Meten luchtdichtheid en luchtsnelheid

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Volgens een aantal op dit formum en andere deskundigen heeft het plaatsen van isolatiemateriaal aan de buitenzijde van een ongeisoleerde spouwmuur alleen zin als de spouwmuur geisoleerd is OF er is minimaal luchtverplaatsing in de ongeisoleerde spouwmuur
(principe van stilstaande lucht is goede isolator).

Bestaan er meetapparatuur om bijvoorbeeld de luchtdichtheid of luchtsnelheden in een spouw te meten?

Theoretisch gezien zou je er voor kunnen zorgen dat de spouwmuur geen contact heeft met de open buitenlucht.

Nu weet ik dat ons spouwmuur op zolder contact heeft met de buitenlucht annex binnenlucht.
Het dak wordt binnenkort vernieuwd.

Mag ik de spouw aan de bovenzijde van het dak (dus de hellingsgedeelte) aftimmeren met hout of afdichten met glaswol of anderszins?

Dan zou er dus geen lucht van buiten of binnen in de spouw kunnen komen. En dus ook min of meer stilstaande lucht in de spouw zijn (uitgaande dat hele muur en voegwerk dicht is).

Reacties

henri,

die apparatuur bestaat wel degelijk, luchtstromingsmeters worden door sommige studieburo's en universiteiten gebruikt ,
meestal in verband met schadegevallen .
je kunt er de ernst van een luchtlekkage bijvoorbeeld mee documenteren. erg veel worden ze niet gebruikt : het is interessanter het lek te dichten dan het te documenteren .
zo'n apparaat hanteren is ook niet erg vanzelfsprekend, je hebt best wel een opleiding gehad alvorens ermee om te gaan .

los daarvan : in een spouw is er bijna steeds bewegende lucht, denk maar aan convectie door temperatuurverschillen boven en onder.
ook al is de spouw dus "perfect" afgesloten .
ik ben van mening dat het principe van een spouw achterhaald is, of anders gezegd : het principe van een gevelsteen + spouw bemoeilijkt het bouwen van energiezuinige woningen .
je merkt dat in het buitenland : het principe van isolerende (buiten)pleisterdrager of isolerende voorzetwand is daar veel couranter dan bij ons .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Beste Bart,

Bedankt voor je reactie. Mocht ik dat apparatuur gebruiken dan zou ik het inderdaad door een adviesbureau laten doen (energieaudit?!). Zoals je in je laatste alinea beschrijft over het achterhaalde principe van een spouw, dat dnk ik dus ook. Probleem blijft echter dat ons huis (en ik denk 90% van alle oudere en nieuwere huizen wel gebouwd zijn met een spouw.
En juist dat dichtspuiten van spouw trekt mij absoluut niet. Ik ga er altijd van uit dat e.e.a. demontabel moet zijn ingeval met problemen. Om bij vocht problemen nu de hele voorzetgevel af te breken en later weer op te bouwen kost me te veel geld en tijd. En dan heb je dus wel een dure spouwvulling uiteindelijk.

Zal ik dan toch maar opteren voor een isolerende voorzetwand en het zo goed mogelijk afsluiten van de spouw?
Bij een solerende voorzetwand heeft mijn huis in ieder geval een jasje aan.

Bart,

Als je je binnenmuur isoleert met 2 lagen geschrankt rotswol, goed geplaatst en nadat de volledige binnenmuren eerst geplaatst en proper gemaakt zijn. Maakt het dan iets uit of er een spouw van o- 1 of 3cm is?

Architect zegt dat de gekozen gevelsteen erg vochtgevoelig is en wil daarom een spouw. Van 3cm om oneffenheden op te vangen. De aannemer zou zelf een minimale spouw van 1cm proberen aan te houden.

Is 0 hier dan toch nog een verbetering? En zo ja, waarom?

In een spouw heb je altijd lucht verplaatsing. Tenzij je hem gaat verdelen in comparimenten.
BTW er bestaat een isolatie die in de spouw wordt ingespoten en dus de spouw opvult met isolatie.

Kent er iemand technieken op via gewone gevelsten te werken zonder spouw? Wat zijn de voordelen?