ventilatiecapaciteit

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoe wordt de ventilatiecapaciteit voor een balansventilatie bepaald (aantal personen, aantal m2 ?)? Er werd ons een toestel met capaciteit van 400 m3/h aangeraden, ik vraag me af of 300 m3/h ook al niet goed is?

Reacties

volgens
http://www.energiesparen.be/energieprestatie/professioneel/ventilatie/handmatigeberekeningwonen.php
kan je dat bepalen.

laat ons zeggen voor een "doorsnee ruime" woning:

aanvoer:
living 32 m² = 115,2 m³ (valt in de norm)
buro 10 m² = 36 m³ (valt in de norm)
slaapkamer ouders 14 m² = 50,4 m³ (valt in de norm)
kinderkamer A 12 m² = 43,2 (valt in de norm)
kinderkamer B 12 m² = 43,2 (valt in de norm)
kinderkamer C 6 m² = 25 (6*3,6 = 21,6 maar norm verplicht 25 minstens)
TOTAAL: 313 m³ nodig én die moet je toestel dan ook halen.

afvoer (ik neem aan dat de ruimtes altijd kleiner zijn dan 13,8 m², anders moet je meer ventileren):
badkamer 50 m³
open keuken 75 m³
wasplaats 50 m³
berging 50 m³
WC 50 m³ (ik neem daar het dubbel van de norm om toch sneller geurvrij te zijn...)
TOTAAL: 275 m³ nodig, maar er wordt meer ingeblazen, dus om in balans te zijn zal je ergens in een ruimte nog meer moeten afzuigen. ik zou dat in de keuken of in het toilet doen, omdat dat de 2 meest geurende ruimtes zijn, totdat er 313 m³ totale afzuig is.
en dan heb je balansventilatie

groeten,
christophe

PS: ik hoop dat er geen typfouten inzitten, want is snel getypt en gerekend

Leuk om de wc met 50M3 te gaan ventileren maar houd er rekening mee als je een wc hebt van 1M2 dat de totale inhoud zo`n 20x per uur verwisselt is.

Ik kan me niet voorstellen dat dit onder het plaatje comfortabel wonen geplaatst kan worden.
Een minimum van 25M3 is in dit geval is al meer dan ruim voldoende.

normaal draait de ventilatie bij ons maar op halve kracht, wat betekend dat bij een normaal huishoudelijk gebruik alle lokalen maar voor de helft van het berekende worden geventileerd...en dan is het aangenaam dat het op dat moment toch 25m³ ventilatie is in het toilet!
en als er veel volk is staat het op volle kracht, en dus 50 m³ voor de WC... vandaar dan ook dat we op 3/4 hoogte in de toiletdeur OOK een luchttoevoergaatje hebben, zodat een deel van die lucht niet via je voeten (en blote poep) moet komen...

groeten,
christophe

Als ik mijn (gewone) woning aan de berekening van www.energiesparen.be onderwerp, dan kom ik ook al snel uit op 400 m³/h. Als ik dan de ventilatietoestellen op de markt bekijk, bieden die maar een max debiet van 400. Wat dan met mensen met een groter huis ? Is de berekening niet wat overdreven ? Op deze manier wordt de lucht in mijn huis per etmaal ongeveer 20 keer ververst. Zelfs als je het toestel niet op het maximale debiet laat draaien lijkt me dat voldoende. Op basis waarvan zijn die normen opgesteld ? Die dingen vreten natuurlijk meer energie als ze meer arbeid moeten leveren...

Piet,

Die debieten zijn vind ik vrij redelijk hoor. Je moet weten dat elke persoon minimum 30m³/h aan verse lucht nodig heeft om zich goed te voelen. Dan is de berekening volgens de EPB-norm toch niet zo overdreven vind ik.

Mvg, Thijs

Maar hoe doen de mensen die een nieuwbouwvilla plaatsen dat dan ? Ik neem aan dat zo'n huis meer oppervlakte heeft dan de mijne. De toestellen op de markt gaan max tot 400 (of misschien heb ik daar een slecht zicht op). Verder zou ik denken dat ze, willen ze de geluidsoverlast beperken, echt wel grote buizen moeten plaatsen.
Thijs, weet jij hoe ze hebben bepaald dat 30m³/h goed is voor een persoon?
Verder snap ik ook niet waarom dan die toestellen maar op de helft van hun vermogen draaien in 'aanwezigheidsstand'. Vaak wordt toch het max debiet als norm (voor het huis) genomen niet ? Dus in principe zou je om goed te zijn altijd op volle toeren moeten verluchten (tenzij je niet thuis bent natuurlijk). Dan heb je toch wel wat geluid in huis?
Ik stel maar vragen uit onwetenheid, niet uit kritiek. Uit alle conversaties op dit forum heb ik al veel bijgeleerd, maar aan dit stuk kan ik niet aan uit. Is er een simpele verklaring ?

Groeten, Piet

Er zijn grotere toestellen op de markt hoor. Voor een grotere woning zie je zo wel eens een toestel van 500m³/h. Ook hogere debieten zijn mogelijk.
Je begint aan de unit inderdaad met een iets groter kanaal, maar je maakt direct een opsplitsing, door de volgende kanalen moet maar het nodige debiet per verdieping. Valt qua diameter van kanalen en het bijkomende geluid best mee.
Of die debieten nu echt wel nodig zijn kan je inderdaad over discussiëren. Het is grotendeels ook afhankelijk van wat jij als aangenaam ervaart hé. Maar je kan er niet vantussen, je moet de voorgeschreven norm volgen, dat is nu eenmaal zo. Je bent altijd vrij om de installatie een stand lager te zetten. Hoe de norm juist tot stand is gekomen kan ik niet zeggen, maar ik vind de debieten persoonlijk niet extreem hoog.

Mvg, Thijs