kooi van faraday

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

om "stralingen" tegen te houden bouwt men een kooi van faraday. zo ontstaat er binnenin de kooi een "starlingvrije" zone.
Nu vraag ik mij het volgende af:
- als men een "stralingsbron" in een kooi plaats, kan die dan buiten die kooi "stralen"?
- als men een "stralingsbron" in een stalen cilinder plaats, zonder uiteinden, zal die dan enkel door die open uiteinden stralen?

jullie vragen zich de relevantie van deze vraag op deze site af, daarom even plaatsen.
ik kwam erop dat tl-lampen spaarlampen blijkbaar een erg sterk magnetisch veld hebben (oa http://nl.wikipedia.org/wiki/Spaarlamp
en info op deze site)
en vraag mij nu bovenstaande af ivm mogelijke oplossingen voor die "straling".

Reacties

Vele electronische toestellen (waaronder onderdelen in je PC) worden vandaag de dag "geshield" om interferentie met andere toestellen te vermijden en dit werkt inderdaad in twee richtingen zoals je zelf terecht opmerkt.
In principe zou je dus een spaarlamp meer kunnen afschermen maar je mag ook niet paranoid worden door allerlei fabeltjes van het internet...

Kan die kooi een deel van de GSM-stralingen weghouden?

Dat de kooi je vrijwaart van schade door blikseminslag is algemeen geweten; maar dat ze stralingen tegenhoudt, dat is de eerste keer dat ik hierover hoor.

oeps te vlug die vorige vraag gesteld.

"De bioscoop Cinemec in Ede heeft zijn grote zaal ingericht als een kooi van faraday zodat men onder een film niet gestoord wordt door mobiele telefoons. Deze hebben namelijk geen bereik meer in de zaal."

Zullen de vensters van een huis niet de koudebruggen van de stralen zijn als je enkel je stenen omhulsel van koperen of ijzeren leidingen voorziet?

Iemand enig idee over de kostprijs van de kooi van Faraday om zich te beschermen tegen blikseminslag?

Lucvt,
Zal niet goedkoop zijn.

Joost,
Het is inderdaad zo dat als je een stralingsbron 'inpakt' de straling wordt tegengehouden. Maar dat inpakken is geen sinecure. Waar ik vroeger werkte was de serverroom een kooi van Faraday. Een stalen doos met perfect afgewerkte naden. De deuren waren van het type dat bij het sluiten in het deurgat wordt ingetrokken. Zowel de deur als het deurgat waren afgeboord met een koperen lamellenstrip om volledige sluiting te garanderen (die lamellen braken door veelvuldig gebruik nogal gemakkelijk af en maandelijks moest de stralingsdichtheid van de kooi worden getest: met een walkie-talkie aan beide kanten van de gesloten deur. Was geen contact mogelijk was alles OK, als er te veel lamellen afgebroken waren was een verbinding wel mogelijk en moesten de strips vervangen worden). Doorvoeren door de wand moesten op speciale manier worden geconstrueerd (na de constructie bleek er toch nog ergens een lek. Na veel zoeken bleek de fout ergens bij een waterdoorvoer van de airco te liggen. De buis werd aan de kooi geaard, en het probleem was opgelost).
Voor kleine stralingsbronnen gebruikt men een fijnmazig koperen 'mesh' of gaas waarin het apparaat wordt ingepakt. Zo waren bvb alle beeldschermen volledig ingepakt, en ja ook de beeldbuis. Omdat het gaas vlak voor de beeldbuis en achter het filtervlies aangebracht is, heb je er effektief geen last van. De kabels en verbindingen tussen PC en scherm zijn speciaal zo gemaakt dat ze volledig en strak aansluiten zodat de afscherming nergens onderbroken wordt. Periodiek werd de volledige site met speciale apparatuur gestest op straling.

Zo'n bioscoop die als een kooi van Faraday gemaakt is, wil ik wel eens zien. Vooral hoe ze dat probleem van de doorgangen op een goedkope manier hebben opgelost.

Groetjes,
Frank

eric,
ik ben ook niet van plan om mij kierewiet te laten maken van stralingsangst hoor, eigenlijk kwam ik hierop door te zoeken naar een geschikte en mooi zuinig verlichtingssysteem (zie vraagstaart mataalhalide lampen.) ik stond toch wel effen te kijken toen ik die cijfers zag ivm straling van spaarlampen, die ook hier op het forum worden bevestigd, het deed mij ietwat denken aan het biofuel verhaal dat ons van groene brandstof moet voorzien maar waar oa de "productiemethodes" alle ecologisch voordeel teniet doen, en de zaak zelf dreigen te verergeren. een "van de drop in de regen verhaal"
Ik denk niet dat enige straling direct kwaad kan, het is zowieso in de natuur aanwezig, maar teveel lijkt me nu ook weer niet ideaal.
en zo las ik op dit forum, Hans Delanoye steekt alvast geen spaarlamp in zijn burolamp wegens te dicht tegen zijn hoofd, ik zit al jaren met een goeie spaarlamp in mijn metalen burolamp omdat net die zo vaak aanstaat, en vroeg mij nu af of dat metalen kapje eventueel helpt, (heb ze nu toch beetje verder weggedraait....)
Het is natuurlijk ook zo dat er naast spaarlampen ook nog allerlei andere stralingsbronnen in huis staan.
alles met mate...

luc,
als je een beetje rondsurft op het net dan kom je wel op de nodige links die antwoorden geven op je vragen, soms crazy gedoe, het zou inderdaad zo zijn dat je ramen de "koudebruggen" zijn voor de straling, maar hr-glas zou al behoorlijk wat tegenhouden. De freaks en de commerce hebben er ook al trucjes voor bedacht.... ik zou daar niet te veel op doordrammen. alles met mate....

frank,
interessant verhaal, bij die servers is het natuurlijk van kapitaal belang om volledig(100%) beschermd te zijn, ik zou al blij zijn als een deel van die straling op een simpele manier tegen et houden zou zijn. bijvoorbeeld door rond de spaarlamp een metalen "netje" te spannen, of aan de binnenkant van de lampekap een metalen gaasje te kleven, een metalen lampekap te voorzien,... alles met mate....

ik vraag me dan gewwon af, als het zo simpel zou zijn om die straling op te slorpen door een metalen netje rond te breien, waarom doen die spaarlampproducenten dat dan niet gewoon? wat me doet vermoeden dat dat netje misschien niks helpt, en dan ga ik ook niet freakerig mijn lampen in netjes zitten inpakken, heb dan wel anders te doen... heeft er iemand meetapperatuur om dit eens uit te testen?
joost wrote:
> om "stralingen" tegen te houden bouwt men een kooi van faraday. zo ontstaat er binnenin de kooi een "starlingvrije" zone.
> Nu vraag ik mij het volgende af:
> - als men een "stralingsbron" in een kooi plaats, kan die dan buiten die kooi "stralen"?
> - als men een "stralingsbron" in een stalen cilinder plaats, zonder uiteinden, zal die dan enkel door die open uiteinden stralen?
>
> jullie vragen zich de relevantie van deze vraag op deze site af, daarom even plaatsen.
> ik kwam erop dat tl-lampen spaarlampen blijkbaar een erg sterk magnetisch veld hebben (oa http://nl.wikipedia.org/wiki/Spaarlamp
> en info op deze site)
> en vraag mij nu bovenstaande af ivm mogelijke oplossingen voor die "straling".

Dank zij jullie opmerkingen, verving ik de TL-bureaulampen van mijn dochter door halogeenbureaulampen. Deze hingen bijna boven haar hoofd en ze hield niet van het licht (koel, soms lichte flikkering)

Maar nu zegt mijn schoonbroer dat het niet zozeer de lamp is die magnetische straling geeft, maar eerder de transformator! Bij spaarlampen zit die ingewerkt in de fitting.

Dus zou de transformator van die halogeenlampen ook magnetische straling geven?

Straks koop ik nog enkel van die ouderwetse architektenlampen met een gewone spot erin.

waar ik voor vreesde bij opstart van deze vraagstaart... dat we spaarlampen zouden gaan bannen. in een burolamp lijkt me dat geen slecht idee, verder verwijderd van onze vitale delen zou ik nu toch niet direct zorgen maken, en toch eerder het energie- en milieuvoordeel verkiezen.

soit. ik kwam inderdaad ergens tegen dat transformators duchtig stralen, in een spaarlamp zit die inderdaad aan de fitting ingebouwd. Ik denk uit hetgene ik tot nog toe las, dat het lichtproductieprincipe van tl-lampen/spaarlampen op zich ook erg straalt, maar heel zeker ben ik dat niet.
Een transformator aan een (buro)lamp-armatuur zit vaak direct na de stekker ingebouwd, dus dat is toch al op behoorlijke afstand van het koppie...

misschien terug naar het begin van de spaarlamp gaan dan, dan werden die lampen zonder ballast verkocht en werd die in het verlichtingstoestel verwerkt, hoe ver die van de lamp mogen staan weet ik niet.

Joost

je hoeft niet bang te zijn dat ik alle spaarlampen zal verwijderen. Ik denk dat ik er nog dubbel zoveel overhoud dan de meesten onder jullie bezitten.

Alleen al in mijn living en salon:
- 2 van meer dan 25 watt verwerkt in kunstobjecten als sfeerverlichting. (zwaarder vind je m.i. niet)
- 13 kaarsvormige spaarlampen van 9 watt in de twee lusters. Zelden gebruikt. (NB: Die van 7 watt zijn langer maar smaller dan die van 9 watt en zouden bijna uit het melkglazen omhulsel hebben gekomen)
- 5 spaarlampjes van 7 watt in de wandkast. (Ook enkele halogeenlampjes van 25 watt om wat agaten en andere kristallen op te lichten.)

In de garage en waskamer: 4 TL-lampen van 18 watt.

In de keuken 3 spaarlampen van 11 watt, plus wat halogeen en LED spotjes. Ook TL-licht in dampafzuigkast.

In de gang en mijn bureau 2 en 3 spaarlampen. Plus nog een drietal verplaatsbare langwerpige bureaulampen.

In de studiekamer van de dochter 4 spaarlampen van 18 watt achter doorschijnende glazen plaat.

In mijn slaapkmer twee sfeerlampen met spaarlampen in geval we er TV kijken of spelletjes spelen .

Buitenverlichting (zelden gebruikt gezien het slechte weer dit jaar): 5 spaarlampen van 11 watt

Zelfs op zolderruimte spaarlamp. Reden: ik vergat die lamp na het sluiten van de deur soms af te leggen en merkte dan pas weken erna dat de gloeilamp nog brandde.

Mijn eerste spaarlampen kostten me lang geleden meer dan 400 frank per stuk. Ik heb ze dus al lang voor ik op dit forum stootte.

Mijn vraag: Doet Joost het beter?

Joost:
Ik lees pas nu dit item en heb de volgende opmerking:

Een kooi van Faraday is een afscherming tegen electrische ladingen (denk maar aan de afscherming tegen blikseminslag, daar zit je IN een kooi van Faraday safe).

Straling kan ook radio-actief zijn en dan helpt een kooi van Faraday weinig of niks.

Maar ik weet natuurlijk niet exact wat jij expliciet met 'straling' bedoelde, vandaar mijn reactie.

Beste groeten,
Rudy Martens

trivann,
dergelijke spaarlampen bestaan nog steeds, vaak is de voorschakelapperatuur los van de armatuur, en kun je die min of meer plaatsen waar je die wil

luc,
chapeau, daar kan ik (nog) niet aan tippen, ik voorzie wel mijn nieuwe nestje in wording (binnenkort uiteindelijk de koopakte te tekenen) te baseren op, waar economisch en in een verbouwing haalbaar, milieubewuste keuzes. (ben daar ook beroepshalve mee bezig) vooral het item verlichting is nog een knelpunt, want ik wil het mooi, betaalbaar, zuinig, dimbaar en gezond, ....(volgorde belangrijk) Alle tips dus meer dan welkom (zie ook de vraagstaart "metaalhalide lampen", schijnbaar een dwaalspoor)

rudy,
gemakshalve schreef ik "straling", doelende op elektrische en magnetische velden

Joost,

Even terugkomen op uw reactie van 11-09-2007 11:11

Spaarlampen worden niet in netjes ingepakt omdat dat de prijs flink zou verhogen (bij computerapparatuur was dat een jaar of 15 geleden een factor 10, ja, tien keer zo duur!). Die netjes moeten ook overal absoluut afgesloten zijn. De minste 'fit' doet het volledige effect teniet (vergelijk met het afbreken van de lamellen op die afsluitstrips van de deur). Én ze verhogen ook de temperatuur van wat er in ingepakt zit. Voor een spaarlamp zal dat redelijk meevallen, maar 19 duims beeldschermen van pakweg 15 jaar geleden werden behoorlijk warm en dat maakte dat de levensduur danig ingekort werd.
Al bij al is het probleem niet zo simpel op te lossen.
Ik denk dat het belangrijker is te weten hoever van het toestel de straling nog van die aard is dat je er voorzichtig mee moet omspringen.
Bij kleinere apparaten neemt de sterkte van de straling vrij snel af naarmate je de afstand vergroot.
Overigens, een microgolfoven is gebouwd volgens het principe van de kooi van Faraday. Moet je maar eens bestuderen hoe ze dat doen (metaalgaas voor het vensterke, metalen dichtingsring aan de deur, kan enkel werken als de deur gesloten is, ...).

Groetjes,
Frank

Frank, en anderen

denk je niet dat er, ook al is er ergens een gaatje in de kooi, dit dan enkel een lek in een bepaalde richting zou geven.

maw: de vraag, een metalen scherm of cilinder rond een spaarlamp helpt gedeeltelijk of helemaal niet???

Bij beeldschermen heb je veel gammastraling dacht ik, en die hebben een miniscule golflengte, dus misschien vandaar de extreme meerkost om ze "dicht" te maken.
Ivm golflengtes van spaarlampen vind ik niet direct iets terug, zou het om lange of korte golven gaan?

maw: de vraag, zijn lange golven makkelijker "tegen te houden" dan korte???
maw: en nog een vraag, hebben we in dit geval te maken met lange of korte???

misschien moet ik eens op zoek naar een wetenschappelijk forum om deze vragen te droppen...

joost

Joost,

Een wetenschappelijk forum zal je volgens mij inderdaad een meer gedetaileerde uitleg kunnen geven (laat iets weten als je meer te weten komt).
Ik ben niet voldoende technisch onderlegd om met zekerheid te antwoorden op uw, overigens interessante, vragen.
Maar ik dacht wel dat lange golven gemakkelijker te dempen zijn dan korte.

Groetjes,
Frank

uit eigen ervaring, in ons hoogfrequent meetlabo.

zolang je doos niet PERFECT dicht is, blijft er rommel doorkomen ...

in theorie zou idd hoger frequent (=kleinere golflengte), door kleinere gaatjes kunnen.

w

PS ik zou me niet te veel zorgen maken over allelei afscherming, of alles beginnen in te pakken.
1) kan het kwaad ??
2) zo ja, dan moet je het consequent aanpakken (grootste boosdoeners eerst: dus EERST gsm weggooien)
3) en dan moet het nog GOED gebeuren, want 90% afschermen kan net als gerichte antenne gaan werken ;o)

hoeft een kooi echt volledig dicht? Ik herinner me uit mijn jeugd dat wanneer we onder de schelde reden erop een bepaald moment geen radiosignaal meer was. Ze zeiden me steeds"dat is de kooi van faraday"