Rendementsbepaling van een stookolieketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goeiedag.
Ik ben aan het uitzoeken hoe je een rendementsbepaling van een stookolie ketel doet. En dit op de meest correcte manier. Is er iemend die me raad ken geven of ergens heen kan verwijzen waar ik de volledige uitleg kan vinden?

Met vriendelijke groeten
Pieter

Reacties

Beste Pieter,

Als het goed is zit bij je ketel een attest van onderhoud.
Elk jaar ben je verplicht om aan een mazouth ketel een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. Op dit attest wordt tevens het rendement opgeschreven.
Het reinigen en opnieuw afstellen van de brander zorgt trouwens ook al voor een verbetering van je rendement.

De installateur kan met zijn meetgereedschap vaak al direct het verbrandingsrendement aflezen.

Beste Pieter,

Er zijn diverse meters op de markt voor rendementsmeting stookolie en gas: Euro-Index en Testo.

De persoon die jaarlijks mijn ketel en schouw komt kuisen doe ook die meting maar ik heb de indruk dat hij er serieus met zijn klak naar gooit.
Buiten het hebben van goede aparatuur is dus zeker ook de goede manier van meten erg belangrijk.

Beste Hans,

U kan misschien voor de winter eens een ander proberen voor uw onderhoud ? Of alleen een rendementsmeting laten doen ?

De meting zou eigenlijk vanaf 1 juni 2007(nieuw stookbesluit) met een elektronische meetunit dienen te gebeuren. Het rendement wordt dan door het meetapparaat zelf uitgerekend. Veel kan er niet fout gaan:

Je zou de verbrandingsluchttemperatuur verkeerd kunnen instellen door deze op de verkeerde plaats te meten, of de filters van het apparaat zelf kunnen dicht gaan zitten.

Pieter,

De term rendement is nogal ruim interpreteerbaar. Referentie naar verbandingsrendement, naar ketelrendement, afgifterendement, .... ?

Hier boven wordt voornamelijk al naar het stooktechnisch rendement verwezen. Deze wordt berekend aan de hand van de Siegertformule. Google even naar "formule Siegert" en je vindt waarschijnlijk wel wat je zoekt.

Het eerste document dat ik opende lijkt me wel volledige info te bevatten: http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/gebouwen/data/celenergie/algemenehandleiding.pdf
De titel van het document laat vermoeden dat je ook heel wat extra duiding krijgt.

Dank u voor de heel nuttige info johan. En natuurlijk ook alle anderen. Ik ben nog opzoek naar hoe je het waterzijdigrendement kan bepalen. Er is er een manier om de hoeveelheid verloren energie door straling te meten?

Alvast bedankt voor jullie hulp.