nieuw lot thermowoord planken stukje gespleten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

heb vandaag een lot thermowood gevelbeplanking ontvangen. Ik merkte dat bij 15% van de planken ze onderaan voor ongeveer 8 cm gespleten zijn.

Is dit een voorteken dat het ganse lot slecht is en weldra zal splijten? Zijn enkel de gespleten planken van mindere kwaliteit? of is er niks aan de hand en verwijder ik gewoon het gespleten deeltje.

Wie weet hier meer over?

Reacties

geen thermowood kenners hier?

Die,

als je ze niet goed vind, terug geven!. 'Normaal' zou thermowood dimensioneel zeer stabiel moeten zijn en niet mogen splijten.
Zelf heb ik toch wat de ervaring dat je goed op je partijen moet letten als je thermisch verduurzaamd hout koopt.
Nu misschien is het alleen maar omdat ze slecht behandeld geweest zijn (bv te veel gewicht op gezet op een uiteinde).

Walter

Mogelijks een probleem bij het droogproces.
In een houtzagerij worden de uiteinden van het verzaagde hout normaal van een laagje verf (meestal rood) voorzien om te verkomen dat het hout op die plaatsen sneller droogt dan de rest van de balk of plank. Wordt dat niet gedaan droogt het kops hout te snel en beginnen de uiteinden te splijten. Misschien heeft dat er wat mee te maken.

Groetjes,
Frank

PS Thermowood is trouwens al onderwerp van een andere vraagstaart geweest.