Neutrale energiedeskundige

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij zijn toe aan de vervanging van onze 28 jaar oude verwarmingsketel (stookolie) met boiler. De verwarmingselementen zijn convectoren.
De nieuwe ketel wordt een gasverwarmingsketel, zoveel is zeker, maar dan komen nog veel niet direct te beantwoorden vragen zoals : zijn de convectoren correct gedimensioneerd ivm plaatsing condensatieketel; hoe bepaal ik de correcte dimensionering van de condensatieketel zelf, enz.
Mijn vraag : kan men ergens terecht voor advies bij een "neutrale energiedeskundige" ?

Dank voor jullie reacties
Luc

Reacties

Beste Luc,

Om een condensketel met zijn hoge rendement te laten werken mag de retourtemperatuur niet boven de 45-50 graden uitkomen. Dit betekend een maximale aanvoertemperatuur van 60-65 graden celsius voor de convectoren.

In principe kan je uitrekenen wat je warmteverliezen per kamer zijn en vergelijken wat het afgiftevermogen is van de convectoren. (wel rekening houden met de lagere aanvoertemperatuur).

Het vermogen van uw ketel kan u bepalen door een warmteverliesberekening van de woning uit te voeren.

Als u hier op het forum de zoekfunctie gebruikt kan u hier veel over vinden.

Beste Luc,

De gene die ik ken :
http://www.e-ster.be/overOns/index.cfm?id=10

Zij doen energie-audits en alles wat er rond hangt. Ook het dimensioneren van je installatie zou geen probleem mogen zijn.

Uit eigen ervaring zou ik het volgende willen zeggen:

Convectoren zijn gemaakt om te werken met hogere watertemperaturen.

Een gadcondensatieketel daarentegen rendeert maar optimaal bij lage watertemperaturen.

Groeten,

Geert

kou ga je zeker niet hebben, met convectoren ga je waarschijnlijk ook niet beste rendement krijgen (zie opmerkingen hierboven)
maar je zal zeker veel minder verbruiken dan nu.

MVG
Stefan

Ik raad je aan eens te kijken op www.energiesparen.be.
Daar vind je een hele lijst met door de Vlaamse overheid erkende energiedeskundigen, compleet met alle gegevens als woonplaats ed.
In plaats van je een complete audit aan te smeren, zullen een aantal van hen zeker bereid zijn, je advies te geven op je specifieke vraag.
Bedenk wel, alvorens je een energieverliesberekening laat maken, dat je dan wel vooraf moet beslissen of je nog bijkomende ingrepen gaat doen zoals isolatie plaatsen of beter isolerende ramen, anders ga je achteraf met een te zware ketel zitten.

Volgens mij is een energiedeskundige niet de geschikste persoon om u te adviseren betreffende de vervanging van uw verwarmingsinstallatie. U bent er zelf al uitgekomen dat u best uw verwarmingsinstallatie zou moderniseren. Ik zou u dan eerder aanraden op zoek te gaan naar een goede installateur, die ueen degelijk advies kan geven. (misschien is het wel moeilijk om die te vinden)

Geert,
Het is een misvatting te denken dat de ene adviseur meer berekend dan de andere. Ze werken allemaal met dezelfde software. Dus ook het nodige vermogen van een nieuwe cv.
Waar de ene tegenover de andere wel kan verschillen is in de tijd die ze nemen om u de resultaten uit te leggen. En of je achteraf nog eens vragen kan stellen zonder extra facturen te ontvangen.

Sabbe,
Als je eens gaat rondkijken hoeveel vermogen er in particuliere huizen geïnstalleerd staat dan zal je met me eens zijn dat de doorsnee particulier zich simpelweg laat leiden door z'n chaufagist. Die mannen willen gewoon verkopen... (hoe groter hoe liever). Een echte warmteverliesberekening zou voor die mannen ook te veel tijd in beslag nemen.
Gevolg: bijvoorbeeld huizen die kunnen volstaan met 25kW zijn gemakkelijk uitgerust met 40kW installaties en meer.
De kost van zo'n audit is dus snel terugverdient als je alleen al de juiste installatie laat plaatsen.
Daarenboven vraag ik me af of iemand zonder een audit een duidelijk overzicht heeft welke maatregelen prioritair, dringend of nuttig zijn. (met bijbehorende terugverdientijden en info)

Luc

Trek je van dat alles niet teveel aan. Een gascondensatieketel rendeert altijd, ook al zit je met hogere watert°. Maar, hoe lager hoe beter natuurlijk. Wel belangrijk is een goede WAR, deze zorgt er voor dat je verwarmingswater niet warmer wordt gestookt dan nodig. Ook als hij niet condenseert, haalt een goede condensatieketel nog rendementen van meer dan 100%!
Wat de dimensionering betreft, heb je een idee van je jaarverbruik aan stookolie? Dat geeft al een goede kijk op het benodigde vermogen.

Hans

Frederic,

Luc is er al uit dat zijn bestaande ketel overgedimesioneerd is, het is daarom dat ik hem aanraad om naar een GOEDE installateur te gaan, niet eentje die er een gokje doet voor kassa, kassa!
Een energiedeskundige heeft helemaal geen opleiding gehad om een verwarmingsinstallatie te gaan dimensioneren! (Toch niet allemaal)

Hans,

wat je "gewoon" moet laten doen is een correcte berekening laten uitvoeren van de vereiste vermogens per kamer.
Hierbij stellen zich de volgende vragen:
- ken je de samenstelling van je muren/plafonds/vloeren/daken
- nieuwe ramen?
- heb je nog de specificaties van je (ventilo-)convectoren? Normaal moeten die vermelden wat het vermogen is bij verschillende toevoertemperaturen. Je kn die info misschien ook og verkrijgen bij de fabricant.

Als het gewone convectoren zijn, moet je die op "voldoende" hoge temperatuur gaan voeden, ttz minstens 65-70°C om nog wat warmte eruit te halen (100% convectie). Met ventiloconvectoren kan je veel lager gaan in temperatuur (50°C en minder) en toch nog een redelijke warmteafgifte behouden.

Wat ik je zou aanraden: ga idd voor een condenserende gasketel, en regel uw keteltemperatuur, hetzij automatisch op basis van buitentemperatuur, hetzij manueel door "trial and error": normaal moet je mar het max vermogen nodig hebben als het buiten -8°C is ...

Mvg,
Jean
een "eerlijke" energiedeskundige

hans ik ben maar een gewone doe het zelver maar ik weet dat geen enkele ketel 100procent haalt
toch blijven instalateurs altijd met die cijfers zwaaien
de schouw warmte is dat geen verlies dan,trek die van uw haard warmte en u heeft het rendement,is geen ingewikkelde berekening voor nodig
en ik verzeker u dat het rendement lager zal zijn dan men voor spiegeld
als de vlam warmte 900graden is en uitlaat van de schouw 45 is bijna 6 procent verlies is goed 94 procent over
is het niet zo graag uw berekening van rendement
ik kan er echt niet tegen dat men met zulke rendementen blijkt goochelen sory

Marcel,

een rendement van meer dan 100% kan inderdaad niet, maar....

voor het berekenen van het rendement van verbrandingsinstallaties (en hier begint het van een kleine CV-ketel van een paar kW tot elektriciteitscentrales van een paar 100 MW, dit wordt overal toegepast)gebruikt men de onderste verbrandingswaarde van aardgas. 100% is dan als men alle warmte uit de verbrandingsgassen kan recupereren, zonder dat we de aanwezige waterdamp in de rookgassen condenseren.
Vroeger kon men door de gebruikte materialen en technieken de waterdamp in de rookgassen niet condenseren. Nu kan men dit wel en zo kunnen we meer warmte uit de rookgassen recupereren. En zo komt het dat we een rendement van meer dan 100% kunnen halen tov de onderste verbrandingswaarde.
Ter info, de onderste verbrandingswaarde is ongeveer de bovenste verbrandingswaarde * 0.9, dus een rendement van 107% tov de onderste verbrandingswaarde is een rendement van ongeveer 96% tov de bovenste verbrandingswaarde.
Het is nu al altijd geweest dat men rendementen berekende tov de onderste verbrandingswaarde, maar bovenstaande moet je natuurlijk in je achterhoofd houden.

Groeten

Luc

Een energiedeskundige kan wel degelijk een warmteverliesberekening maken! Deze is doorgaans veel correcter dan deze van een installateur.
Vele installateurs raden doorgaans een te zware ketel aan om twee redenen;
1, comfort,
vooral de manier van warmwater-productie bepaald het vermogen van een ketel, met een beetje "overschot" wordt op zeker gespeelt.

2, geld,
een zwaardere ketel kost meer dus meer winst.
maar dit willen installateurs niet toegeven natuurlijk,

JB volledig akkoord!

Die gasten kijken helemaal niet naar de warmteverliezen, gewoon een vuistregeltje op basis van het volume en misschien he aantal vrije gevels... en ... hopla xx kW.