zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Enkele jaren geleden hebben wij onze verwarming vernieuwd met een doorstroomgasketel (hoog rendement) en nieuwe verwaringstoestellen.
Nu denken we er over om een zonneboiler te installeren. Kan dit nog met onze doorstroomketel?

Reacties

Wat bedoel je met een "DOORSTROOMGASKETEL" ??
Dat is een benaming die nergens op slaat, in verband met CV-ketel installaties.

Als je even exact kan aangeven wat type ketel je hebt, kan er ok een antwoord volgen.

Beste,

ik ben aan het uitzoeken welk type verwarming ik in ons huis (renovatie zonder centrale verwarmin) ga installeren. éé installateur zegt mij dat een zonnepaneel (warm water) enkel sanitair water kan voorzien, terwijl de tweede zegt dat deze in combinatie met een condensatieketel voor bijverwarming wel vloerverwarming kan voorzien.

Wie heeft hier ervaring mee?
Wie kent bestaande installaties condensatie gasketel/vloerverwarming/radiatorverwarming in slaapkamers en zonneboiler in het waasland?

bedankt
Pascal

Doorstroomgasketel is misschien niet het juiste woord. Wat ik bedoel is dat we geen boiler hebben (behalve enkele litertjes in de ketel). De ketel zorgt op het ogenblik zelf voor warm water en voor de verwarming (als we warm water vragen werkt de verwarming eventjes niet).
Het is een ketel van het merk Ferroli, Ecoconcept 35C.

Kunnen we dan een zonneboiler hieraan toevoegen? We hebben een zuidgericht dakvlak onder 30° ongeveer, en op zolder hebben we nog wel een plekje over voor de boiler.

We kunnen allicht niet (zonder grote aanpassingen) de zonnewarmte ook gaan gebruiken voor de verwarming?

Oorspronkelijk waren we van plan pv-panelen te plaatsen, dat is zeker geen probleem. Maar nu we de verschillende subsidies eens uitgeplozen hebben zijn we ook de piste aan het onderzoeken.
els schrijft:
> Enkele jaren geleden hebben wij onze verwarming vernieuwd met een doorstroomgasketel (hoog rendement) en nieuwe verwaringstoestellen.
> Nu denken we er over om een zonneboiler te installeren. Kan dit nog met onze doorstroomketel?

Dit is dus een CONDENSATIEGASKETEL.
Nagenoeg alle condensatiegasketels zijn geschikt om samen te werken in een kring met zonneenergie.
Zoook deze.
Referentie: webpagina van een (Italiaanse) zonnepaneelfabrikant die Ecoconcept 35C zelfs als standaat ketelproduct aanraad.

http://www.termosolare.ro/products_/579/murale_cu_preparare_a.c.m./ecoconcept_35c_-_condensatie,_35kw,_incalzire_si_a.c.m.

De zonnewarmte kan NIET gebruikt worden voor de verwarming. Dit is een algemene misvatting.
De ketel doet gewoon aan naverwarming van de boiler voor sanitair water, indien de temperatuur teveel zakt en de zonnepanele leveren de nodige warmte niet.

Voor het overige moet uw boiler + de oppervlakte van de zonnepanelen aangepast zijn aan het aantal mensen dat in huis woont. Het TEVEEL aan capaciteit (waat niet verbruikt wordt) wordt immers NIET opgeslagen. Boiler op temperatuur = Zonnepanelen worden stilgelegd (de pomp, enfin)

Dat is nog beter nieuws dan verwacht. Ik had namelijk gelezen dat niet alle condensatiegasketels een hoge instroomtemperatuur verdragen.

Nu kunnen we dus op zoek naar een goede installateur. Op de website van belsolar heb ik verschillende adressen gevonden, maar dat leken me op het eerste zicht producenten. Heeft u enig idee hoe/waar ik (liefst goede) installateurs kan vinden?

@Els

Dit is niet alleen goed, dit is de ideale situatie.
Zonneboiler zo dicht mogelijk bij je naverwarming (dit is zeer belangrijk omwille van het rendement)

nakijken of je verarmingstoestel om kan met toevoer van hoge temperaturen (zonneboiler kan tot 85° warm worden)

nakijken of je verwarmingstoestel modulerend kan bijverwarmen (dwz dat zijn debiet wordt aangepast aan de temperatuur die moet toegevoegd worden aan het water).

Voor de rest de ideale situatie.

mvg,

Wim Schuerman

Els, op de site www.elkedagzondag.be vind je een lijst van voornamelijk Limburgse installateurs.

Sanisolar geeft goede uitleg en is gevestigd te Gavere, bekijk hun website maar eens, dan kun je ook gerichte vragen stellen, mijn vriend heeft ganse instalatie met zonneboiler aangeschaft om volledig zelf te bouwen stuk per stuk met technische ondersteuning.
Guido

Hallo

Ik ben ook een een huis aan het renoveren en heb gekozen voor zonneboiler.
10m² vlakke zonnepanelen, een boiler van 1000liter en vloerverwarming.De boiler dient ook om warm sanitair water te produceren.
Voor de echt zon-loze dagen staat er in het salon een pellet-kachel met ingebouwde warmtewisselaar en bediend door het controlepaneel van de zonneboiler-installatie.

Al jaren ben ik trouwe bezoeker van Batibouw en andere beurzen en telkens sta ik versteld van de manier waarop
chauffage-fabricanten de klanten in het ootje nemen.
Bijna alle merken proberen je een gas of mazout-ketel aan te smeren met een kleine zonneboiler om warm water te produceren in de zomer zodat de ketel dan "niet moet werken"
Edoch dit is larie en apekool wnat die kleine boilers hebben meestal een kleine capaciteit en zijn dus rap leeg bij intens gebruik (douche/bad..) zodat de chauffageketel toch nog moet werken OOK in de zomer.

De zonneboiler van 1000l die ik heb is gebaseerd op kompleet andere principes.In feite worden die 1000liter permanent opgewarmd door de zonnepanelen.Als ik warm water nodig heb dan wordt het KOUD water via een ingebouwde warmtewisselaar in de kop van de boiler opgewarmd door die 1000liter warm water en komt het er langs de ander kant uit aan 70/80graden om te gebruiken.In feite te warm dus is er een veiligheidsregelaar op aangekoppeld die die temperatuur regelt.
DWZ dat deze boiler in feite functioneert als een "doorstroomtoestel" voor het produceren van warm sanitair water.

Diezelfde boiler dient ook om de vloerverwaming te bedienen.
Daarvoor heeft deze boiler een ander aftappingspunt lager in de constructie en daar bevindt zich dan een zone van minder warm water (30 graden)

In feite past deze boiler het principe van "stratificatie van waterlagen toe" ZONDER dat er ergens een pomp is die het water in de boiler doet circuleren.Het water wordt "vanonder" opgewarmd door de warmtewisselaar van de zonnepanelen..aangezien warm water altijd stijgt in een massa "kouder" water krijg je een natuurlijke circulatie van die massa en uiteindelijk wordt er in de kop van de boiler warm water van 80/90graden gekreeerd.
Met de voorbije dagen en weken van rot weer en niet al te veel zon, kan ik je garanderen dat ik permanent echt HEET water op voorraad had.

D'er zijn niet veel firma's in België die zulke systemen verkopen, doch aan gezien er in Wallonië voor de moment nog altijd zwaar wordt gesubsidieerd voor zonneboilers (programma "soltherm" heb ik hiervoor gekozen.
De firma die bij mij alles heeft geleverd en geïnstalleerd is C....lar en is gevestigd in Luik.
Zij staan ook op de lijst van Belsolar.

Succes,

Ludo /wallonie

Mag ik de afmetingen even van de boiler van 1000 liter ( Ludo), zo kan ik me een goed beeld vormen van deze instalatie, 1000 liter en maar 10 m² panelen, nu zou ik ook nog eens willen weten welke panelen dit zijn, ofwel heb ik heeeel slechte instalatie want ik haal maar deze week met 16 m² mijn 1000 liter op 50°, wel 1000 liter niet enkel de top.

Je zei dat de boiler zo dicht mogelijk moet staan bij de naverwarmer voor het rendement.
Onze situatie is als volgt: De panelen komen (uiteraard) op het dak, zo'n 10m boven de pas gelijkvloers, aan de voorkant. De ketel staat op het gelijkvloers, meer achteraan. Op het gelijkvloers en op het eerste is er absoluut geen plaats voor een boiler. Wel op de zolder (dus onder de panelen) en ook in de kelder (vlakbij de ketel, maar slechts 1m50 vrije hoogte of zo).

Het leek me dat je gewoon ergens met een temperatuursverlies zou zitten (tussen de panelen en de boiler, of tussen de boiler en de ketel) en dat het dus niet veel uitmaakte tussen welke twee je de afstand juist zou overbruggen (en waar het temperatuursverlies zou optreden). Daarom dacht ik dat de boiler voor ons dan best op de zolder zou staan, maar dat is dan misschien toch niet zo?

Hoe kan je nakijken of je verwarmingstoestel omkan met hoge temperaturen? En wat debiet met temperatuursverhoging te maken heeft daarin ben ik ook niet mee.
Ik dacht dat die Italiaanse site bevestigde dat onze ketel prima was voor de job?

Bedankt aan iedereen voor de adressen.
Na het bouwverlof beginnen we te zoeken.

Hopelijk vinden we een goede aannemer die alles binnen een redelijke termijn kan installeren. Wat zijn zo de wachttijden die je kan verwachten bij de bestelling van een installatie van een zonneboiler?

Een vraagje nog over die 1000 liter - boiler. Heb je dat echt nodig? Je neemt toch doorgaans een douche, dus die bereking op basis van iedereen een bad leek me al ruim bemeten?

Els,

Bij een grote afstand boiler - naverwarmer krijg je veel zgn. stilstand verliezen in de leiding tussen beide. Telkens je warm water tapt krijgt je naverwarmer eerst een paar liter afgekoeld water vooraleer hij warm water uit de zonneboiler krijgt. Maar als je warmwaterverbruik redelijk gegroepeerd is gedurende de dag dan maakt het weinig verschil natuurlijk.
Verliezen tussen zonnepanelen en boiler spelen een mindere rol: de boiler wordt automatisch op temperatuur gehouden aghankelijk van de de hoeveelheid zon.

Danny

Er staat nog een vraagje open: "waarom zou je een 1000 liter boiler nodig hebben?"
Antwoord:
Er zit een bepaalde theorie achter.
Hoe groter de boiler, hoe meer zonloze dagen je kunt overbruggen. Minimum voor een klein gezin is ca. 160 liter.
Daar hoort een collector bij van ca. 4 m2. Waarom? Uit de praktijk blijkt dat je het beste bij 1 m2 collectoroppervlak, 40 liter boilerinhoud kunt hebben.
Voordelen van een grotere collector: Meer kans om in kouder seizoen je boiler warm te krijgen. Nadeel: Meer kosten, en zomers te veel capaciteit wordt dan niet gebruikt, maar je hebt er wel voor betaald).
Voordeel grotere boiler: meer overbruggingscapaciteit voor zonloze dagen.
Nadeel grotere boiler: meer warmteverliezen.
De waarden 4 m2 collector en 160 l boiler is typisch Nederlands.
In Belgie gebruikt men veel grotere zonneboiler installaties.
In Duitsland zijn ze gemiddeld nog groter.
Afhankelijk van welk land je woont, zul je dus een verschillend advies krijgen.
Groeten

Hans

De problemen met de plaatsing van de boiler zijn intussen van de baan. Het zou een boiler zijn van een 3-4 honderd liter. Voor een echt grote boiler is er gewoon geen plaats.

Maar natuurlijk zijn er nieuwe problemen opgedoken:

SALMONELLA!
Voor zover ik begrepen bestrijd je salmonella met verhitting tot 60 graden. Dat laat je ofwel door je gasdoorstromer doen als het water hierdoor komt, maar deze steeds tot 60° laten opwarmen zou voor een te veel aan kalkaanslag zorgen met alle gevolgen vandien. Ofwel verwarm je de boiler regelmatig tot 60°. Dat lijkt me, zeker in de winter een pure verspilling van elektriciteit. En ook niet echt een groen idee.

RENDABEL
De uiteidelijke vraag is natuurlijk ook of het wel zinvol is om de hele installatie te plaatsen. We hebben zopas ontdekt dat onze ketel bijhoud hoeveel % gas hij verbruikt voor de verwarming en hoeveel voor de warmwaterproductie. In combinatie met ons verbruik (nog afgezien van het feit dat we ook koken op gas) kunnen we misschien 40 euro besparen op onze gasfactuur. Dat dan nog zonder rekening te houden met de extra kosten omdat je je water steeds naar 60° verwarmt, of omdat je je boiler elektrisch bijverwarmt.
Zelfs met de verhoging van de energieprijzen in het achterhoofd, en de beschikbare premies ed. is de terugverdientijd van de hele installatie dan toch wel erg lang (en in combinatie met latere onderhoudskosten allicht onbestaande).
Nu gaat het natuurlijk niet enkel om de rendabiliteit maar ook om het groene plaatje. Maar ik begin me toch af te vragen of we niet beter nog even onze centjes opzij zetten om ooit eens (weliswaar duurdere) pv-panelen te overwegen. Of zitten er daar ook addertjes onder het gras?

Els, begin dit jaar wilde ik ook mijn CV vervangen en een zonneboiler met verwarmingsondersteuning plaatsen. Heb uiteindelijk dit jaar een PV installatie gezet. Deels omdat dit het laatste jaar was voor de 10% subsidie van de Vlaamse Overheid. Maar ook omdat ik toch vragen had over rendabiliteit. Salmonella is normaal gezien geen probleem, toch niet met Wagner of T&S installaties. Maar daar hoor je eigenlijk ook niet meer zoveel van.

Toch, voor begin 2008 ben ik nu al weer stilletjes aan gestart te bekijken wat het betekent voor zo'n installatie. Het blijven mooie systemen en techniek.

Vorig jaar hebben wij onze mazoutketel buitengekieperd en vervangen door een ketel op vaste, hernieuwbare, brandstof (combinatie pellets/brandhout). Daaraan hangt een boiler van 1000 liter voor zowel verwarming (nu nog radiatoren, komt later nog vloerverwarming bij) en sanitair warm water (SWW). Wij verbruiken met ons gezin van 6 ongeveer evenveel warm water 's morgens (4 x douche + kleine afwas) als 's avonds (kleintjes in bad + afwas).
In dit seizoen draait de pomp van de verwarming uiteraard weinig ('s morgens en 's avonds eventjes om de badkamer net boven de 20° te brengen + slecht geïsoleerd huis, maar daar wordt aan gewerkt .
Ik hou regelmatig de temperatuur van de SSW waterlaag in de boiler in't oog, en als die beneden de pakweg 40°C zakt, steek ik de ketel aan. Een kleine wasmand hout. Dat brengt het SSW terug op een graad of 80. Hiermee komen we, afhankelijk van de situatie, 2 tot 4 dagen toe.
De isolatie van het systeem kan nog wat verbeterd worden (leidingen en boiler bijisoleren). Maar de frekwentie van bijverwarmen valt toch al mee.
Volgend jaar, hopelijk, leggen we zonnepanelen. Dan hoef ik minder vaak te stoken en kunnen we letterlijk en figuurlijk meer van de zon genieten.

mvg,
Frank

Els, salmonella zal je eerder op het vlees en in de sauzen van je BBQ vinden hoor.
Je bedoelt wellicht LEGIONELLA !? Vanaf 55°C naverwarming en liefst 60° C (want de temperatuur aan de uitgang van je verwarmingstoestel is misschien wel 55 maar aan het kraantje een verdiep lager misschien maar 50!) geen enkel probleem meer. Daarom ook dat een zonneboiler altijd in serie wordt gezet met conventionele verbrandingsapparaat.

Een zonneboiler is (uiteraard) pas ecologisch interessant als je voldoende sanitair tapwater nodig hebt.
Dat hangt voor een stuk af van je leefgewoonten en natuurlijk ook van de gezinsgrootte.
Het is wel contraproductief als je dubbel zo lang onder de douche gaat staan omdat je een zonneboiler hebt.

Je kunt het verbruik van warm water en dus het rendement verhogen door het warm water van de zonneboiler ook te gebruiken voor de (vaat)wasmachine. Wellicht is dat meestal pas op termijn mogelijk want je zult je bestaande apparaten niet zomaar afdanken.

Financieel gezien is het rendement van een zonneboiler minder afhankelijk van het verbruik dan van de steunmaatregelen.
Die hangen onder meer af van je woonplaats.
Inwoners van Vlaams-Brabant en/of van sommige gemeenten hebben in dit verband een voetje voor.

Als ze er in slagen om alle steun te combineren (en dat is niet altijd mogelijk) kan de installatie van een zonneboiler zelfs financieel voordelig zijn als ze... nooit warm water zou gebruiken.

Het gaat meer bepaald over de combinatie van:
- belastingkorting
- Vlaamse renovatiepremie
- premie netbeheerder
- premie provincie
- premie gemeente.

Maak het rekensommetje maar eens, je zult zien wat ik bedoel.

groeten
rik

Dit is een goeie boiler met een grote opslagcapaciteit Latento HZ500 XXL

http://www.latento.de/index.php?id=45

4 spiralen voor ondersteuning van VV

Kurt, ben geen expert, maar volgens mij te klein met 500L als buffervat.

Nog even gezocht op dit forum, maar met radiatoren eigenlijk niet echt aan te raden met een buffervat ... blijkbaar. Retourtemp is te hoog en de zon kan niet voldoende het vat bijwarmen. Toch niet in de tussenperiodes.

En daar zit nu net het rendement. Nogmaals zeer moeilijk te bepalen en berekenen.

Ik heb momenteel een sanitaire zonneboiler van 300 l met 5 m² panelen van wagner & Co. In de zomer is het net iets te weinig! ik wil dit nu uitbreiden als volgt: Een buffervat van 500 l bijplaatsen voor opslag extra zonnecapaciteit en extra 5 m² panelen. Beide boilers parallel schakelen via een tweewegkraan zodat de sanitaire boiler altijd voorrang krijgt. is dit zinvol?
zou de sanitaire boiler anders geschakeld kunnen worden zoals Ludo zegt? Maw, vullen met chauffagewater en de warmtewisselaar gebruiken voor eht sanitaire water, geen salmonella!!
MVG

Beste,

er wordt hier wel gesproken van zonneboilers op zolder, maar houdt er rekening mee dat u met een boiler van 1000L een puntlast van één ton op de welfsels plaatst! Standaard zijn welfselvloeren maar berekend op een vloerlast van 300kg/m²!

Misschien buiten de discussie van de grootte, maar toch niet onbelangrijk indien de zonneboiler op een bestaande vloer dient geïnstalleerd.

mvg
ben

Mijn 1000 liter staan op een houten roostering opde zijkant ondersteund met u profieltje van 10 cm hoog, 5 breedt, dit op een afstand van 3 meter, ga nog 1000 liter bijplaatsen.

Om een idee te krijgen van de grote van zo'n 1000-liter boiler, kan je eens de maximum afmeteingen geven Guido?

alvast bedankt!

Maximum = ? ;de afmetingen van mijn zonneboiler is 90 cm x 110 cm & 95 cm hoog, dit is zo een vat in een kooiwerk, maar wij werken op een heel ander systeem dan de rest, want meestal, en mischien best ook ben je het best met een vat die dunnel zo hoog is en kleiner in grondoppervlak, ik heb wel 1000 liter warmwater, en tegen de morgen zal deze ook wel iets gelaagd zijn voor het gebruik van het sanitair ww.
Wij hebben deze zomer dacht ik een prachtig weer gehad om het maximaal rendement te halen uit onze zonneboiler, smorgens was de warmtevraag ongeveer 1 uur op sommige dagen, opbrengsten & verbruik hou ik momenteel bij handmatig, zou dit later willen doen volledig over pc, maar er zijn nog andere benodig heden die ik momenteel voorrang moeten hebben, ik houdeze bij in een xel bestand, zowel verbruik van elektriciteit & gas als ook de opbrengst & verbruiken van de zonneboiler, ik zoek nog een electronicus in de omgeving van eeklo mij zou kunnen bij staan om het beste systeem uit te dokteren kwa regelingen voor een aanvaardbare prijs, printen zelf te maken, aangepast aan mijn specifieke instalatie, het is een uitdaging, mijn diefferentieel heeft het onlangs opgegeven, moet ook terug hersteld worden, maar daar ben ik ver uit.

Jo,
Wij hebben thuis een boiler van 1000 liter staan (zie http://www.solarfocus.at/html/os_schemen.html) met volgende afmetingen:
- doormeter: 85 cm (105 met bijgeleverde isolatieschaal)
- hoogte: 215 cm
- eigengewicht (inclusief warmtewisselaar voor SWW): 300 kg

Zo'n boiler staat niet met het volledige grondvlak op de vloer maar bvb, in het geval van onze boiler, op drie aangelaste poten.
Reken bij die 300 kg nog eens een goede 1000 kg van het water, en je zit met een 430 kg druk per poot van een paar vierkante centimeter. Da's flink wat, en toch rekening mee te houden.
Groetjes,
Frank

Heeft er iemand reeds ervaring met onderstaand systeem?
Zou dit een rivusol systeem kunnen zijn. Hoe dan ook, hier staan wel wat meer technische gegevens dan op de rivusol site:
http://www.zondirect.com/indexboiler.html

Met dat systeem niet Eric, maar ik heb wel heatpipe collectoren liggen met een zoneboiler van een ander merk en kan u verzekeren dat ze toch prima werken bij minder weer

Intussen heb ik wat meer info over Rivusol heat pipes:
Ze worden geproduceerd in China, gestuurd vanuit een Nederlands research team.
Intussen heb ik gedetailleerde technische gegevens van de Rivusol heatpipes bekomen van een installateur. Het type heatpipe is van het "Sydney type" dat minder of geen problemen heeft met het verlies van vacuum. Voor meer info over heatpipes in het algemeen, zie:
http://www.sustainable-buildings.org/files/SW340.pdf

Spijtig genoeg komt Rivusol niet in aanmerking voor de Eandis premie (geen Belsolar, 'alleen' de Europese norm). En aangezien de provincie enkel premies geeft aan Eandis aanvaarde systemen verlies je ook de provincie premie, en onze gemeente geeft enkel een premie aan systemen die aanvaard worden door de provincie waardoor ik ook de gemeentepremie zou missen.

Doordat ik drie premies mis begin ik me af te vragen of ik niet even goed een 'gevestigd' merk kan kiezen met meer zekerheid qua continuiteit,service en garantie.
Wordt vervolgd...

Ik ben op zoek naar een condenserende gasketel met doorstromer die als naverwarming kan gebruikt worden voor een zonneboiler
(moeten bestand zijn tegen 85 graden input).
In de technische specs van Weishaupt en Buderus condensatie gasketels vind ik hier niets over terug.

Weet iemand of Weishaupt of Buderus zulk een combiketel met doorstromer heeft (en indien niet welke merken dan wel?)

Alvast bedankt, Eric