PV installatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze PV installatie is bijna startklaar. Nu we de papierberg nog eens terhand nemen om de nodige documenten te versturen merken we in ons contract de zin 'kWh-teller tussen omvormer en officiele electriciteitsmeter'.
Is dit echt een voorwaarde, ook als de installatie kleiner is dan 10kWp?

Zoja - waar deze met te koop
- wie moet die plaatsen : wij of de maatschappij
- moet die gekeurd en/of gelood worden
- andere voorwaarden van deze meter ....

Volgens VREG niet nodig daar onze installatie <10kWp. mogen de waarden van de omvormer doorgeven voor GSC-en.

Graag raad van jullie die al ondervinding hebben met hun werkende en goedgekeurde installaties.
Dank Jurgen

Reacties

Jurgen,

Ik heb in ieder geval zo een kastje moeten plaatsen.
Wie: plaatser pv-panelen.
Staat naast de hoofdmeter omdat er in mijn verdeelkast geen plaats meer was. Anders was het onzichtbaar geweest.
De kast wordt gekeurd door een erkend persoon. De plaatser
contacteerde hem voor een afspraak.
Tussen haakjes; indien ik het mij goed herinner kost dit u ongeveer 86 euro.
!!!!!!!!!!!!Stond niet in mijn offerte. !!!!!!!!!!!!!!

Laat u dus niet vangen................

Bij mijn weten is het wel die teller die telt voor de uitbetaling van de groenstroomcertificaten (450euro/ 1000kwu). Je kunt moeilijk eisen dat ze je elektriciteitsmeters komen opmeten.

Als de cijfers van je opbrengsten te positief schijnen te zijn dan kunnen ze via die teller uw medegdeelde opbrengsten verifiëren. Als blijkt dat je overdreef, verlies je elk recht op verdere groenestroomcertificaten.

Dat staat m.i. in het contract.

Ik vermoed dat je bij de inwerkstelling van de PV-installatie een bericht dient op te sturen, zodat ze de 20-jarige periode kunnen bepalen.

de aanvraagprocedure voor certificaten (PV < of = 10 kW) staat uitgelegd op deze webpagina van de VREG:
http://www.vreg.be/nl/04_prive/03_groenestroom/03_productie/02_verkrijgencertificaten.asp

De teller die je bedoelt is uitsluitend bedoeld voor de opmeting van de groenestroomcertificaten en wordt door de installateur, niet de netbeheerder, geplaatst. Uitlezing gebeurt door de eigenaar van het PV-systeem.
De VREG heeft een overeenkomst met de netbeheerders voor "automatische" storting van de opbrengst van de certificaten op uw rekening, na manuele indiening bij de VREG (via tel, fax, mail of internet).
En inderdaad, op basis van het opgegeven vermogen in het aanvraagdossier kan de VREG controleren of de PV_productie realistisch is.

Mag ik even een vraagje stellen over die GSC?
We weten allemaal dat je per 1000kwh 1 GSC krijgt.Maar ik vind nergens terug op de site van de VREG dat je gegarandeerd 20 jaar lang die GSC kan verkopen voor 450 euro???

chris

onder punt 6 staat toch:

Volgens het Elektriciteitsdecreet van 17 juli 2000, gewijzigd bij het decreet van 7 mei 2004 (Belgisch Staatsblad, 8 juni 2004 – zie ook http://www.vreg.be/nl/03_algemeen/03_wetgeving/01_decreten.asp ), komen alleen certificaten van maximaal 48 maanden oud op het moment van de verkoop in aanmerking voor de vergoeding van 450 euro. Bovendien moeten de certificaten toegekend zijn voor elektriciteit, opgewekt in "fotovoltaïsche zonne-energie-installaties van maximaal twintig jaar oud die in gebruik zijn genomen na 1 januari 2006".

groeten,

Rik

Artikel 25 ter van hetzelfde Elektriciteitsdecreet zegt letterlijk:

De verplichting, bedoeld in het eerste lid, begint bij de inwerkingstelling van een nieuwe productie-installatie en loopt over een periode van 10 jaar. Voor het geval van zonne-energie begint de verplichting voor installaties die in dienst zijn genomen na 1 januari 2006 en loopt over een periode van twintig jaar.

En verder:

§ 3. In het geval dat de steun, bedoeld in § 1, door een beslissing van de Vlaamse overheid niet langer wordt toegekend, vergoedt de Vlaamse regering voor bestaande installaties de geleden schade. (ing. decr. 7 mei 2004, art.3, I: 8 juni 2004)]

En als je dat nog geen voldoende garantie vindt, kan je met de netbeheerder een individueel contract afsluiten waarin dit (vergoeding en garantie) juridisch "gebetonneerd" wordt. Dit is vastgelegd in een algemene energiebeleidsovereenkomst tussen VLaamse regering en alle netbeheerders.

Het model is te vinden in PDF op deze link op de ODE-website:
http://www.ode.be/images/stories/Rapporten/ebv_energiebeleidsovereenkomst_modelcontract_gsc_060106.pdf

De beleidsovereenkomst staat daar ook:
http://www.ode.be/images/stories/Rapporten/ebv_energiebeleidsovereenkomst_gsc_060106.pdf