hulp zoldering isoleren alweer :-( mening graag

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik ben al geruime tijd op zoek naar de beste oplossing voor mijn zoldering te isoleren, hoemeer ik hierover lees hoe minder ik het weet.

Ik weet dat er op dit forum al herhaaldelijk is gepost over dit soort dingen maar toch vraag ik jullie hulp omdat ik de bomen door het bos niet meer zie!

Er is ook een beperkt buget dus......

Deels ga ik op de slaapkamer eronder het plafond uitbreken
zodat ik dan meer ruimtegevoel krijg in die kamer maar dan zie ik door het gebinte van de zoldering het dakbeschot, (hoop dat jullie me een beetje kunnen volgen)
De andere kant op zolder wordt dichtgetimmerd(boven) en voorzien van isolatie?????? om toch nog een bergruimte of andere toepassing te geven.
Wat zou er voor dit project het best geschikt zijn
Heb me al laten informeren en die zei PIR platen van 8cm op
de kepers plaatsen????

Graag jullie mening
En om het iets eenvoudiger te maken kan je de foto's zien via onderstaande link
http://rionat12.spaces.live.com/default.aspx

Dank bij voorbaat

Reacties

Dag Mario,

ik ben een paar weken geleden naar een workshop geweest van Kamp C voor leembepleistering en was hier vrij tevreden over.

15 september geeft Kamp C weer een rondleiding + infosessie over het verbouwen van de zolder, misschien iets voor jou?
( www.kampc.be )

groetjes

Beste Mario,

De eerste vraag welke we ons dienen te stellen is hoe het met het onderdak gesteld is:

De eerste functie van het onderdak is het water afvoeren naar de goot welke via de pannen komt. Hiervoor mogen er geen gaten in het onderdak zitten.

De 2e functie van het onderdak is een luchtdicht afdichting te verkrijgen voor de isolatie welke eronder zou moeten komen. Dit verminderd namelijk de werking van de isolatie.

Als we dit in kaart gebracht hebben kunnen we verder kijken naar het plaatsen van de isolatie. Er zijn isolatiesystemen welke tussen de kepers op maat gesneden kunnen worden(minerale wol maar ook hennep) of welke ingeblazen kunnen worden in een luchtdichte ruimte welke we dan dienen te creeren(cellulose vlokken bijv.). Dus we kunnen verder gaan met een extra constructie op de kepers te timmeren om:

Bijv weer een geschrankte laag minerale wol of hennep in te snijden of een constructie te timmeren waarmee we in staat worden gesteld de vlokken in te blazen.

Na het plaaten van de minerale wol/hennep dienen we nog een vochtregulerend damprem aan te brengen.

In het geval van de plaatsing van de vlokken zouden de ruimten ook afgebankend kunnen worden met een vochtregelurend damprem.

Hey,
Bedankt voor de tip Karen, ik heb effe gekeken op de site en toch eens meer info vragen morgen.
Dat lijkt me wel iets!

Hoi Rene,

Zoals je via de link op de foto's kijkt, zijn dit een soort interniet platen.(dubbelklik op de foto's om ze in het groot op je scherm te krijgen).
Op sommige plaatsen overlappen ze elkander; echt winddicht is dit niet vooral in de nok deze voelen op sommige plaatsen wel klamp(beetje vochtig)maar nergens geen doorsijpeling!

Hoe zou ik voor het winddicht te maken in mijn geval(zie foto's) best te werk gaan, en welk is hierbij het meest geschikt om dit goed uit te voeren?

Moet er wel even bij vermelden dat de zoldering al op zich laag is en de kepers een dikte van 6cm zijn, onder de nok is het amper 1.80 hoog dus wil niet te veel hoogte verlies en toch nog een goede isolatie hebben!

Daarmee hadden ze me PIR-plaaten voorgesteld, Die zijn nog beter als Pur-platen...

Ben echt een leek dus wil zoveel mogelijk info; zodat ik de juiste beslissing neem en later er geen spijt van krijg.

Doe het liever zelf hoewel die cellulose vlokken me wel erg aanspreken, maar dan zit je met die dikte toch???
Heeft iemand hiervoor goede referenties!

Grtn en bedankt voor de reply

Beste Mario,

Zo te zien is dit een minuseruite onderdak. Deze is in ieder geval dampopen, maar in het geheel niet luchtdicht.

De openstaande spleten en de nok dienen nog luchtdicht gemaakt te worden. Denk ook nog aan de schoorsteen. Langs buiten een goede waterdichting en langs binnen een goede luchtdichting.

Ik heb zelf alleen ervaring met pro clima produkten, je zou bijv. de Budax tape kunnen gebruiken voor de spleten en de nok.

Kijk verder nog naar de aansluiting van het onderdak op de puntgevels. Ook hier zal je een afdichting dienen aan te brengen om luchtdichtheid te kunnen garanderen.

Hiervoor wordt nogal eens compriband gebruikt.

Voor verder informatie :

info@isoproc.be - www.isoproc.be

of googlen op pro clima

Er is trouwesn op doit forum al veel te vinden over luchtdichting. Je kan de zoekfunctie hiervoor gebruiken.