dat zowel de facadesteen als de spouw gewoon doorlopen met die van mijn buurman zonder onderbreking waarbij ik mij afvraag hoe ze bij het isoleren kunnen vermijden dat de spouw van de aangebouwde woning ook gedeeltelijk zou gevuld worden met de thermoparels.

Was inderdaad niet erg duidelijk.

Dit kunnen ze eenvoudig oplossen door vertikaal borstel(s) in de muur te schuiven: ze boren een gat in de kruising van de voeg (een 2 centimter diameter) en duwen daar de borstel in (te vergelijken met een lange afwasborstel op een gedraaide steel)...

Ik ben weer wat wijzer geworden .

Merci Eric

Wat een groot geluk dat ik de raad van een ervaren aannemer niet direkt heb opgevolgt. Ik ben zelf bezig met een renovatie van een oud huisje (1958) en had bijna isolatie-gevelbepleistering laten plaatsen. Dit zou ideaal zijn voor de koude bruggen. Een feit is wel dat ik met een lege spouw zit en als ik op al deze topics verder ga had het niet veel nut gehad. Is het vullen van de spouw goed te combineren met het achteraf plaatsen van gevelpleister op de baksteen(zonder isolatie welliswaar) ???

En bedankt aan al die kerels hier voor de superinfo, zonder jullie had ik pas echt een grote blunder begaan.

Pascal,
1958? waarschijnlijk zijn de betonbalken boven deuren/vensters tot tegen de gevel gegoten, gigantise koudebruggen dus.
Dat "inkapselfoefje" van de pur/ps blazers is maar verkoopspraat.
Als je toch gaat pleisteren zou ik zeggen afbreken die gevel, 14cm isolatie en dan pleisteren.
Flink op weg naar een passiefhuis .
Wij gaan ook de gevels afbreken om te isoleren (zelfs de zoldervloer is tot tegen de gevels gegoten) maar gaan ze daarna terug opmetsen.
Groeten, Mark.

aan zij die twijfelen tussen best en best uit linssen : het zijn broers die elkaar het zonlicht niet gunnen. de thermoparels komen van dezelfde leverancier. Nogal logisch want er is er maar één in brabant en één rnd groningen.
bron : de installateur en schoonzoon van de ene Best. zie ook mijn verslag in een andere thread rond spouwmuren.

Help, help...

Even het volgende voorleggen aan de diverse specialisten op dit forum.
Na wekenlang ( zeg maar maanden) op dit forum en andere sites te hebben rondgeneusd ben ik tot de volgende conclusies gekomen voor het na-isoleren van mijn huis.
SITUATIE: huis gebouwd in 1991. Muren opgebouwd met isolerende binnenmuur ( waren van die grote, gele blokken?)
spouw 5 cm, façadesteen die snel vocht opneemt maar ook snel terug droog is.
vloer: 20 cm argexkorrels, chape, vloer.
dak enkel geïsoleerd tot aan de welfsels 1ste verdieping met 12 cm glaswol.
kruipkelder gedeelte living, keuken: hoogte 1m.
Op de bodem een dunne laag beton.
WAT BEN IK NU VAN PLAN?
Spouwmuren laten inspuiten door één van de gebroeders Best
(blijkbaar gebruiken ze hetzelfde materiaal)
Zoldervloer isoleren met 16 of 18 cm isover isoconfort 35
Plafond kruipkelder dichtmaken met harde purplaten of soortgelijk materiaal. Amai mijne rug!!!
Toch ben ik nog steeds aan het twijfelen omdat firma's zoals isotrie, pluimers e.a. de zoldervloer en kelderplafond kunnen opspuiten met pur. ( ik had gedacht aan een 8 cm??)
Scheelt een pak werk en blijkbaar kan ik de zolderinvestering ook ingeven op mijn belastingformulier waardoor ik 40% kan recupereren.
Als ik dit zou doen, zou ik ook opteren om de spouwmuur met pur te laten volspuiten kwestie van een betere prijs te kunnen onderhandelen.
Toch lees ik nog heel wat negatieve berichten over pur voor het milieu en ben ik nog wat terughoudend over eventuele gassen of zo die nog zouden blijven kunnen vrijkomen. Er komt immers geen chape meer bovenop.
Ook de kostprijs ligt hoger maar als dit niet de spuigaten uitloopt is dit geen probleem.

Heeft er iemand ervaring met de firma linssen (Best)?
Liefst iemand die al enige tijd isolatie heeft laten aanbrengen in een bestaande spouwmuur? (Over dit systeem heb ik tot nu de minste klachten gehoord.)

Peter,

Lees deze draad eens helemaal. Je zult een googledoc link van mij vinden die verwijst naar een foto reportage.

Veel leesplezier.
lambert.

Bedankt voor de reactie maar ik heb alles in dit forum al doorgelezen, ik heb ook verschillende firma's gecontacteerd maar zie door de bomen het bos niet meer, er zijn zoveel manieren van naisoleren, iedereen prijst zijn product aan, maar ik zou eens iemand willen spreken,bellen of mailen die met deze firma's gewerkt heeft.

MVG
Peter

Bedankt voor de reactie maar ik heb alles in dit forum al doorgelezen, ik heb ook verschillende firma's gecontacteerd maar zie door de bomen het bos niet meer, er zijn zoveel manieren van naisoleren, iedereen prijst zijn product aan, maar ik zou eens iemand willen spreken,bellen of mailen die met deze firma's gewerkt heeft.

MVG
Peter

Ik zit met een probleem,
ons huis word opgeknapt door een aannemersbedrijf, ons huis is van begin 1900 en in de jaren 60' is er aluminium ramen ingezet + marmeren platen aan de buitenkant.
Het zag er echt niet uit dus nu leten wij het opknappen.
Nu mijn vraag: de gevel word opnieuw opgemetseld op een bestaande rand die onder het raam zat, krijg 2 openslaande deuren en twee ramen, mijn schoonvader was hier gisteren en die zij dat ze wel een spouwwand moeten plaatsen aangezien bij koud weer er condens kon ontstaan op je binnenmuren.
Is hier iemand die hier ervaring mee heeft? nu worden ze gestuct en daarna geverfd, is dit genoeg of ben ik terug bij af aangezien ik juist dubbele beglazing heb genomen om mijn stookkosten terug te dringen..
Hopelijk wil iemand mij raad geven.

MvG Marco slaghuis.

nieuw?? produkt van gyproc/ rigips.de

http://www.rigips.de/download/rigiperl.pdf

rigiperl

heeft iemand hier ervaring mee?

termoparels van linsen te best vorden gebonden door een natuurlatex,
rigiperl zo te lezen niet?
nadeel, is natuurlijk leeglopen bij verbouwingen, maarja, als je klaar bent met verbouwen, dan zijn er toch geen nadelen meer.? of moet ik bang zijn voor inzakken?

ik heb nog een gevel die nl niet geisoleerd is en deze heeft een ongelijkmatige spouw van 6-25 cm met een oppervlaktevan 50 m2.

Ik zou het graag zelfdoen, en dus ben ik eigenlijk opzoek naar een doehetzelf oplossing.

-Het vervangen van kozijnen wordt moeilijk
-Indien je niet verlijmd, moet de spouw bovenaan goed afgesloten zijn, zoniet wordt dt spouw leeggezogen door onderdruk bij hevige wind...

ja daar ben ik me van bewust.

maar alle kozijnen zijn bij mij dit jaar eindelijk vervangen
en rondom het kozijn zijn aardig wat bussen pur verdwenen, dus al zou het kozijn over een jaar of 20 vervangen moeten worden, omdat ik het nooit geschilderd heb (wat bij mij niet zal voorkomen) houd de pur het wel tegen.

maar in hoofdlijnen ben ik opzoek naar materiaal om hetzelf te doen.

Hallo allen, ongeveer 25j geleden hebben wij het ouderlijk huis (1952)waar mijn moeder in woont, voorzien van kunstof ramen en dubbel glas, de spouw werd (toen al) volgespoten met een wit schuim door de in Limburg gekende firma Noten op dit forum al vernoemd, wat voor materiaal dit schuim was weet ik niet meer, herinner mij nog en het is nog zichtbaar
dat de electriciteitskast volledig vol zat met schuim, kon er gemakkelijk uitgesneden worden.De zolder zat ook redelijk onder het schuim (open spouw)zolder was al geisoleerd met glaswal (10cm).Voor het inspuiten was er aan een muur vocht, deze vocht was na het inspuiten verdwenen.
Het stookolie verbruik werd gehalveerd en zit nu rond 2300l
dubbelstok woning en oude verwarmings ketel.Mijn moeder heeft op die tijd een enorme besparing gedaan het is er steeds aangenaam warm.Het huis van mijn schoonmoeder daar in tegen is niet geisoleerd (enkel nieuwe ramen op de verdieping) door de dag is het er 17° ze is altijd warm gekleed steeds koud gevoel binnen (enkel loodglas)en verbruikt makkelijk 3500l, je moet het verschil zien voelen.Dus mensen spuit alles vol, maar vergeet niet gecontroleerd te verluchten te verluchten.mijn motto "isoleren is investeren"
lambert schrijft:
> Hoi,
>
> Ons huis is nu 15 jaar oud. Toen we begonnen met bouwen, was de trend de Thermoblok van ploegsteert, 14 cm dik. In de spouwmuur moest zeker niets in want dan konden de muren luchten.
>
> Vraag die ik me nu stel, met al die dure energie prijzen, was dit wel een goede beslissing, is deze isolatie wel voldoende. Indien niet, kan ik de isolatie laten verbeteren, door bv. de spouwmuur op te laten spuiten met één of ander isolerend materiaal. En waar kan ik dan terecht?
>
> Alvast bedankt voor eventuele goede raad,
> Lambert.

Robert,

De firma Noten gebruikt UF (ureumformaldehyde) schuim. Dit is het eerste materiaal dat als spouwvulling gebruikt werd. In Nederland werd dit vroeger ook veel gebruikt, maar nu niet meer omdat er blijkbaar problemen met krimp en verbrokkeling van het materiaal zouden zijn (heb ik van verschillende locaties op internet, vraag me geen links...). Kan jij nog kijken in de spouw (bvb via meterkast of zolder) hoe je isolatie eruit ziet na 25 jaar? De verkopers van Noten beweren ook dat het materiaal door krimp aan de binnenmuur gaat plakken en van de buitenmuur wegkrimpt (omdat deze vochtiger is). Zo blijft een kleine luchtspouw behouden wat zij noodzakelijk achten voor verluchting v.d. spouw (verkoopspraat). Het lijkt me interessant om na te kijken of dat ook werkelijk zo is in je muur.

als het mogelijk is te kijken ben ik zeer benieuwd

groeten,
Peter

hallo iedereen op dit forum
met veel intresse alles doorgelezen over naisolatie van bestaande spouw
wij hebben altijd het gevoel in huis(in alle kamers)dat er precies tocht is....
na alles grondig te hebben nagekeken kwamen wij tot de vaststelling dat dit te wijten zou zijn aan de niet geisoleerde spouwmuren...
en dat te zeggen dat dit nieuwbouwhuis maar 9 jaar uod is..
maar ja,gekocht openbaar bij een scheiding en alle moest vlug gaan he..ge kent da wel.en eerlijk ook niet aan gedacht te vragen of de muren geisoleerd waren
mijn vraag is nu:iedereen spreekt over koude bruggen als je betonnen balk tegen de gevelsteen gemetst is?
wij hebben een grote ruit laten vernieuwen en die betonnen balk aan de binnenzijde geisoleerd met groen platen waartegen kan gepleisterd worden...is die koude brug dan verholpen?en riskeer ik daar dus geen condens meer na inspuiten van gevel met isolatie?
en wat dan te doen met andere balken boven de ramen?ik veronderstel dat die ook tegen de gevel gemetst zijn..
heel het huis daar is reeds bepleisterd..
hulp!!!goeie raad en ADVIES MEER DAN WRLKOM!!!
mvg
marcus

Weet iemand hoe je kan bepalen welk schuim er in de spouw zit? Het is wit schuim dat er tijdens de oliecrisis ingespoten is, ik vermoed dat het UF schuim is maar ik weet het niet zeker ...
Is dat nu nog schadelijk na zoveel jaar? Dat gas zou er ondertussen toch al uit moeten zijn of blijft dat gas afgeven?
Dank bij voorbaat voor uw antwoord.

Wij hebben dat ook in onze spouw (wit schuim uit dezelfde periode)
Bij ons is het UF schuim.
Het nadeel is dat het barst en soms zacht word (hebben we kunnen zien op 1 plaats (opslagplaats) waar er 1 baksteen weg is , zodat we de spouw kunnen zien.

Wat betekent dit nu dat we overal kleine koude bruggen hebben, maar dat dit nog altijd nog isoleert.
Of betekent dit dat de geisoleerde spouw nu helemaal niks isoleert?

Beste,

Ik merk dat jullie het op dit forum reeds een aantal jaar over de na-isolatie van spouwmuren hebben en dat het daarbij niet altijd duidleijk is elk materiaal nu het best presteert en het meeste risico's met zich meebrengt.

Omdat het isoleren van gevels sterk is achtergebleven mede door de vele onduidelijkheden, is dit één van de zaken waarop nog veel vooruitgang kan geboekt worden. Daarom ook dat wij aan de Universiteit Gent (onderzoeksgroep bouwfysica) sinds 1 oktober een project zijn gestart rond de na-isolatie van spouwmuren.

Uitvoorgaand onderzoek was gebleken dat een het grote probleem is dat er zo goed als geen in-situ onderzoek is gebeurd naar navulling van spouwen. Daarom ook dat wij ons daar de komende 2 jaar willen gaan op toespitsen om zo een beter beeld te krijgen van de uiteindelijke resultaten van de na-isolatie.

Daarom zijn wij opzoek naar personen die bereid zijn om hun woning te laten doormeten. Volgende metingen zouden uitgevoerd worden:
- U-waarde bepaling met warmtefluxmeter
- thermografische fotografie met infrarood
- luchtdichtheidstesten met blowerdoor
Normaal nemen al deze zaken hoogsten een dag inbeslag, enkel de sensoren voor de U-waarde bepaling dienen voor een langer periode te blijven hangen.

Als u geïnteresseerd bent om het resultaat van uw na-isolatie te kennen of u bent van plan uw buitenmuren na te isoleren en u wil het uiteindelijke resultaat kennen. Geef dan gerust een seintje op dit forum en dan kunnen we verder contact op nemen.

Met vriendelijke groeten,

ir.-arch. Joachim Rummens
projectverantwoordelijke 'na-isolatie van spouwmuren'
universteit gent
vakgroep architectuur&stedenbouw

Aan Joachim Rummens,

Vorig jaar heb ik een vrijstaande woning (fermette) gekocht.
Deze is rechthoekig van vorm met een langsgevel van ongeveer 20 m en een zijgevel van 10m. In 1970 werd de oorspronkelijke woning (hoeve van 1900) gerenoveerd en o.a. voorzien van een parement in metselwerk rondom (luchtspouw van 6cm).

Gezien de stijgende brandstofprijzen, maar ook vanwege binnenklimaat/comfort en ecologische gronden overweeg ik ernstig om de spouwmuur in de zeer nabije toekomst te laten naïsoleren.
Ook vanuit professioneel standpunt interesseert deze problematiek me ook. Een groot deel van het patrimonium (kazernes) van het ministerie van landsverdediging bestaat nog uit oude gebouwen en het begrip rationalisatie wint elk jaar aan belang... Ik denk dat de overheidsinstellingen (ministeries,...) ook baat zouden hebben bij een inhaalbeweging op vlak van energiebeheer,...

Ik heb reeds heel wat 'research' gedaan op internet maar de informatie beperkt zich meestal tot pure reklame of eerder subjectieve waarnemingen/vaststellingen die bepaalde particulieren hebben gedaan na uitvoering/plaatsing.

Gezien het gebrek aan objectieve studies m.b.t. de voorhanden zijnde systemen van naïsolatie en de rechtstreekse gevolgen voor het gebouw (thermische isolatie, mogelijke brandstofbesparing, gevolgen voor vochtbalans, binnenklimaat, welke invloed krijgen bestaande koude bruggen,...) ben ik echter aan de voorzichtige kant gebleven.

Ik ben dan ook verheugd te horen dat er een studiegroep is opgericht. Als het enigzins mogelijk is, zou ik graag op de hoogte blijven van deze studie en ik ben natuurlijk stek geïnteresseerd in haar conclusies en aanbevelingen.

PS Momenteel volg ik de cursus energietechnieken (in totaal 5 modules) die doorgaat te Gent (Zwijnaarde)& te A'pen KVIV.

Alvast bedankt,

Erwin Schimek
Kapitein ir.
4de Regionaal Centrum voor Infrastructuur (4 RCI)
Ministerie van landsverdediging
SCHIMEK.E@ITC.MIL.BE