computer uit of in slaapstand?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onlangs nieuwe pc gekocht. De verkoper beweert dat aan -en uitschakelen tot slijtage leidt. In zijn winkel schakelt hij de pc's NOOIT uit, maar zet ze in slaapstand.
De vraag is of die (eventuele) extra slijtage ertoe leidt dat je pc vroeger dan gewoonlijk dient vervangen?
Ik ging er tot nu toe van uit dat ik de pc best helemaal kan uitschakelen als ik hem in het eerste half uur niet gebruik.
Bij kortere pauzes schakel ik altijd het scherm uit.

De vraag is dus: kan het kwaad dat je een pc een vijftal keer per dag aan- en uitschakelt?

groeten
rik

Reacties

gebeurt bij mij al jaren,en is nochtans een pc van den al...
en als de kleinkinderen hier zijn nog veelmeer op een dag nog niets gehad

in feite zou je eens een energiemeter moeten tussen schakelen en een maand je verbruik meten als je deze zoals vroeger geregeld uitscakelde, de volgende maand zoals de verkoper het zegd, dan pas zie je echt het verschil in verbruik, gelijk ze de dag van vandaag gemaakt worden de pc's zijn deze tegen heelwat bestand, ik schakel mijn laptop zelfs geregeld uit al is het maar voor een kwartiertje, de snelheid is dan ook om u tegen te zeggen, toch niet extreem dure laptop, mijn besluit is voor mij: ik schakel hem uit al is het maar om energie te sparen, dus ook het milieu, je pc verouderd zo snel dat je toch gereld moet vernieuwen.

Beste Rik,

Voor de computer geld hetzelfde als alle andere elektrische apparaten.

OP stand by gebruiken ze te veel stroom. Een reden om ze aan te houden is er alleen voor gebruikscomfort. De computer is sneller weer in gebruik.

Een ander reden om hem niet in slaapstand te houden is je internet verbinding. Als die op dat moment ook nog aan staat kunnen hackers op hun gemak uw computer bekijken en hun programma's erop installeren. Zeker als u dan ook nog internet bankiert zou ik er toch op letten dat ook uw modem af staat.

Trouwens nog nooit gehoord dat een toestel sneller slijt omdat hij af staat. Maar in computerwinkels worden wel meer verhalen verteld welke niet waar zijn.

Hier ook, alles gaat uit. Die slaapstand van PC en monitor, je zou verwonderd zijn hoeveel dat dit uiteindelijk is. Start de PCs vaak meerdere keren per dag aan. Nooit geen probleem. En slijtage ... zal heel minimaal zijn. Geen bewegende onderdelen behalve de Harde Schijf. Deze zal er heel misschien een beetje onder lijden.

Een voorbeeld:
- Afschaf van Telenet en ADSL abonnement genomen
- Geen waterbed maar een pocketveren bed met springbox, dus geen verwarmingselement meer aan het hele jaar.
- Geen Desktop maar een Laptop

Verbruik op jaarbasis met 18% gedaald. (van 5300 naar 4500Kw per jaar)

Toch meer als je denkt imho.

Als je met slaapstand hibernation (S4) bedoelt, dan verbruikt de PC helemaal niets omdat het RAM geheugen volledig naar de harde schijf wordt weggeschreven en de PC volledig wordt afgezet. Bij het opstarten wordt dan alles terug naar het geheugen geladen. Voordeel is dat je gewoon verder kunt doen waar je gebleven was. Ik gebruik het omdat mijn PC veel te traag opstart. Na een tijdje moet je je PC toch wel echt afzetten omdat het anders altijd maar trager en trager gaat.

Er is ook nog Standby (S3). Oudere PC's hebben geen S3. Bij S3 staat enkel de RAM onder spanning en is het verbruik minimaal. PC opstarten gaat praktisch onmiddellijk maar als je de PC zonder stroom zet, ben je alles kwijt. De PC start dan opnieuw.

S1 verbruikt te veel.

De instellingen staan in de BIOS van uw PC.

Meer info op wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Configuration_and_Power_Interface

ik heb vorig jaar een energiemeter in bruikleen gehad. Volgende test op mijn desktop van ongeveer 3jaar oud(kan wel anders zijn bij een andere desktop)

PC shutdown + scherm met knop power off: verbruik 33W
PC shutdown + scherm met knop power on: verbruik 37.5W
PC shutdown en power off (knop voeding): nog altijd 6.6W
boxen: 6.6 W
router: 8.84W
modem: 8.6W
Iedere avond plaats ik mijn desktop in SLAAPSTAND en via een prisenblok met schakelaar zet ik alles zonder stroom --> besparing van gemiddeld: (33 + 6.6 + 8.84 + 8.6)*20u*365d = 416 kwh.

Telenet, de naam is gevallen. Sinds dat geïnstalleerd is staat er een sticker van hen op onze stekkerblok dat die niet meer mag afgezte worden. "Aja meneer, anders hebde geen telefoon".
Ik ga eens zo'n energiemeter in bruikleen vragen. Het schijnt dat ik die in het stadhuis kan halen.

Of heeft iemand "telenet" al eens gemeten?

Claude

telenet modem bij mij: 8.6W. Die zet ik 's avonds gewoon power off. Er steekt wel geen telefoon in bij mij. Ik heb nog een telefooninstallatie van hen vanuit de beginjaren en die is rechtstreeks verbonden met de versterker.
Voor het internetverkeer heb ik een aparte modem en het is die welke zonder stroom gezet wordt 's avonds.

Rik

hendrik
vroeger >25 terug dan was het inderdaad zo dat computers niet zo goed tegen het koud starten en opwarmen konden, heden ten dage is dit niet meer het geval (of toch héél véél minder). Er bestaan programma's die de activiteit kunnen vaststellen en indien de PC op idle staat na een ingestelde tijd uitschakelt (voor diegene die het vergeten, meestal de kids)

@ Claude: http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1170170067&first=&last=

thread sluipenergieverbruik en telenet.

Ik heb een on/off-knop met overspanningsbeveiliging geplaatst tussen stopcontact en alle andere aansluitingen (boxen, stuurknuppel, pc, printer, ADSL-modem, router,...) Na gebruik PC gaat die knop onverbiddellijk op OFF !

Bijkomend voordeel : ik lees dat routers bijna evenveel "straling" veroorzaken dan een kleine GSM-mast. Ik heb dat dus niet nodig als ik lig te slapen of iets anders doe in huis. Dus los van de energiebesparing, baat het niet zal het zeker niet schaden!

Bij mij hetzelfde:

Modem,beeldscherm, router, geluidsboxen, printer alles via 1 aan en uit schakelaar met overspanningsbeveiliging.

Gaat per dag zeker 10 keer op en af.

Het verschil tussen uit of in slaapstand is dat em in slaapstand ietske meer energie verbruikt om dan ietske rapper te kunnen opstarten. Qua slijtage is dat bijna perfect gelijk. Zowat alle componenten krijgen bij het opstarten een spanningspiek te verwerken, HD's vallen zowiezo uit tijdens normaal gebruik en moet meerdere keren opstarten tijdens het gebruik.

Veel interessanter is es te meten hoe lang je een PC uit moet hebben staan om het energieverlies bij het opstarten uit slaapstand te compenseren.

Ik heb een mailtje gezonden naar mijn verkoper met vraag voor meer uitleg bij zijn bewering dat aan- en uitzetten van de pc niet goed is.
Dit is zijn antwoord. Wat denken jullie?

"Idd, iedere keer je de computer start komt er een piekspanning te staan over de voetjes/hechtingen van de condensatoren die zich bevinden op het moederbord.

Na zovele malen op te starten kan het zijn dat zo’n condensator “springt” en je computer dan niet meer marcheert. Idem dito voor de voeding.

Daarom is het ook belangrijk dat je zo een surge protector hebt staan waar al je elektrische apparaten op hebt geconnecteerd. Dit zorgt er oa voor dat je een mooie gelijke spanning hebt. De pieken worden dan afgevlakt."

Groeten
rik

Als ik zo kijk naar de gemiddelde levensduur van de computers die ik gehad heb, lijkt ze vaak aan en uit zetten absoluut geen probleem. Problemen treden eerder op andere vlakken op: kapotte voedingen, harddisk en geheugen dat het begeeft. Of blikseminslag. Die stroombeveiliger is dus zeker aan te raden.

Nog nooit heb ik een kapot moederbord gehad. Een voeding dus wel, maar die kan je eenvoudig en goedkoop zelf vervangen. Lijkt me geen reden om voortdurend met sluipverbruik te gaan zitten.

Rik, op elketrisch vlak is er geen verschil tussen uit slaapstand komen of 'koud starten'. In beide gevallen wordt de voeding stil gelegd bij het afsluiten en moet dat spel terug opstarten (met de nodige pieken). Een beetje deftig moederbord en vooral deftige voeding kan dat zonder problemen allemaal verwerken. Maar je kan altijd wel pech hebben dat er een batch slechte condensators in het moederbord verwerkt zitten.

Ne surge protector gaat daar geen bal aan veranderen. De stroompiek treedt namelijk op bij het aan zetten van de voeding en het is de voeding die die stroompiek levert, niet het net. Er ontstaan geen piekspanningen aan de voetjes van de condensators (tenzij je slechte solderingen hebt maar dan heb je echt wel rommel gekocht), maar in de condensator zelf. Daardoor krijgt de condensator mogelijks haarfijne koolbaantjes (lichte doorslag) die telkens langer en langer worden tot er een echte doorslag gebeurt. Maar een beetje deftig systeem heeft dat probleem dus niet.

nog efkes vermelden dat ik die on/off knop al 10 jaar gebruik, en in al die jaren heb ik NOG NOOIT een uur platgelegen met mijn oud PC-ke (dell optiplex)... En ik werk er toch ongeveer 5 uur/dag op !

Jan

En hier de reactie van de verkoper op wat jij zegt:

"Gedeeltelijk akkoord. Een goed systeem vangt dat idd goed op.
Maar die pieken komen hoofdzakelijk wel voort vanuit het stroomnet."

Mijn (voorlopige?)conclusie: met wat ik tot nu toe weet ben ik niet van plan mijn gewoonten te veranderen: volledig afzetten; alleen bij korte pauzes slechts het scherm uitdoen.

groeten
rik

Gans die discussie is *geen* exacte wetenschap. Wat vaststaat:
-M$ Windooz *vraagt* er om regelmatig te rebooten.
-regelmatige "spin-up" en "spin-down" van de harddisk is niet gezond.
-de Telenet modem kan ook uit zonder dat de PC uit hoeft.

Een paar weken geleden verscheen er nog een artikel op Slashdot over "wobbly hard drives" en dies meer:
http://hardware.slashdot.org/article.pl?sid=07/07/18/2255256
Je spreekt dan over nanomagnetisme enz., een tak van de wetenschap waar allesbehalve het laatste over gezegd geweest is ... .

Rik, een deftige PC voeding vangt die pieken wel op. De netpieken hebben trouwens geen bal te maken met het al dan niet heropstarten van een PC uit slaapstand of 'koud'. Met alle respect voor je computerleverancier maar diene mens heeft duidelijk geen kaas gegeten van elektronica (btw, op m'n werk maken we hoogspannigsvoedingen tot 6000V, gevoed vanuit het net...).

Kortom: PC gewoon af zetten en als je computerleverancier een netfilter aanraad dan kan em beter es iets aan de voedingen doen die em in computers steekt.