Energieverbruik tijdens nacht bij Ecopower

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik ben reeds een tijd een tevreden klant bij Ecopower.
Men betaalt bij Ecopower evenveel voor nacht- als dagtarief.

Ik heb horen vertellen dat het ook dan nog beter is om zoveel mogelijk 's nachts electriciteit te verbruiken i.p.v. overdag.
Dus net zoals bij andere energiemaatschappijen waar het nachttarief goedkoper is.

Dit zou beter zijn voor het milieu.
Ik heb hier m'n twijfels over, maar wens toch wat meer uitleg hieromtrent.

Alvast bedankt!

Reacties

Kurt

Jij zegt dat, dus is het aan jou om ons dat uit te leggen.
Ik denk niet dat de wind- en watermolens van Ecopower harder werken tijdens de nachtshift

Hans

Het windaanbod overdag is in België statistisch gezien steeds groter dan 's nachts. Windenergie zou overdag goedkoper moeten zijn dan 's nachts !

Kurt,

Financieel maakt het voor jou natuurlijk niks uit. 's Nachts is er minder verbruik terwijl de windwmolens toch blijven produceren. Dus door meer te gaan verbruikrn tijdens de nacht breng je vraag en aanbod een ietsepietsje meer in evenwicht. Persoonlijk zou ik daar niet echt veel belang aan hechten.
Het eventuele overschot aan productie hier wordt toch ergens anders verbruikt ofwel opgeslagen.

Danny

Extra 's nachts gaan verbruiken is alleen voordelig voor energiecentrales die je niet kan uitschakelen gedurende de nacht. Bv onze kerncentrales.
En ik zou niet weten welke ecologische voordelen je kan bedenken om 's nacht te verbruiken.

Walter

Voor zover ik het begrepen had heeft het dus te maken met de centrales die we niet uit kunnen zetten, zoals walter zegt.

Het is goed om 'snachts te verbruiken. Zodat er minder piekvermogen nodig is. Stel dat iedereen in Vlaanderen 's nachts de was, vaatwas e.d. doet dan is er overdag niet meer zoveel stroom nodig en moeten er niet meer centrales bijkomen.

Bedrijven krijgen trouwens kortingen als ze hun piekverbuik kunnen beperken en ook buiten de piekmomenten hun stroom verbruiken.

En aangezien windmolen stroom op het net niet onderscheiden wordt van centrale stroom denk ik dat 's nachts verbruiken nog steeds nuttig is.

Er is een verschil in rendement van het distributienetwerk tijdens piek en dal uren.

Het distributienetwerk (hoogspanning en laagspanning) vertegenwoordigt zo een 10% verlies van vermogen. Dit is een gemiddelde. Een behoorlijk deel van die verliezen zijn weerstandsverliezen. Deze worden beschreven als:

P verliesvermogen = weerstand R * (stroom I) ^ 2

De verliezen op het net zijn dus ongeveer kwadratisch afhankelijk van het momenteel verbruikt vermogen. Een beetje extra stroom gebruiken tijdens piekuren veroorzaakt daardoor grotere verliezen op het net dan tijdens daluren.

Daarenboven is er ook nog het verhaal van de continue centrales: 's nachts wordt energie van kerncentrales en kolencentrales onder andere gebruikt om water op te pompen in Coo. Tijdens piekuren wordt daarmee terug elektriciteit gemaakt. Dit met een rendement van zo een 75%.

Meer gebruiken tijdens daluren en minder tijdens piekuren kan inderdaad een wezenlijk verschil maken in rendement, tot zo een 30% in extreme gevallen. In de praktijk zou ik het eerder op 10% inschatten als je een gespreid verbruik hebt.

Het afvlakken van het piekverbruik door 's nachts méér te gaan verbruiken heeft inderdaad niets dan voordelen :
1. minder centrales nodig (geïnstalleerd vermogen)
2. minder verliezen op het net
3. electriciteit wordt beterkoop

vr gr
Pluto

Ter informatie: dit is wat Ecopower antwoordt als een dergelijke vraag rechtstreeks aan Ecopower wordt gesteld:

--------
Ecopower rekent even veel voor een kWh die overdag wordt verbruikt, als voor kWh die ’s nachts wordt verbruikt. In kostprijs maakt het dus niet uit wanneer u de elektriciteit verbruikt. Meestal is er ook niet zoveel te regelen: wasmachine, droogkast, vaatwasmachine. Hebt u er nog andere?

Maatschappelijk gezien maakt het ook niet veel uit tussen maart en juni en september en oktober. In de zomermaanden kan u, om het net niet over te belasten, het best de middaguren vermijden (als het warm is en de airco’s op volle kracht draaien). En in de wintermaanden (november tot februari) zijn de namiddag (12.30u tot 14.30u) en de vooravond (17u tot 19.30u) de meeste belaste momenten.

Puur financieel voor Ecopower is het iets interessanter als u toch ’s nachts verbruikt. Er is wel degelijk een verschil in onze kosten, maar we vegen die weg om principiële redenen. Een kilowattuur die ’s nachts verbruikt wordt, geeft even veel CO2 als een kWh die overdag verbruikt wordt (om het simpel te stellen). Bij Ecopower wil dat zeggen dat elke bespaarde kWh gebruikt kan worden om een andere klant van fossiel naar groen te brengen. Ecologisch gezien gebruikt u bv. de vaatwasmachine dus enkel als ze goed vol zit en sluit u ze aan op het warm water (als dat niet elektrisch wordt opgewarmd en liefst zelfs met een zonneboiler). En u wast misschien wat vaker op 30°.

----------

Relinde Baeten

De distributiekosten aangerekend door de netbeheerders bedragen snachts maar de helft. De meeste elektriciteitsleveranciers rekenen deze kosten rechtstreeks door aan de klant en het maakt voor hun dus niets uit wanneer verbruikt word. Daardoor stellen deze leveranciers hun winst veilig(er) en dit is ondermeer de oorzaak van hun prijsverschillen tussen dag en nacht.
Aangezien Ecopower een vaste prijs aanrekend voor dag en nacht is hun winst afhankelijk van die variabele kosten; hoe meer men snachts verbruikt, hoe minder aandeel de distributiekosten innemen en hoe meer Ecopower overhoud aan winst.