Vloerverwarming op verdieping. Vloer isoleren ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

ik ga bouwen en ga mijn huis "relatief" goed isoleren. Ga voor 10cm PUR (vloer op volle grond), 10cm MW (muur), 20 cm MW (dak), PVC ramen met 1.1 glas. Ventilatie wordt systeem C (don't shoot me, we doen naar gelang ons budget al flinke inspanningen nr energiebewust bouwen). Er gaat vloerverwarming komen op het gelijkvloer en ik hoop ook op het verdiep.

Ik zou dit o.a. doen om te kunnen werken met 1 temperatuursregime. De vraag is nu: moet ik de vloer isoleren of niet? Ik hoop de temperatuur toch een beetje te kunnen moduleren in de verschillende slaapkamers en badkamer. Mijn sanitairman stelde voor om op het verdiep te "isoleren" met styrobet, dat zou wel voldoende zijn. Maja, da's eigenlijk zoveel als zeggen niks doen he. Zal ik nu platen leggen op mijn verdiep of toch maar gewoon met die styrobet 7 cm uitvullen?

Elke opmerking wordt gewaardeerd!
Mark

Reacties

Mark,

Wij hebben op verdiep + zolderverdiep 5cm EPS liggen. (15cm op gelijkvloers)
Het is zeker geen must, maar het verhoogt alleen maar de efficientie van de vloerverwarming die daar ligt, de warmte kan immers niet zo snel verdwijnen langs de onderkant v/d betonnen welfsels.

De meningen zijn hierover nogal verdeeld heb ik de indruk...
Die 7cm styrobet zal mischien overeen komen met een goei 2cm EPS denk ik.

Tja, als je leidingen enz hebt liggen is platen leggen boven niet altijd evident hé ! Met die Styrobet een héél pak makkelijker.
Qua kostprijs heb ik ook zo geen idee, het is al lang geleden dat ik een zak styrobet ben gaan halen en ik ben niet meer op de hoogte van de huidige prijzen et.

Jan

Mark, heel kort antwoord, maar het is maar mijn eigen mening.

Vraag 1: wat is de warmtevraag op je verdieping?
A slaapkamers: hebben echt niet teveel warmte nodig (de stralingswarmte voel je minder in je bed trouwens).
B badkamer: daarvoor is vloerverwarming te traag en te "koud".
C leefruimte: OK vloerverwarming is de oplossing
D grote speelruimte: OK

Vraag 2: Is de meerprijs voor systeem D groter dan de meerpijs voor vvw op de verdieping?

JA: zou me sterk verwonderen (meer beton, leidingen, groter boilervat, thermostaten, ...) tegenover een extra max. 1,000 EUR.
NEE: installeer dus systeem D met volledige warmteterugwisseling - dit zou genoeg warmte moeten afgeven in de slaapkamers. Installeer wandverwarming in de badkamer. Geen vvw nodig tenzij leefruimte boven.

groeten, Frédéric.

@Jan, om de vloeropbouw hoogte wat te beperken is die styrobet/isobet idd wel makkelijker dan platen. Of dit genoeg gaat isoleren is nog iets anders. Grrr, geraak er maar niet uit. Misschien dan toch maar wandverwarming op het verdiep...

@Frédéric, op de verdieping komen slaapkamers en badkamer. Indien vv op het verdiep zou ik dit op een constante 19°C houden en elektrische verwarming voorzien op de kinderkamers om tijdens de studies even van 19°C->22°C te gaan. Voor de badkamer zou een combinatie vv en wandverwarming moeten voldoen.

De meerprijs om van systeem C->D te gaan: we zitten momenteel aan 1800euro voor het volledige systeem C. Om naar D te gaan zal toch gevoelig duurder zijn vrees ik. Mijn bescheiden mening is dat vv op verdiep (een beetje?) minder duur gaat uivallen want:
-radiatoren kosten +/- evenveel als de vv buizen
-met vv is slechts 1 temperatuursregime nodig
Met vv is er natuurlijk wel de meerkost van de vloerisolatie op het verdiep.

Bedankt voor de reacties,
Mark