recirculerende dampkap

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij willen in onze woning die uitgerust zal zijn met balansventilatie een recirculerende dampkap plaatsen.
Ik ben op zoek naar mogelijke modellen (en afmetingen) en verkooppunten. Met dank...

Reacties

grote keuze bij :

www.dampkappen.be

MVG
Stefan

Werken deze dampkappen naar behoren? Kan me niet echt voorstellen dat ze evengoed werken dan een gewone

vroeger zo dampkap gehad zal wel zuiniger zijn voor de stook ,maar mijn voorkeur gaat toch naar een gewone veel properder in huis
was onze bevinding

hoi,

ik heb er eentje gokocht van Boretti, M system. Dit is een inbouw met koolstoffilter. 380 euro en 30 euro voor de filter. Ik heb er eentje gezien bij een kameraad van zanussi. Daar heb ik ze frieten zien onder bakken en daar rook je niets meer van. Ik geloofde er eerst ook niet zo in.
De keuken wordt bij pas volgende week geplaatst.

Ik meen te weten dat ook Ikea dergelijke dampkappen verkoopt...

Dat de luchtjes grotendeels weg genomen wordt betekend niet dat de vervuiling weg is. (als dat zo was kan de ballansventilatie op de schop en gaan we verder leven met recirculatielucht)
Bij uitgebreid koken blijft er veel vocht in je huis hangen.

Regelmatig de filters vervangen is ook een aardige kostenpost.

Een aanrader is het niet als je het mij vraagt. Zorgen dat het afzuigpunt van de ballansventilatie bij het kooktoestel blijft en daar op een motorloze kap plaatsen is het meest effectieve in dit geval.

Wat hebben jullie toch tegen de geur van eten klaarmaken?
Een recirculerende dampkap met enkel een goede vetfilter voldoet prima voor ons,
en door de BV zijn de geurtjes toch na een kwartiertje verdwenen.

Bij balansventilatie in een goed luchtdichte woning alleszins geen dampkap
met afvoer naar buiten installeren : de debieten van die tuigen zijn ongeveer
2 à 3x zo groot als die van een normale BV (600 tot 1080 m3/h tov pakweg
250 à 400 voor een BV in een eensgezinswoning)...

Beste oplossing is een recirculatiedampkap, met metalen filters voor de
ontvetting van de kooklucht en een koolstoffilterset voor de geurtjes (of zeg
maar geuren als je over frieten, vis, etc. praat).
Wat er dan nog overblijft van "vervuiling" in de lucht, dus voornamelijk
waterdamp van het koken, daar weet de BV dan wel weg mee.
BV direct op afvoer van dampkap riskeert te snelle (vet)vervuiling van je BV-
buizen en -filters.

Wat merken en modellen betreft, zelfs onze nationale trots in zeer stille
dampkappen N**Y heeft een recirculatie-oplossing in zijn gamma, een
koolstoffilterset, maar enkel op de modellen Pro'Line.

Nog een tip : dit (niet echt goedkope) Belgische merk wordt in NL onder de
naam Itho verdeeld, en is zelfs op sommige keukenapparaat-webwinkels te
verkrijgen aan heel wat lagere prijzen dan die uit de catalogus...

"BV direct op afvoer van dampkap riskeert te snelle (vet)vervuiling van je BV-
buizen en -filters."

Waar blijft die vervuiling dan bij een recirculatiekap?

Goeie vraag, Chathanky.

Ik ben zelf (helaas nog) geen ervaringsdeskundige [wacht ondertussen al 9
maanden op een bouwvergunning, Kafka-toestanden met Waalse
ambtenaren, niet bevorderlijk voor mijn geestelijke gezondheid ;-( ], maar
met wat ik op dit en andere fora aan commentaren gelezen heb, lijkt een niet
op de BV aangesloten recirculerende dampkap toch de beste oplossing.

Waarschijnlijk gaat een deel van het niet door de filters opgenomen vet
uiteindelijk toch in de BV terechtkomen, maar in minder geconcentreerde
vorm, zeker als je meer dan 1 afzuigpunt voorziet in je keuken. De rest zal
dan wel op je kasten, muren, plafond neerslaan na verloop van tijd, zeker...

We hebben gekozen voor een recirculatie-dampkap met een luchtwals systeem. Voordat de lucht wordt gezuiverd wordt
deze gewalst tegen een opstaande wand van 6-tal cm. Op die manier moet men de koolstoffilter minder vervangen. Af en toe
moet men het vuil van de opstaande rand verwijderen met een doek.
Momenteel zijn we over dit systeem tevreden, we gebruiken het systeem nu 5-maanden. Het heeft ook automatisch aan wanneer men moet kuisen of de filter vervangen. M'n danmpkap is van het merk Berbel, ik weet niet als er nog andere merken zijn die dit
systeem gebruiken.

Groeten,
Guido

reukjes en vet uit lucht filteren, daar geloof ik wel in, een goede (koolstof-)filter slaagt daar wel in

maar waar blijft dergelijke dampkap met al dat vocht van het koken?

Stefan

Vocht wordt, net als bv. in een badkamer, afgevoerd door de BV.

Als ik mij niet vergis bepalen de ventilatienormen dat er in een gesloten
keuken minstens 50 m3/h en in een open keuken zelfs minstens 75 m3/h
afvoercapaciteit moet geinstalleerd worden.
Stel dat je keuken 16 m2 is, met een plafondhoogte van 2,50 m, dus 48 m3.
Daarvan mag je eigenlijk het grootste deel van de kastruimte aftrekken,
omdat de lucht daarin praktisch niet ververst gaat worden ; laat ons
veronderstellen dat er een kleine 40 m3 overblijft : die wordt dan 1,2 à 2 keer
per uur ververst door je BV. Mits een doordachte inplanting van je
afzuigpunten zal de vochtige kooklucht normaal als eerste nog veel sneller
afgevoerd worden. Geen probleem m.i.

Nu we toch aan het cijferen zijn : effe aantonen waarom het alternatief (= een
dampkap met afvoer naar buiten) een slecht idee is. Stel LEW met 200 m2
bewoonbare oppervlakte, plafond 2,50 m hoog, dus circa 500 m3 volume.
Goed verzorgde luchtdichtheid (LEW met BV, dus dat zou moeten), laat ons
zeggen 0,8x bij Blowerdoortest à 50 Pa. D.w.z. je huis gaat (bij al behoorlijke
drukverschillen) 400m3/h buitenlucht opnemen. Als je nu 800m3/h (debiet
van een deftige dampkap) gaat afvoeren, dan ben je je huis eigenlijk vacuum
aan het trekken...kan niet gezond zijn volgens mij.