Waar naar toe met oude glaswol

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij zijn bezig ons dak te vernieuwen.
De bestaande glaswolisolatie - of wat daar van over blijft - wordt verwijderd en niet herbruikt.
Waar kan je met zo'n hoeveelheid glaswol naar toe? Ik veronderstel dat er andere mogelijkheden zijn dan het gewone huisvuil.
Heeft iemand een idee, ervaring,...?

Joris

Reacties

Wij brachten dat naar het containerpark.

heb ook al zo problemen gehad , zowel met glas als rotswol.
Volgens de toonaangevende fabricanten zijn alle resten perfect recycleerbaar , maar in de praktijk ???
Er zou een soort ophaalsysteem door de firmas kunnen opgezet worden, misschien is dit er reeds voor de grote werven , uiteraard.
Misschien eens luisteren bij uw leverancier , misschien weet die iets ?

oei ik dacht dat rotswol duurzaam is. Waarom moet dit dan vervangen worden? Kan je niet gewoon extra isolatie aanbrengen indien je meer wil isoleren.

Het gaat hier over glaswol en niet over rotswol. Met rotswol heb ik geen ervaring hoe die er uit ziet na verloop van jaren.

De glaswol heeft gediend als isolatie direct onder de pannen (zonder onderdak,...) en is dus gedurende jaren blootgesteld geweest aan alle mogelijke weersinvloeden, waterinsijpeling, vuil,.... en valt als het ware uiteen.
Niet te herbruiken dus. We gaan trouwens voor een deftig onderdak en zo'n 17cm cellulosevlokken i.p.v. 6cm glaswol die er nu 'hangen' (Tom, extra isoleren kan alleen van buiten uit en da's helemaal niet eenvoudig).

Ik heb eens geinformeerd op het containerpark (Tine, bedankt voor de tip) en daar kunnen we er wel mee terecht, al is het tegen betaling van 30€ per m³. Als je dan weet dat het over zo'n 200m² dakoppervlakte gaat, heb je al rap enkele m³ aan je been (nog geen berekening gemaakt).

Ik heb al contact opgenomen met één fabricant, maar de dame die ik daar aan de lijn had, wist mij alleen te vertellen dat ze de restjes van hun fabricagelijn recycleren, maar verder niets.
Geert, ik check nog wel of er leveranciers zijn die eventueel iets zouden kunnen doen, maar ik vrees er wel een beetje voor.

Eigenlijk zou die oude glaswol toch nog ergens voor moeten kunnen gebruikt worden en niet zomaar - tegen betaling dan nog wel - meegaan met het grof vuil.

Joris

Joris.

Uw dakwerker zal een container nodig hebben steek dit hierin als er gewicht op komt zal dit niet zo veel volume meer zijn.
zo heb ik het gedaan.
Succes met uw renovatie.

Jonathan

Kleine update:

Er zal waarschijnlijk geen container gebruikt worden want de pannen zal ik er zelf afhalen voor later gebruik/verkoop/weggeef, het hout kan herbruikt worden en de rest gesorteerd naar het containerpark.

Ik heb wel al zo'n 2 m² isolatie in zakken gedaan en buiten gezet voor het groot huisvuil (da's wel nog gratis).
Er blijven wel nog zo'n 10 à 15 m² te verwerken.

Intussen ook een reactie gekregen van één fabrikant:

"U kan via onze dealers zakken bestellen om de isolatie te recycleren.
Deze zakken zijn te verkrijgen tegen betaling. ( bijdrage voor het transport en verwerken van de inhoud )
U kan normaal ook terecht in het lokaal containerpark."

Ook betalen dus, maar het 'verwerken van de inhoud' lijkt mij toch interessanter dan het gewoon te dumpen.

Joris

Glaswol kan enkel naar het restafval van het containerpark.
Rotswol zou te recycleren zijn.

Pas wel op met oude glaswol, geeft veel stof, en alle stof is gevaarlijk. Koop enkele P2 of P3 maskers.