isolatie spouwmuur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We gaan binnenkort bouwen en twijfelen nog over isolatie, spouwmuur is 12cm breed, en kan deels of volledig gevuld worden.

Enkele voorbeelden:

gedeeltelijke spouwvulling:
* Kingspan Kooltherm K8 84mm = Rd 3,94
* Recticel Eurowall 80mm = Rd 3,45 (ook verkrijgbaar in 90mm)
* Isover Mupan Façade 100mm = Rd 3,10
* Isover Mupan Façade 2x60mm geschranst = Rd 3,70 maar dan moet spouw 2cm breder worden
* Rockwool Rockfit 434 120mm (2x60mm) = Rd 3,50 maar dan moet spouw 2 à 3 cm breder worden

volledige spouwvulling (maar...hierover bestaat discussie, volgens technische fiche Rockwool en Isover mogelijk, voordeel: goede isolatiewaarden aan aantrekkelijke prijs)
* Isover Easypan 120mm (2x60mm) = Rd 3,30 en goedkoop in materiaal
* Rockwool Rockfit 431 Adapt 120mm = Rd 3,3 en goedkoop in materiaal

Dakopbouw met 20cm vlas, homatherm of cellulose, dak blijft open tot in nok. Vloer 8 tot 10cm Eurofloor (PUR) en vloerverwarming.

Graag alle nuttige tips en suggesties voor de spouwmuur.

Reacties

Juan,

ik denk dat je zelf al zowat alle opties hebt uitgelijst. Misschien nog een paar opmerkingen:
- 2 lagen geschrankt zal beter zijn dan 1 laag.
- volle spouw zal beter isoleren dan met luchtspouw omdat er geen koude wind langs de isolatie blaast.
- de harde platen zijn bij plaatsing moeilijker goed aan te sluiten dan de minerale wollen.
Hoe je de bovenstaande opmerkingen moet kwantificeren is moeilijker. Voor ieder van de opmerkingen kan het verschil in effectieve isolatiewaarde rap 10% zijn. Maar echte cijfers heb ik er niet van.

Walter

vraagje: als je geen luchtspouw hebt tussen buitenmuur en isolatie, kan het ingesijpelde water dan niet via je isolatie tot aan je binnenmuur geraken?

welke luchtspouw is eigenlijk aan te raden:

ik ga een gevelsteen hebben van 11cm, dan een luchtspouw van ???cm, isolatie van ofwel 12cm of 15cm en dan een binnenblok van 14cm (snelbouw of betonblok)

reacties zijn welkom

@tony:

isolatiematerialen zijn hydrofoob en dus waterafstotend. Een luchtspouw is nutteloos tenzij je zeer poreuze gevelstenen hebt: lees: een gevelsteen die gemakkelijk en snel veel water opneemt.

allez, ik hoop dat ge gelijk hebt ivm waterafstotend maar ik ga toch maar een cm'ke spatie geven.

probeer het zelf,..stop een stuk isolatie onderwater voor een uur, 3uur, 7uur en snij die dan open om te kijken of het binnenste nat is,...

Het allerbelangrijkste nog altijd is de goede plaatsing van de isolatie en vochtkeringsfolie. Een minder goede plaatsing haalt drastisch het isolatiepeil naar beneden !!! Daarom laat eerst het volledige binnenspouwblad optrekken en dan pas de isolatie (welke dan op de goede plaatsing te controleren is , zonder spleten en of mortelbaarden) pas dan als laatst de facadesteen. Er zijn weinig aannemers die zo werken omdat ze dat niet gewoon zijn en het iets moeilijker werkt maar het is echt de enige goede werkwijze! In Nederland waar men op dat gebied veel verder staat dan in België is dat de algemene regel. "Eist dit schriftelijk van uw aannemer" voordat ge met hem in zee gaat. De dragende binnenmuur kan dan ook nagenoeg perfekt glad en zonder mortelbaarden reeds windicht gemaakt worden langs zijn isolatiekant waardoor deze perfekt aansluit.

Bij volle spouw mag je geen geglazuurde facadesteen gebruiken of nadien schilderen.

Ik heb laatst zelf gekozen voor een volle spouw met de rockfitplaat van rockwool 45 kg/m3 maar ben onderaan begonnen met een halve EPX plaat (van 30 cm hoog) met de 2 á 3 cm noodzakelijke luchtspouw zodat water geen vat heeft op de iets hogere geplaatste rotswol platen (een gerenomeerd bouwbedrijf past dit ook toe heb ik recent gezien). Deze half harde platen zullen nooit inzakken of vervormen en door hun hardheid prakisch niet aangevreten worden door ongedierte.

Laat U niets wijsmaken de beste oplossing is : een dragende binnenmuur in poroton met 2 x7.5 cm isolatie al dan niet volledige spouw en parament.
En voor de top-perfectionisten die het echt kunnen betalen is een steense facademuur 18 a 20 cm dik ( spouwhaken zijn dan ook echt niet meer nodig) met volle spouw nog beter, dagkanten van ramen en deuren moeten dan wel gelet op hun breedte schuin afgewerkt worden zoals in kerkgebowen om de maximaal lichtinval.

Wat de watervastheid van rockwool betreft. Bij mijn vorige bouw waren resten van rockwool type 429 ( toch een mindere kwaliteit) een hele winter blijven liggen en op verschilllende tijdstippen heb ik deze open getrokken als controle.
Wat bleek: kurkdroog zelfs deze die in de plassen lagen.

Een dakoversteek van pakweg 50cm houdt uw gevel meestal voor een groot stuk droog en mooi waardoor het isolatiepeil stijgt bijkomend fungeert deze deels als zonewering in de zomer.

Rockwool beweert in hun cijfervoorbeelden dat een volle spouw een ietjes minder goed isoleert dan een gedeeltelijke gevulde, eigenaardig, ik weet niet wat het WTBC hierover schrijft.

Een noord- en oostgerichte gevel heeft volgens mij geen luchtspouw nodig met rockwool. Het is zelden dat die muur nat wordt (met EPX platen is een spouw van 2 a 3 cm altijd nodig).

Denk er aan: een correcte plaatsing is duizend maal veel belangrijker dan het uitkiemen van de iets betere isolatiewaarden volgens de al dan niet betrouwbare gegevens van de fabrikant ! ! !
Staar u niet blind op deze waarden want ze geven de meetresultaten weer onder de meest gunstigste voorwaarden in hun labo, niet deze in praktijk of verwerkt waneer er al dan niet ruw is omgesprongen met deze materialen).

Eerst een kleine rechtzetting :
1) de plaat verkeerdelijk 429 genoend was type 427 met 35kg/m3.
2) De rotswol plaat die ik geplaatst heb en bedoel is van het type harde plaat rockfit 434 met 70kg/m3. Deze is geschikt voor volledige en gedeeltelijke spouwvulling alsook voor vliesgevels. Er bestaat een goedkoper alternatief de halfharde rockfit 431 ADAPT 40kg/m3 die u reeds hebt vermeld.

Voor de isolatie van mijn hellend dak heb ik de bouwplaat 211 met 45 kg/m3 gebruikt die heel wat minder irriterend is (ik had bijna geen jeuk) dan de spouwplaten. Die bouwplaten voor binnenisolatie zijn kennelijk behandeld.
Toch gebruik ik steeds een half proffesioneel stofmaker type Dräger met een grof- en fijnfilter zowel voor isoleren als slijpen en opkuis.
Rockwool raad aan de platen lichtjes te benevelen voor verwerking. Staat op de verpakking maar niemand leest ze.

Nadeel van dikke isolatie is de vermindering van je bruikbare oppervlakte.
Vooraleer je de bouw start moet de totale dikte van je buitenmuur in het bestek vastliggen. De funderings muur moet dan ook breder zijn en je aannemmer wilt die niet zomaar verbreden.

Er bestaan ook dragende isolerende buitenmuren (type poroton) met kopse tand en groef die gelijnd worden. Het geheel isoleert ook beter omdat de voeg dun is de de lijn veel beter isoleert dan mortel. Wat draagkracht betreft stelt zich geen enkel probleem. ( Ga altijd eerst kijken naar referenties vooraleer ge een beslissing neemt).

We hebben het hier specifiek over de spouwmuur gehad maar vergeet de koude bruggen niet ! Een voorbeeld : veel metsers gieten bij rolkasten en lateien de beton nog steeds tot tegen de facadesteen en plaatsen een 2 cm EPX plaat als verloren bekisting. Uiteraard blijft hier de koudebrug aan het plafond, de bovenliggende vloer, en de dragende binnenmuur. Er rest dan niets anders dan een brede plaat van 30 a 50cm EPX van 2 a 3 cm dik tegen de plafond (door uzelf of bezetter) te lijmen en een in de bovenliggende vloer in de chape te plaatsen. Elke aannemer heeft altijd een goede uitleg klaar maar laat u niet vermurven en voorkomen is beter dan genezen en architecten weten belange niet alles hoor.

Ipv 10 cm Isover Mupan Facade in volle spouw te steken dacht ik tegen binnenmuur 5 cm goedkopere Isover Easpan te plaatsen en aan de buitenzijde 5 cm Isover Mupan Facade omdat:

1) goedkoper (+- 15 %) dan enkel MF
2) voordelen van geschrankte plaatsing
3) materialen van Isover hebben lager densiteit dan Rockwool en halen stevigheid uit de glasvliezen aan de buitenzijden: 2 platen => 4 glasvliezen => steviger?
4)voordeel van weersbestendig vlies van de Mupan Facade aan de buitenzijde blijft behouden

Tot nu toe vind ik enkel voordelen: zijn er echter dingen die ik over het hoofd zie (problemen mbt. 2 verschillende densiteiten?, onmogelijke plaatsing?) ?

Mvg,

Thijs

ok jongens, alles goed en wel maar nu moeten jullie me eens vertellen als jullie je isolatie geplaatst hebben dan moeten jullie nog altijd de nopjes zetten op de isolatie tegen te houden, dus die afstand hebben jullie toch al als luchtspouw en als jullie die dan al niet hebben, hoe wil je nu in hemelsnaam een facade optrekken vlak tegen je isolatie aan, mooie kromme facade heb je dan. Volgens mij moet je zowiezo een spouw laten, al is het alleen al voor je facadesteen fansoenlijk te zetten.

T

Ja, iets luchtspouw heb je dan toch nog lijkt me, misschien maar een halve cm of zo, is dit niet voldoende dan om geen vochtoverbrenging vanuit de gevelsteen te krijgen?