Windmolen of PV-panelen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben aan't overwegen om te investeren in eigen stroomvoorziening. Over PV-panelen is veel info te vinden over prijzen, subsidies, terugverdientijden, hoe lang ze mee gaan, enz... Al wat ge maar wilt.

Soms kom ik echter ook wat over windmolens voor particulieren tegen. Veelal blijft het echter bij een algemene beschrijving van zo'n toestel, zonder prijzen of zo. Daarnet ben ik wel ne site tegengekomen die gewag maakt van nen terugverdientijd van 5 jaar en daarom zou zo'n toestel me mischien ook wel interessant lijken.

Zijn er hier mischien ervaringen met zulke dingen? Zijn ze werkelijk goedkoper dan PV-panelen (voor dezelfde opbrengst natuurlijk)? Hoe is het met de degelijkheid gesteld van die dingen? Ik denk wel ni dat ge er subsidies voor krijgt.

Reacties

Veel particulier windmolens staan er niet. Het zou nl. nogal moeilijk zijn om een bouwvergunning te verkrijgen voor kleine windmolens. Zie artikel: http://forum.politics.be/archive/index.php/t-49688.html

Rik

bij mijn weten is het voorlopig zelfs niet mogelijk om een vergunnig te krijgen voor een particuliere windmolen in een kernwoongebied en dit vanwege geluidsoverlast.

Ik meen begrepen te hebben dat de overheid op 2 manieren installatie van PV (financieel)aantrekkelijker maakt: enerzijds door de subsidies, deze bestaan gewoon niet voor particuliere windenergie en anderzijds door het verkrijgen van een veergunning voor plaatsing van een molen haast onmogelijk te maken. Terugverdientijd 5 jaar? Lijkt mij bizar. Realistisdchere cijfers zijn 30 tot 80 jaar zelfs.
NB, zonder subsidies is dit bij PV ook 40 jaar, dus bijna het dubbele van de levensduur. Dankzij subsidies echter 8 à 12 jaar.
Waarom zo'n subsidiebeleid? Naar men zegt om de ontwikkeling van PV-technologis te stimuleren, echter deze ontwikkeling op hoog niveau heeft HIER niet plaats en intussen staan ze ginds ook al veel verder. (en waarom doen ze dat voor windenergie niet?). Een redelijke verklaring voor het subsdiebeleid lijkt me eerder dat men letterlijk veel tegenwind krijgt in dergelijk klein landje vanwege het NIMBY-syndroom, wat betreft windmolens dan. Tegen PV heeft naar mijn weten niemand bezwaar, deze moeten niet kilomers ver uit het zicht geplaatst worden tegen een absurde meerkost.

Is het ook niet zo dat grote windmolens rendabeler zijn dan kleine? In dat opzicht is het niet rationeel dat iedereen zijn eigen molentje bouwt.
Voor pv is er, denk ik, geen schaalvoordeel.
Bestaande daken kunnen benut worden, dus geen extra grondinname nodig.

Jimmy: wat bedoel je met "kernwoongebied"? Dat is geen gewestplanbestemming in Vlaanderen. Misschien een term uit een bepaald gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan? Of heb je het over het Brussels gewest?

groeten
rik

een bouwvergunning krijgen is een, lawaaihinder is ook niet te verwaarlozen, de plaats die je nodig hebt is ook niet nieks, want je kunt het niet gewoon op je dak zetten, waar je met pv panelen dit meestal wel kunt, en dan nog maar gezwegen van het onderhoud, als je een voorziening wilt voor je huis moet je al vlug een behoorlijke molen hebben, en die zijn prijzig ook kwa onderhoud, wat ga je zelf doen, smeren en opbrengst controleren, pc gestuurd, het is allemaal niet zo invidend, de meesten onderschatten het, pv panelen moet je praktisch niets aan doen, de meeste instalaties zijn onderhouds vriendelijk, en versijten bijna niet, waar je bij windmolens ook wel meer slijtage hebt.

heb jaar terug eens de gemiddelde windsnelheid opgevraagd van semmerzake(luchtmacht)

dit is gemeten op 8 meter hoogte

als je deze windsnelheid in een tabel ingeeft dan geeft een windmolen van 1000w (bij 30km/u) slecht 100w

dus zekers niet rendabel in onze streken

zie www.set.nl

windmolens die geen lawaai maken, en perfect in woonzone kunnen geïntegreerd worden.
Eerlijk gezegd zou ik eerder aansluiten bij ecopower of zo hoor...

inderdaad investeren in ecopower garandeerd een opbrengst van 6%, geen onderhoud, geen risikos, en aandelen kun je kopen vanaf 250 €, en ik dacht onbeperkt, dus financieel zeer intressant en zonder risiko, kijk maar eens op de site, daar vind je heelwat uitleg

Guido,
niet dat het zo belangrijk is maar Ecopower garandeerd NIET een opbrengst van 6%. Het aantal procenten wordt jaarlijs opnieuw bepaald. Het maximum is 6%

Dirk

..en is al meer dan vijf opeenvolgende jaren telkens opnieuw het uitgekeerde dividend, goedgekeurd door de aandeelhoudersvergadering en geplafonneerd door de overheid op 6 %. Dus niemand Ecopower per sé wil kapotkrijgen en uit de markt "bonjoeren" en hun groei niet boycot, blijft dit wel nog enige tijd, vermoedlijk.

We hebben een windmolen die bij een gemiddelde windsnelheid van 5,4 meter een opbrengst geeft van 4OO WATT. In België heb je die gemiddelde windsnelheid enkel in de polders aan zee. Binnenkort wordt er eentje geplaatst bij het Gentse en dan kunnen we effectief gaan bekijken wat ie opbrengt. Wordt er geplaatst op een hoogte van 10 Meter. In de gemeente Ham heeft een inwoner een officiele vergunning gekregen voor een particuliere windmolen voor een hoogte van 13 meter. Voor windmolens geldt alleszins het spreekwoord 'hoge bomen vangen veel wind'. De molen in Ham zal in september / oktober geplaatst worden.

paul van welk merk is je windmolen?

graag info en ook prijs

alvast dank

zelf een windmolen zetten is volgens mij niet rendabel. Bij de Colruytin Halle staat er ook een en die staat meer stil dan dat ze draait en dt is dan wel een grote ...

In Lierde wordt eren Skystream geplaatst in maart eerstkomend (met goedkeuring van het Gemeentebestuur (wegens weinig visuele hinder voor de buren - voldoende afstand)

Hallo

Ben zelf al enkele jaren de optie aan het bestuderen om zelf een kleinschalige molen te plaatsen. Eerst was ik van plan om Skystream te plaatsen maar na deze in actie te hebben gezien zag ik dit niet meer zitten omdat deze enorm veel lawaai maakt. Na verder onderzoek van wat er op de markt te koop is, heb ik besloten om een Airdolphin (Japanse makelij) te plaatsen. Na bestudering van de technische gegevens en testen in Nederland ben ik ervan overtuigd dat deze molen met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt. Momenteel is mijn bouwaanvraag lopende en als alles volgens plan verloopt wordt hij geplaatst in maart.

Voor de geïnteresseerden is er een testveld in Zeeuws-Vlaanderen op ongeveer 10 km van Sluis.

Met vriendelijke groeten
Xavier

Beste,

Is de Airdolphin al beschikbaar in ons land en aan welke prijs?
Graag zou ik een groot model plaatsen maar ik heb problemen met een hoogspanningslijn die over mijn grond loopt...vergunning !!
Een kleine molen aan de gevel zal misschien vergund worden.

Beste,

Is de Airdolphin al beschikbaar in ons land en aan welke prijs?
Graag zou ik een groot model plaatsen maar ik heb problemen met een hoogspanningslijn die over mijn grond loopt...vergunning !!
Een kleine molen aan de gevel zal misschien vergund worden.

Wij hebben een airdolphin staan op ons zeiljacht en ik kan u garanderen dat dat beest enorm veel lawaai maakt. Misschien niet zo heel erg luid maar wel een hoge sissende toon die bovendien constant van toonhoogte verandert met de windsnelheid. Als we geen stroom nodig hebben zetten we dat ding altijd op rem want het is gewoon niet te harden. Bovendien moet ik zeggen dat de energie-opbrengst niet bepaald indrukwekkend is. Het moet al stevig waaien voordat er 300 Watt uitkomt.
Ik zou eerder voor PV gaan of voor een gezamenlijke grotere windmolen.
Kleine windmolens zijn sowieso moeilijk rendabel te maken. De energie-opbrengst stijgt met de 3e macht van de rotordiameter, en daarmee is al genoeg gezegd eigenlijk...

nils,

3e macht van de windsnelheid en kwadratisch met de rotordiameter. Voor de rest hebt groot gelijk.

Gewoon de website van ecopower eens lezen. Daar staat letterlijk in dat windmolens pas rendabel worden vanaf dat er 8m/s wind is. Dit komt op het vaste land nooit voor.

5 a 5,5 zoals hierboven is idd een maximum.

Er zijn idd nog geen geruisloze windmolens beschikbare, wel enkele die dit claimen.

Ook de bewuste GSC's liggen lager dan van PV (een derde maar dacht ik).

Nog een nadeel : alle bewegende elementen hebben onderhoud nodig (wat men ook beweert). Kan iemand me een voorbeeld geven van iets dat constant beweegt en nooit defect is of nooit onderhoud nodig heeft????

Mijn voorkeur gaat uit naar PV-panelen daar deze momenteel overgesubsidieerd zijn en dus veeleer een financieel aspect hebben dan een ecologisch aspect.

Windmolenpark testveld Zeeuws-Vlaanderen (http://kleine.windmolens.zeeland.googlepages.com/home ):
tussentijdse resultaten:

http://kreeft.zeeland.nl/zeesterdoc/ZBI-O/ZEE/ZEE0/8012/801257_1.pdf

Triestig, niet?

Dirk VH