grondbuis of kruipkelder +verwarming passief huis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
Weet er iemand wat het beste systeem is voor een passief huis met erg beperkte oppervlakte? (ong. 100m²)
Wat ventilatie betreft lijken grondbuizen niet interessant naar het rendement toe en qua kostprijs, anderzijds heeft een kruipkelder natuurlijk ook heel wat nadelen.
De vraag is dan ook of het met een aardwarmtewisselaar wel interessanter is en of een aardwarmtewisselaar beter is dan een andere soort verwarming (in deze context).
Weet iemand of er verder nog goede(!) nieuwe systemen op de markt zijn? (vb. afkoeling via regenwaterput, verwarmd glas...)??
Alvast bedankt voor de hulp!!

Reacties

verwarmd glas bestaat, is onbetaalbaar en vooral... niet echt passiefhuis minded (te lage zonnetoetreding)

een grondbuis zal je vermoedelijk zoiezo moeten toepassen om een goed zomercomfort te halen! zonder grondbuis kan je geen koeling garanderen, en een passiefhuis mag liefst geen oververhitting hebben.

als je echt een passiefhuis wil bouwen mag verwarming geen probleem zijn: dan moet je gewoon de ventilatielucht van je balansventilatie naverwarmen, en daarmee kom je toe om ZONDER de nadelen van luchtverwarming toch heel je huis te verwarmen.

groeten,
christophe

zijn ook van plan passief of doorgedreven LEW te bouwen , kwestie van de verwarming , lijkt dit een realistische denkpiste : balansventilatie met grondbuis , sanitair water met gascondesatieketel (zonnepanelen) heel moeilijk wegens slechte orientatie) , en bijverwarming van de ventilatielucht met een warmtewisselaar (in de verse-lucht buis)aangesloten op het verwarmingscircuit van de condensatieketel . Zal toch beter zijn dan electrisch naverwarmen van de lucht. En zo spaar ik investering van radiatoren/vloerverwarming uit.
Iemand hier opmerkingen op ?

geert,

verwarmen via de ventilatielucht kan ALEEN met een passiefhuis. bij een doorgedreven LEW heb je eigenlijk nog net te veel warmte nodig, zodat je niet toekomt met 200 m3 aan 45°C. (wij hebben een K20 met AWW en balansventilatie en wij hebben ongeveer 4,5 kW nodig in totaal, dat kan je niet leveren via balansventilatie).

het is dus een mogelijke denkpiste als je passiefhuis gaat.
als je superLEW gaat kan je het beredden met een paar kleine radiatoren hoor: zeer eenvoudig en ook niet superduur.

groeten,
christophe

Wij zouden ook een grondbuis willen plaatsen voor een balansventilatiesysteem maar overwegen om deze in de kruipkelder te plaatsen. Enkel een klein stukje zouden we buiten leggen voor de luchttoevoer. Is er iemand die enige nadelen hiervan ziet en kan verklaren ?
De nadelen van het gebruiken van de lucht uit de kruipkelder rechtstreeks (vochtigere lucht en muggenlarven in het water dat mogelijk in de kruikelder binnenkomt en blijft staan) worden zo vermeden.
Indien er ooit een probleem ontstaat met de grondbuizen (lekkage) kunnen deze op een iets eenvoudigere wijze vervangen worden dan als ze 2m onder de grond in de tuin zitten.
De lucht die van buitenuit de kruipkelder binnenkomt heeft de temperatuur van buiten. Maar deze lucht wordt in de kruipkelder toch opgewarmd door de lucht in de grondbuis die de vuile lucht naar buiten brengt en door de afvoerleidingen (toillet, douche, afwaswater, wasmachine) die ook door de kruipkelder lopen.
Wordt in de zomer de warme lucht die van buiten toegevoerd wordt voldoende afgekoeld ? Volstaat het als we er voor zorgen dat de luchttoevoeropeningen van de grondbuis en van de kruipkelder in de zomer in de schaduw liggen ?
Ter informatie nog onze woning wordt een LEW.
Graag reactie,
Ig

@ christophe:

verwarmd glas is niet niet-passiefhuis minded omwile van zonnetoetreding, maar omwille van het immense verbruik van electrische energie.

en koeling kan ook perfect via de kruipkelder en hoeft niet noodzakelijk dmv en AWW te gebeuren.

ben er ook niet mee akkoord dat "verwarmen" met ventilatielucht alleen zou gaan bij een passiefhuis. alles hangt ervan af hoe je woont en leeft en niet zozeer of je nu 35 of 30cm isolatie in je spouw hebt steken. Trouwens passiefhuizen hebben ook vaak nog kleine electrische radiatoren of vloerverwarming.

Iq,

Al eens gedacht aan een bodemwarmtewisselaar ipv aardwarmtewisselaar?

Groeten,

Lucien