houtkachel M-design

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wij gaan een groot deel van ons huis bij verwarmen met een inbouwkachel op hout !

Heeft iemand ervaring met de cassettes van M-design ?

We zagen ze op bati bouw en waren onder de indruk van de warmte die zo'n cassette geeft

Groetjes
sven

Reacties

Weet niet hoe het met de inbouw-vuren zit, maar over de vrijstaande Venus HT hoor je me alvast allermuist klagen.

En welk model heb je 700 , 850 of 1000 en welke oppervlakte verwarm je ermee ?

Alvast bedankt
Sven

de 850, staat centraal onder een traphal met mezzanine. totale oppervlakte? 65, maar zit niet zo simpel ineen. Beneden 50 m2, boven 70. Op het hoogste punt wordt warmte via een Itho-systeem, al dan niet gemengd met buitenlucht, weggehaald en via kanalen naar de overige 45 m2 gelijkvloers verdeeld. Installatie van vuur deed, samen met een aantal isolatiemaatregelen, gasverbruik dalen met 35 %.
Het vormt dus (bij mij en in die configuratie) een niet te onderschatten bijverwarming. Voordeel van de HT-reeks ten opzichte van de inbouwcassettes is wel dat je hem niet alleen 360 ° kan draaien maar ook dat hij langs alle 6 zijden warmte afgeeft, frontaal het meest, doordat hij vrij staat uiteraard

Beste Sven,
wij hebben sinds een jaar of 2 een 1000 van M-design. Gezien onze oude woning en grote living (150m³) was dat de beste keuze. Vandaag zou ik de koop niet overdoen. De haard voldoet uistekend, daar hebben we geen klagen van, maar het rendement van een haard gekoppeld aan een buffervat is véél hoger en het comfort is beter (regelbaar). Ik zou in een goed geïsoleerde woning met klein volume een dergelijke haard, zelfs een kleiner model ten stelligste afraden. Na een kwartiertje stoken zit je in je ondergoed door de warmte! De schouwtemperaturen worden ook steeds heel erg hoog, zelfs met vertilator, wat volgens mij niet wijst op een uitstekend rendement (bij geen enkele houtkachel of inbouwhaard trouwens). De oplossing is een grote buffer: slechts één keer stoken om de twee à drie dagen en een aangenamere warmte tijdens het stoken (getemperd). Bovendien een fors hoger rendement!
Veel succes ermee!

Bij ons is de leefruimte waar hij zou komen ook 150 m2 en verwarmd met vloerverwarming !

En wat bedoel je met een haard gekoppeld aan een buffervat ?

Beste Sven,

bij ons is de living 150m³, vermoedelijk bij jullie ook (en geen 150m²).
Het principe is heel eenvoudig: en zit een warmtewisselaar (bijv. spiraal) in of rond de stookkamer, waar water door stroomt. Als de kachel op bedrijfstemperatuur is, wordt het warme water in een vat gestockeerd. Op die manier ga je de kachel gecontroleerd "afkoelen", met een lagere schouwtemperatuur tot gevolg. De warmte die bij een gewone kachel door de schouw gaat is voor de mussen, de warmte die je in het buffervat (een grote boiler eigenlijk) steekt, kan dienen om je radiatoren of sanitair water mee te verwarmen. Als de buffer groot genoeg is, kan je zelfs voor twee of drie dagen water opwarmen in één keer, waardoor het rendement nog stijgt (de opstart van een kachel is beslist niét zuinig).

oppervlakte is 141 m2 , één grote open ruimte van 15,7 op 9 meter en 2.75 meter hoog , dus 388 m3

We hebben 8 cm isolatie in de spouw , superisolerend glas en 18 cm in het dak !

Op de vloer komt 10 cm pur waarop de vv ligt

Zo'n buffervat plaatsen is niet meer mogelijk , plaats is al voorzien vooreen inbouwkachel en voor een boiler en spiraalleidingen is er geen plaats meer !

Maar ik weet niet of de vv alleen genoeg is om het aangenaam warm te krijgen ?

Kijk ook eens bij La Nordica. Zij hebben al een gietijzeren design inbouwkachel van 100 cm voor ca 2000 + btw. Alle modellen zijn te zien op internet en een prijslijst en lijst van dealers vraag je aan via www.lanordica-extraflame.be

Zijn er nog mensen met ervaring met M-design haarden ? wij overwegen ook een aankoop van een liftdeurhaard 800.

K.

ik heb een 1000 HT en, afgezien van het feit dat het om een "maandagproduct" bleek te gaan, hebben ze dit keurig opgelost en al 2 jaar tevereden over. Is wel een vrijstaand, ronddraaiend model en straalt dus langs alle kanten

Wij hebben ook pas een Luna Gold 1000 van M-design geplaats zonder ventilator. Moet zeggen dat we erg teleurgsteld zijn over 't rendement. In onze leefruimte (+- 300 m³, vvw-gestookt)) gaat 't amper van 20 naar 21 °c.

We hebben drie ventilatieopeningen, één ervan geeft geen warme lucht af doch trekt lucht weg (gebeurt volgens de installateur wel meer en is enkel op te lossen door plaatsing van een ventilator).

De schouwelementen (dubbelw rvs) worden idd zeer heet (kan je echt niet aanraken).

Ben toch maar matig tevreden.

ik dacht dat m-design toestellen waren met een laag verbrandings redement en dan is het normaal dat de schouw goed heet wordt
wij hebbn bij ons een flam haard staan en zijn daar zeer tevreden van we zitten met een verbrandings rendement van ongeveer 80% ze halen ook zeer veel normen
zeer tevreden van

Hun harden hebben allen Din+- keuring dwz rendement hoger dan 79 %. de meesten hebben zelfs zeer hoog rendement.
Elke schouw wordt heet hoor...

als ik de technische uileg wat kon volgen is het door een onderdruk op te bouwen in het toestel dat zo de schouwtmp daalt maar is toch nog een graad of 300 aan de uitgang
wat eigelijk voor een houtkachel niet veel is

Ik heb enkele jaren geleden een Luna Gold 1150 gekocht, en ben tevens teleurgesteld. Ik krijg met pijn en moeite de woonkamer 1,5 graad celsius warmer.
Wij hebben er echter geen ventilator in geplaatst. Weet iemand - of heeft iemand ervaring met - het rendement van dit toestel mét ventilator?

Ik wel evt. overgaan tot plaatsing hiervan, doch vind de koopsom vrij prijzig en weet niet of dit het rendement van het toestel flink omhoog krijgt.

Met vriendelijke groet,

Olaf Steinbusch

Beste mensen,

Ik hoop dat iedereen een wijze conclusie kan trekken uit al die teleurstellende ervaringen in deze vraagstaart:

Een vuurhaard mag je niet koelen, die moet zelfs zo heet mogelijk zijn, om tot een goed rendement te komen bij de verbranding van uw hout.

Eens buiten de vuurhaard, dus de schouwpijp, de verbrandingsgassen, daar kan je zoveel warmte gaan uithalen als je wil, op zijn extreemst zelfs totdat je uiteindelijk nog uitlaatgassen op kamertemperatuur laat ontsnappen, dan heb je er (bijna) alles uitgehaald wat er uit te halen valt.
(ok, om het zover te drijven moeten een paar 'probleempjes' opgelost worden...)

Gebruik de zoekfunctie van het forum (of Google) en zoek eens naar houtvergasser, finoven, speksteenkachel,...

Door te stoken met de thermische ondingen waar hier over gesproken wordt, en waar iedereen terecht over teleurgesteld is, daar spek je alleen de bankrekening van de houthandelaar mee, of als je hout de vrucht van je eigen noeste arbeid is, dan heb je bijna voor niks gewerkt...

Vergeet bovendien niet dat het hout perfect droog moet zijn,

En eerst en vooral en boven alles, denk eerst aan ISOLEREN !!!

Gebruik reeds 3jaar een luna 1000H gold en ben wel tevreden over het rendement.Wel gezorgd voor voldoende aanvoer van buitenlucht zodat er geen warmte uit het huis zelf wordt weg gezogen.

Reeds een viertal jaar luna 1000h.(zonder ventilator)
Ik vind het rendement mager.wel mooi om naar te kijken.
Ken nog een paar mensen met ongeveer dezelfde kachel maar van ander merk en het rendement is ook niet te fel.
Alles hangt ook af van de grootte van de te verwarmen ruimte en het aantal blokjes dat je erin werpt.geloof me vrij, een klein vrijstaand kacheltje zonder raampjes waar bij de afvoerbuis deels door de kamer loopt rendeert beter. Maar ja...

Hier een luna gold 1000 met liftdeur en ventilator,
ik begrijp niet goed dat er mensen zijn die hun ruimte met moeite warmgestookt krijgen.
Bij mijn haard zeer laag verbruik en een goed rendement;
zowel met ventilator aan of uit.
Zowel met pallettenhout als met hardhout(eik,beuk,notelaar,..)als met fruithout(peer,appel,kers)
ben er zeer tevreden mee.
Ik zou de aankoop direct overdoen.

Grtz Tom

Hallo Tom,

Kun je me aangeven hoe groot jullie te verwarmen ruimte is, bijv. in m2 woonoppervlak? Zo krijg ik een idee of mijn ruimte wel in verhouding staat tot het toestel. Bovendien kreeg ik onlangs nog een tip van een kachelbouwer, dat ik er een ventilator in moet zetten. Helaas kost zo'n ventilator al gauw € 500,-- , en vind ik te kostbaar om te experimenteren.

Groet,
Olaf Steinbusch

Olaf,

Onze te verwarmen ruimte(living+open keuken)is +/- 60a65 m²
+/- 2.35 hoog
Wel goed geisoleerd (themoblokken van 14 + 6cm rockfit in de spouw + HR glas 1.1 )

Grtz Tom

ben van plan om een luna gold 1150 DH DOORKIJK te plaatsen. heeft iemand ervaring met zo'n haard? de lucht zou aangezogen worden via de kelder en ik denk zeker een ventilator te plaatsen. weet iemand of die veel lawaai maakt en verschillende standen heeft?
de architect tekent ook boven die haard een nis waarin een flatscreen tv zou moeten komen... heeft iemand ervaring met de warmte /isolatie? ik vrees een beetje dat het te warm zou kunnen zijn voor de tv ook al beweert de architect dat het niet zo is. alle informatie is welkom. zoiets plaatst men niet elke dag ...

Luna gold 1000H zonder ventilator.
2 weken in het bezit.

Ik heb geen problemen met het rendement, soms moeten we de haard een beetje afremmen. Ons huis heeft overigens wel een hoge isolatiewaarde en is volgens de laatste bouwbesluiten van 2007 gebouwd, de kamer is ongeveer 47 m2 en en is 2,60 hoog.

Vorige week extra hout op het vuur gegooid, dit was niet meer leuk, 32 graden.

Bij normale verbranding met de deur naar de hal open blijft het gemiddeld 26 graden. Lekker behaagelijk (dit is anders dan 26 graden met de CV).

Alom zeer te spreken

Grtz,
Richard

Beste mensen,

Wij hebben sinds vorig jaar een luna gold 850v deluxe. Al van het begin af, slaat deze gashaard uit. We hebben de electronica en de zender al laten vervangen. Nog steeds blijft deze gashaard te pas en te onpas uitvallen. We weten niet aan wat het ligt. Heeft nog iemand problemen met deze gashaard? Zijn wij de enigste met dit probleem?

Beste mensen,

Sinds april 2008 verwarmen we onze leefruimte met een Luna gold 1150. Mooi toestel, maar van in het begin hebben we problemen met rook die de woonkamer binnenkomt vanaf het moment dat we onze schuifdeuren meer dan 10 cm openzetten. Er is al vanalles aan gebeurt om dit probleem op te lossen, maar er is blijkbaar geen oplossing!!!
Heeft iemand hier soms ook ervaringen mee?

zelfde probleem hier...

hallo Olaf

ik heb de luna gold + doorkijk haard

ik heb het zelfde probleem dat hij niet echt de warmte doorgeeft, stook een kruiwagen hout op en krijg het 1 a 2 graden warmer,

nu is mijn vraag of u nog steeds het probleem hebt, of heeft u het opgelost,

dan zou ik graag van u willen horen als u een oplossing hebt voor me

Bedankt!

Met vriendelijke groet,

Benny Timmers

 

Mijn schoonzus heeft een van M-design, is hier zeer tevreden over. Ik heb er een van flam, vind deze persoonlijk iets mooier.