grootschalige fotovoltaische installaties

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

Vanuit ons bedrijf overwegen wij momenteel om een test te doen met een middenschalige fotovoltaïsche installatie.

Wij hebben namelijk een groot aantal magazijnen en gebouwen in patrimonium waarop dergelijk installaties zouden kunnen opgericht worden.

Om zoiets bewust op te starten hebben we nog wel enkele vragen:
-zijn dergelijke installaties ecologisch verantwoord, heel de levenscyclus in beschouwing nemend;
-enkele jaren geleden waren er nogal wat twijfels omtrent de duurzaamheid van de cellen. Intussen zou, dankzij een boost van de Japanse en Duitse economie, de R&D een enorme stap voorwaards hebben gemaakt, wat zowel het energetisch rendement als de levensduur sterk zou hebben verbeterd. Klopt dit?

Hebben jullie goede kanalen voor begeleiding van zo'n investering of naslagwerken over productie-installaties?

alvast bedankt
Didier

Reacties

Volgens een parlementaire vraag dien je de zonnepanelen fiscaal af te schrijven over 40 jaar. Misschien kan dat je vraag over de levensduur verduidelijken.
Mogelijks staat je eaw inspecteur DB een kortere termijn toe, gezien een industrieel gebouw (25 jaar) ook op kortere termijn mag worden afgeschreven dan een woonhuis (30-33 jaar).

Bij producent Sharp hebben ze panelen van meer dan 25 jaar oud, die nog een mooi rendement geven (meer dan 80%).

(Degressieve afschrijving lijkt me verstandig gezien het vermogen van de panelen met de jaren wat afneemt.)

Je laatste vraag laat ik over aan de anderen.

alvast bedankt voor de input, Luc.

Voor het overige niemand een mening over de ecologische factoren? Is het nu ook een aanwinst voor het milieu of enkel voor de portemonnee dankzij de riante subisidies?

Didier

In wezen is het m.i. heel eenvoudig.
Ja, het is een aanwinst voor het milieu gezien de energie-opbrengst groter is dan de energie nodig voor de aanmaak en plaatsing van de zonnepanelen.
Ja, het is een aanwinst voor de portemonnee maar alleen dank zij riante subsidies. Dat laatste kan een punt van kritiek zijn maar als investeerder hoeft u zich daar niet van aan te trekken.

groeten
rik

Het is natuurlijk wel een feit dat de 'inkomsten' uit zonnepanelen grotendeels uit subsidies bestaan (EANDIS, groenestroomcertificaten, verhoogde investeringsaftrek, ecologiepremie). Zonder subsidies is windenergie bv vele malen goedkoper.

Willen we echter dat PV-panelen ooit echt doorbreken, dan moet deze markt groeien. R&D moet gestimuleerd worden en productie moet op grotere schaal gebeuren. Om dit te stimuleren moet de omzet van de sector groeien en dit is mijns inziens het idee achter deze premies.

Wil je bedrijf echt iets voor het milieu doen, dan zou ik in de eerste plaats kijken naar mogelijke besparingen op energievlak. Op het vlak van verlichting is de laatste jaren bv veel veranderd. Terugverdientijden in besparingen zijn vaak nog korter dan voor PV.

Rik,

Een Porsche Cayenne is goed voor uw imago en dwingt respect af bij uw potentiële klanten. Hij verbruikt wel véél en is niet zo milieuvriendelijk. DAT LAATSTE KAN EEN PUNT VAN KRITIEK ZIJN MAAR ALS INVESTEERDER HOEFT U ZICH DAAR NIETS VAN AAN TE TREKKEN.

vr gr
Pluto

Pluto

Die vergelijking slaat nergens op. Punt.

rik

er zijn bedrijven die grote oppervlakten huren om pv op te leggen

dus renderen zal het zekers doen dan he

dacht oppervlakte vanaf 10000 vierkante meter en ook landbouwgronden vanaf 1 hectare

tegen geen bomen in omgeving of schaduw en gericht naar het zuiden

dus eerst besparen op alles (isolatie ,verlichting enz)

en dan is dit zeker een goede ecologische en finaciele investering

Ander goede renderende investering ipv PV in dit hoofditem:

Tussen de pijlers van de nieuwe scheldebrug die men te Temse gaat bouwen had men een reusachtige waterkrachtcentrale kunnen bouwen (reusachtig horizontaal vlottend tandradsysteem tussen de nieuwe pijlers).

Idem met een stormstuw op de Schelde die door elke nieuwe regering verder voorruitgeschoven wordt. Die kan men eveneens combineren met een grote waterkrachtcentrale.
En de hoogspanningsleiding-infrastuctuur van Doel ligt bovendien dicht in de buurt.

Pol

Voor het plaatsen van panelen heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig.
Op daken zal dit meestal geen probleem zijn (is zeg meestal, niet nooit). In het geval van vraagsteller - ik vermoed bedrijfsgebouwen op bedrijventerrein - zal dit normaal gezien geen enkele probleem zijn.
Een stedenbouwkundige vergunning om panelen op te stellen op landbouwgrond in landbouwgebied is uitgesloten.

groeten
rik