velux en warmte in de zomer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onlangs een paar firma's over de vloer gehad voor offertes voor het plaatsen van veluxen op de zolder. Ik wil graag de zolder in 2 kamers verdelen met in elke kamer 2 grote veluxen (130 op 130 cm elk). De kamer zelf is ongeveer 4 op 4, dakhelling 45 graden, kamer ongeveer 3.5 meter hoog. Dit betekent dus dat het aandeel glasoppervlak in het totaal behoorljk groot is. We gaan het dak proberen vrij goed te isoleren, maar volgens de aannemer had meer dan 16 cm weinig zin, gezien het grote glasoppervlak. Volgens hem zal met zoveel glas airco in de zomer vrijwel noodzakelijk zijn. Heeft iemand hier ervaring mee ? Iemand met even grote veluxen en zonder airco ? Hoe zit het met de temperatuur in de zomer ? Uiteraard zullen we ook de rolluiken van Velux installeren.

Alle info is welkom. Ik weet wel dat voor velen op dit forum het plaatsen van airco overeen komt met volksverraad, maar toch hoop ik op een gefundeerd antwoord. Ik kan me namelijk voorstellen dat airco nodig is, maar dat je hem veel minder moet opzetten als je goede isolatie hebt, en dit lijkt me geen ramp. Ik denk vooral aan slaapkomfort en studeerdcomfort (in de toekomst) voor de kinderen.

Alvast bedankt.

Reacties

wat is de orientatie van dit raam ?

w

Er komen 2 kamers met elk 2 veluxen. Het dak boven de ene kamer is W georienteerd, de andere O. Zeker het West raam vangt dus heel veel zon.

Waarom plaatst u Velux???
Kijk eens voor dakramen van Roto (= Duits merk). Deze zijn van ongeveer van dezelfde prijsklasse als Velux, maar VEEL kwalitatiever. Bij Roto is het trouwens ook geen probleem om 3-voudig glas te plaatsen; ze worden zo geleverd! Dus is die extra isolatie van uw dak niet onnuttig!

Zelf wordt begin september bij mijn nieuwbouw het dak getimmerd. Er zal plaats zijn voor 40cm papiervlokken. In dit dak heb ik langs de straatzijde 2 zeer grote dakvensters van Roto met elektrisch rolluik; aan de achterzijde een zeer grote dakkapel die toegang biedt aan het dakterras. Alle glas is drievoudig 0,5 k-waarde. Bij mij is het de bedoeling dat de electrische rolluiken automatisch gestuurd worden naargelang de temperatuur EN rechtstreekse zonneschijn.

Kijk eens op www.roto.be (drievoudige beglazing staat bij mijn weten niet op de site - maar ze hebben die wel - geen enkel probleem) Als je belt naar roto zullen ze je daar zeker doorverbinden met een persoon die van dit type dakramen alles tot in de puntjes weet.

bruno

@Wim D

Wij hebben er in de plannen voor onze LEW bewust voor gekozen om geen
ramen in het dak te steken, maar te werken met ramen in de zijgevels waar
het kan, en met kleine lage ramen in de 130 cm muur die we nog onder het
schuine gedeelte van het dak hebben bij ons op het verdiep.
Ik weet natuurlijk niet hoe jouw zolder er precies uit ziet, maar Veluxen zijn
sowieso problematisch naar isolatie, zowel qua warmte, kou als mogelijke
condensproblematiek.

Mij lijkt het wel dat je met een pure Oost en West oriëntatie veel minder
problemen gaat hebben dan als je iets meer naar het zuiden zou zitten.
In het oosten is de zon doorgaans nog niet zo krachtig + heeft ze vaak nog
wat last van mist e.d. In het westen ligt dat anders, maar dan staat ze vaak
toch al zo laag dat ze op een 45 graden hellend vlak zeker niet meer recht
haar stralen werpt. (bij ons zou het ZZW geweest zijn = bloedheet in de
zomer, als dat seizoen tenminste nog eens voorkomt in onze contreien...)

Wim,

ik heb jaren geleden ook 2 veluxen geplaatst (1m² elks) en bewust gekozen voor de buitenrolluiken.
Die rolluiken houden de zon perfect buiten en zijn m.i. onmisbaar.

Geert

Wim,

de opmerking dat je grote kans hebt op oververhitting is zeer terecht. Dit moet je voorkomen door de zon buiten te houden en door te isoleren.
De opmerking dat meer dan zoveel isolatie plaatsen geen zin heeft is in ieder geval onterecht. De isolatie zal in ieder geval in de winter zijn diensten bewijzen.
De juiste opmerking zou zijn correct te isoleren en zonnewering voorzien bij je dakvlakvensters. En zorg er zeker voor het beter isolerende glas te vragen.

Walter

Ik heb net in de lente 1 velux van dezelfde afmetingen geplaatst. Ik bestel volgend jaar vermoedelijk toch een buitenzonnewering bij, tot hiertoe geen oververhitting op oostzijde. Een eenvoudige buitenzonnewering is goedkoop en effectief ondervond ik al op mijn vorig werk waar we onder 4 veluxen werkten en in mijn vorig huis. Een rolluikje van Velux kost nog eens dezelfde prijs als het raam zelf, maar neemt ook al het licht weg. Op een zuidkant zou ik evenwel voor een rolluik gekozen hebben.

Kijk eens naar het merk FAKRO of naar andere merken: velux biedt maar een isolatie aan van k=1,3, Fakro 1,1 standaard voor ongeveer dezelfde prijs. Ik heb mij -verkeerdelijk- laten leiden door de aantrekkelijke afmetingen om toch maar de Velux te kiezen, bij Fakro bestond die maat niet, maar nu heb ik er al spijt van.

Opgelet met ventileren: Tenslotte doe je bij heet weer je veluxen dicht, om de hete lucht die over de pannen glijdt niet binnen te krijgen. De verbeterde isolatiefactor (en wat hogere reflectie van zonlicht) doen wonderen, ook bij hoge temperatuur.
Verluchten doe je wel beter door aanvoer langs beneden (bij mij via rooster onderin deur) en met een degelijke ventilatieschouw op je dak, zo hoog mogelijk bij de nok geplaatst: goedkoop en effectief. Je kunt dan ook naar hartelust nachtventilatie (zoek maar eens op internet) toepassen, en je neemt de warmte weg waar ze het hoogste is.

Is je zolderkamer niet verwarmd, dan kan de buitenkant dankzij de goede isolatiewaarde (vanaf k=1,3) wel eens goed aanvriezen bij strenge vorst: sneeuw en ijsregen blijven plakken. Maar dat heb ik in mijn vorig huis slechts enkele keren meegemaakt.

Succes!

nico,

"Is je zolderkamer niet verwarmd, dan kan de buitenkant dankzij de goede isolatiewaarde (vanaf k=1,3) wel eens goed aanvriezen bij strenge vorst: sneeuw en ijsregen blijven plakken. Maar dat heb ik in mijn vorig huis slechts enkele keren meegemaakt."
=> dat is een bewijs van goed isolerend glas: bij glas 1.1 en lager komt dit zelfs voor als je de kamers verwarmd...

Walter

Dakramen plaats je om licht en gratis zonnewarmte naar binnen te krijgen!
Als er teveel zonnewarmte naar binnen dreigt te komen dan heb je een zonnewering nodig.
Het beste koop is een buiten screen en een stuk duurder is een rolluik.
Er bestaan zelfs rolluiken met zonnepaneeltje ingebouwd, die de motor van het rolluik of screen voed.

Het dakraam moet voorzien zijn van een goede beglazing, dwz minder dan 1.1, liefst Ug < 0.7.
De Uw waarde van het raam moet voor een LEW liefst onder de 1.2 liggen.
Let op Uw is de waarde voor het gans raam, Ug is de waarde voor enkel het glas.
Dikwijls worden deze waarde verwisseld.
Het glas dient voorzien te zijn van een warme rand!

Een dakraam moet zo diep mogelijk in het dak ( isolatie ) ingebouwd worden!
Een dakraam moet winddicht op het onderdak aansluiten, dit kan enkel met een goede windkraag. Deze kraag komt op het onderdak te zitten, loopt onder de panlatten en tengellatten door tot tegen het raam.
Een dakraam moet aan de binnen zijde voorzien zijn van een aansluitkraag voor de damprem.
Er zijn enkele spelers op de markt, die deze als optie meeleveren, maar die heel moeilijk dicht te krijgen zijn, en dikwijls vrij snel lossen.

Een dakraam dient voorzien te zijn van dichtingen die een blowerdoor test doorstaan!
Want anders krijg je koude of warme lucht via de dichtingen van je raam naar binnen.

Als je dan zo’n dakraam in een dak steekt dat geïsoleerd is met bv 24 cm isofloc en voorzien is van een onderdak en damprem die goed geplaatst is, vergeet dan je airco maar.

En ja Bruno, je hebt gelijk, ik heb ook de 3 genoemde merken vergeleken.
Op hun site staat een link naar een dealer die er alles van weet.
Tevens kan je al de nodige info en bruto prijzen vinden op deze site
www.roto.be
www.lage-energiewoning.be
Groeten,

Lucien

Sorry voor het late antwoord, ik ben alweer even niet op het forum geweest.

Iedereen bedankt voor alle info, het is zeker van pas gekomen. De kogel is door de kerk, het wordt 20 cm isofloc, velux met rolluiken en geen airco. Zit dan wel redelijk snor denk ik. Ook met dank aan het forum om me attent te maken op het bestaan van isofloc, anders denk ik niet dat ik erop was gekomen.

Beste Wim,

Wat die brave man beweert lijkt me nogal uit de lucht gegrepen.
Hebben hier zes veluxen (de grootste) geplaatst, een 8 jaar geleden. Bouw is open van gelijkvloers tot eerste verdiep. Hebben hier in de zomer nog maar enkele keren de rolluiken moeten laten zakken dat het te warm werd. 30cm dik geïsoleerd, waarvan 24 met rotswol en 5 met eps-panelen. Bleek een goede keuze te zijn geweest daar de eps beter de warmte vasthoudt in de zomer dan de rotswol (even doorzoeken op het forum)

De tengellatten hebben we niet geplaatst, wel kepers van 50 dik. Dit geeft in de zomer eveneens een goede tocht onder de pannen wat de warmteopname ook wel zal beïnvloeden. (Was eerst voorzien voor de plaatsing van de PV-panelen, daar deze ontzettend opwarmen bij warm weer)

Dus huidig nog geen moment spijt gehad van de velux. Spijtig dat ik toen geen weet had van roto, zouden deze geworden zijn. Zeker als ik me het gevloek herinner om die veluxen deftig af te kunnen werken met betrekking op het onderdak. Is toch voor verbetering vatbaar.

Dus overdrijf maar met de isolatie, dat is het enige waar we mee willen overdrijven, de rest zijn we zo gierig als de pest.

Siegfried