Doorloopverwarmer sanitair warm water op electrici

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben op zoek naar een doorloopverwarmer voor santitair warm water op electriciteit. Deze moet wel modulerend zijn en kunnen inspelen op de toevoeremperatuur van het water. De bedoeling is om deze na de zonneboiler te plaatsen zodat de centrale verwarming in de helft van het jaar kan uitgeschakeld blijven. Voor die paar dagen per jaar dat de zonneboiler niet voldoende warm water zou kunnen produceren kan het water dan naverwarmd worden door de doorloop electriciteitsverwarmer. Iemand een idee ? Een gasdoorloopverwarmer willen wij niet plaatsen omwille van de kostprijs en omwille van het feit dat we dan twee ketels in paralel in de stookruimte hebben staan en op dezefde schouw. mvg, Wim Schuerman

Reacties

Stiebel eltron heeft zo een toestel. Dit komt echter in aankoop veel duurder dan een gasgeiser type AME celsius en de kostprijs voor de productie van warm water is fenomenaal hoog. Daarnaast is de geproduceerde hoeveelheid water vaak te laag.
Weet je overigens dat de meeste zonneboilers maximaal 60% van de benodigde warmte kunnen leveren. DWZ onder gunstige omstandigheden kan je vanaf april tot september je naverwarming uitschakelen. Daarna heb je echt een naverwarmer nodig met voldoende capaciteit.
Om je een idee te geven een zonneboiler gekoppeld aan een goede gascondensatieketel verdien je terug op ongeveer 15 jaar, diezelfde installatie aan een electrische boiler zal slechts 7 jaar nodig hebben om zich terug te betalen. Elektrisch lijkt dan misschien beter maar de prijs die je blijft betalen voor deze boiler ligt ongeveer 2x zo hoog als bij de gasboiler.

Ik werk met zonneboilers dus denk er wel iets over te kunnen vertellen.

Informeer je goed en veel succes

Een doorloopverwarmer op elektriciteit is blijkbaar heel duur (cfr. reactie
hierboven), maar is daarnaast ook niet zo gemakkelijk te integreren in een
huis met "gewone" elektrische installatie. De kleinste modellen die ik al
gezien heb (was denk ik inderdaad bij Stiebel Eltron) hebben een
aansluitwaarde van maar liefst 18 kW (je moet niet vragen wat zo'n ding dan
gaat verstoken...).
Dat is dus bv. 3 keer zoveel als een elektrische sauna-oven !
Gaat je ook veel geld kosten voor aansluiting. Bij ons betaal je bv. extra voor
alles wat boven 10 kVA gaat (wat overeenkomt met 10 kW als ik het goed
begrepen heb). Je gaat al snel 25 kVA moeten installeren als je tegelijk wil
koken, warm water gebruiken, etc. met het licht aan

M.i. 2 oplossingen mogelijk : doorstroom op gas (zou mijn keuze zijn als er
gas ligt) of een simpele elektrische weerstand (doorgaans 3 kW of zo) in je
zonneboiler als "reserve".

@ Wim Knapen & Roover

ja, electriciteit (0.16 EUR/kWh) is veel duurder dan gas (0.044 EUR/kWh).
Ik heb ook een zonneboiler, Wim, het probleem is dat ik na deze zonneboiler ook nog een gewone boiler heb staan. Enkel voor het op temperatuur houden van deze tweede boiler moet mijn huidige verwarming (met waakvlam) gemiddeld 1m³ per dag verbruiken. Ik kan dit probleem elimineren door de stroming omgekeerd te laten verlopen in de zomer (water aanvoeren door CV-boiler om dan naar de zonneboiler te gaan (kwestie van het risico op legionella te verminderen door het water in de CV-boler in beweging te houden)) maar dan heb ik nog de kans dat (zoals deze zomer toch een twee maal) de temperatuur in de zonneboiler daalt onder de 40 °C.

Hiervoor zou ik als backup een electrische doorstroomverwarmer willen installeren op de uitstroom van mijn zonneboiler zodat deze electrische bijverwarming, die dan niet al te performant moet zijn omdat de delta T maar maximum 10 graden hoeft te zijn, het water nog een beetje bijwarmt. Dit is dan enkel nodig die paar dagen dat de zonneboiler onder de 40 ° zakt. De energie hiervoor is dan verwaarloosbaar. Hiervoor kan de CV dan zes maanden per jaar volledig uit,hetgeen een besparing moet geven van minimum 360 m³ gas. De andere zes maanden loopt het voorverwarmde water van de zonneboiler naar de CV-boiler. De eectrische bijverwarming zit dan niet meer in de 'loop'.

Voorwaarde hiervoor is dat de doorloopverwarmer de temperatuur van het toekomende water controleert en zijn vermogen aanpast aan deze temperatuur en aan het debiet. Bij de doorloopverwarmingsketels (condensketels) is dit vandaag de dag standaard. Mijn huidige ketel vervangen door een dergelijke ketel is ook weer niet kostengunstig*. Vandaar mijn zoektocht naar een goedkopere oplossing.

* Mijn huidig gasverbruik kost ongeveer 700 EUR per jaar. Als je daar 20% bijkomend kan van besparen komt dit neer op 140 EUR per jaar. Een goede ketel komt neer op een 2500 EUR. dwz afschrijvingstermijn met de huidige energieprijzen 18 jaar.

De energie moet dus dringend DUURDER worden !!!

Ik had het niet zozeer over de kostprijs, noch in aanschaf, noch in gebruik, maar vooral over de technische problemen voor doorstroom op elektriciteit.

Kijk eens hier :
http://www.stiebel-eltron.be/index_files/Page11112.html

Je ziet dat die dingen niet echt veel debiet aankunnen (de 18 kW versie is ofwel 1 lavabo ofwel 1 douche ; om een paar aftappunten tegelijk te kunnen bedienen zit je snel aan 24 of 27 kW) + je kan ze enkel op 3-fase 400V aansluiten + je kan geen thermostatische kranen gebruiken + ...

Ik zou gewoon een elektrische weerstand in je zonneboiler voorzien die kan bijspringen in de donkere zomerdagen (eventueel met een thermostaat en een klokje zodat ie alleen bijspringt op momenten dat er vermoedelijk ook warmwatervraag gaat zijn). Die kan je dan bv. ook 1x per week als legionella-killer inzetten.

Wim
ik heb dezelfde problematiek ook ooit even bekeken gezien ik ook zonnecollectoren heb met warm water voorziening.
Er zijn inderdaad doorstromers (bvb Siemens) met elektronische temperatuursregeling. Deze kunnen dus als bijverwarming dienen.
Het nadeel is wel dat je een zwaardere aansluiting nodig hebt 6, 12, 18 KW 3f

Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn (afhankelijk van je verbuikssituatie):
-) zonneboiler (al of niet elektrisch verwarmd*);
-) 10l boiler met 2KW verwarmelement na de zonneboiler (60°) met tijdsklok (eventueel tempklok)
-) uitgang 10l boiler op 50° instellen met tempmengkraan waar mengwater uit zonneboiler komt.

Let wel die 50°instelling is om 's zomers meer water uit de zonneboiler te halen.
De tijdsklok bepaalt wanneer er mag bijgewarmd worden, digitaal model kan ook manueel voor een geprogrammeerde tijd laten aanspringen.
Tempklok zou standaardtijden van verwarming kunnen uitschakelen als zonneboiler warm genoeg is

* indien het ook noodzakelijk is dat men in donkere dagen warm water heeft (>10l) dan zonneboiler uitrusten met elektrische verwarming.

samengevat: (bijna) altijd 10l 50° ter beschikking. Manuele opwarming boiler 10l < 15min. Naverwarming voorzien maar afhankelijk van verbruik, gebruik makend van normale toestellen.

Gegroet
Ook ik zou graag nog wat meer vernemen over dit item
Ik zit in het beginstadium voor de plaatsing en aankopen voor de verwarming van warm water
De gewone verwarming gebeurd door middel van warme lucht dus geen voorverwarming van water beschikbaar
De zonne panelen zouden echer later worden aangekocht en de plaatsing zou op de grond gebeuren
Ik had ook in gedachten om een zonne boiler ca 200 a 300 l aan te kopen met een weerstand van ongeveer 2 a 4 kw om zonder zonne colectoren voort te kunnen
Waar kan ik zo een boiler aankopen of moet ik toch een aparte geizer bijplaatsen
Alfons

Ik zit met dezelfde problematiek voor mijn grondige renovatie.  In mijn situatie denk ik voldoende te hebben aan een warmtewisselaar in de boiler en aangezien ik geen propaanaansluiting meer heb zal ik mijn huidige doorstromer op gas (Rinnai 26) noodgedwongen moet wegdoen...en deze kan je aansluiten zoals je beschrijft, als je geïnteresserd bent kan je reageren op mijn emailadres.